15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Pelargonium (γεράνι): 70 φωτογραφίες

Pelargonium (γεράνι): 70 φωτογραφίες

Το Pelargonium είναι το ίδιο γεράνι γνωστό σε όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι εκτρέφουν πελαργόνιο στο σπίτι, χωρίς να γνωρίζουν καν τι είναι πραγματικά. Το όνομα του λουλουδιού μεταφράζεται από τα ελληνικά ως “γερανός”. Έγινε δημοφιλές στην Αγγλία τον 19ο αιώνα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Το γεράνι είναι χαριτωμένο και όμορφο και η φροντίδα του είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, ακόμη και για άπειρους καλλιεργητές λουλουδιών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η έντονη μυρωδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια. Για τον ίδιο λόγο, το πελαργόνιο χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική. Στο dacha, σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από μερικά παράσιτα κήπου με την ίδια της την παρουσία..

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Pelargonium είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην οικογένεια των γερανιών. Μερικές φορές υπάρχουν και ποικιλίες ημι-θάμνων. Λόγω της ποικιλίας των ειδών, είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν κοινά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν όλους τους εκπροσώπους. Τα στελέχη μπορεί να είναι ερπυστικά, ίσια ή διακλαδισμένα, φύλλα – απλά, κομμένα ή σαν δάχτυλο, λουλούδια σε ταξιανθίες σε σχήμα ομπρέλας – οποιουδήποτε μεγέθους, σχήματος και σκιάς.

Το Pelargonium προέρχεται από τη Νότια Αφρική, επομένως αναπαράγεται καλά σε θερμοκήπια, αγαπά τον ήλιο και αντιμετωπίζει την έλλειψη υγρασίας. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα επιβιώσει τον κρύο χειμώνα σε εξωτερικούς χώρους. Τα μοσχεύματα και οι σπόροι χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό..

Το αιθέριο έλαιο γεράνι παρασκευάζεται από φύλλα πελαργονίου. Το εκχύλισμα ρίζας χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων, ιδίως για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών. Ορισμένες ποικιλίες είναι τοξικές για τα έντομα που επικονιάζουν λόγω της παρουσίας quisgalic acid στη σύνθεση.

Το Pelargonium είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό που φυτεύεται στην περιοχή, σε παρτέρια και στο σπίτι.

Πελαργόνιο (γεράνι) - Γενικά χαρακτηριστικά Πελαργόνιο (γεράνι) - Γενικά χαρακτηριστικά

Τύποι πελαργονίου

Υπάρχουν πολλοί τύποι πελαργονίου στη φύση, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη δημιουργία μιας ενιαίας και καθολικής ταξινόμησης. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν έξι κύριες κατηγορίες: ζωνικά, κισσός, αρωματικά, βασιλικά, μοναδικά και πελαργόνιο-άγγελοι. Διαφέρουν ως προς την εμφάνιση, τον βιότοπο και τις συνθήκες διαβίωσης..

Πελαγονίου ζώνης

Είναι το πιο συνηθισμένο είδος, με δεκάδες χιλιάδες ποικιλίες. Οφείλει το όνομά του σε ένα συγκεκριμένο χρώμα του φύλλου: στο κέντρο υπάρχει μια περιοχή βαμμένη σε διαφορετικό χρώμα. Μερικές φορές αυτή η ζώνη εξαφανίζεται όταν υπάρχει έλλειψη φωτισμού και την άνοιξη εμφανίζεται ξανά.

Το Zonal pelargonium είναι ένας ίσιος θαμνώδης θάμνος με πεσμένα, αρωματικά φύλλα. Στον πολιτισμό, καλλιεργείται για περισσότερους από τρεις αιώνες. Όλες οι ποικιλίες χωρίζονται σε 5-πέταλα μη διπλά, 6-8-πέταλα ημι-διπλά και 8-πέταλα διπλά.

Οι πιο διάσημες και μεγάλες υποομάδες είναι οι Rosaceae, η Tulip, το Γαρύφαλλο, το Star, ο Cactus και οι Deacons..

Ζωνικό πελαργόνιο (γεράνι)

Πελαργόνιο με φύλλα κισσού

Διακρίνονται από ερπυσμό ή ανάρτηση μακριών βλαστών έως και ένα μέτρο. Τέτοιες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για κάλυψη εδάφους, όταν διακοσμούν μπαλκόνια και λότζες. Λουλούδια – οποιοδήποτε σχήμα και απόχρωση, αλλά τα φύλλα είναι λεία και σαν κισσό, κυρίως πυκνά και σκληρά.

Pelargonium με φύλλα κισσού (γεράνι)

Αρωματικό πελαργόνιο

Πρόκειται για μια ομάδα ποικιλιών γνωστών για τα αρώματά τους. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετά δυσδιάκριτες στην εμφάνιση, με μικρά ροζ ή λευκά άνθη και άνισα φύλλα με λοβούς παλαμάκια. Οι θάμνοι είναι χαλαροί και διακλαδισμένοι. Τέτοια γεράνια δεν καλλιεργούνται για διακόσμηση, αλλά για μυρωδιά. Τα φύλλα μυρίζουν φρούτα, μούρα, άλλα βότανα, ακόμη και σύνθετες αρωματικές συνθέσεις..

Αρωματικό πελαργόνιο (γεράνι)

Royal Pelargonium

Πρόκειται για ισχυρούς θάμνους ύψους έως 50 εκατοστών. Η ιδιαιτερότητά τους είναι μεγάλα λουλούδια με κυματοειδείς ή περιθωριακές άκρες. Χρωματισμός – ετερογενής λόγω φλεβών και κηλίδων. Τα φύλλα είναι πλατιά και οδοντωτά, θυμίζουν φύλλα σφενδάμου. Σε αντίθεση με το zonal, το οποίο μπορεί να ανθίσει όλο το χρόνο, η ανθοφορία των βασιλικών πελαργωνίων περιορίζεται σε 3-4 μήνες.

Βασιλικό πελαργόνιο (γεράνι)

Unicums

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ομάδες που καλλιεργήθηκε από τα μέσα του 18ου αιώνα. Το εκτρέφουν διασχίζοντας τα βασιλικά και λαμπρά γεράνια. Τα λουλούδια μοιάζουν με βασιλικά λουλούδια, αλλά έχουν μικρότερη διάμετρο. Τα κομμένα φύλλα έχουν έντονη μυρωδιά. Τα “Unicums” ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθισμένους κήπους κατά τη βικτοριανή εποχή.

Pelargonium (γεράνι) - Μοναδικό

Pelargonium Angels

Μια ασυνήθιστη ποικιλία εκτράφηκε από τον Άγγλο ανθοπωλείο Langley Smith, ο οποίος διέσχισε τα βασιλικά και σγουρά πελαργόνια. Νέα είδη εμφανίστηκαν αργότερα λόγω σταυρών εντός της ίδιας της ομάδας..

Οι “Άγγελοι” διακρίνονται από μικρά λουλούδια, φύλλα και αμπελώδεις θάμνους. Αυτές οι ποικιλίες είναι λιγότερο απαιτητικές από τα βασιλικά γεράνια, αλλά χρειάζονται περισσότερο φως..

Pelargonium Angels

Περιποίηση πελαργονίου

Το πελαργόνιο είναι ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα διακοσμητικά φυτά. Αλλά για να ανθίσει όμορφα και φωτεινά, πρέπει ακόμα να φροντίσετε για τη σωστή φροντίδα..

Στο σπίτι, τα γεράνια τοποθετούνται σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Ιδανικά – με μεσημεριανή σκιά, έτσι ώστε να μην ξεθωριάζει. Αγαπά το φως και τη νότια πλευρά, αλλά ανέχεται αηδιαστικά τον άνεμο και τα ρεύματα. Το πρώτο σήμα έλλειψης φωτισμού είναι η σταδιακή έκθεση του στελέχους.

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι πάνω από + 12C, διαφορετικά το λουλούδι δεν θα ανθίσει. Εάν το φυτό είναι πολύ κρύο, οι άκρες των φύλλων αλλάζουν χρώμα. Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα το χειμώνα. Τότε είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τη γλάστρα από το παράθυρο..

Το πότισμα είναι μέτριο. Λόγω της υπερβολικής υγρασίας, το πελαργόνιο μαραίνεται και σαπίζει, το ριζικό του σύστημα είναι κατεστραμμένο. Είναι σχεδόν αδύνατο να σωθεί ένα τέτοιο φυτό, εκτός ίσως από τον πολλαπλασιασμό των διατηρημένων υγιών κλαδιών..

Για να γεμίσει καλά το γεράνι, το φθινόπωρο κόβεται και σχηματίζεται μια κορώνα κατάληψης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό νωρίς την άνοιξη, αλλά στη συνέχεια κόψτε μόνο τις άκρες των μακρύτερων βλαστών..

Για το καλοκαίρι, τα γεράνια μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε το φυτό πριν από το χειμώνα και την άνοιξη απλά μεταμοσχεύστε το στο έδαφος. Με την έναρξη του παγετού, τα γεράνια πρέπει να μεταμοσχευθούν ξανά στις γλάστρες για να διατηρηθούν.

Περιποίηση πελαργονίου Περιποίηση πελαργονίου Περιποίηση πελαργονίου Περιποίηση πελαργονίου

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή πελαργονίου

Η όμορφη εμφάνιση του πελαργονίου και η τακτική ανθοφορία του δεν εξαρτάται μόνο από το πότισμα και τη σίτιση, αλλά και από το κανονικό κλάδεμα. Ταυτόχρονα, ένα νέο φυτό μπορεί να αναπτυχθεί από τα μοσχεύματα που λαμβάνονται..

Συνιστάται η πραγματοποίηση μοσχευμάτων όχι περισσότερο από μία φορά κάθε δύο χρόνια, έτσι ώστε το γεράνι να έχει χρόνο να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί. Εάν ο θάμνος είναι μικρός και αδύναμος, τότε κάθε τρία χρόνια. Τα μοσχεύματα κόβονται ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του χειμώνα. Εάν το κάνετε αυτό νωρίς την άνοιξη, το καλοκαίρι μπορείτε ήδη να δείτε τα πρώτα λουλούδια..

Η άνοιξη είναι ιδανική για αναπαραγωγή επίσης επειδή αυτή τη στιγμή όλες οι διαδικασίες ανάπτυξης και ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα έντονες, πράγμα που σημαίνει ότι η κοπή ριζώνει γρηγορότερα και ισχυρότερα. Αλλά αυτό είναι μόνο μια σύσταση, όχι ένας υποχρεωτικός κανόνας. Το Pelargonium ανέχεται καλά τα μοσχεύματα σε οποιαδήποτε εποχή. Εκτός αν θα είστε σε θέση να θαυμάσετε τα πρώτα αποτελέσματα ήδη την επόμενη χρονιά..

Για να πολλαπλασιάσετε το πελαργόνιο με μοσχεύματα, πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες αποχρώσεις:

– Για ποικιλίες νάνων, το μήκος της κοπής είναι έως 2,5 cm, για τις συνηθισμένες ποικιλίες – 5 cm.

– Οι βλαστοί μπορούν να ριζωθούν στο νερό ή στο έδαφος. Για αξιοπιστία, χρησιμοποιήστε τους ειδικούς ενισχυτές ριζοβολίας που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των φέτων, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

– Για φύτευση, θα χρειαστείτε γλάστρες με παλέτες, κατάλληλο μείγμα εδάφους και άμμο.

– Επιλέξτε μια κορυφή με τρία ή περισσότερα φύλλα.

– Είναι καλύτερα να μην κόβετε κλαδιά με σετ μπουμπούκια. Εάν υπάρχουν μπουμπούκια, είναι σκόπιμο να τα αφαιρέσετε έτσι ώστε να μην μεταφέρουν πόρους στον εαυτό τους. Ένα νεαρό φυτό δεν θα τα αφήσει να ανοίξουν ούτως ή άλλως.

– Κόψτε τα στρώματα μόνο με ακονισμένο μαχαίρι σε ορθή γωνία. Τα κομμένα μοσχεύματα πρέπει να στεγνώσουν για αρκετές ώρες, έτσι ώστε το κόψιμο να σφίξει με μια μεμβράνη. Στο μέλλον, αυτό θα προστατεύσει από τη φθορά.

– Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε στραγγισμένα δοχεία με τρύπες. Περίπου το ένα τρίτο της άμμου προστίθεται στο χώμα.

– Για να απολυμάνετε το έδαφος, αρκεί να το επεξεργαστείτε με βραστό νερό ή ένα αδύναμο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

– Τα μοσχεύματα μπαίνουν βαθιά στο έδαφος μερικά εκατοστά. Το έδαφος πρέπει να συμπιεστεί ελαφρώς έτσι ώστε οι βλαστοί να μην πέσουν.

– Κρατήστε τις γλάστρες στη σκιά τις πρώτες μέρες, αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορούν να μεταφερθούν στον ήλιο και να ποτιστούν άφθονα. Ρίξτε νερό όχι στο έδαφος, αλλά στο τηγάνι.

– Προσπαθήστε να μην βραχούν τα φύλλα του πελαργονίου. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να λεκιάσουν ή ακόμη και να σαπίσουν.

– Η μέση διάρκεια της διαδικασίας ριζοβολίας των βλαστών είναι 2-6 εβδομάδες, ανάλογα με την ποικιλία γεράνι.

– Εάν έχετε επιλέξει να ριζώσετε τα μοσχεύματα σε νερό, τοποθετήστε τα σε νερό που έχει προηγουμένως καθιζάνει. Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τους μίσχους όταν οι ρίζες μεγαλώνουν περισσότερο από 2,5 εκατοστά. Το φυτό πλαργόνιο όσο πιο απαλά γίνεται για να μην καταστρέψετε το ρίζωμα.

Pelargonium - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Pelargonium - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Pelargonium - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Pelargonium - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Pelargonium - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Η πιο κοινή ασθένεια του πελαργονίου είναι η σήψη του περιλαίμιου της ρίζας. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο με προσεκτικό έλεγχο του ποτίσματος και της υγρασίας του εδάφους..

Εάν εμφανιστεί γκριζωπή μούχλα στα φύλλα, μπορείτε ακόμα να σώσετε το φυτό. Σταματήστε το πότισμα, αφαιρέστε τα κατεστραμμένα θραύσματα και στεγνώστε το χώμα. Αντιμετωπίστε τα γεράνια με αφαίρεση μυκήτων και αφήστε τα στον ήλιο.

Στον κήπο ή στη χώρα, μπορείτε να δείτε μια λευκόμυγα. Αυτά τα έντομα κρύβονται στο πίσω μέρος του φύλλου και μοιάζουν με πεταλούδες. Ρουφούν το χυμό από το φυτό και πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Τα παράσιτα απομακρύνονται με το χέρι και το λουλούδι αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα. Τα ίδια εντομοκτόνα θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις αφίδες, ένα άλλο κοινό πρόβλημα..

Pelargonium - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Pelargonium (γεράνι) – φωτογραφία

Επιλέξαμε την καλύτερη επιλογή φωτογραφιών για να καταλάβετε πώς μοιάζει το πελαργόνιο και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του. Δείτε, συγκρίνετε και επιλέξτε νέα κατοικίδια ζώα για την πράσινη γωνιά του σπιτιού σας ή τα σπορόφυτα του κήπου σας!

Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία Pelargonium (γεράνι) - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός διαμερίσματος σε κλασικό στιλ (85 φωτογραφίες)
Next Post
Tradescantia (100 bilder): typer og omsorg