Ορτανσία (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ορτανσία (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Ορτανσία (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Λόγω των πλούσιων πολύχρωμων ταξιανθιών της, καθώς και της σχετικής ευκολίας περιποίησης της, η ορτανσία εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ανθοκόμους σε όλο τον κόσμο. Οι ποικιλίες θάμνων αυτού του φυτού φαίνονται εξαιρετικά ελκυστικές στο σχεδιασμό του τοπίου, διακοσμώντας κήπους, πάρκα, σοκάκια και παρτέρια. Με τη σειρά του, η εσωτερική ορτανσία συμπληρώνει αρμονικά την εσωτερική διακόσμηση σπιτιών και διαμερισμάτων, χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση γάμου. Αυτά τα λουλούδια μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο σε ανοιχτό χώρο όσο και σε περβάζι ή μπαλκόνι – σε κάθε περίπτωση, η κομψή τους πολυτέλεια θα ευχαριστήσει τους άλλους καθ ‘όλη τη ζεστή περίοδο..

Χαρακτηριστικά λουλουδιών

Στη βοτανική ταξινόμηση, τα Hortensiaceae αποτελούν μια ξεχωριστή οικογένεια του γένους Tsvetkov. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολυετείς θάμνοι και δέντρα ύψους έως 3 μέτρα, αλλά υπάρχουν και αμπέλια που μπορούν να στρίψουν έως και 30 μέτρα σε μήκος. Τα είδη που αναπτύσσονται στις υποτροπικές περιοχές μπορεί να είναι αειθαλή, αλλά το κύριο μέρος ανήκει στην ομάδα των φυλλοβόλων.

Η ανθοφορία της ορτανσίας διαρκεί 5-6 μήνες – από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου. Πολλές ταξιανθίες σφαιρικές, πανικοβλημένες ή σε σχήμα ασπίδας εμφανίζονται στον θάμνο. Τα περισσότερα είδη χαρακτηρίζονται από ένα κρεμώδες λευκό χρώμα των πετάλων, αλλά ανάλογα με τον τύπο του φυτού και τη χημική σύνθεση του εδάφους, είναι δυνατές επιλογές από πλούσιους μπλε, μωβ, βυσσινί τόνους έως λεπτές γαλαζωπό-ροζ και παστέλ-κίτρινες υπερχειλίσεις. Η παλέτα αυτών των λουλουδιών φαίνεται να αντανακλά όλα τα χρώματα του ουρανού, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν πριν από την ανατολή του ήλιου σε μια καθαρή μέρα..

Ορτανσία - Χαρακτηριστικά Ορτανσία - Χαρακτηριστικά

Τύποι ορτανσίας

Παρά το γεγονός ότι η πατρίδα της άγριας ορτανσίας είναι η υποτροπική Ιαπωνία, ως αποτέλεσμα της επιλογής ήταν σε θέση να προσαρμοστεί στο πιο σοβαρό κλίμα των γεωγραφικών πλάτων της Κεντρικής Ευρώπης. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από εκατό καλλιεργημένες ποικιλίες αυτού του φυτού. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά είδη που ανέχονται καλά τον παγετό: τριυτελή ορτανσία, μίσχος, πανικόβλητος, μεγαλόφυλλος. Το τελευταίο καλλιεργείται συχνότερα σε εσωτερικούς χώρους, θερμοκήπια, θερμοκήπια..

Υδραγεία

Είναι ένας αρκετά μεγάλος θάμνος με ύψος 1,5-3 m, με διάμετρο στεφάνης έως 2-2,5 m. Αυτό το είδος προσελκύει την προσοχή όλων με πολυτελείς σφαιρικές ή πυραμιδικές ταξιανθίες λευκού, κρεμ, ροζ-λιλά, φωτεινού μπλε το φόντο σε σχήμα καρδιάς με σκούρο πράσινο φύλλο με οδοντωτή άκρη. Σε ευνοϊκές συνθήκες, πολλές ποικιλίες ορτανσίας δέντρων αναπτύσσονται για 10-15 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα τα κλαδιά τους πρέπει να κλαδεύονται τακτικά και το έδαφος πρέπει να τροφοδοτείται με λιπάσματα..

Υδραγεία Υδραγεία

Μίσχος ορτανσία

Ανήκει στα αμπέλια, επομένως είναι ιδανικό για κάθετη κηπουρική. Οι βλαστοί ύφανσης γεμίζουν οποιοδήποτε χώρο, είτε είναι τα στηρίγματα του κιόσκι ή βεράντες, φράχτες, καμάρες και άλλες παρόμοιες κατασκευές. Το είδος του μίσχου χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό λευκών ταξιανθιών πανικού ή ομπρέλας. Το ύψος των αμπελιών μπορεί να είναι έως και 10-15 μέτρα.

Μίσχος ορτανσία Μίσχος ορτανσία

Ορτανσία Panicle

Είναι αξιοσημείωτο για τις αφράτες πυραμιδικές ταξιανθίες του, που θυμίζουν πασχαλιές. Το μήκος τους μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 35 εκ. Πρόκειται κυρίως για λευκές και ροζ ποικιλίες, το κύριο πλεονέκτημα των οποίων είναι η άφθονη ανθοφορία. Τα στελέχη μιας τέτοιας ορτανσίας είναι σχετικά χαμηλά – έως 80 cm, επομένως συνήθως καλλιεργούνται σε παρτέρια..

Ορτανσία Panicle Ορτανσία Panicle

Ορτανσία μεγάλου φύλλου

Η πιο φωτεινή και πολύχρωμη ομάδα από όλες. Κορεσμένες βιολετί, μοβ, μπλε αραβοσιτέλ, ανοιχτό πράσινο-κίτρινες αποχρώσεις συχνά αναμειγνύονται μεταξύ τους ακόμη και σε μια ταξιανθία μπάλας, για να μην αναφέρουμε τη γειτονιά πολλών πολύχρωμων θάμνων. Υπάρχουν επίσης μικρότερες, εσωτερικές ποικιλίες ορτανσίας μεγάλων φύλλων. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η συμπαγή, ενώ οι ταξιανθίες δεν είναι απολύτως κατώτερες σε διακοσμητικότητα από τους προκατόχους του κήπου..

Ορτανσία μεγάλου φύλλου Ορτανσία μεγάλου φύλλου

Φύτευση (αναπαραγωγή) ορτανσίας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πολλαπλασιασμού ορτανσιών – μοσχευμάτων, διαίρεσης του θάμνου και στρώσεων. Εάν δεν υπήρχε τέτοιο εργοστάσιο στην περιοχή πριν, θα πρέπει να αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την άνοιξη, έτσι ώστε το λουλούδι να έχει χρόνο να ριζώσει καλά τον πρώτο χρόνο, χωρίς την απειλή παγετού.

Μια τρύπα 30x30x30 cm προετοιμάζεται για το δενδρύλλιο, καλύπτεται με ένα μείγμα χλοοτάπητα, τύρφης και άμμου, ακολουθούμενο από ορυκτά λιπάσματα. Εάν είναι απαραίτητο, οι άκρες των ξηρών ριζών μπορούν να συντομευθούν ελαφρώς. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψετε το ριζικό κολάρο με γη. Μετά τη φύτευση, το νεαρό φυτό χρειάζεται μέτριο αλλά τακτικό πότισμα..

Η κοπή είναι κατάλληλη μόνο για ορτανσία μεγάλου φύλλου, καθώς είναι η πιο συμπαγής. Για το σκοπό αυτό, το φθινόπωρο (Οκτώβριος-αρχές Νοεμβρίου), ο μητρικός θάμνος μεταμοσχεύεται από το δρόμο σε μια κατσαρόλα και αφήνεται σε κρύο μέρος (από 0 έως + 2C). Από τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία γύρω από το φυτό πρέπει να αυξηθεί στους + 10C. Τον Φεβρουάριο, τα μοσχεύματα ωριμάζουν στους βλαστούς, από τους οποίους αφαιρούνται τα κάτω φύλλα, η περιοχή κοπής αντιμετωπίζεται με διεγερτικό ανάπτυξης και φυτεύεται με αυτή την πλευρά σε θρεπτικό μείγμα εδάφους, καλυμμένο με βάζο ή μπουκάλι από πάνω για να δημιουργήσει φαινόμενο θερμοκηπίου . Μετά τη ριζοβολία, η κοπή μπορεί να μεταφερθεί σε μόνιμο μέρος..

Οι νεαροί ετήσιοι βλαστοί ριζώνουν με στρώσεις, ρίχνοντάς τους στο έδαφος το φθινόπωρο χωρίς να χωρίζονται από τον θάμνο. Πάνω πρέπει να αφήσετε μια κορυφή με μήκος τουλάχιστον 20 εκ. Μετά από 5-6 μήνες, η διαδικασία αποκόπτεται από το μητρικό φυτό και μεταμοσχεύεται.

Η διαίρεση του θάμνου γίνεται επίσης την άνοιξη ή το φθινόπωρο και κάθε μέρος πρέπει να έχει ισχυρές ρίζες. Η μέθοδος σποράς αναπαραγωγής χρησιμοποιείται σπάνια, κυρίως οι κτηνοτρόφοι ασχολούνται με αυτό. Θα χρειαστούν 2 χρόνια για να αναπτυχθεί μια ορτανσία από σπόρο σε σπορόφυτο.

Ορτανσία - Φύτευση και αναπαραγωγή

Πώς να φροντίσετε την ορτανσία?

Όντας πολυετής θάμνος, η ορτανσία ανέχεται καλά τις καιρικές αλλαγές, είναι ανθεκτική σε παράσιτα και ασθένειες. Ακόμη και μετά από λίγο πάγωμα, το φυτικό της σύστημα ανακάμπτει γρήγορα. Φυσικά, όπως και τα περισσότερα καλλιεργούμενα φυτά, οι ορτανσίες απαιτούν έγκαιρη και ήπια φροντίδα. Πολλές ποικιλίες πρέπει να καλύπτονται με σάπια φύλλα για το χειμώνα ή να σκάβονται και να αποθηκεύονται στο υπόγειο. Αλλά στο τέλος, η ορτανσία πληρώνει γενναιόδωρα για την προσοχή που αποδίδεται με πραγματικά βασιλική ομορφιά και μακρά ανθοφορία που σπάει τα ρεκόρ.

Φωτισμός

Για να αναπτυχθεί κανονικά η ορτανσία, είναι απαραίτητο να παρέχεται καλός φωτισμός τις πρωινές και βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα, από τον καυτό ήλιο της τραπεζαρίας, ο θάμνος πρέπει να προστατεύεται από μια σκιά που πέφτει από ένα δέντρο, φράκτη ή από τις γωνίες ενός κτιρίου. Σε ανοιχτούς χώρους, είναι σκόπιμο να επιλέξετε την ανατολική ή τη δυτική πλευρά..

Ορτανσία Φροντίδα - Φωτισμός Ορτανσία Φροντίδα - Φωτισμός

Πότισμα

Το επίσημο όνομα της ορτανσίας – Ορτανσία – υποδηλώνει την υγρασία που αγαπά τη φύση αυτού του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι το έδαφος από κάτω πρέπει να παραμένει πάντα υγρό, αλλά όχι πολύ. Για άρδευση, κατάλληλο ή φιλτραρισμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, πάντα χωρίς πρόσμιξη ασβέστη, είναι κατάλληλο. Σε ζεστό καιρό, ή εάν υπάρχει ξηρός αέρας σε ένα δωμάτιο με λουλούδια, θα πρέπει να υγρανθεί ψεκάζοντας νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Ορτανσία Φροντίδα - Πότισμα

Λιπάσματα

Η λίπανση ορτανσιών με μέταλλα πραγματοποιείται μόνο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και τελειώνει στα μέσα Αυγούστου. Για το σκοπό αυτό, αναμείξτε 40 g υπερφωσφορικού + 30 g το καθένα νιτρικό αμμώνιο και θειικό κάλιο, διαλύστε τη σκόνη σε ένα κουβά με νερό και ποτίστε το διακοσμητικό φυτό δύο φορές την εβδομάδα.

Ορτανσία Φροντίδα - Λιπάσματα Ορτανσία Φροντίδα - Λιπάσματα

Κλάδεμα

Ανάλογα με τη μέθοδο σχηματισμού μελλοντικών λουλουδιών, οι ορτανσίες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ποικιλίες μεγάλων φύλλων, μίσχους (αναρρίχηση), βελανιδόφυλλες και φραγκοσυκιές. Έχουν μπουμπούκια λουλουδιών που σχηματίζονται στα άκρα των κλαδιών του περασμένου έτους. Για το λόγο αυτό, το κλάδεμα είναι επιθυμητό την άνοιξη, όταν είναι εμφανείς τόσο οι νέοι οφθαλμοί όσο και τα ξηρά, νεκρά μέρη, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν..

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ορτανσίες που μοιάζουν με τρομάρα και πανικό. Σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση μελλοντικών λουλουδιών συμβαίνει σε νέα κλαδιά και όλα τα περσινά πρέπει απλώς να αποκοπούν, αφήνοντας μόνο ένα ζευγάρι μπουμπούκια. Αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του φυτού και στην εμφάνιση μεγάλων, όμορφων ταξιανθιών. Η κατάλληλη στιγμή για «κούρεμα» είναι τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Ορτανσία Φροντίδα - Κλάδεμα

Επίδραση της οξύτητας του εδάφους στο χρώμα της ορτανσίας

Αν και πολλές ποικιλίες ορτανσίας έχουν το δικό τους συγκεκριμένο χρώμα, η έντασή της, καθώς και το μοναδικό παιχνίδι χρωμάτων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία οξέος-βάσης του εδάφους κάτω από ένα συγκεκριμένο φυτό. Η εισαγωγή ορισμένων στοιχείων στο έδαφος καθιστά δυνατή την προσαρμογή των αποχρώσεων.

Υπό την επίδραση ενός όξινου περιβάλλοντος, τα πέταλα γίνονται ιώδες-μπλε, τα αλκάλια τους δίνουν έναν ροδοκόκκινο τόνο και η ουδέτερη βάση τους δίνει μια παστέλ κρέμα ή μπεζ.

Για να αποκτήσουν μπλε χρώμα, έμπειροι κηπουροί ποτίζουν την ορτανσία με διάλυμα θειικού αργιλίου (15 g / l). Επιπρόσθετα, εισάγονται τύρφη υψηλής ποιότητας, ερυθρελάτης και πεύκο. Για φυτό εσωτερικού χώρου, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο όξινο υπόστρωμα (για κωνοφόρα και ροδόδεντρα).

Για να προσθέσετε φωτεινότητα στο ροζ, ασβέστη, κιμωλία, αλεύρι δολομίτη αναμιγνύονται στο έδαφος. Όταν καλλιεργείτε εσωτερική ορτανσία στο χρώμα της αυγής, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα καθολικό μείγμα τύρφης χωρίς υλικά πλήρωσης..

Επίδραση της οξύτητας του εδάφους στο χρώμα της ορτανσίας

Ορτανσία – φωτογραφία

Η ορτανσία είναι ένα φωτεινό, ογκώδες και λεπτό φυτό που μπορεί να εγκατασταθεί στο σπίτι ή να φυτευτεί στην περιοχή. Είναι αρκετά ανεπιτήδευτη στη φροντίδα και ακολουθώντας απλά κόλπα θα της δώσει ένα απίστευτο χρώμα. Περισσότερες φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες λύσεις για εξοχική κατοικία – στην επιλογή φωτογραφιών μας. Καλή προβολή!

Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία Ορτανσία - φωτογραφία

Previous Post
רעיונות עיצוב למסדרון קטן (+65 תמונות)
Next Post
Støping av polyuretan: 80 bilder og ideer
Adblock
detector