15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Alyssum (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Alyssum (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Alyssum είναι ένα φωτεινό και πολύχρωμο ανθισμένο βότανο. Είναι επίσης γνωστό ως θαλάσσια lobularia, πέτρα ή παντζάρια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συγκεκριμένα, τα άνθη του alyssum έχουν χρώμα σε ανοιχτό κίτρινο. Στον κήπο, αυτό είναι ένα υπέροχο φυτό κάλυψης – διακοσμούν αλπικές διαφάνειες, κράσπεδα, τοιχοποιία με αυτό, το φυτεύουν σε πρώτο πλάνο, κρύβουν το γυμνό χώμα. Μια win-win γειτονιά-ίριδες, ξεχασμένα, τριαντάφυλλα και τουλίπες. Τα σπίτια Alyssum καλλιεργούνται σε γλάστρες στο μπαλκόνι, βεράντα ή σε κιόσκια.

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Alyssum ανήκει στα φυτά λάχανου. Το ύψος, το είδος των βλαστών και η εμφάνιση εξαρτώνται πλήρως από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Το χρώμα εξαρτάται από το ίδιο, αλλά η πιο κοινή απόχρωση είναι η κίτρινη και οι παραλλαγές της. Ο καρπός είναι ένας μικρός λοβός σπόρων με παρόμοιους μικρούς καφέ σπόρους.

Το ρίζωμα του λουλουδιού είναι επιφανειακό και ινώδες. Αλλά συσσωρεύει καλά υγρασία έτσι ώστε το φυτό να επιβιώσει από μια προσωρινή ξηρασία. Ο κλασικός τύπος ταξιανθίας είναι ένα χαριτωμένο σύμπλεγμα από μικροσκοπικά κύπελλα με τέσσερα πέταλα. Η μυρωδιά του alyssum προσελκύει καλά ευεργετικά έντομα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών. Στην κουλτούρα, είναι επίσης ένα φυτό μελαγχολικό..

Το Alyssum δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά και χρήσιμο. Παρασκευάζονται αφέψημα για τη θεραπεία του πυρετού και του κρυολογήματος, περιλαμβάνεται σε διουρητικά σκευάσματα και χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία ως συστατικό τονωτικών για τη φροντίδα του προβληματικού δέρματος. Κάποτε προσπάθησαν ακόμη και να μεταχειριστούν άτομα που δαγκώθηκαν από μανιασμένα ζώα, από τα οποία προήλθε το όνομα του φυτού. Κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “κατά της λύσσας των σκύλων”.

Alyssum - Γενικά χαρακτηριστικά Alyssum - Γενικά χαρακτηριστικά

Τύποι alissum

Στο γένος Alyssum, υπάρχουν περίπου αρκετές εκατοντάδες είδη ετήσιων και πολυετών. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη Σιβηρία ή τη νότια Ευρώπη, καθώς και από τις υποτροπικές περιοχές της Αμερικής και της Αφρικής. Οι πολυετείς ποικιλίες είναι ανθεκτικές στο κρύο και επιβιώνουν εύκολα στις βόρειες περιοχές, αλλά έχουν μικρότερη περίοδο ανθοφορίας. Τα ετήσια ανθίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ιδιαίτερα πολύχρωμα, αλλά μεγαλώνουν για ένα χρόνο. Στη διακοσμητική κηπουρική, χρησιμοποιούνται μόνο μερικά από τα πιο διάσημα και ανεπιτήδευτα είδη..

Θάλασσα Lobularia

Η θαλάσσια lobularia είναι τώρα ένα ξεχωριστό είδος φυτών, αλλά μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μία από τις ποικιλίες του alyssum. Είναι ένα πολυετές διακλαδισμένο φυτό που τυλίγει το έδαφος με βλαστούς. Είναι σχετικά κοντό, έως 40 εκατοστά, καλυμμένο με ασημένιες κοντές τρίχες.

Το Lobularia είναι ένα θερμόφιλο πολυετές. Τα φύλλα είναι ωοειδή και σαρκώδη. Λουλούδια – μικρά χρυσά, που συλλέγονται σε χαριτωμένα φωτεινά πινέλα.

Κύριες ποικιλίες:

– Η Esther Bonnet είναι αμπελώδες φυτό με βλαστούς έως 25 εκ. Λουλούδια – κυρίως σε παστέλ κρέμα και ροζ αποχρώσεις. Η ποικιλία ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο..

– Το Tiny Tim είναι ένα μικροσκοπικό λουλούδι με βλαστούς περίπου 8 εκατοστών και μια αρωματική χιονόσπρη άνθιση.

– Princessin Purple – αμπελώδης μορφή με μακριούς εκτεταμένους βλαστούς. Οι ταξιανθίες είναι μια κομψή λεπτή λιλά απόχρωση. Λόγω της ομορφιάς και της κομψότητάς τους, εμφανίστηκε το όνομα του είδους.

– Το Violet Koning είναι ένα θαμνώδες σφαιρικό φυτό. Αυτή είναι μια χαμηλή ποικιλία, έως 15 εκ. Τα λουλούδια είναι έντονα μοβ.

Alyssum - Marine Lobularia Alyssum - Marine Lobularia Alyssum - Marine Lobularia

Alyssum Gmelin

Το Alissum Gmelin, ή το βουνό, είναι ένα μικρό πολυετές ανθεκτικό στον παγετό. Το ύψος του είναι έως 20 εκ. Γκριζοπράσινοι βλαστοί του ανερχόμενου τύπου απλώνονται κατά μήκος του εδάφους. Η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους είναι τα αρχικά στρογγυλεμένα φύλλα, τα οποία σταδιακά κωνώνουν προς τα πάνω και μετατρέπονται σε λογχοειδή.

Οι ταξιανθίες είναι χαριτωμένες ρακεμόζες, με μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια. Ανθίζουν τον Απρίλιο και ανθίζουν τον Μάιο. Φρούτα – διακοσμητικά, εφηβικά.

Alyssum Gmelin Alyssum Gmelin

Πυρηναίο Αλίσσος

Αυτή η ποικιλία διακρίνεται από ασημένια οβάλ φύλλα και ασυνήθιστο χρώμα λουλουδιών. Ightψος – έως 20 εκ. Χιονάτα πέταλα έρχονται σε αντίθεση με καφέ ανθήρες. Οι ταξιανθίες είναι μικρές και συμπαγείς. Το Alyssum του Πυρηναίου ανθίζει όχι την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι.

Πυρηναίο Αλίσσος Πυρηναίο Αλίσσος

Rock alyssum

Αυτό δεν είναι φυτό κάλυψης, αλλά ημισφαιρικοί θάμνοι έως 25-40 εκ. Λεπτοί διακλαδισμένοι βλαστοί ακόμη και δύσκαμπτοι στη βάση. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται μια ελαστική και πυκνή μπάλα..

Τα φύλλα της βραχώδους ποικιλίας έχουν γκρι απόχρωση λόγω της άκρης. Συλλέγονται σε ελαστικές πρίζες. Τα ηλιόλουστα κίτρινα λουλούδια διακρίνονται από ένα ενδιαφέρον σχήμα πέταλου και συλλέγονται σε πυκνά σμήνη. Η ποικιλία ανθίζει την άνοιξη, αλλά υπό ευνοϊκές συνθήκες είναι ικανή να ξαναανθίσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού..

Υπάρχουν αρκετές δημοφιλείς ποικιλίες – λαμπερό λεμόνι Citrinum, μικροσκοπικό και πυκνό Compactum, φωτεινή και πολύχρωμη Variegata, καφέ Dudley Neville, ψηλή και μακρόβια Plenum, χαμηλό ερπυστικό Procumbens και άλλα..

Rock alyssum Rock alyssum

Alyssum που σέρνεται

Η ποικιλία των ερπυστικών εδαφών σχηματίζει ένα πυκνό, ανθεκτικό, αλλά ψηλό χαλί. Το ύψος του είναι έως 40-60 εκ. Τα φύλλα με σπάτουλα έχουν ασημί απόχρωση και ασυνήθιστη υφή ανοιχτού διακόσμου. Μίσχος – απλούστερο, όχι τόσο διακοσμητικό. Τα λουλούδια είναι μικρά, έως και μισό εκατοστό σε διάμετρο. Το Alyssum ανθίζει μέχρι το τέλος της άνοιξης. Κλασικό χρώμα, έντονο κίτρινο.

Alyssum που σέρνεται Alyssum που σέρνεται

Νέες ποικιλίες

Η δημοτικότητα του alyssum αυξάνεται γρήγορα μεταξύ των καλλιεργητών λουλουδιών, έτσι οι κτηνοτρόφοι αναπτύσσουν νέες διακοσμητικές ποικιλίες. Υπάρχουν κάλυκας, τύλιγμα, ασημί, τραχύ και άλλα είδη. Από τις ενδιαφέρουσες νέες ποικιλίες, αξίζει να σημειωθεί:

– Λευκό χαλί – φυτό εδαφοκάλυψης με άφθονη και μακράς διάρκειας λευκή ανθοφορία.

– Η παλέτα είναι ένα μικροσκοπικό θαμνώδες φυτό έως 10 εκ. Αποχρώσεις – οποιαδήποτε, έως καφέ. Φυτεύεται για να δημιουργήσει πολύχρωμα παρτέρια και αλπικούς χλοοτάπητες..

– Το Gold placer είναι ένας σφαιρικός θάμνος με στενά φύλλα. Αυτός ο τύπος διαφέρει στο σχήμα των πινέλων: είναι μικρότερα και πιο πυκνά, με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό το alissum χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση τοίχων, τοιχοποιίας, βραχώδεις λόφους..

– Ροζ χαλί – ένας διακλαδισμένος αρωματικός θάμνος έως 12 εκ. Έχει ασυνήθιστη εμφάνιση: γκρίζα εφηβικά φύλλα σε συνδυασμό με μικρές ροζ ταξιανθίες. Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται για να πλαισιώσει παρτέρια, να διακοσμήσει μπαλκόνια, βεράντες και κιόσκια..

– Το Big Jam είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθισμένες ποικιλίες έως 35 εκ. Τα άνθη του είναι σχεδόν διπλάσια από τα συνηθισμένα. Τα χρώματα κυμαίνονται από λευκό έως λεβάντα έως μοβ. Είναι ιδανικό για βόρειες περιοχές. Δεν φοβάται τον παγετό και την ξηρασία. Το Big Jam συνεχίζει να ανθίζει ακόμη και κατά τη διάρκεια των παγετών στους -3C.

Alyssum - Νέες ποικιλίες Alyssum - Νέες ποικιλίες Alyssum - Νέες ποικιλίες

Φροντίδα Alyssum

Ακόμη και οι άπειροι καλλιεργητές μπορούν να χειριστούν ένα ανεπιτήδευτο λουλούδι. Το βέλτιστο έδαφος είναι ελαφρύ, εύφορο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς αλκαλικά μείγματα. Η αποστράγγιση είναι επιτακτική για την αποφυγή υπερβολικής υγρασίας. Είναι επίσης σημαντικό να μην τροφοδοτήσετε υπερβολικά το λουλούδι. Με πολύ έντονη διατροφή, το φύλλωμα αναπτύσσεται καλά, αλλά το alyssum σχεδόν δεν ανθίζει.

Για να παρατείνετε την ανθοφορία, χρειάζεστε ήλιο και αέρα. Οι καλά αεριζόμενοι χώροι είναι ιδανικοί. Η γήρανση των πολυετών φυτών πρέπει να αραιώνεται σταδιακά προς τα νεαρά και δυνατά.

Για τακτική συντήρηση, αρκεί να χαλαρώσετε και να ξεφορτωθείτε το χώμα. Το επάνω ντύσιμο εισάγεται πριν και μετά την ανθοφορία. Για τις ποικιλίες εδαφοκάλυψης, δώστε προσοχή στα υγρά λιπάσματα, αλλά πρέπει να εισαχθούν προσεκτικά για να μην καούν τα φύλλα..

Οι πολυετείς ποικιλίες κλαδεύονται για να παρατείνουν την ανθοφορία και τη διακοσμητικότητα. Οι μίσχοι συντομεύονται κατά περίπου το ένα τρίτο κατά τη στιγμή της ωρίμανσης του καρπού. Μερικές φορές με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προκαλέσετε εκ νέου ανθοφορία. Προκειμένου οι ετήσιες ποικιλίες να ευχαριστηθούν περισσότερο, πρέπει να αφαιρεθούν οι παρωχημένοι μίσχοι.

Φροντίδα Alyssum

Αντοχή στον παγετό

Λάβετε υπόψη ότι το όριο αντοχής στον παγετό του alyssum δεν είναι άπειρο. Δεν θα αντέξει θερμοκρασίες κάτω από -15C. Σε περιοχές με σοβαρούς χειμώνες, οι πολυετείς ποικιλίες καλύπτονται με ξηρό φύλλωμα και το χειμώνα – με χιόνι. Έτσι μπορείτε να αποτρέψετε την κατάψυξη του ριζώματος..

Alyssum care - Αντοχή στον παγετό Alyssum care - Αντοχή στον παγετό

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Οι μέθοδοι καλλιέργειας Alyssum είναι κλασικές:

Σπόροι. Σπέρνονται σε θερμοκήπιο ή ανοιχτό έδαφος. Είναι απαραίτητο να τα κατανέμετε ομοιόμορφα κατά μήκος των αυλακώσεων έως 15 εκατοστά βάθος. Εάν φυτέψετε ένα λουλούδι στα τέλη της άνοιξης, μέχρι το φθινόπωρο θα σας ευχαριστήσει ήδη με την πρώτη ανθοφορία. Σε ζεστές περιοχές, μπορείτε να φυτέψετε alissum στις αρχές του χειμώνα..

Σπορόφυτο. Τα σπορόφυτα είναι πάντα πιο βολικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε ισχυρούς ανθισμένους θάμνους σχεδόν αμέσως. Η πρώτη ανθοφορία ξεκινά σε περίπου 2 μήνες. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο είναι πιο βολικό να δημιουργηθούν διακοσμητικές συνθέσεις. Οι σπόροι φυτεύονται σε ρηχά κουτιά, το χώμα επεξεργάζεται με σβησμένο ασβέστη και καλύπτεται με φύλλο αλουμινόχαρτου. Τα κουτιά διατηρούνται ζεστά στο φως, με τακτικό ψεκασμό και εξαερισμό. Οι πρώτοι βλαστοί μπορούν να φανούν μέσα σε μια εβδομάδα. Μετά την εμφάνιση των δύο πρώτων πλήρων φύλλων, τα λουλούδια μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ξεχωριστές γλάστρες και μέχρι το τέλος της άνοιξης – σε ανοιχτό έδαφος..

Φυτικός πολλαπλασιασμός. Αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ λόγω του γεγονότος ότι το alissum στους κήπους είναι συχνότερα ετήσιο. Όταν διαιρείτε έναν θάμνο, είναι σημαντικό να μην καταστρέψετε το ρίζωμα. Μπορείτε επίσης να κόψετε τα μοσχεύματα περίπου 10 εκατοστά, τα οποία τοποθετούνται στο νερό μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ρίζες. Στη συνέχεια μεταμοσχεύονται σε ανοιχτό έδαφος και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού – σε μόνιμο μέρος..

Alyssum - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή Alyssum - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή Alyssum - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Το Alyssum είναι σχετικά ανεπιτήδευτο και σπάνια αρρωσταίνει. Η κύρια απειλή του είναι ο σταυροφόρος ψύλλος. Για να το αφαιρέσετε, πρέπει να αντιμετωπίσετε ενήλικα και ώριμα φυτά με ειδικό διάλυμα ξιδιού. Οι κάμπιες αφαιρούνται μηχανικά και απομακρύνονται με εντομοκτόνα ή έγχυση καπνού. Η έγκαιρη επεξεργασία θα προστατεύσει επίσης από τον σκώρο λάχανου.

Με ακατάλληλη φροντίδα ή συνεχή υγρασία, εμφανίζεται αργή φλεγμονή – ένας ειδικός τύπος σήψης της ρίζας. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται θεραπεία με μυκητοκτόνο. Το ωίδιο καταστρέφεται από το υγρό του Μπορντό. Από τις ασθένειες στο alissum, υπάρχει επίσης ένα ιογενές μωσαϊκό, αλλά δεν θεραπεύεται.

Alyssum - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Alyssum - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Alyssum – φωτογραφία

Ελέγξτε τη συλλογή φωτογραφιών μας για να μάθετε πώς μοιάζει και πώς λειτουργεί το alyssum! Με τις συμβουλές μας, ο ανθισμένος κήπος σας θα είναι πάντα όμορφος και περιποιημένος.!

Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία Alyssum - φωτογραφία

Previous Post
Διαμέρισμα υψηλής τεχνολογίας: 85 ιδέες σχεδιασμού
Next Post
Tøy i taket i stua: 60 fotoideer