15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ιαπωνικό κυδώνι (90 φωτογραφίες): καλλιέργεια και φροντίδα

Ιαπωνικό κυδώνι (90 φωτογραφίες): καλλιέργεια και φροντίδα

Το ιαπωνικό κυδώνι ή αλλιώς chaenomeles, είναι ένα εξωτικό φυτό που μαγεύει με την ομορφιά και το άρωμά του. Η Ιαπωνία θεωρείται η γενέτειρα του πολιτισμού, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί στην άγρια ​​φύση στην Κίνα και την Κορέα. Διαθέτοντας υψηλά διακοσμητικά χαρακτηριστικά, το φυτό χρησιμοποιείται συχνά στο σχεδιασμό τοπίου για να δημιουργήσει φράκτες, συνθέσεις γκαζόν με πολυετή λουλούδια και περιγράμματα. Αξίζει επίσης να σημειωθούν τα μεγάλα οφέλη των καρπών του, που ωριμάζουν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Περιέχουν ένα τεράστιο σύμπλεγμα βιταμινών και βιολογικά ενεργών συστατικών, λόγω των οποίων έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, έχουν ευεργετική επίδραση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν την πίεση και εξουδετερώνουν ιούς, μύκητες.

Κύριοι τύποι

Η ποικιλία chaenomeles αντιπροσωπεύεται από πολλά κύρια είδη και έναν αριθμό υβριδίων, βάσει των οποίων δημιουργούνται πολλές ποικιλίες (περίπου 500). Χωρίζονται σύμφωνα με διάφορα κριτήρια: κατά το μέγεθος των θάμνων και των καρπών, το σχήμα, το χρώμα των οφθαλμών κλπ. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να ριζώσουν στις κλιματολογικές μας συνθήκες, επομένως, θα εξετάσουμε τα κύρια είδη και ποικιλίες που είναι δημοφιλής.

Κυδώνι όμορφο

Αυτός ο διακοσμητικός θάμνος με ακανθώδεις βλαστούς, που μεγαλώνουν έως 3 μέτρα, έχει μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα φυλλώματος για να αλλάξει το χρώμα του. Στην αρχή είναι πράσινα, με την πάροδο του χρόνου λαμπυρίζουν σε κόκκινη απόχρωση και το φθινόπωρο γίνονται κατακόκκινα. Η ανθοφορία μπορεί να παρατηρηθεί για περίπου τρεις εβδομάδες κατά την περίοδο του Μαΐου. Τα λουλούδια είναι αρκετά μεγάλα, ερυθρά, καλύπτουν όμορφα τα κλαδιά. Πολλές ποικιλίες αυτού του είδους έχουν εκτραφεί, που διαφέρουν σε απλά και διπλά λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων..

Κυδώνι όμορφο

Quince Mauley

Αυτός ο τύπος ονομάζεται επίσης “χαμηλό κυδώνι”. Το μέγιστο ύψος αυτού του ακανθώδους φυλλοβόλου θάμνου μπορεί να φτάσει το 1,5 μ. Τα νεαρά φύλλα έχουν κοκκινωπό-χάλκινο χρώμα και μετά γίνονται πράσινα. Φωτεινά, πορτοκαλί-κόκκινα λουλούδια ανθίζουν άφθονα την άνοιξη σε μεγάλους οφθαλμούς.

Quince Mauley

Henomeles (κυδώνι) catayan

Το Chaenomeles Catayansky είναι ένας αρκετά μεγάλος θάμνος που μεγαλώνει έως και 3 m με τα χρόνια. Το ανοιξιάτικο μοβ φύλλωμά του γίνεται λαμπρό πράσινο μέχρι το καλοκαίρι. Ένα τέτοιο κυδώνι ανθίζει κάθε χρόνο τον Μάιο με πυκνούς ροζ ή χιονισμένους οφθαλμούς.

Henomeles quince katayansky

Κυδώνι Zubutlinskaya

Αυτό το είδος μπορεί να υπερηφανεύεται για την αντοχή στον παγετό και την υψηλή ανοσία σε διάφορες ασθένειες, καθώς και με αρκετά μεγάλα φρούτα, από τα οποία παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες..

Κυδώνι Zubutlinskaya

Λαίδη Ροζ

Αυτή η ποικιλία κυδώνι είναι αρκετά ανθεκτική στον παγετό. Η γέννησή του είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής εργασίας των κτηνοτρόφων. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός καλλωπιστικός θάμνος. Η πρωτοτυπία του έγκειται στους όμορφους ροζ ανοιχτούς οφθαλμούς με λεπτούς κίτρινους στήμονες, οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονται σε φρούτα που μοιάζουν με μήλα. Η Lady Pink χρησιμοποιείται συχνά από σχεδιαστές τοπίου για τη διακόσμηση διακοσμητικών συνθέσεων..

Κυδώνι - Λαίδη Ροζ

Πορφυρό και χρυσό

Η ποικιλία θεωρείται από τις πιο όμορφες. Έχει όμορφα διακοσμητικά κόκκινα λουλούδια με ηλιόλουστες κίτρινες στήμονες. Τις περισσότερες φορές, οι κηπουροί φύτεψαν τέτοια ομορφιά όπως τα ζωντανά σύνορα, καθώς οι θάμνοι δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα και δεν απαιτούν κλάδεμα..

Κυδώνι - Crimson and Gold

Σωστή φροντίδα για το ιαπωνικό κυδώνι

Η καλλιέργεια ενός πολιτισμού είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των κηπουρών λόγω του ότι είναι εντελώς ανεπιτήδευτη και δεν απαιτεί προσεκτική συντήρηση. Παρ ‘όλα αυτά, για να ικανοποιήσει το κυδώνι για μεγάλο χρονικό διάστημα με έντονη φωτεινή ανθοφορία, ζουμερά φρούτα και να μην αρρωστήσει, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

Φωτισμός

Το φυτό προέρχεται από τη Γη του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι αρκετά φωτεινό. Στους κήπους, το κυδώνι πρέπει να φυτεύεται σε καλά φωτισμένους χώρους. Εάν το έδαφος είναι λοφώδες, είναι καλύτερο να επιλέξετε νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές για φύτευση. Η θέση του σε σκοτεινές περιοχές σίγουρα θα επηρεάσει τη λαμπρότητα της ανθοφορίας και της καρποφορίας. Ο πολιτισμός δεν φοβάται τις άμεσες κατευθυνόμενες ακτίνες του ήλιου, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά την επιλογή ενός τόπου για φύτευση..

Ιαπωνικό κυδώνι - Φωτισμός Ιαπωνικό κυδώνι - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Όχι λιγότερο από το φωτισμό, το ιαπωνικό κυδώνι λατρεύει τη ζεστασιά, επομένως ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Αν και το φυτό μπορεί να ανεχθεί τον παγετό, η πτώση της θερμοκρασίας στους -25C το χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε κατάψυξη των μπουμπουκιών και των ετήσιων βλαστών, οι οποίοι δεν θα καλυφθούν με χιόνι..

Ιαπωνικό κυδώνι - Θερμοκρασία Ιαπωνικό κυδώνι - Θερμοκρασία

Υγρασία

Το κυδώνι ανήκει σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία, αλλά κατά την περίοδο ανάπτυξης, καθώς και μετά τη μεταφύτευση, χρειάζεται μέτρια υγρασία. Μην επιτρέπετε τη στασιμότητα του νερού στο έδαφος, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά το ριζικό σύστημα.

Ιαπωνικό κυδώνι - Υγρασία Ιαπωνικό κυδώνι - Υγρασία

Πότισμα

Το ιαπωνικό κυδώνι απαιτεί μέτριο πότισμα, καθώς οι ρίζες του είναι αρκετά μακριές, ικανές να φτάσουν σε βάθος έως και 5 μέτρα στο έδαφος και να παρέχουν ανεξάρτητα στον θάμνο υγρασία. Για τα νεαρά φυτά απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στο πότισμα – πρέπει να πίνουν κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Τα ενήλικα φυτά ποτίζονται μία φορά κάθε δύο μήνες. Το πότισμα είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, καθώς και φρούτα. Όταν τα φρούτα είναι ώριμα, το πότισμα σταματά..

Ιαπωνικό κυδώνι - Πότισμα Ιαπωνικό κυδώνι - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος κατά τη φύτευση ενός φυτού, δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον λίπανση για το πρώτο έτος. Αντίθετα, τα λιπάσματα μπορούν να κάψουν νεαρές ρίζες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αυτές. Ορυκτά και οργανικά πρόσθετα προστίθενται στο δεύτερο μετά τη φύτευση. Το επάνω ντύσιμο του ιαπωνικού κυδωνιού πραγματοποιείται νωρίς την άνοιξη με λίπασμα, το οποίο τοποθετείται σε έναν θάμνο κοντά στο στέλεχος (1 κάδος είναι αρκετός). Προστίθενται επίσης υπερφωσφορικά και 100 g λιπάσματα ποτάσας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φυτό τροφοδοτείται με υγρά λιπάσματα, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων πουλιών..

Ιαπωνικό κυδώνι - Λιπάσματα και σίτιση Ιαπωνικό κυδώνι - Λιπάσματα και σίτιση

Ασθένειες και παράσιτα

Το κυδώνι αρρωσταίνει αρκετά σπάνια και στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Ο κίνδυνος για το φυτό αντιπροσωπεύεται από ιογενείς λοιμώξεις και διάφορα είδη μυκήτων, που εκδηλώνονται με κηλίδες φύλλων, παραμόρφωση, ξήρανση και πτώση. Σε αυτή την περίπτωση, οι θάμνοι πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με ένα θεμέλιο ή αυτοπαρασκευασμένο υγρό χαλκού-σαπουνιού (10 λίτρα υγρού-100 g βιτριόλης).

Με την έναρξη της άνοιξης, το κυδώνι μπορεί να επιτεθεί από αφίδες ή άλλα παράσιτα που τρέφονται με το χυμό του. Για την καταστροφή τους, χρησιμοποιείται επεξεργασία με χημικά και ασβέστη..

Ιαπωνικό κυδώνι - Ασθένειες και παράσιτα

Πώς να μεταμοσχεύσετε το ιαπωνικό κυδώνι

Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιτισμός είναι αρκετά δύσκολο να ανεχθεί μια μεταμόσχευση, επομένως, δεν αξίζει να ενοχλήσετε τους θάμνους χωρίς να χρειάζεται. Συνιστάται να επιλέξετε ένα μόνιμο μέρος στη νότια πλευρά του χώρου κατά την αρχική προσγείωση στο έδαφος. Σε ένα μέρος, ένας θάμνος μπορεί να μεγαλώσει έως και μισό αιώνα..

Κατά την αναφύτευση, η οποία πραγματοποιείται στα τέλη της άνοιξης, εκτός από την επιλογή της σωστής θέσης, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το έδαφος. Το έδαφος πρέπει να ξεριζωθεί, να απαλλαγούμε εντελώς από τα ζιζάνια, να προσθέσουμε φυλλώδη έδαφος, άμμο και λίπασμα τύρφης στο έδαφος.

Οι θάμνοι κυδωνιών μπορούν να τοποθετηθούν μεμονωμένα, με τη μορφή μικρών ομάδων, κατά μήκος των άκρων των μονοπατιών του κήπου. Εάν υποτίθεται ότι πρόκειται για ομαδική φύτευση, η απόσταση μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 εκατοστά και όταν είναι διατεταγμένη σε σειρά – τουλάχιστον μισό μέτρο. Οι πρόσφατα φυτευμένοι θάμνοι πρέπει να ποτίζονται άφθονα και να πασπαλίζονται με στρώμα σάπας τριών εκατοστών.

Πώς να μεταμοσχεύσετε το ιαπωνικό κυδώνι Πώς να μεταμοσχεύσετε το ιαπωνικό κυδώνι

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Το ιαπωνικό κυδώνι δεν είναι δύσκολο να το πολλαπλασιάσετε μόνοι σας. Για να αυξήσετε τον αριθμό των ποικιλιών που σας αρέσουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις τέσσερις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αφού εξοικειωθείτε με τις διαφορετικές τεχνολογίες, μπορείτε να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή.

Αναπαραγωγή σπόρων κυδωνιού

Η σπορά σπόρων μπορεί να ονομαστεί ο απλούστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος. Το υλικό δεν είναι δύσκολο να συλλεχθεί μόνος σας. Κατά την προετοιμασία ώριμων καρπών για επεξεργασία, οι σπόροι πρέπει να αφαιρεθούν από τον πυρήνα. Ο πιο ευνοϊκός χρόνος για τη σπορά του ιαπωνικού κυδωνιού είναι το φθινόπωρο, οπότε οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος χωρίς καμία επεξεργασία. Εάν σχεδιάζεται να προσγειωθεί σε διαφορετικό χρόνο, θα πρέπει να στρωματοποιηθούν διατηρώντας τους για τρεις μήνες σε υγρή άμμο σε θερμοκρασία + 3C. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιαπωνικοί σπόροι κυδωνιού έχουν πολύ υψηλό ποσοστό βλάστησης – έως και 85%.

Η σπορά πραγματοποιείται σε δοχείο με προετοιμασμένο χώμα. Όταν φυτεύονται το φθινόπωρο, οι νεαροί βλαστοί μεταφυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος την άνοιξη. Εάν οι σπόροι σπέρθηκαν την άνοιξη, τα νεαρά φυτά φυτεύονται στον κήπο μέχρι το φθινόπωρο, αλλά για το χειμώνα καλύπτονται με φύλλωμα και κλαδιά ερυθρελάτης.

Αναπαραγωγή ιαπωνικών σπόρων κυδωνιού Αναπαραγωγή ιαπωνικών σπόρων κυδωνιού Αναπαραγωγή ιαπωνικών σπόρων κυδωνιού

Πολλαπλασιασμός μοσχευμάτων κυδωνιού

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μοσχευμάτων, μπορείτε να διατηρήσετε τις ποικιλιακές ιδιότητες όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα μοσχεύματα κλαδέματος πρέπει να πραγματοποιούνται στις αρχές Ιουνίου, όταν αρχίζει ξηρός και δροσερός καιρός. Κάθε τμήμα πρέπει να έχει ένα ζεύγος εσωτερικών κωδικών. Είναι καλύτερα αν το κοτσάνι έχει ένα μικρό (έως 1 εκατοστό) βλαστό από περυσινό ξύλο, το οποίο θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία της ριζοβολίας. Κατά τον εμβολιασμό, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν διεγερτικό ανάπτυξης στον οποίο το συλλεγμένο υλικό εμποτίζεται πριν από τη φύτευση. Προωθεί γρήγορη και αξιόπιστη ριζοβολία.

Με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής προετοιμασίας, τα μοσχεύματα του ιαπωνικού κυδωνιού κάθονται υπό γωνία σε ένα δοχείο με χώμα αποτελούμενο από άμμο και τύρφη. Η ριζοβολία συμβαίνει σε 5-6 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό η θερμοκρασία του αέρα να μην είναι χαμηλότερη από + 20C, ώστε να μπορείτε να οργανώσετε ένα θερμοκήπιο καλύπτοντας τη φύτευση με πολυαιθυλένιο ή γυαλί. Αφού βλαστήσουν τα μοσχεύματα (στις αρχές του φθινοπώρου), φυτεύονται σε ανοιχτό έδαφος..

Αναπαραγωγή μοσχευμάτων Ιαπωνικού κυδωνιού Αναπαραγωγή μοσχευμάτων Ιαπωνικού κυδωνιού

Αναπαραγωγή κυδωνιού με στρώση

Με αυτήν τη μέθοδο αναπαραγωγής, επιλέγονται μακριές βλαστοί στο κάτω μέρος του θάμνου και, γέρνοντας τους σφιχτά στο έδαφος, καρφώστε τους. Ένα μικρό στρώμα χώματος πρέπει να χυθεί από πάνω και να ποτιστεί άφθονο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα μέρη όπου στερεώνονται οι βλαστοί πρέπει να ποτίζονται καλά και να ξεφλουδίζονται. Τα φυτρωμένα φυτά μεταμοσχεύονται την επόμενη άνοιξη..

Αναπαραγωγή του στρώματος της ιαπωνικής κυδωνιάς

Αναπαραγωγή κυδωνιού με διαίρεση

Το ιαπωνικό κυδώνι δίνει αρκετά ρουφάκια, έτσι ο θάμνος συχνά “σέρνεται” μόνος του σε διαφορετικές κατευθύνσεις με την πάροδο του χρόνου. Η ικανότητα του ριζικού συστήματος να συγκρατεί σταθερά το έδαφος καθιστά το κυδώνι το πιο κατάλληλο φυτό για φύτευση σε πλαγιές..

Η πλούσια ανάπτυξη των ριζών του θάμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή. Αλλά αυτή η μέθοδος έχει τα μειονεκτήματά της: συχνά οι απόγονοι δεν ριζώνουν καλά και η πρώτη συγκομιδή μπορεί να είναι απογοητευτική με το μικρό μέγεθος των φρούτων. Αλλά, παρά αυτό, η διαίρεση του θάμνου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από κηπουρούς. Τα διαχωρισμένα μέρη πρέπει να φυτεύονται κάθετα σε προετοιμασμένους λάκκους, να ποτίζονται και να πολτοποιούνται με ροκανίδια για να διατηρείται επαρκής υγρασία του εδάφους.

Αναπαραγωγή του ιαπωνικού κυδωνιού με διαίρεση Αναπαραγωγή του ιαπωνικού κυδωνιού με διαίρεση

Ιαπωνικό κυδώνι – φωτογραφία

Το ιαπωνικό κυδώνι χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστική και καρποφόρα καλλιέργεια. Η δημοτικότητά του οφείλεται στην ασύγκριτη ομορφιά της ανθοφορίας και την άφθονη συγκομιδή χρήσιμων φρούτων. Καλλιεργείται σε μεμονωμένες και ομαδικές φυτεύσεις, σε πεζοδρόμια και γκαζόν, γίνεται πραγματική διακόσμηση κάθε χώρου κήπου. Σας προσφέρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες φυτών στην επιλογή φωτογραφιών μας. Perhapsσως σύντομα αυτό το όμορφο φυτό μελιού να ανθίσει στον ιστότοπό σας. Καλή προβολή!

Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία Ιαπωνικό κυδώνι - φωτογραφία

Previous Post
Κλασικό μπάνιο: εσωτερική διακόσμηση
Next Post
Takskinner for kjøkkenet (90 bilder): typer, funksjoner