15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lobelia (75 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Lobelia (75 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Μπλε, μπλε, λευκά σύννεφα από όμορφους θάμνους μπορούν να διακοσμήσουν κάθε κήπο με λουλούδια, μπαλκόνι ή χαγιάτι με το πλούσιο χρώμα τους. Οι κόκκινοι και ροζ καταρράκτες θα αραιώσουν τα κύματα αυτού του λεπτού χαλιού, δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό. Αυτό ακριβώς μπορεί να εμφανιστεί η λομπέλια σε όλο της το μεγαλείο με σωστή φροντίδα και συντήρηση. Το φυτό πήρε το όνομά του από τον διάσημο βοτανολόγο από την Ολλανδία, διευθυντή του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου Mattis de Lobel. Οι θάμνοι στη φύση αναπτύσσονται σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά αναπτύσσονται πιο μαζικά σε υποτροπικά κλίματα, καθώς και σε εύκρατα. Για να μεγαλώσετε μια τέτοια ομορφιά στο σπίτι ή σε ένα οικόπεδο, πρέπει να ξέρετε ποια ποικιλία να επιλέξετε και πώς να την φροντίσετε σωστά..

Οι κύριοι τύποι λοβέλια

Στη φύση, υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αυτού του όμορφου λουλουδιού και πολλές ποικιλίες. Περίπου 20 είδη καλλιεργούνται σε καλλιέργεια, μεταξύ των οποίων ένας πολύ μικρότερος αριθμός είναι ευρέως διαδεδομένος. Αλλά αυτό είναι αρκετά αρκετό για να δημιουργήσετε όμορφες καταπράσινες συνθέσεις λουλουδιών σε κήπους, παρτέρια, σε λότζες, σε κρεμαστές γλάστρες στο σπίτι..

Η αρχική ταξινόμηση βασίζεται στη διαίρεση του πολιτισμού σε ετήσια και πολυετή. Το τελευταίο είναι πολύ λιγότερο κοινό, αφού είναι κατώτερο στους αισθητικούς του δείκτες. Ωστόσο, υπάρχουν και λάτρεις αυτού του είδους..

Ετήσια λοβέλια

Στις κλιματικές μας συνθήκες, κυριαρχεί η ετήσια lobelia erinus, η οποία έχει ένα δεύτερο όνομα – βατόμουρο. Αυτή η καλλιέργεια με λεπτούς μίσχους παράγει πολλούς βλαστούς που, στην ενήλικη ζωή, την μετατρέπουν σε φυλλώδη σφαίρα με πολλά λουλούδια. Είναι αρκετά μικρά, όχι περισσότερα από 2 εκατοστά, αλλά αναπτύσσονται σε μεγάλο αριθμό. Ένας θάμνος μπορεί να έχει περίπου εκατό λουλούδια μπλε, λευκό, μοβ ή μοβ..

Οι εκπρόσωποι του lobelia erinus, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε δύο ομάδες:

1. Οι θάμνοι είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία περιγράμματος λουλουδιών. Τα κλαδιά τους μεγαλώνουν προς τα πάνω, σχηματίζοντας πλούσιους θάμνους διαφόρων σχημάτων: συμπαγείς, απλωμένοι, νάνοι (περίπου 10 εκατοστά ύψος), όρθιοι. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ποικιλίες όπως: “Crystal Palace”, που είναι ένας πυκνός θάμνος με μοβ-μπλε λουλούδια, “Emperor Willie”, με τη μορφή ενός σύννεφου με λαμπερά μπλε λουλούδια, “Miss Clebran”, που σχηματίζει μια ανθισμένη μπάλα έως 30 cm σε διάμετρο, “Λευκό Παλάτι” – ένας μικρός θάμνος έως 12 cm με λευκά χιόνι, κλπ..

2. Ampel – μια εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε κρεμαστά καλάθια, γλάστρες στο έδαφος μπαλκονιών και λότζες. Οι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας αναπτύσσουν κλαδιά έως 35 εκατοστά, τα οποία κρέμονται κάτω, σχηματίζοντας έτσι πολυτελείς καταρράκτες. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τις ακόλουθες, τις πιο συνηθισμένες ποικιλίες: “Sapphire” με βλαστούς έως 35 cm και λαμπερά μπλε λουλούδια με λευκές κηλίδες, “Blue Fountain” με ανοιχτό μπλε λουλούδια με λευκό μάτι, “Red Cascade” με πολλούς μακριούς βλαστούς, πολύχρωμο λιλά-κατακόκκινο χρώμα.

Ετήσια λοβέλια Ετήσια λοβέλια

Πολυετής λοβέλια

Αυτός ο τύπος λοβέλια μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητά του να αντέχει σε ισχυρούς παγετούς ακόμη και χωρίς καταφύγιο και είναι ανεπιτήδευτος για το περιβάλλον. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι η υψηλή υγρασία, οπότε οι πολυετείς ποικιλίες συχνά φυτεύονται σε βαλτώδεις περιοχές, παράκτιες περιοχές λιμνών στην αυλή. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τις δύο κύριες, πιο κοινές, ποικιλίες – “καρδινάλιος” με έντονα κόκκινα λουλούδια και “φλογερή”, η ιδιαιτερότητα της οποίας βρίσκεται στα μπορντό φύλλα. Οι θάμνοι του μπορούν να φτάσουν σε ύψος 1,5 μ.

Πολυετής λοβέλια Πολυετής λοβέλια

Σωστή φροντίδα της λοβέλιας

Δεν είναι δύσκολο να φροντίσετε τη λοβέλια, το κύριο πράγμα είναι να φροντίσετε για επαρκή υγρασία του εδάφους, ειδικά σε ζεστό καιρό, καθώς και το περιεχόμενο της απαραίτητης ποσότητας θρεπτικών συστατικών σε αυτό για να εξασφαλίσετε πολύχρωμη ανθοφορία στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Φωτισμός

Το Lobelia απαιτεί αρκετά φως, αλλά οι νεαροί βλαστοί φοβούνται το ανοιχτό ηλιακό φως. Επομένως, κατά τη μεταφύτευση σε γλάστρες, θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά στους βόρειους τοίχους ή σε μέρη με μεταβλητή σκιά, πίσω από τούλι κουρτίνες δωματίου. Επίσης, δεν πρέπει να λείπει ο φωτισμός, έτσι ώστε οι νεαροί βλαστοί να μην αποδυναμώνουν. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ο φωτισμός πρέπει να είναι ιδιαίτερα άφθονος..

Lobelia Care - Φωτισμός Lobelia Care - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Τη χειμερινή περίοδο, η βέλτιστη θερμοκρασία θα είναι + 8 … + 12C, και το καλοκαίρι – θερμοκρασία δωματίου. Η Lobelia ανθίζει σε ζεστή θερμοκρασία από + 21C. Το καλοκαίρι, ένα φυτό εσωτερικού χώρου θα αισθάνεται καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε άμεσο ηλιακό φως, αλλά σε μερική σκιά..

Lobelia Care - Θερμοκρασία Lobelia Care - Θερμοκρασία

Υγρασία

Εκτός από την άρδευση, η καλλιέργεια μπορεί επίσης να ποτίζεται μία φορά την εβδομάδα, και σε ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες – κάθε μέρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Σε γενικές γραμμές, η lobelia δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες υγρασίας. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα πολυετή είδη για τα οποία μια αυξημένη ποσότητα είναι ζωτικής σημασίας..

Lobelia Care - Υγρασία Lobelia Care - Υγρασία

Πότισμα

Το Lobelia πρέπει να ποτίζεται τακτικά και με μέτρο. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το ανώτερο στρώμα της γης γίνεται σκληρό πριν από το πότισμα. Θα χρειαστεί περισσότερη αναπλήρωση κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς η ξηρασία θα συμβάλει στον τερματισμό της. Στα αρχικά στάδια της ωρίμανσης των σπορόφυτων, το πότισμα γίνεται αποκλειστικά από ένα μπουκάλι ψεκασμού, αλλά όχι με ένα ποτιστήρι, αφού τα νεαρά βλαστάρια είναι ακόμα πολύ εύθραυστα και μπορεί να υποφέρουν από πίδακα νερού.

Είναι καλύτερα να ποτίζετε αμπέλ λομπέλια δύο φορές την ημέρα. Αυτό ισχύει επίσης για πολυετείς ποικιλίες που απαιτούν ιδιαίτερα υγρό έδαφος..

Lobelia Care - Πότισμα Lobelia Care - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Η λίπανση των πλούσιων θάμνων είναι απαραίτητη. Για πρώτη φορά, το επίδεσμο εφαρμόζεται μισό μήνα μετά τη φύτευση με τη μορφή οργανικών λιπασμάτων. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βάμμα τσουκνίδας ή μουριάς σε αναλογία 1:10. Το επόμενο επάνω ντύσιμο θα ακολουθήσει κατά την περίοδο της ανθοφορίας και το τελευταίο τον Σεπτέμβριο. Οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε κρεμαστές γλάστρες ή γλάστρες απαιτούν ειδική λίπανση – γονιμοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει να προσθέσετε μια υδρογέλη για να διατηρήσετε ένα βέλτιστο επίπεδο υγρασίας..

Lobelia Care - Λιπάσματα και σίτιση Lobelia Care - Λιπάσματα και σίτιση

Παράσιτα και ασθένειες

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λοβέλια είναι πολύ ευαίσθητη σε διάφορα είδη ασθενειών, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται. Η εμφάνισή τους συχνά συνδέεται με ακατάλληλη φροντίδα. Υπάρχουν τρεις κύριες ασθένειες, και συγκεκριμένα:

1. “Blackleg” – συχνά βλάπτει ένα φυτό που βρίσκεται στο στάδιο των δενδρυλλίων. Εκδηλώνεται με σκούρα και αραίωση του βασικού λαιμού, με αποτέλεσμα να πεθαίνει το φυτό. Η νόσος μπορεί να ξεπεραστεί με θεραπεία με Provikur. Στη συνέχεια, πρέπει να πασπαλιστεί με άμμο έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες ρίζες.

2. Τραχειομυκητικός μαρασμός – προκαλείται από μολυσμένο χώμα ή σπόρους. Σε έναν άρρωστο θάμνο, παρατηρείται σκούρα των αιμοφόρων αγγείων, μαρασμός των κάτω φύλλων με πιθανό επακόλουθο θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό πρέπει να αφαιρεθεί και η τρύπα πρέπει να πασπαλιστεί με κιμωλία ή ασβέστη.

3. Γκρίζα σήψη – εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ακατάλληλης φροντίδας. Η υψηλή υγρασία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία και την έλλειψη φωτός, οδηγεί στο σχηματισμό μύκητα. Η ασθένεια εκδηλώνεται με μια σκονισμένη επικάλυψη και την εμφάνιση καφέ κηλίδων στην πληγείσα περιοχή. Οι προσβεβλημένες περιοχές πρέπει να αφαιρεθούν και το φυτό να υποβληθεί σε επεξεργασία με μυκητοκτόνο.

Επίσης, η lobelia μπορεί να υποφέρει από διάφορα παράσιτα. Οι θρίπες και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Οι ελαφρές κηλίδες στα φύλλα είναι σημάδι ότι οι θρίπες έχουν «δουλέψει» εδώ. Σε αυτή την περίπτωση, η ανθοφορία του θάμνου σταματά και τα φύλλα αλλάζουν σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία με τα παρασκευάσματα “Fitoverm”, “Tsvetolux” θα βοηθήσει. Οι διαδρομές με γυμνοσάλιαγκες είναι μονοπάτια καλυμμένα με λάσπη και τρύπες στα φύλλα. Για την εξάλειψή τους, οι καλλιεργητές λουλουδιών χρησιμοποιούν υλικό στέγης. Πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στον θάμνο και όταν τα παράσιτα μετακινηθούν πάνω του αναζητώντας ένα κατάλυμα για τη νύχτα, συλλέξτε τα. Η επίστρωση θα εμποδίσει τους γυμνοσάλιαγκες να μπουν στο φυτό..

Lobelia - Παράσιτα και ασθένειες Lobelia - Παράσιτα και ασθένειες

Πώς να μεταμοσχεύσετε λοβέλια

Το φυτό πρέπει να ξαναφυτεύεται κάθε τρία χρόνια όταν απαιτεί ανανεωμένο κορεσμένο χώμα και μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Φυσικά, ο μεταμοσχευμένος θάμνος πρέπει να τοποθετηθεί σε άκρως γόνιμο, αμμώδες έδαφος με την προσθήκη φυλλώδους και λασπωμένου εδάφους..

Το βάθος των οπών για φύτευση είναι 20-30 cm και η απόσταση μεταξύ των οπών είναι 15-20 cm. Διόγκωση πηλού πρέπει να χύνεται στο κάτω μέρος κάθε οπής, η οποία χρησιμεύει ως αποστράγγιση.

Πώς να μεταμοσχεύσετε λοβέλια Πώς να μεταμοσχεύσετε λοβέλια

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Το Lobelia πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους ή μοσχεύματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι αναπαράγεται επίσης με αυτοσπορά, αλλά τέτοια σπορόφυτα αναπτύσσονται πολύ πιο αργά και έχουν όψιμες περιόδους ανθοφορίας..

Πολλαπλασιασμός του Lobelia με σπόρους

Οι σπόροι Lobelia που φυτεύονται θα δώσουν το πρώτο τους χρώμα μετά από περίπου τέσσερις μήνες, οπότε η περίοδος ανθοφορίας είναι εύκολο να μαντέψει. Εάν πρέπει να πέσει στις αρχές του καλοκαιριού, οι σπόροι σπέρνονται τον Φεβρουάριο, αλλά τότε θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί επιπλέον φωτισμός με λαμπτήρες αλογόνου, LED.

Πριν από τη σπορά, είναι καλύτερο να επεξεργαστείτε το τελειωμένο χαλαρό χώμα με ένα διάλυμα μυκητοκτόνου για να προστατέψετε το φυτό από πιθανές ασθένειες. Επιλέξτε επίπεδα, μικρά δοχεία. Το στρώμα του εδάφους πρέπει να συμπιέζεται ελαφρά από πάνω. Οι σπόροι της καλλιέργειας είναι πολύ μικροί, όπως η γύρη, έτσι είτε μεταφέρονται στο έδαφος σε μια βρεγμένη άκρη ενός σπίρτου (οδοντογλυφίδες), είτε απλά πασπαλίζονται στο έδαφος. Για να τονώσετε την ανάπτυξη, μπορείτε να τα ρίξετε με μια ειδική λύση “Ζιργκόν”. Το δοχείο με τη φύτευση πρέπει να καλύπτεται με μεμβράνη (γυαλί) και να διατηρείται σε ζεστό μέρος σε θερμοκρασία + 18 … + 20C.

Μετά από μερικές εβδομάδες, θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί – στη συνέχεια αφαιρείται η προστατευτική επίστρωση. Χρησιμοποιείται στάγδην άρδευση ή άρδευση. Η επιλογή γίνεται μετά την εμφάνιση πλήρους φύλλων, φυτεύοντας πολλά φυτά σε ένα δοχείο. Τα σπορόφυτα πρέπει να βρίσκονται σε φωτεινό, δροσερό μέρος σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από + 18C.

Πολλαπλασιασμός του Lobelia με σπόρους

Πολλαπλασιασμός της λοβελίας με μοσχεύματα

Στις αρχές της άνοιξης, η lobelia αρχίζει να αναπτύσσεται φρέσκα βλαστάρια, από τα οποία στη συνέχεια κόβονται μοσχεύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να προσθέσετε φρέσκια σύνθεση στο έδαφος και να σπρώξετε ελαφρώς τα κλαδιά για να επιταχύνετε την εμφάνιση των ριζών στη βάση των κάτω στελεχών. Οι τελειωμένοι μίσχοι κόβονται προσεκτικά και μεταμοσχεύονται σε ξεχωριστά δοχεία. Μερικές φορές απλώς τοποθετούνται στο έδαφος και καρφώνονται. Τα ριζωμένα μοσχεύματα μπορούν να μεταμοσχευθούν με ασφάλεια σε ανοιχτό έδαφος.

Πολλαπλασιασμός της λοβελίας με μοσχεύματα Πολλαπλασιασμός της λοβελίας με μοσχεύματα

Lobelia – φωτογραφία

Πολλές φωτογραφίες, που μπορείτε να βρείτε παρακάτω, θα δείξουν όλη την ταραχή των χρωμάτων της ανθισμένης λομπέλιας, την ικανότητα να δημιουργήσετε με τη βοήθειά της τις πιο όμορφες γωνιές του κήπου σας. Φαίνεται υπέροχο, διακοσμώντας λότζες και μπαλκόνια, τα οποία μπορείτε επίσης να δείτε κοιτάζοντας τη συλλογή φωτογραφιών. Καλή προβολή!

Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία Lobelia - φωτογραφία

Previous Post
Σαλόνι σε κλασικό στιλ (+68 φωτογραφίες)
Next Post
Krokus (safran): 90 bilder, typer og omsorg