15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Pandanus (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Pandanus (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Pandanus είναι ένα αρκετά θεαματικό, όμορφο φυτό που ήρθε σε εμάς από τις αφρικανικές τροπικές περιοχές. Η σπειροειδής διάταξη των μακριών φύλλων του με αγκάθια σε σχέση με τον άξονα του δέντρου έδωσε στο φυτό ένα δεύτερο όνομα – ελικοειδής παλάμη. Σε φυσικές συνθήκες ζωής, το pandanus ανθίζει ετησίως, για το οποίο, δυστυχώς, τα εσωτερικά δείγματα δεν μπορούν να καυχηθούν. Μετά την επικονίαση, συμβαίνει η διαδικασία σχηματισμού μεγάλων βρώσιμων φρούτων με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Επίσης, το pandanus είναι πολύ ανεπιτήδευτο και αυτό κερδίζει τη συμπάθεια των αρχάριων ανθοκόμων. Συχνά χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση όχι μόνο διαμερισμάτων στο σπίτι, αλλά και δημόσιων κτιρίων και γραφείων..

Οι κύριοι τύποι πανδάνους

Ο συνολικός αριθμός των μελετημένων διαφόρων εκπροσώπων του γένους Pandanus είναι περίπου εξακόσια είδη. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ικανές να αναπτυχθούν μόνο στις φυσικές τους συνθήκες. Για καλλιέργεια στο σπίτι και στην αυλή, χρησιμοποιούνται αρκετά πιο προσαρμόσιμα είδη..

Pandanus Veitch

Αυτός ο εκπρόσωπος του pandanus ανήκει σε αργά αναπτυσσόμενα φυτά – η μέση ανάπτυξή του σε δέκα χρόνια δεν υπερβαίνει το 1,5 m, επομένως είναι εξαιρετική για την εσωτερική κηπουρική στο εσωτερικό. Αυτό το αειθαλές πολυετές έχει έναν μάλλον κοντό κορμό που μοιάζει με δέντρο. Μακριά φύλλα (έως 90 εκατοστά) με σχήμα xiphoid ταιριάζουν σφιχτά στη βάση, από την οποία στη συνέχεια αποκλίνουν, σαν ανεμιστήρας. Οι πλάκες των φύλλων είναι διακοσμημένες με υπόλευκη λωρίδα και ανοιχτό καφέ μικρά αγκάθια..

Pandanus Veitch

Pandanus Χρήσιμο

Αρκετά πρωτότυπο εκτεταμένο δέντρο. Για να το κρατήσετε στο σπίτι, πρέπει να επιλέξετε ένα ευρύχωρο δωμάτιο – αίθουσα ή βεράντα, καθώς το φυτό είναι ικανό να κερδίσει ύψος τριών μέτρων. Ο παλιός ισχυρός κορμός έχει κλαδιά, οι κορυφές των οποίων στεφανώνονται με σπειροειδείς κορώνες με πεσμένο φύλλωμα. Τα φύλλα είναι πολύ μακριά, μερικές φορές μεγαλώνουν έως 120 cm, ενώ έχουν πλάτος όχι μεγαλύτερο από 10 cm.

Pandanus Χρήσιμο

Παντάνος ​​Σαντέρα

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε αυτό το είδος από το χρώμα των διακοσμητικών φύλλων – στενές ηλιόλουστες κίτρινες λωρίδες είναι σαφώς ορατές στο πλούσιο πράσινο φόντο της πλάκας. Οι άκρες του φυλλώματος έχουν καστανόξανθα αγκάθια.

Παντάνος ​​Σαντέρα

Pandanus Covering Up

Η καλλιέργεια είναι ένας φυλλώδης θάμνος με διακλαδισμένο στέλεχος. Το ύψος του φυτού συχνά φτάνει τα 4 m, επομένως αξίζει να το εγκαταστήσετε στην επικράτεια της τοπικής περιοχής – θα είναι στριμωγμένο στο δωμάτιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή του pandanus – η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω της παρουσίας εναέριων ριζών, η βάση βρίσκεται σε ύψος. Η απλωμένη κορώνα του φυτού αντιπροσωπεύεται από μάλλον άκαμπτα ελαστικά φύλλα μονόχρωμου πράσινου χρώματος, έχει πυραμιδικό σχήμα.

Pandanus Covering Up

Φροντίζοντας σωστά το pandanus σας

Το Pandanus είναι ένα μη απαιτητικό είδος και μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ωστόσο, ένα τέτοιο περιεχόμενο θα επηρεάσει τους διακοσμητικούς δείκτες της κουλτούρας του σπιτιού. Τηρώντας απλούς κανόνες, μπορείτε να επιτύχετε την καλύτερη αισθητική απόδοση και να αποφύγετε ασθένειες..

Φωτισμός

Το Pandanus χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο σπίτι. Δεν φοβάται καθόλου το άμεσο ηλιακό φως και προτιμά καλά φωτισμένους χώρους. Σε εσωτερικούς χώρους, γλάστρες τοποθετούνται κοντά στα παράθυρα που βλέπουν προς την ανατολική και δυτική πλευρά. Το φυτό αγαπά τις μεγάλες ώρες της ημέρας, οπότε το χειμώνα, όταν μειώνεται, πρέπει να φροντίσετε για την οργάνωση τεχνητού φωτισμού για 5-7 ώρες.

Pandanus Care - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Το μικροκλίμα της κατοικίας, από την άποψη του καθεστώτος θερμοκρασίας, ταιριάζει ιδανικά στον πάνδανο, αφού αισθάνεται πιο άνετα σε θερμοκρασία + 22 … + 24C. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το θερμόμετρο στο δωμάτιο δεν πέφτει κάτω από τους + 15C – ένα κρύο μπορεί να γίνει καταστροφικό. Το καλοκαίρι, το pandanus βγαίνει σε μπαλκόνι ή βεράντα, δημιουργώντας ταυτόχρονα προστασία από πιθανά θυελλώδη ρεύματα και δροσερά ρεύματα..

Pandanus Care - Θερμοκρασία Pandanus Care - Θερμοκρασία

Υγρασία

Το φυτό χρειάζεται μέτρια υγρασία. Κατά καιρούς, είναι ικανοποιημένος με τις διαδικασίες νερού με τη μορφή μπάνιου και ψεκασμού. Μετά από τέτοιες διαδικασίες, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα ιγμόρεια δεν είναι γεμάτα με νερό, γεγονός που συχνά οδηγεί σε φθορά. Τα φύλλα Pandanus μπορούν να σκουπιστούν με ένα υγρό πανί, αλλά κατά τη διάρκεια της εργασίας πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, μην ξεχνάτε τα αγκάθια.

Μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας τοποθετώντας το σε μια παλέτα με υγρό διογκωμένο πηλό (βρύα, βότσαλα). Ο κίνδυνος είναι το υγρό χώμα, στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ασθένεια σήψης του ριζικού συστήματος. Ακόμα και στο στάδιο της φύτευσης, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε το δοχείο με ένα στρώμα αποστράγγισης για να αποφύγετε το στάσιμο νερό.

Pandanus Care - Υγρασία

Πότισμα

Για να καταλάβετε πόσο συχνά πρέπει να πίνει ο πανδανός, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την κατάσταση του εδάφους – δεν πρέπει να είναι περισσότερο από μισό στεγνό. Στη ζεστή εποχή, το πότισμα είναι άφθονο (μία φορά κάθε δύο ημέρες) και με ένα κρύο, μειώνεται σταδιακά σε μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Η κατάσταση του νερού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του πολιτισμού – πρέπει να ρυθμιστεί (φιλτράρεται) και να είναι ζεστό, όχι χαμηλότερο από + 25C.

Pandanus Care - Πότισμα Pandanus Care - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Εκτός από το γεγονός ότι όταν φυτεύεται το πάνδανο, το δοχείο γεμίζει με θρεπτικό χώμα, η ανάγκη για λίπανση παραμένει σχετική καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του πολιτισμού. Σε ζεστές περιόδους, η λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές το μήνα και με ένα κρύο, η κανονικότητα μειώνεται σε μία μηνιαία σίτιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρά καθολικά λιπάσματα που προορίζονται για αυτού του είδους τις καλλιέργειες..

Pandanus Care - Λιπάσματα και σίτιση Pandanus Care - Λιπάσματα και σίτιση

Ασθένειες και παράσιτα

Ο Pandanus είναι άνοστος σε ασθένειες. Ο κύριος λόγος για τις ασθένειες που μπορεί να τον προσπεράσουν είναι η ακατάλληλη φροντίδα ή οι ακατάλληλες συνθήκες κράτησης. Λόγω του ότι είναι σε συνθήκες πολύ ξηρού αέρα (αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης), η καλλιέργεια έχει συρρίκνωση των άκρων των φύλλων, αποκτώντας καφέ απόχρωση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η απώλεια της ποικιλίας από τα φύλλα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης τους υποδηλώνει ανεπαρκή φωτισμό. Ένα απότομο φωτισμό του φυλλώματος είναι ένα σήμα ότι το πότισμα γίνεται με σκληρό νερό. Έχοντας βρει τέτοια σημάδια, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η σωστή φροντίδα του φυτού..

Pandanus - Ασθένειες και παράσιτα Pandanus - Ασθένειες και παράσιτα

Πώς να μεταμοσχεύσετε pandanus

Το Pandanus πρέπει να μεταμοσχεύεται περιοδικά, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι οι “κάτοικοι” σε εσωτερικούς χώρους έχουν μάλλον ευάλωτες ρίζες, η αλλαγή του τόπου κατοικίας τους δεν πρέπει να παρασυρθεί. Η μεταφύτευση με τη μέθοδο μεταφόρτωσης πραγματοποιείται όταν η ρίζα πλέκεται από μια γήινη σφαίρα.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να δέσετε το φύλλωμα σε μια δέσμη, ώστε να μην τραυματίσετε τα χέρια σας στα πολυάριθμα αγκάθια. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα νέο δοχείο, το οποίο θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το προηγούμενο από όλες τις απόψεις. Περίπου το ένα τρίτο του δοχείου γεμίζει με ένα στρώμα αποστράγγισης, στο οποίο τοποθετείται ελαφρύ χώμα με άμμο, χούμο και φυλλοβόλο έδαφος.

Είναι απαραίτητο να μεταμοσχεύσετε τον πάνδανο πολύ προσεκτικά, χωρίς να καταστρέψετε τις ρίζες του αέρα, οι οποίες, κατά τη φύτευση, θα πρέπει να παραμένουν ορατές στην επιφάνεια. Στο τέλος της διαδικασίας, το έδαφος σφίγγεται ελαφρά και υγραίνεται άφθονα..

Πώς να μεταμοσχεύσετε pandanus Πώς να μεταμοσχεύσετε pandanus

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Είναι δυνατή η αναπαραγωγή νέων εκπροσώπων του γένους pandanus στο σπίτι με διάφορους τρόπους, λαμβάνοντας σπόρους ή διάφορα μοσχεύματα ως υλικό προέλευσης. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση ενός ενήλικου φυτού, μπορεί απλά να διαιρεθεί..

Πολλαπλασιασμός του πάνδανου με σπόρους

Οι σπόροι Pandanus δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε προεπεξεργασία πριν από τη σπορά. Ετοιμάστε ένα ρηχό δοχείο και γεμίστε το με άμμο και τύρφη. Το σπαρμένο κρεβάτι πρέπει να καλύπτεται με μεμβράνη, δημιουργώντας θερμοκήπιο και να τοποθετείται σε ζεστό μέρος. Η ευνοϊκή θερμοκρασία για την ωρίμανση των καλλιεργειών είναι περίπου + 25C. Εάν πληρούται αυτή η προϋπόθεση, οι πρώτοι βλαστοί του pandanus μπορούν να εμφανιστούν σε δύο εβδομάδες. Θα χρειαστούν τακτικό πότισμα και αερισμό μέχρι να εμφανιστούν τα φύλλα. Η κατάδυση στο σπίτι πραγματοποιείται εάν το δενδρύλλιο έχει τρία πλήρη φύλλα.

Πολλαπλασιασμός του πάνδανου με σπόρους Πολλαπλασιασμός του πάνδανου με σπόρους

Πολλαπλασιασμός του πανδάνου με μοσχεύματα

Αυτή η μέθοδος παρέχει δύο επιλογές για την απόκτηση υλικού φύτευσης – μπορείτε να πάρετε κορυφαία μοσχεύματα ή μοσχεύματα βλαστών. Τα κορυφαία, μήκους 18-20 cm, κόβονται από τα πλευρικά λεπτά κλαδιά του φυτού. Όλες οι περικοπές πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάρβουνο..

Το υλικό τοποθετείται σε προετοιμασμένη άμμο και τύρφη και καλύπτεται με πολυαιθυλένιο. Ολόκληρη η διαδικασία ριζοβολίας (περίπου δύο μήνες) θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασία αέρα τουλάχιστον + 25C. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος σχηματισμού ρίζας, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μοσχεύματα pandanus με ειδικές διεγερτικές ενώσεις πριν από τη φύτευση..

Τα μοσχεύματα στελέχους κόβονται από τον κορμό και επεξεργάζονται με ρίζα. Ακολουθεί παρόμοια διαδικασία φύτευσης για ριζοβολία, όπως στην περίπτωση της κορυφής.

Πολλαπλασιασμός του πανδάνου με μοσχεύματα Πολλαπλασιασμός του πανδάνου με μοσχεύματα

Αναπαραγωγή του πανδάνου με διαίρεση

Το ενήλικο πάνδανο μπορεί να διαχωριστεί τη στιγμή της μεταμόσχευσης. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε το προσεκτικά από την κατσαρόλα, τινάξτε το από το έδαφος και κάντε μια τομή. Τα τμήματα που προκύπτουν φυτεύονται σε ξεχωριστά δοχεία με φρέσκο ​​υπόστρωμα. Αυτός ο διαχωρισμός πραγματοποιείται την άνοιξη..

Αναπαραγωγή του πανδάνου με διαίρεση Αναπαραγωγή του πανδάνου με διαίρεση

Pandanus – φωτογραφία

Το Pandanus είναι ένας υπέροχος φοίνικας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσει τους εσωτερικούς χώρους των αιθουσών και των χειμερινών κήπων. Έχοντας ένα σημαντικό μέγεθος, φαίνεται υπέροχο σε μεμονωμένες προσγειώσεις. Το φυτό μπορεί επίσης να γίνει μια φωτεινή προφορά σχεδιασμού τοπίου, ενθουσιάζοντας τους πάντες με τη μοναδική τροπική του εμφάνιση, κάτι που επιβεβαιώνεται από την επιλογή φωτογραφιών μας. Καλή προβολή!

Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία Pandanus - φωτογραφία

Previous Post
Εσωτερικός σχεδιασμός σαλονιού (πάνω από 75 φωτογραφίες)
Next Post
Canna (90 bilder): typer og omsorg