15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ντάλια (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Ντάλια (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Η Ντάλια, ένα πολύ γνωστό και πολύ δημοφιλές λουλούδι, είναι ο καρπός των μακρών και επίπονων προσπαθειών των κτηνοτρόφων. Με τα χρόνια της επιλογής και της διασταύρωσης, ήταν δυνατό να μετατραπούν τα λουλούδια του βουνού, που βρέθηκαν μόνο στη Χιλή ή το Μεξικό, σε ένα πραγματικό είδος κήπου, το οποίο ονομάστηκε πολιτιστική ντάλια.

Οι κύριοι τύποι λουλουδιών

Προς το παρόν, υπάρχουν περισσότερες από 15 χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες που παρουσιάζονται σε κάθε είδους χρώματα και σχήματα, αλλά οι κτηνοτρόφοι έχουν υιοθετήσει μια ταξινόμηση που χωρίζει μια τεράστια ποικιλία σε μόνο 11 κύριες ομάδες..

Απλές ντάλιες

Αντιπροσωπεύονται από θάμνους διαφορετικών μεγεθών: νάνος – έως 25 εκατοστά, μεσαίοι – από 25 έως 30, ύψος – έως 50 εκατοστά. Τα πέταλα είναι διατεταγμένα σε μία σειρά, το οποίο είναι ένα αναγνωρίσιμο και διακριτικό χαρακτηριστικό του απλού (ή, όπως ονομάζονται επίσης, μη διπλά) ντάλια.

Απλές ντάλιες

Ντέλιες ανεμώνες

Όπως μπορείτε να δείτε από το όνομα, αυτή η ομάδα είναι παρόμοια με τις ανεμώνες. Η κύρια διαφορά είναι terry. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από τον κίτρινο και σωληνοειδή πυρήνα, καθώς και από τα πέταλα που βρίσκονται σε διάφορες σειρές..

Ντέλιες ανεμώνες

Κολιάρες ντάλιες

Έχουν μάλλον ψηλούς θάμνους, από περίπου 40 έως 70 εκ. Τα πέταλα αναπτύσσονται σε δύο σειρές, συχνά διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων. Το χαμηλότερο επίπεδο τους είναι μεγαλύτερο από το ανώτερο – αυτό το χαρακτηριστικό θα επιτρέψει τον εντοπισμό αυτής της κατηγορίας. Όταν επιλέγετε αυτούς τους τύπους, δώστε προσοχή στο La Gioconda, First Grader ή Heart of Danko.

Κολιέ ντάλιες

Παιώνια ντάλια

Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ντάλια και παιώνιες. Πρόκειται για ημι-διπλά λουλούδια που έχουν αρκετές σειρές πετάλων και φωτεινό κίτρινο κέντρο. Φωτεινοί εκπρόσωποι της ποικιλίας: Danko, Aurora’s Salvo ή Eternal Flame – μια αγαπημένη επιλογή για καλοκαιρινά εξοχικά σπίτια.

Παιώνια ντάλια

Διακοσμητικές ντάλιες

Μια εξαιρετικά δημοφιλής και ποικίλη ομάδα που αντιπροσωπεύεται από ογκώδη και πλούσια λουλούδια. Υπάρχουν τόσο μικρού μεγέθους – Ecstasy ή Zingaro, όσο και ψηλές ποικιλίες – Rosabela, Arabian Night ή Orange..

Διακοσμητικές ντάλιες

Σφαιρικές ντάλιες

Μια ενδιαφέρουσα και ποικίλη ποικιλία, που παρουσιάζεται σε μια μεγάλη παλέτα αποχρώσεων. Έχει διπλά και στρογγυλά λουλούδια. Οι χαμηλοί εκπρόσωποι αυτής της ποικιλίας φθάνουν τα 40 εκατοστά και τα υψηλά – έως 1,5 μ. Ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, η διάμετρος των λουλουδιών κυμαίνεται από 7 έως 20 εκατοστά. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει: Evelyn, Peter ή Sandra.

Σφαιρικές ντάλιες

Ντάλια Pompom

Οι χαμηλές ντάλιες φαίνονται υπέροχες όταν φυτεύονται σε πολλές σειρές, ενώ οι μεγαλύτερες σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα εκπληκτικό μπουκέτο. Έχουν επίσης λουλούδια σε σχήμα μπάλας, αλλά είναι πεπλατυσμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη ομάδα. Το ύψος των θάμνων μπορεί να είναι από 50 έως 120 εκ. Τα πομ-πομ μεγαλώνουν σε μεσαίο μέγεθος, δηλαδή 4-10 εκ..

Ντάλια Pompom

Κάκτος ντάλιες

Πήραν το όνομά τους λόγω των στενών και στριμμένων λουλουδιών, που μοιάζουν με αγκάθια από μακριά. Αντιπροσωπεύονται από μια τεράστια ποικιλία αποχρώσεων και μεγεθών θάμνων. Οι ταξιανθίες αυτής της ομάδας κυμαίνονται από 6 έως 35 cm και οι θάμνοι μπορούν να φτάσουν σε ύψη έως 2 m. Ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς ποικιλίες: Black Wizard, Florida και Ambition.

Κάκτος ντάλιες

Ημι-κάκτοι ντάλιες

Οι κτηνοτρόφοι έχουν ενσωματώσει σε αυτήν την ομάδα όλα τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κάκτου και των διακοσμητικών ντάλιων. Μια πολύ δημοφιλής και ενδιαφέρουσα ποικιλία που προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις των όμορφων παρτέρια. Αξιοσημείωτα μέλη αυτής της κατηγορίας: Island Deline, Verda, Meteor, Wiki.

Ημι-κάκτοι ντάλιες

Νύμφες ντάλιες

Πολύ όμορφα και ευαίσθητα διπλά λουλούδια, τα οποία μοιάζουν πολύ με νούφαρα σε σχήμα. Αξιόλογοι εκπρόσωποι: Angora, Leo Jelito, Kens Flame κ.λπ..

Νύμφες ντάλιες

Μικτές ντάλιες

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ντάλιες που, σύμφωνα με τα κύρια κριτήρια τους, δεν εμπίπτουν στις αναφερόμενες ποικιλίες ή πρόσφατα αναπαραγόμενα είδη χωρίς έντονες ομοιότητες με τις υπάρχουσες κατηγορίες..

Μικτές ντάλιες

ανθίζω

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα των ντάλιων είναι η μακρά ανθοφορία. Αρχίζει γύρω στα μέσα έως το τέλος του πρώτου καλοκαιρινού μήνα και διαρκεί μέχρι την άφιξη του κρύου καιρού και τον πρώτο παγετό. Αυτός είναι ο λόγος που οι κηπουροί τις αποκαλούσαν «βασίλισσες των φθινοπωρινών παρτέρια».

Για να απολαύσετε την ανθοφορία όσο το δυνατόν νωρίτερα, ξεκινήστε να προετοιμάζετε τους κόνδυλους εκ των προτέρων. Στα μέσα της άνοιξης, σκάψτε τα σε υγρό, αλλά ταυτόχρονα φτωχό σε οργανική ύλη, όπως άμμο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα θερμοκήπιο, ένα θερμοκήπιο ή σε ένα παράθυρο στο σπίτι, αλλά ήδη τον Μάιο, μεταμοσχεύστε τα ριζώματα στο έδαφος σε ένα παρτέρι, όπου το λουλούδι θα συνεχίσει τη ζωή του. Με αυτήν την απλή προσέγγιση, θα έχετε ανθοφορία μέσα σε ένα μήνα μετά τη φύτευση..

Για να αποκτήσετε μεγαλύτερες ταξιανθίες, συνιστάται να αφήσετε μόνο δύο ή τρεις κύριους μίσχους στη ντάλια και να αφαιρέσετε τους υπόλοιπους στη βρεφική τους ηλικία. Αυτό θα σας δώσει πολυτελή μπουμπούκια. Από τις παρατηρήσεις, συνήχθη ο κανόνας ότι μεγαλύτερα λουλούδια αναπτύσσονται σε θάμνους που έχουν εκδιωχθεί από νεαρά αγροτεμάχια. Αντιμετωπίστε προσεκτικά το υλικό φύτευσης, απορρίψτε προσεκτικά τους παλιούς κόνδυλους.

Ντάλια - Μπλουμ Ντάλια - Μπλουμ

Αναπαραγωγή Ντάλια

Στην πραγματικότητα, η τεχνική καλλιέργειας και αναπαραγωγής ντάλιων είναι αρκετά απλή και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους ή να διαιρέσετε τους κόνδυλους. Παρ ‘όλα αυτά, η καλλιέργεια από σπόρους είναι μια μάλλον απρόβλεπτη δραστηριότητα, καθώς μπορείτε να πάρετε αρκετά απροσδόκητα σχήματα και χρώματα..

Με βάση αυτό, ο διαχωρισμός του κονδύλου της ρίζας παραμένει ο καλύτερος τρόπος. Για την πρώιμη ανθοφορία, αφαιρέστε τα περίπου τον Μάρτιο και μετά μουλιάστε σε διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου 0,15% για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα προσεκτικά σε ένα κουτί με χώμα εμποτισμένο με υγρασία ή τοποθετήστε κάθε έναν από τους κόνδυλους σε διαφορετικά δοχεία, αφήνοντας το λαιμό ανοιχτό..

Η αποδεκτή θερμοκρασία για καλλιέργεια είναι + 20 … + 22C και το πότισμα πρέπει να οργανώνεται αμέσως μετά το στέγνωμα του εδάφους. Δεν θα είναι περιττό να ψεκάσετε το φυτό μερικές φορές την ημέρα. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, τα μάτια βλασταίνουν, αυτή τη στιγμή διαιρούνται οι κόνδυλοι της ρίζας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη φύτευση ντάλιες γύρω στις είκοσι Μαΐου, αλλά πρέπει να προστατεύονται σφιχτά από τον παγετό τη νύχτα..

Αναπαραγωγή Ντάλια Αναπαραγωγή Ντάλια

Φροντίδα Ντάλια

Οι ντάλιες είναι πολυετή και μακράς ανθοφορίας φυτά που δεν απαιτούν ιδιαίτερα δύσκολη φροντίδα, αλλά εξακολουθείτε να πρέπει να τηρείτε έναν αριθμό κανόνων και κόλπων..

Πότισμα. Για πότισμα, αρκεί να μουλιάσετε το χώμα περίπου 20-30 cm μόνο μερικές φορές την εβδομάδα. Με βάση συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων χωρίς βροχή, το πότισμα πρέπει να είναι αυξημένο ή συχνότερο. Προσέξτε να αποφύγετε το στάσιμο νερό, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Φωτισμός. Για ντάλιες, χρειάζεστε τουλάχιστον έξι ώρες της ημέρας, αφού ήρθαν σε εμάς από ζεστές χώρες. Αλλά, χάρη στους κτηνοτρόφους, όχι μόνο έντονα φωτισμένο, αλλά και πιο σκοτεινό έδαφος είναι κατάλληλο για προσγείωση. Ζουν καλά στη σκιά μεγαλύτερων φυτών, αλλά αυτό επηρεάζει αρνητικά την ανθοφορία..

Θερμοκρασία. Παρά την αρκετά καλή αντοχή στο κρύο, αυτά τα λουλούδια δεν μπορούν ακόμα να χειμωνιάσουν στο έδαφος στο κλίμα μας. Αισθάνονται υπέροχα μέχρι τον πρώτο παγετό, αλλά για το χειμώνα πρέπει να αφαιρεθούν από το έδαφος..

Λιπάσματα και σίτιση. Γονιμοποιήστε τις ντάλιες με χαμηλή λίπανση αζώτου, καθώς το άζωτο κάνει τον θάμνο κατάφυτο από φύλλα, επηρεάζει αρνητικά την ανθοφορία και δημιουργεί πολύ αδύναμους κόνδυλους. Στεγνώνουν ή σαπίζουν όταν αποθηκεύονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν λιπάσματα με επαρκή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο. Ταΐστε το φυτό μία φορά το μήνα και αν φυτευτεί σε θρεπτικό έδαφος, δεν απαιτείται λίπασμα. Επιπλέον, εάν υπερθρέψετε ένα λουλούδι, τότε σχηματίζει κόνδυλους που είναι πολύ αδύναμοι και ακατάλληλοι για αναπαραγωγή..

Φροντίδα Ντάλια Φροντίδα Ντάλια

Ασθένειες και θεραπεία

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που πρέπει να γνωρίζετε εάν αποφασίσετε να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ντάλιες..

Το ωίδιο είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλεί μια αισθητή λευκή επικάλυψη στα φύλλα. Αυτό συμβαίνει κυρίως από υπερβολική υγρασία ή όταν το έδαφος είναι υπερκορεσμένο με άζωτο. Οι λοιμώξεις εξ επαφής είναι επίσης συχνές: μέσω νερού για άρδευση, μέσω του αέρα από άλλα φυτά. Για διάσωση, πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τα προσβεβλημένα φύλλα και να πραγματοποιήσετε μια θεραπεία θεραπείας με ένα σπρέι.

Vηφιδωτό μωσαϊκό – προσδιορίζεται από ένα αισθητό κιτρίνισμα κατά μήκος των φλεβών των φύλλων, καθώς και κηλίδες διαφορετικών αποχρώσεων του πράσινου. Για να διατηρήσετε ολόκληρο το παρτέρι, είναι απαραίτητο να απορρίψετε και να κάψετε τα προσβεβλημένα δείγματα ή τα μέρη τους..

Ο βακτηριακός καρκίνος ανιχνεύεται ευκολότερα μετά το σκάψιμο του φυτού. Ανιχνεύεται από αφύσικους και άσχημους οφθαλμούς και αναπτύξεις στις ρίζες, φτάνουν περίπου τα 10 εκατοστά. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η καλύτερη λύση θα ήταν να απορρίψουμε και να καταστρέψουμε τις κατεστραμμένες ρίζες.

Εκτός από αυτές τις ασθένειες, οι ντάλιες μπορούν να προσβληθούν από διάφορα παράσιτα, όπως γυμνοσάλιαγκες, σκαθάρια λουλουδιών ή αφίδες..

Καταστρέψτε τις αφίδες χρησιμοποιώντας έναν ψεκαστήρα με χλωροφόρο και εφαρμόστε επίσης σκόνη υγρών φύλλων με τέφρα. Ο ψεκασμός με ουρία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις σκοτεινές πένες, τα σκαθάρια των λουλουδιών ή το ωίδιο. Οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να συλλεχθούν με το χέρι ή να πασπαλιστούν με θειικό χαλκό σε κοντινά μονοπάτια. Για την καταπολέμηση των παρασίτων, συνιστάται επίσης η επεξεργασία των φύλλων με αφέψημα πάπρικας.

Ντάλια - Ασθένειες και θεραπεία

Ντάλια – φωτογραφία

Έχουμε ετοιμάσει όμορφες φωτογραφίες από ντάλιες που θα σας εμπνεύσουν να εγκαταστήσετε αυτό το συναρπαστικό φυτό στον δικό σας κήπο! Καλή προβολή!

Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία Ντάλια - φωτογραφία

Previous Post
Μικρή γωνιακή κουζίνα (80 φωτογραφίες): σχεδιαστικές ιδέες
Next Post
Interiørdesign i stua (75+ bilder)