Gerbera (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gerbera (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Gerbera (70 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πολύχρωμες “μαργαρίτες” που διακοσμούν περβάζια, βιτρίνες και μπουκέτα δώρων δεν είναι μαργαρίτες, ούτε καλέντουλα ή ακόμη και χρυσάνθεμα, αλλά τροπικές ζέρμπερες. Διακρίνονται από το πλούσιο και φωτεινό χρώμα των πετάλων, τα μεγάλα λουλούδια και μια μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, χάρη στα οποία απολαμβάνουν μια ειδική διάταξη ανθοπωλείων. Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες καλλιέργειας, η ζέρμπερα μπορεί να είναι είτε κήπος είτε φυτό εσωτερικού χώρου. Η υψηλή διακοσμητικότητα, η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα αυτού του λουλουδιού το καθιστούν το κέντρο κάθε σύνθεσης, είτε πρόκειται για μια πολυτελή γιρλάντα, μια καμάρα ή απλά μια μπουτονιέρα..

Περιγραφή της ζέρμπερας

Όπως πολλά άλλα λουλούδια, οι ζέρμπερες μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από τις αποικίες της Νοτίου Αφρικής. Ο φυσικός τους βιότοπος είναι η Μαδαγασκάρη, η Ζιμπάμπουε, ο Μαυρίκιος και άλλες χώρες αυτής της περιοχής. Το όνομα του φυτού δόθηκε από τον βοτανολόγο-ανακάλυψη Jan Gronovius προς τιμήν του συναδέλφου του Traugott Gerber. Αργότερα, Γάλλοι και Ολλανδοί καλλιεργητές άρχισαν να αποκαλούν αυτές τις φωτεινές μαργαρίτες “transvaal μαργαρίτες”.

Η Gerbera ανήκει στην οικογένεια Aster και είναι πολυετές φυτό. Κατά το πρώτο έτος ανάπτυξης από σπόρους, ο θάμνος δεν ανθίζει, αλλά στα επόμενα χρόνια ευχαριστεί με άφθονα και ανθεκτικά μπουκέτα. Τα φύλλα Gerbera έχουν σκούρο πράσινο σχήμα και μοιάζουν με διασταύρωση μεταξύ πλάτανου και πικραλίδα. Συλλέγονται σε μια βασική ροζέτα, από το κέντρο της οποίας εμφανίζονται γυμνοί μίσχοι ύψους έως 65 εκατοστά. Ένα λουλούδι ανθίζει σε κάθε στέλεχος, η διάμετρος του οποίου εξαρτάται από την ποικιλία και μπορεί να κυμαίνεται από 5-15 εκατοστά, μεγάλου άνθους- έως 30 εκατοστά.

Οι ζέρμπερες χαμομηλιού μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, εξαιρουμένης της μπλε-μπλε παλέτας. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες terry – χαρακτηρίζονται από μεταβάσεις αποχρώσεων από το κέντρο στις άκρες και τα ίδια τα λουλούδια είναι πολύ παρόμοια με τα αστέρια. Οι κομμένες ζέρμπερες παραμένουν φρέσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως χρησιμοποιούνται ευρέως για ανθοδέσμες και εορταστική διακόσμηση. Μπορούν να σταθούν στο νερό έως και 20 ημέρες..

Gerbera - Περιγραφή Gerbera - Περιγραφή Gerbera - Περιγραφή

Περιποίηση ζέρμπερας δωματίου

Οι ανθισμένες ζέρμπερες σε μια κατσαρόλα είναι ένα εξαιρετικό δώρο και μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε διακόσμηση. Ένα τέτοιο δώρο θα εκτιμηθεί αναμφίβολα από τους λάτρεις των ζωντανών φυτών που δεν τους αρέσουν τα κομμένα μπουμπούκια. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη μορφή, μετά από μερικές εβδομάδες, οι φωτεινές ταξιανθίες μαραίνονται και μένει μόνο μια ροζέτα φύλλων. Ωστόσο, η σωστή φροντίδα θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την ανθοφορία – απλά πρέπει να παρέχετε άνετες συνθήκες και να περιμένετε λίγο..

Πότισμα – αυτό είναι κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε ένα εσωτερικό λουλούδι, εκτός ίσως από κάκτους. Για τη ζέρμπερα, η μέτρια υγρασία είναι κατάλληλη καθώς το έδαφος στεγνώνει. Το νερό πρέπει να καθιζάνει, σε θερμοκρασία δωματίου (+ 20C). Ο ψεκασμός χρειάζεται μόνο σε περίπτωση ξηρού αέρα, για παράδειγμα, κοντά σε μπαταρία ή πολύ ζεστό καλοκαίρι. Συνιστάται να επιλέξετε έναν εκνεφωτή λεπτής διασποράς, έτσι ώστε να μην σχηματιστούν μεγάλα σταγονίδια, αλλά ένα ελαφρύ σύννεφο ομίχλης.

Gerbera - Πότισμα Gerbera - Πότισμα

Θερμοκρασία, που χρειάζεται μια ζέρμπερα δωματίου είναι +20 … + 24C και το χειμώνα – όχι χαμηλότερη από + 14C. Στην κρύα περίοδο, το φυτό είναι σε αδράνεια, μπορεί να ποτίζεται λιγότερο συχνά και δεν πρέπει να τρέφεται και να μεταμοσχεύεται. Με αυξημένη θερμότητα και υγρασία, δεν εμφανίζονται νέοι οφθαλμοί. Ο πιο φυσικός χρόνος για την ανθοφορία της ζέρμπερας είναι οι περίοδοι εκτός εποχής νωρίς την άνοιξη και αρχές φθινοπώρου, αν και όταν δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα, οι εξωτικές μαργαρίτες θα ανοίξουν σε οποιαδήποτε βολική στιγμή..

Gerbera - Θερμοκρασία Gerbera - Θερμοκρασία

Φωτισμός οι ζέρμπερες σε μια κατσαρόλα πρέπει να διαχέονται ελαφρώς – οι άμεσες ακτίνες του ήλιου, ειδικά μέσω του γυαλιού, έχουν επιζήμια επίδραση στα λουλούδια και τα φύλλα. Συνιστάται να τοποθετήσετε το φυτό στο ανατολικό ή δυτικό περβάζι και στη νότια πλευρά, το φως μπορεί να μαλακώσει με τούλι, ημιδιαφανείς κουρτίνες ή περσίδες. Τα μπουμπούκια Gerbera χρειάζονται περίπου 12 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα για να ανθίσουν..

Gerbera - Φωτισμός Gerbera - Φωτισμός

Λιπάσματα για το “transvaal χαμομήλι” θα χρειαστείτε μια ελάχιστη ποσότητα και μόνο δύο τύπους – άζωτο κατά την καλλιέργεια πράσινης μάζας (τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο – Αύγουστο) και ποτάσα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Κατά κανόνα, τα παρασκευάσματα αραιώνονται σε νερό και το χώμα σε μια κατσαρόλα ποτίζεται με ένα ασθενές διάλυμα. Δεν πρέπει να προστεθούν οργανικά πρόσθετα, καθώς ένα τροπικό φυτό μπορεί να πεθάνει από αυτά..

Gerbera - Λίπασμα Gerbera - Λίπασμα

Μεταμόσχευση Τα Gerberas συνιστώνται μία φορά το χρόνο. Το δοχείο δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο – μόνο 2-4 cm μεγαλύτερο από το προηγούμενο, έτσι ώστε το φυτό να μην σπαταλά πόρους για την ανάπτυξη περιττών ριζών. Μετά το βασικό στρώμα αποστράγγισης, στο δοχείο πρέπει να χυθεί ελαφρύ φύλλο με φύλλα τύρφης, είναι δυνατόν με την προσθήκη άμμου και αγροπερλίτη (ή μικρών σφαιρών αφρού) ως μπέικιν πάουντερ. Μετά από 3-4 χρόνια, η ζέρμπερα σταματά να ανθίζει, αλλά σχηματίζει νέους βλαστούς που μπορούν να ριζωθούν ξεχωριστά. Επίσης, κατά τη μεταφύτευση, το φυτό μπορεί να χωριστεί σε 2-4 μέρη, ανάλογα με το μέγεθος.

Gerbera - Μεταμόσχευση Gerbera - Μεταμόσχευση

Πώς να καλλιεργήσετε ζέρμπερες σε εξωτερικούς χώρους

Όντας φυτό της Νότιας Αφρικής, η ζέρμπερα δεν ανέχεται καλά τον χειμώνα σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη. Εδώ είναι, μάλλον, ένα λουλούδι σπιτιού και θερμοκηπίου, αλλά αν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσπαθήσετε να το μεγαλώσετε στο ανοιχτό πεδίο. Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος – να προετοιμαστούν σπορόφυτα ή να διατηρηθούν τα βλαστάρια του περασμένου έτους σε «αδρανή» κατάσταση, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό.

Η καλλιέργεια σπορόφυτων ζέρμπερας είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Οι σπόροι παραδοσιακά σπέρνονται σε δοχείο με χώμα, ποτίζονται άφθονα και συχνά, στη συνέχεια πρέπει να δημιουργούν μακροχρόνιο φωτισμό, κυκλοφορία αέρα και θετική θερμοκρασία περίπου 25C. Όταν εμφανίζονται 2-3 φύλλα, τα βλαστάρια βουτούν σε ξεχωριστά δοχεία, μετά τα οποία απαιτείται προσεκτική φροντίδα (πότισμα, φως, λιπάσματα). Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πρώτοι οφθαλμοί αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο 10 μήνες μετά τη βλάστηση, πράγμα που σημαίνει ότι η ζέρμπερα πρέπει να σπαρθεί γύρω στα μέσα του καλοκαιριού και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο – Ιούνιο, τα σπορόφυτα μπορούν να μεταφερθούν σε ανοιχτό παρτέρι. Το έδαφος για αυτό πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ, φυλλώδες-τύρφη, χωρίς πρόσμιξη χούμου ή κομπόστ.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας, αλλά πάντα πριν από την έναρξη του παγετού (δηλαδή, στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου), οι θάμνοι της ζέρμπερας πρέπει να ποτίζονται λίγο και να ξεθάβονται μαζί με έναν πήλινο σβώλο. Συνιστάται η αποθήκευση του ριζώματος σε σκοτεινό, υγρό δωμάτιο σε θερμοκρασία + 14C, τυλιγμένο σε μεμβράνη. Επιτρέπεται η φύτευση ενός φυτού σε εξωτερικούς χώρους μόνο με την έναρξη σταθερά ζεστού καιρού, όταν η τιμή του θερμομέτρου τη νύχτα δεν πέσει κάτω από τους + 15C. Οι ζέρμπερες του κήπου πρέπει να μεγαλώνουν στην ηλιόλουστη πλευρά, αλλά όχι κάτω από τις καυτές ακτίνες – μια μικρή σκιά από δέντρα, θάμνους ή φράχτες θα τους κάνει καλό.

Τις ξηρές μέρες, τα εξωτικά χαμομήλια χρειάζονται επιπλέον πότισμα στη ρίζα. Για αυτή τη διαδικασία, είναι κατάλληλες οι βραδινές ή πρωινές ώρες, όταν ο ήλιος δεν είναι ακόμα τόσο ενεργός. Οι παρατεταμένες βροχές και το κρύο μπορούν να εμποδίσουν την ανθοφορία, αλλά η καλή αποστράγγιση του εδάφους θα σώσει τη ζέρμπερα από την υπερχείλιση, η οποία είναι καταστροφική γι ‘αυτήν. Για να γίνει αυτό, το έδαφος πρέπει να περιέχει άμμο, θρυμματισμένο κάρβουνο, μικρά κελύφη, περλίτη ή άλλα διογκωτικά μέσα..

Οι περισσότερες ασθένειες και παράσιτα στη ζέρμπερα οφείλονται στο κρύο και την υπερβολική υγρασία, οπότε το πρώτο βήμα για να σώσετε το λουλούδι είναι να αφαιρέσετε τις κατεστραμμένες περιοχές και να το μεταφυτέψετε σε ένα άνετο περιβάλλον, πιο κοντά στη ζεστασιά και το φως, και επιπλέον να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα λιπάσματα και ανάπτυξη διεγερτικά. Η προσεκτική προσοχή στο φυτό θα αποδώσει υπέροχα όταν ένα πραγματικό μπουκέτο από έντονα κόκκινα, ροζ, κίτρινα ή πορτοκαλί μαργαρίτες ανοίξει σε ένα πράσινο καλάθι με φύλλα και αυτή η ανθοφορία θα διαρκέσει 2-3 μήνες δύο φορές το χρόνο.

Πώς να καλλιεργήσετε ζέρμπερες σε εξωτερικούς χώρους Πώς να καλλιεργήσετε ζέρμπερες σε εξωτερικούς χώρους

Gerbera – φωτογραφία

Για αισθητική απόλαυση, σας προσφέρουμε μια επιλογή φωτογραφιών με αυτά τα υπέροχα χρώματα. Θα μπορείτε να δείτε πόσο ασυνήθιστες μπορεί να είναι οι ζέρμπερες, διαφορετικές σε σχήμα και χρώμα. Σας ευχόμαστε ευχάριστη θέαση και έμπνευση!

Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία Gerbera - φωτογραφία

Previous Post
Γωνιακός νεροχύτης για την κουζίνα (60 φωτογραφίες): τύποι και μοντέλα
Next Post
Baldakin for barneseng (60 bilder)
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org
Adblock
detector