15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ροδοδένδρο (αζαλέα): 65 φωτογραφίες

Ροδοδένδρο (αζαλέα): 65 φωτογραφίες

Χάρη στην πλούσια και ζωντανή ανθοφορία τους, οι θάμνοι ροδόδεντρων προσελκύουν αμέσως την προσοχή στον κήπο. Από απόσταση μοιάζουν με ογκώδη σύννεφα που φωτίζονται από τον ήλιο που δύει – λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, ροζ όλων των πιθανών αποχρώσεων και σχημάτων. Από κοντά, είναι αξιοσημείωτο πώς πολλά λουλούδια πέντε πετάλων, παρόμοια με μικροσκοπικά μπουκέτα κρίνων, καλύπτουν πλήρως το φυτό, αφήνοντας ακόμη και τα φύλλα στο θέαμα. Και παρόλο που το γένος Rhododendron έχει περισσότερα από 600 είδη, η αζαλέα, ένας δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος που συναντάται συχνά στο σχεδιασμό του τοπίου, και οι νάνοι ποικιλίες επίσης στην εσωτερική ανθοκομία, απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη διάθεση κηπουρών..

Γενικά χαρακτηριστικά του ροδόδενδρου (αζαλέες)

Ο φυσικός βιότοπος των περισσότερων ροδόδενδρων είναι τα ορεινά λιβάδια και τα δάση σε εύκρατο κλίμα. Στην άγρια ​​φύση, αυτοί οι θάμνοι μπορούν να παρατηρηθούν κυρίως στις πλαγιές των βουνών του Βόρειου Ημισφαιρίου από τις Άλπεις έως τα Ιμαλάια. Ορισμένα είδη αναπτύσσονται επίσης στη Σιβηρία, την Κίνα, την Ιαπωνία, ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και ακόμη και την Αυστραλία, όπου δημιουργήθηκε το Εθνικό Πάρκο των Ροδοδέντρων..

Το καλοκαίρι, η άφθονη ανθοφορία των αζαλέων με φόντο το περιβάλλον βελούδινο πράσινο φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Οι ψηλοί θάμνοι συνήθως τοποθετούνται σε μερική σκιά δέντρων, δημιουργώντας ζεστά σοκάκια και συνθέσεις πάρκων. Οι συμπαγείς ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης διακοσμούν παρτέρια, μονοπάτια, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Μια μικροσκοπική αειθαλής αζαλέα χρησιμοποιείται σε ρόλο λουλουδιού εσωτερικού χώρου ή θερμοκηπίου, το οποίο, με τη διακοσμητικότητά του, ανταγωνίζεται με επιτυχία τα πιο ιδιότροπα εξωτικά φυτά.

Ωστόσο, η καλλιέργεια ροδόδενδρου, ειδικά σε ένα διαμέρισμα, δεν μπορεί να ονομαστεί ασφαλής. Όλα τα μέρη αυτής της καλλιέργειας (κλαδιά, φύλλα, πέταλα) περιέχουν την τοξική ουσία ανδρομεδοτοξίνη γλυκοσίδη, η οποία προκαλεί δηλητηρίαση ανθρώπων και ζώων, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης εισπνοής πτητικών αιθέρων από τον αέρα. Ακόμα και το μέλι που συλλέγεται από τις μέλισσες από τα άνθη της αζαλέας καθίσταται άχρηστο – η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες, μέχρι και θάνατο. Για να αποφύγετε το χυμό στο δέρμα, είναι καλύτερο να φροντίζετε αυτούς τους θάμνους με γάντια και να κρατάτε τα ίδια τα φυτά μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα..

Rhododendron (αζαλέα) - Γενικά χαρακτηριστικά Rhododendron (αζαλέα) - Γενικά χαρακτηριστικά

Φροντίδα ροδόδεντρων

Το φυσικό περιβάλλον των ροδόδεντρων επηρεάζει τις προτιμήσεις τους για τον καιρό και τις βασικές βιολογικές ανάγκες. Οι θάμνοι του βουνού σχηματίζουν ένα ρηχό αλλά εκτεταμένο ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται καλά μόνο σε οξινισμένα εδάφη απουσία μεγάλων δέντρων κοντά. Οι επιφανειακές ρίζες δεν είναι σε θέση να παρέχουν πλήρως στο φυτό νερό, οπότε τα φύλλα συλλέγουν ενεργά υγρασία – προσελκύουν μόρια H2O από τον αέρα και στη συνέχεια τα σταγονίδια που προκύπτουν ρέουν κάτω από την λεία επιφάνεια στα κλαδιά και τον κορμό.

Φωτισμός

Όπως πολλοί θάμνοι με άφθονη ανθοφορία, η αζαλέα αγαπά τις καλά φωτισμένες περιοχές, αν και όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό, τόσο καλύτερα ανέχεται τη μερική σκιά. Δεν έχει νόημα να φυτέψετε ένα ροδόδενδρο σε ένα εντελώς σκιασμένο μέρος – είναι απίθανο να μπορείτε να περιμένετε τους μπουμπούκια εκεί. Τα φύλλα μπορούν να καούν κάτω από τις καυτές ακτίνες, οπότε στις νότιες περιοχές είναι σκόπιμο να σκιάσετε το φυτό ή να επιλέξετε ψυχρότερες περιοχές του κήπου.

Η καλύτερη γειτονιά για αυτόν σχηματίζεται από κωνοφόρες καλλιέργειες: πεύκα, λάρυκα, thuja, κυπαρίσσια, αλλά δέντρα με πλούσιο στέμμα και ρηχές ινώδεις ρίζες πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Rhododendron Care - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Όταν επιλέγετε μια ποικιλία για φύτευση στο δρόμο, πρέπει πρώτα απ ‘όλα να δώσετε προσοχή στην αντοχή στον παγετό. Στη μεσαία λωρίδα καλλιεργούνται συχνότερα φυλλοβόλα και ιαπωνικά αζαλέα -είδη που μπορούν να ανεχθούν βραχυπρόθεσμους παγετούς έως -27C (αν υπάρχει καταφύγιο). Η βέλτιστη θερμοκρασία για ροδόδεντρα εσωτερικού χώρου είναι + 10 … + 15C το φθινόπωρο-χειμώνα και + 15 … + 20C το καλοκαίρι. Οι θάμνοι κήπου προτιμούν επίσης τη φρεσκάδα και δεν ανέχονται πολύ καλά τη θερμότητα..

Rhododendron Care - Θερμοκρασία

Πότισμα

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νάνους και τους νεαρούς θάμνους αζαλέας. Για να αποφευχθεί το θάνατο του φυτού, είναι αδύνατο να επιτραπεί είτε η πλήρης ξήρανση είτε η υπερβολική ακαθαρσία του εδάφους, εξασφαλίζοντας τακτικό μέτριο πότισμα. Συνιστάται να ψεκάσετε φύλλα ροδόδενδρου με καθιζόμενο νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού και στον κήπο, βραχυπρόθεσμες βροχές και ομίχλες θα τον ωφελήσουν.

Ροδόδενδρο Φροντίδα - Πότισμα Ροδόδενδρο Φροντίδα - Πότισμα

Κλάδεμα

Τόσο οι υπαίθριες όσο και οι εσωτερικές αζαλέες πρέπει να κλαδεύονται αφού μαραθούν τα λουλούδια. Ταυτόχρονα, αφαιρούνται τα ξηρά και τα περιττά πλευρικά κλαδιά και γενικά, το ένα τρίτο περίπου του συνολικού ύψους αποκόπτεται. Αυτή η συντόμευση εξοικονομεί τη δύναμη του φυτού, λόγω του οποίου τοποθετούνται περισσότεροι μπουμπούκια ανθέων για το επόμενο έτος..

Rhododendron Care - κλάδεμα

Φύτευση ροδόδενδρου

Κατά κανόνα, η πρώτη φύτευση ενός δέντρου τριαντάφυλλου (έτσι μεταφράζεται το όνομα “ροδόδενδρο” από τα Λατινικά) πραγματοποιείται από ένα αγορασμένο δενδρύλλιο. Ταυτόχρονα, για τα είδη κήπου και σπιτιού, οι συστάσεις για τη σύνθεση του εδάφους είναι περίπου οι ίδιες. Ελαφρύ όξινο χώμα με επαρκή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους αζαλέων. Ένα μείγμα σάπιων βελόνων (μπορεί να ληφθεί σε πευκοδάσος), τύρφης και μαύρου εδάφους σε περίπου ίσες αναλογίες είναι κατάλληλο. Επίσης, δεν θα βλάψει να γονιμοποιήσουμε τη γη με οργανική ύλη με τη μορφή χούμου ή κομπόστ από υπολείμματα φυτών..

Η χωρητικότητα για ροδόδεντρα εσωτερικού χώρου επιλέγεται ανάλογα με τον όγκο των ριζών-συνήθως είναι ένα αρκετά φαρδύ δοχείο με περιθώριο ανάπτυξης περίπου 5-8 εκ. Μια τρύπα ανοίγεται κάτω από τον θάμνο του κήπου πλάτους περίπου 60-80 εκ. Και 40 -βάθος 60 εκατοστά. Είναι επιτακτικό να τοποθετήσετε έως και 10 εκατοστά αποστράγγιση στο κάτω μέρος, στη συνέχεια να ρίξετε το παρασκευασμένο μείγμα και να φυτέψετε το φυτό μαζί με ένα πήλινο κομμάτι καλά κορεσμένο με νερό, χωρίς να εμβαθύνετε το κολάρο της ρίζας.

Ο βέλτιστος χρόνος για ριζοβολία αζαλέων σε εξωτερικούς χώρους είναι από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου και τον Αύγουστο έως τις αρχές Οκτωβρίου. Duringταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η θερμοκρασία και η υγρασία έξω είναι αρκετά άνετα, έτσι ώστε το νεαρό φυτό να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον από την αρχή της ανθοφορίας ή από τους πρώτους παγετούς..

Εάν το κλίμα στην περιοχή είναι κρύο το χειμώνα, τότε με ελάχιστους κινδύνους κατάψυξης του εδάφους, πρέπει να καλύπτονται ροδόδεντρα. Περίπου τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο, η γη γύρω από τον θάμνο ποτίζεται άφθονα και στη συνέχεια αλέθεται με ένα στρώμα ξηρής βλάστησης (10-15 εκατοστά) – σανό, φύλλα, κωνοφόρα απορρίμματα – και πασπαλίζεται με γη. Οι ποικιλίες που αγαπούν τη θερμότητα χρειάζονται καταφύγιο για ολόκληρο το φυτό, μαζί με τον κορμό και τα κλαδιά. Για αυτό, χρησιμοποιούνται ειδικές ξύλινες κατασκευές, αλλά σε καμία περίπτωση ένα φιλμ, αφού εμποδίζει την πρόσβαση του αέρα. Την άνοιξη, κατά τη θέρμανση, η προστασία αφαιρείται σταδιακά, στην αρχή μόνο τις πρωινές και βραδινές ώρες, έτσι ώστε τα νεαρά φύλλα να μην καίγονται στον έντονο ήλιο.

Rhododendron (Azalea) - Προσγείωση Rhododendron (Azalea) - Προσγείωση Rhododendron (Azalea) - Προσγείωση

Αναπαραγωγή ροδόδενδρον

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι πολλαπλασιασμού των αζαλέων: με σπόρους, μοσχεύματα και διαίρεση του θάμνου. Η πρώτη μέθοδος είναι πολύ επίπονη, επομένως χρησιμοποιείται κυρίως σε φυτώρια για μαζική καλλιέργεια δενδρυλλίων. Τα νεαρά βλαστάρια χρειάζονται σταθερή θερμοκρασία + 20C, τακτικό πότισμα και επιπλέον φωτισμό το χειμώνα, γεγονός που δημιουργεί πολλές δυσκολίες στους ερασιτέχνες καλλιεργητές λουλουδιών..

Η ριζοβολία των μοσχευμάτων είναι μια ταχύτερη διαδικασία, με τη βοήθειά της θα είναι δυνατό να αποκτήσετε έναν νεαρό θάμνο σε ένα χρόνο. Για να γίνει αυτό, επιλέγεται ένα μέρος ενός κλάδου με αρκετούς οφθαλμούς που δεν είναι εντελώς άκαμπτο, κόβεται σε περίπου 12-15 cm και θάβεται 3-4 cm σε καλά υγραμένη τύρφη. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται σταθερή υγρασία του εδάφους και ένα ζεστό κλίμα, περίπου + 20C. Για να δημιουργήσετε φαινόμενο θερμοκηπίου, το φύτρο μπορεί να καλυφθεί με πλαστικό μπουκάλι ή γυάλινο βάζο. Μετά τη ριζοβολία, μεταμοσχεύστε σε μόνιμο μέρος, όπως περιγράφεται παραπάνω..

Η διαίρεση του θάμνου πραγματοποιείται κατά τη μεταμόσχευση. Για να γίνει αυτό, μια ενήλικη αζαλέα χωρίζεται σε πολλά μέρη, καθένα από τα οποία φυτεύεται σε ξεχωριστό δοχείο ή λάκκο. Τις πρώτες εβδομάδες, τα φυτά ποτίζονται άφθονα με την προσθήκη Kornevin ή άλλου φαρμάκου που διεγείρει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Ροδοδένδρο (αζαλέα) - Αναπαραγωγή Ροδοδένδρο (αζαλέα) - Αναπαραγωγή

Rhododendron (αζαλέα) – φωτογραφία

Στη συλλογή φωτογραφιών που συλλέγεται σε αυτήν τη σελίδα, προτείνουμε να δείτε τις επιλογές χρήσης ροδόδεντρων (αζαλέα) στο σχεδιασμό τοπίου. Παρουσιάζουμε στην προσοχή σας εικόνες υψηλής ποιότητας από τα πιο όμορφα πάρκα και κήπους, όπου οι πλούσιοι θάμνοι του φαίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα.

Επίσης, οι λεπτές ταξιανθίες αζαλέας φαίνονται όμορφα σε περβάζια παραθύρων, βεράντες, σε θερμοκήπια και θερμοκήπια. Για να θαυμάσετε τις φωτεινές ανθοδέσμες ροδόδεντρων, τώρα δεν είναι απαραίτητο να ανεβείτε στις κορυφές των βουνών – απλώς πρέπει να βρείτε έμπνευση σε αυτές τις εικόνες και να φυτέψετε ένα αλπικό “τριαντάφυλλο” στο δικό σας οικόπεδο.

Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Rhododendron (αζαλέα) - φωτογραφία Ροδοδένδρο (αζαλέα) - φωτογραφία

Previous Post
Purslane (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
Next Post
70+ svarte kjøkkendesignideer (bilder)