15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Primula (75 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Primula (75 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Στους λόφους και τις άκρες του δάσους, τα λαμπερά πέταλα από πριμούρι ανθίζουν πριν από πολλά άλλα λουλούδια. Ακόμα και το όνομά του – Primulaveris – προέρχεται από το λατινικό “primus” – το πρώτο. Οι αρχαίοι Γερμανοί και οι Σλάβοι αποκαλούσαν τα ηλιακά κουδούνια των νήσων «τα κλειδιά της άνοιξης», επειδή ένα από τα άγρια ​​είδη αυτού του φυτού μοιάζει πραγματικά με ένα σωρό χρυσά κύρια κλειδιά. Οι ποικιλίες Primrose ευχαριστούν τους ανθοκόμους με μια πολύχρωμη ποικιλία αποχρώσεων και μακρά ανθοφορία. Καθ ‘όλη τη σεζόν, αυτά τα γοητευτικά μπουκέτα είναι μια πραγματική διακόσμηση περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, παρτέρια, βεράντες και κήποι, καλωσορίζοντας με χαρά την αναβίωση του ήλιου και της ζεστασιάς..

Περιγραφή και τύποι

Το Primula, ή το primrose, είναι ένα κοινό φυτό στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Στη φύση, αυτά τα όμορφα ανθισμένα βότανα βρίσκονται σε πλαγιές βουνού, λιβάδια και δασικές άκρες. Το πριμούρι είναι εύκολο να αναγνωριστεί από την πυκνή ροζέτα από πυκνά, ανάγλυφα φύλλα – στην υφή του μοιάζουν με το μαλλί των νεαρών προβάτων, το αστραχάν, γι ‘αυτό οι άνθρωποι αποκαλούν το πριμούρι “κριάρια”. Με την άφιξη της άνοιξης, οι μίσχοι με ένα μίσχο σε σχήμα ομπρέλας ή αιχμής (σε ψηλά είδη) ανεβαίνουν από το κέντρο του καλαθιού φύλλων ή πολλά μεγάλα λουλούδια ανοίγουν σε κοντούς μίσχους, σχηματίζοντας ένα φωτεινό “καπάκι” πάνω από την πράσινη βάση.

Οι ψηλοί πρίμονες μπορούν να φτάσουν σε μήκος 30-35 εκ., Τα λουλούδια έχουν διάμετρο 2-4 εκ. Νιώθουν καλά στο ανοιχτό πεδίο και είναι ανεπιτήδευτα στη φροντίδα τους. Τα χαμηλά, στα οποία τα πέταλα είναι πιο αισθητά και ευρύτερα, είναι δημοφιλή ως φυτά εσωτερικού χώρου, συχνά παρουσιάζονται για ανοιξιάτικες διακοπές. Η ιδιαίτερη υπερηφάνεια των κτηνοτρόφων είναι οι ποικιλίες terry με πλούσια πολυεπίπεδα λουλούδια, που θυμίζουν ανθισμένα τριαντάφυλλα..

Η παλέτα των αποχρώσεων των πρίμουρων είναι απίστευτα πλούσια: οι μονόχρωμες εναλλάσσονται με εκφραστικές αντιθέσεις, απαλές κλίσεις – με μοτίβα, ασυνήθιστες μπορντούρες, κτυπήματα, φλέβες. Το κεντρικό μέρος των τακτικών λουλουδιών με πέντε πέταλα είναι πιο συχνά έντονο κίτρινο, γύρω από το οποίο όλα τα είδη συνδυασμών τόνων φαίνονται ακόμη πιο κορεσμένα.

Περισσότερα από 550 είδη φυτών κατατάσσονται στο γένος Primula, αλλά για ευκολία μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε διάφορα τμήματα.

Οδοντωτό πριμούρι

Τα οδοντωτά πρίμονα διακρίνονται από φύλλα με μικρές οδοντώσεις κατά μήκος των άκρων, καθώς και μια όμορφη σφαιρική ταξιανθία σε ένα μακρύ στέλεχος. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 60-70 εκατοστά.

Οδοντωτό πριμούρι

Primrose capitate

Έχει παρόμοια δομή, αλλά επειδή το άνω μέρος της ταξιανθίας ανθίζει πιο αργά από τα κάτω κουδούνια, το σχήμα του λουλουδιού παραμένει πεπλατυσμένο αυτή τη στιγμή. Τα στελέχη και τα μη ανοιγμένα μίνι μπουμπούκια σε ποικιλίες κεφαλής καλύπτονται με λευκή άνθηση, γεγονός που κάνει το φυτό να φαίνεται “κονιοποιημένο”.

Primrose capitate

Κοινό πριμούρι

Πρόκειται για ένα κοντό (15-25 εκατοστά) χωρίς στέλεχος φυτό με πληθώρα λουλουδιών. Οι εκπρόσωποι αυτού του τμήματος είναι ιδανικοί για εσωτερική και εξωτερική καλλιέργεια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ζωντανών συνόρων, μονοπατιών, συνθέσεων σε παρτέρια και κορυφογραμμές..

Κοινό πριμούρι

Πριμούρι ψηλό

Ανθίζει νωρίτερα από όλα τα άλλα είδη και αντέχει σταθερά το χειμώνα σε φυσικές συνθήκες. Το μήκος των στελεχών του φτάνει τα 30 εκατοστά, αλλά τα ίδια τα λουλούδια είναι μικρά – έως 2 εκατοστά. Το χρώμα των άγριων ψηλών γαϊδουριών είναι μάλλον μέτριο – συνήθως είναι ένας ομοιόμορφος τόνος λεμονιού, λευκού ή βατόμουρου με κίτρινο πυρήνα.

Πριμούρι ψηλό

Primrose πολυανθούς

Αυτό είναι ένα υβρίδιο που βασίζεται σε υψηλές ποικιλίες. Η διάμετρος των λουλουδιών είναι μεγαλύτερη και τα χρώματα είναι πιο ενδιαφέροντα – υπάρχουν ήδη κόκκινοι, πορτοκαλί, μοβ, μοβ και ακόμη και καφέ τόνοι..

Primrose πολυανθούς

Φύτευση και αναπαραγωγή νυχτολούλουδου

Τα περισσότερα είδη νυχτολούλουδου είναι πολυετή, οπότε ένα φυτό μπορεί να ζήσει σε γλάστρα ή σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο από δέκα χρόνια. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται κυρίως με σπόρους ή διαιρώντας τον θάμνο, πολύ σπάνια – με μοσχεύματα.

Σπορά σπόρων είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί το αργότερο 6 μήνες μετά τη συλλογή, καθώς χάνουν γρήγορα τη βλάστησή τους. Η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι ο Δεκέμβριος-Ιανουάριος, έτσι ώστε μέχρι να εμφανιστούν τα βλαστάρια, η ηλιόλουστη μέρα είναι ήδη μεγάλη.

Οι σπόροι σπέρνονται σε ελαφρύ χώμα κήπου στην επιφάνεια και δεν καλύπτονται από πάνω. Τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, ένα δοχείο καλυμμένο με καπάκι με υγραμένο χώμα και καλλιέργειες αποθηκεύεται στο ψυγείο – στο πιο ζεστό ράφι ή στις πόρτες, σε θερμοκρασία περίπου + 5C. Είναι σημαντικό το υπόστρωμα να μην στεγνώσει αυτή τη στιγμή..

Μετά από έναν τέτοιο “τεχνητό χειμώνα”, το δοχείο μεταφέρεται στο περβάζι (ανατολικά ή δυτικά) και το καπάκι ανοίγει για να επιτρέψει στον αέρα να φτάσει στα φύτρα. Τα νεαρά δενδρύλλια νυχτολούλουδου πρέπει να είναι πάντα σε μερική σκιά, χρειάζονται επίσης υψηλή υγρασία και ελάχιστη θερμότητα (όχι περισσότερο από + 12 … + 15C). Το καλοκαίρι, τα σπορόφυτα πρέπει να προστατεύονται από το άμεσο ηλιακό φως και την ξήρανση από το έδαφος. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστεί ενάμιση χρόνο για να μεταμοσχεύσετε σπορόφυτα σε ανοιχτό έδαφος και θα αρχίσει να ανθίζει μόνο το τρίτο.

Χωρίζοντας τον θάμνο – ο πιο βολικός και προσιτός τρόπος για την αναπαραγωγή νυχτολούλουδου. Για να γίνει αυτό, ένα ενήλικο φυτό ηλικίας 3-5 ετών σκάβεται και χωρίζεται σε μέρη, έτσι ώστε το καθένα να έχει τουλάχιστον έναν οφθαλμό με ρίζες. Αυτό γίνεται καλύτερα αμέσως μετά το τέλος της περιόδου ανθοφορίας, μετά τη σίτιση του μητρικού θάμνου με αζωτούχα λιπάσματα. Τα διαχωρισμένα βλαστάρια φυτεύονται σε μόνιμη θέση σε τρύπες ή καινούργια γλάστρες, βαθαίνοντας στο προηγούμενο επίπεδο, μετά τα οποία σφίγγονται και ποτίζονται τακτικά.

Μοσχεύματα αραβόσιτου πραγματοποιείται εάν δεν υπάρχουν ρίζες για διαίρεση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας βλαστός αποκόπτεται στο επίπεδο του εδάφους, ο οποίος φυτεύεται σε ένα υγρό μείγμα από χώμα κήπου και άμμο ποταμού. Το βλαστάρι αφήνεται σε φωτεινό μέρος στους + 18C έως ότου εμφανιστούν τα φύλλα και μετά είναι έτοιμο για φύτευση..

Primrose - Φύτευση και αναπαραγωγή Primrose - Φύτευση και αναπαραγωγή Primrose - Φύτευση και αναπαραγωγή

Φροντίδα πρωτοκόλλου

Δεδομένου ότι το κλίμα της μεσαίας ζώνης για τα πρωτόγαλα είναι αρκετά οικείο, αυτό το φυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιότροπο. Η εξαίρεση είναι ορισμένες ποικιλίες που αντέχουν αργά και δεν ανέχονται καλά τον παγετό. Έτσι, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε υπομεγέθη και μεγάλα άνθη είδη από ό, τι τα “άγρια” με υψηλούς μίσχους – για παράδειγμα, συνιστάται να καλύπτετε αυτούς τους θάμνους με ένα μεγάλο στρώμα από σάπια φύλλα για το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, τα πρίμουλα είναι ανεπιτήδευτα και ο καθένας μπορεί να τα μεγαλώσει..

Το χώμα

Το έδαφος για τα πρίμονα πρέπει να είναι χαλαρό, υγρασίας και διαπερατό από τον αέρα. Σε συνθήκες δωματίου, μπορείτε να πάρετε ένα μείγμα φυλλώδους γης, τύρφης και άμμου ποταμού σε ίσες αναλογίες. Φροντίστε να βάλετε ένα καλό στρώμα αποστράγγισης στον πάτο της κατσαρόλας. Κατά τη φύτευση σε εξωτερικούς χώρους, χούμο, άμμος, σάπια φύλλα και βελόνες πρέπει να προστεθούν στο χώμα. Πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά αργιλώδη και πετρώδη εδάφη – η στάσιμη υγρασία, όπως και το στέγνωμα, είναι επιζήμια για αυτά τα φυτά.

Primrose Care - Χώμα

Φωτισμός

Τα Primros αγαπούν τις ελαφρώς σκιασμένες περιοχές, αλλά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο ήλιος πρέπει να φωτίζει καλά το παρτέρι. Δεν πρέπει να αφήνονται εσωτερικά πριμόζια στα νότια περβάζια – είναι καλύτερα να τα μετακινήσετε βαθύτερα στο δωμάτιο.

Primrose Care - Φωτισμός Primrose Care - Φωτισμός

Ενυδατική

Το πότισμα των πρώτων γαϊδουριών είναι απαραίτητο συχνά για να διατηρείται το υπόστρωμα σε μέτρια υγρασία ανά πάσα στιγμή. Ο ψεκασμός θα είναι απαραίτητος μόνο σε εξαιρετικά ξηρό ή ζεστό αέρα, αν και αρκεί απλά να αφαιρέσετε το δοχείο με το φυτό σε δροσερό μέρος. Αρκεί να υγρανθούν τα πριμούχα κήπου μόνο στο στάδιο της ριζοβολίας των δενδρυλλίων. Εάν ο τόπος είναι δροσερός και σκιερός, στο μέλλον θα υπάρχει αρκετή βροχή για τα πρίμουλα..

Primrose Care - Ενυδατική

Λίπασμα επιφάνειας

Για να κάνουν τους θάμνους να φαίνονται υγιείς, νωρίς την άνοιξη ποτίζονται με ένα ασθενές διάλυμα ορυκτών λιπασμάτων για ανθισμένα φυτά, ακολουθώντας τις οδηγίες. Στις αρχές του καλοκαιριού, οργανική ύλη, για παράδειγμα, χούμο, μπορεί να προστεθεί στη ρίζα. Τον Αύγουστο, τα αρσούρια γονιμοποιούνται με μικρή ποσότητα νιτρικού αμμωνίου ή καλίου (15 g ανά 10 l νερού) και υπερφωσφορικού (20 g ανά 10 l νερού).

Primrose Care - Top dressing Primrose Care - Top dressing

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Η συμμόρφωση με τις αναφερόμενες συνθήκες είναι εγγύηση ότι τα φυτά θα είναι ισχυρά και ανθισμένα, αλλά μερικές φορές ακόμη και η σωστή γεωργική τεχνική δεν σώζει από την επίθεση εντόμων ή ασθενειών. Στην καταπολέμηση τους, θα βοηθήσουν ειδικά παρασκευάσματα – εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Μερικές φορές συνηθισμένες φαρμακευτικές λύσεις, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή λαϊκές θεραπείες, είναι επίσης πολύ χρήσιμες: τέφρα, βάμματα σκόρδου, φλούδες κρεμμυδιού, μαχόρκα, χυμός αλόης κ.λπ..

Τα κύρια παράσιτα του πριμούργου:

Νηματόδια – απομακρύνονται με πρήξιμο και καμπυλότητα των στελεχών. Για να απαλλαγούμε από αυτά, το χώμα επεξεργάζεται με θείο. Στα παρτέρια, οι κατιφέδες που αναπτύσσονται στη γειτονιά θα χρησιμεύσουν ως καλός προφυλακτικός παράγοντας..

Αφίδες – εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειψη φωσφορικού οξέος και μπορείτε να το παρατηρήσετε κολλώνοντας λευκές ή μαύρες κουκίδες στο στέλεχος και στο εσωτερικό των φύλλων. Για την εξάλειψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα ή βιοενεργούς παράγοντες, έγχυση σκόρδου, κρεμμυδιών ή φύλλων καπνού, διάλυμα σαπουνιού (100 g σαπούνι πίσσας ανά 10 λίτρα νερού), έγχυση τέφρας (1 ποτήρι τέφρας ανά 5 λίτρα νερού, κρατήστε για 12 ΩΡΕΣ).

Γυρομύκητες – μπορεί να βλάψουν τα πρίμονα αν αναπτυχθούν σε μια περιοχή που είναι πολύ υγρή ή αν βρέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να συλλέξετε σαλιγκάρια με το χέρι ή να μεταμοσχεύσετε τους θάμνους σε πιο ξηρό μέρος.

Οι ασθένειες των πρίμουρων προκαλούνται κυρίως από μύκητες. Μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή σκουριάς στα φύλλα, γκρι και καφέ κηλίδες, σαπίζουν στις ρίζες και τους μίσχους. Ο ψεκασμός με υγρό Μπορντό ή Φιτοσπορίνη βοηθά στην καταστροφή επιβλαβών σπόρων, αλλά το κυριότερο είναι να αποτρέψουμε την υγρασία των φυτών ρυθμίζοντας σωστά το πότισμα.

Primrose - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Primrose - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Primula – φωτογραφία

Στη συλλογή φωτογραφιών μας θα βρείτε πολλές εικόνες με πρίμουρες. Εδώ συλλέγονται φωτογραφίες διαφόρων ειδών και ποικιλιών νυχτολούλουδου, οι οποίες μπορούν να γίνουν μια φωτεινή ανοιξιάτικη διακόσμηση για ένα εσωτερικό οικόπεδο ή οικόπεδο κήπου..

Σε συνθέσεις με άλλα φυτά ή ακόμα και νυφίκια δημιουργούν ένα ελκυστικό μοτίβο σε παρτέρια, βραχώδεις λόφους, γύρω από υδάτινα σώματα, κατά μήκος μονοπατιών και μονοπατιών. Μια ματιά στις εορταστικές αποχρώσεις των νυχτολούλουδων αρκεί για να μαγευτείτε για πάντα από τη λαμπερή ομορφιά τους και με τρυφερότητα να απολαύσετε αυτά τα λουλούδια στο διαμέρισμά σας ή στη χώρα..

Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία Primula - φωτογραφία

Previous Post
Αγγλικό τριαντάφυλλο (85 φωτογραφίες): τύποι και ποικιλίες, φροντίδα
Next Post
Japansk spirea (90 bilder): typer og omsorg