15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Guzmania (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Guzmania (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Guzmania είναι ένα γοητευτικό και ζωντανό ποώδες πολυετές που δεν μπορεί να συγχέεται με τίποτα άλλο. Είναι μικρό και κομψό, φαίνεται υπέροχο στο σπίτι σε γλάστρες. Τα ανθοπωλεία το λατρεύουν για τη διακοσμητικότητα, την ποικιλία και την ασυνήθιστη εμφάνιση. Αν και είναι τροπικό φυτό, δεν χρειάζεται δύσκολη συντήρηση, προσαρμόζεται εύκολα σε σχεδόν όλες τις συνθήκες και δεν προκαλεί προβλήματα. Η πολύχρωμη ταξιανθία ευχαριστεί σχεδόν όλη τη σεζόν. Αν και μετά από αυτό το λουλούδι πεθαίνει, νέοι βλαστοί αρχίζουν να αναπτύσσονται ενεργά.

Γενικά χαρακτηριστικά

Θεαματική Guzmania που προέρχεται από τα δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές και ευδοκιμεί στην Καραϊβική. Υπάρχουν εκατοντάδες αειθαλείς ποικιλίες παντού. Στη χώρα μας, οι κτηνοτρόφοι έχουν από καιρό εκτρέψει ειδικές διακοσμητικές εσωτερικές μορφές κόκκινου, λευκού, μοβ, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος..

Από τη δομή της, η guzmania είναι μια ελαστική ροζέτα ρίζας, από την οποία αναπτύσσεται μια λαμπερή ταξιανθία σε σχήμα ακίδας με χρωματιστά φύλλα και μικρά ωχροκίτρινα λουλούδια.

Στη φύση, η guzmania ζει σε βραχώδεις ρωγμές και συχνά εγκαθίσταται σε δέντρα. Ακόμη και ένα άγριο ενήλικο φυτό δεν μεγαλώνει περισσότερο από 80 εκατοστά και το μέσο μέγεθος είναι 25-50 εκατοστά. Το μήκος των φύλλων είναι 30-40 εκατοστά. Μπορούν να είναι όρθια ή τοξωτά, αλλά σχεδόν πάντα είναι συμπαγή σκούρο πράσινο.

Ο σαρκώδης μίσχος εκκολάπτεται την άνοιξη και αναπτύσσεται γρήγορα. Στη φύση, τα βράκτα κυμαίνονται από κίτρινο έως κόκκινο. Αυτή η ταξιανθία ονομάζεται “σουλτάνος”. Είναι η δομή του που προσελκύει την προσοχή όταν τα ίδια τα λουλούδια είναι μικροσκοπικά και δυσδιάκριτα. Όταν μαραθούν, το φυτό πεθαίνει εντελώς. Στη φύση, αντικαθίσταται από πλευρικούς βλαστούς. Έτσι, το λουλούδι αναζωογονείται μόνο του..

Το ρίζωμα είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένο. Όπως όλα τα φυτά αυτής της οικογένειας, εξυπηρετεί κυρίως μόνο για να στερεώσει το λουλούδι. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αποχώρηση. Η ανθοφορία ξεκινά μετά από 2 χρόνια. Ένα πολύχρωμο εξωτικό λουλούδι θα ζωντανέψει κάθε εσωτερικό χώρο.

Guzmania - Γενικά χαρακτηριστικά Guzmania - Γενικά χαρακτηριστικά

Τύποι γκουζμανίας

Αν και υπάρχει μια τεράστια και ποικίλη ποικιλία ποικιλιών guzmania, μόνο μερικές από αυτές καλλιεργούνται ενεργά στον πολιτισμό ή την οικονομία:

Μωσαϊκό Guzmania

Τώρα θεωρείται το πιο δημοφιλές και ασυνήθιστο. Σε λεία πράσινα φύλλα – κάθετες λωρίδες ανοιχτής απόχρωσης. Οι πλάκες αυξάνονται μέχρι τα 80 εκατοστά. Τα βράκτια βατόμουρου δεν διακρίνονται σχεδόν από τα φύλλα, αλλά είναι πιο κοντά. Συγκεντρώνονται σε σχετικά μικρούς, χοντρούς μίσχους. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί έως 3 μήνες και ξεκινά στα μέσα του καλοκαιριού.

Μωσαϊκό Guzmania

Μονοκέφαλος ο Γκουσμάνια

Τα φύλλα του είναι επίσης διακοσμημένα με κίτρινες ρίγες, με τα πάνω να είναι πιο σκούρα από τα κάτω. Τα βρακιά είναι κοντά και σκούρα, καφέ ή καφέ χρώματος. Ταξιανθία ακίδα – στενό, με μικρά λουλούδια.

Μονοκέφαλος ο Γκουσμάνια

Κόκκινο αίματος Guzmania

Θεαματική και φωτεινή φυλή με μια ασυνήθιστη ρόδακα κυλίνδρων. Στη φύση, αυτή η μορφή είναι απαραίτητη για τη συσσώρευση υγρασίας και θρεπτικών οργανικών. Η ταξιανθία σε σχήμα ασπίδας δεν είναι πολύ αξιοσημείωτη, αλλά είναι αδύνατο να μην δοθεί προσοχή στα ίδια τα φύλλα..

Κόκκινο αίματος Guzmania

Guzmania Minor Rondo

Μικροσκοπική ποικιλία, όχι περισσότερο από 20-25 cm σε ύψος. Ταξιανθία – φωτεινή και συμπαγής, αλλά ανεβαίνει αισθητά πάνω από τη σκοτεινή ροζέτα.

Guzmania Minor Rondo

Γκουσμάνια Τσάνα

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ποικιλία, αυτό είναι το μεγαλύτερο είδος εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα του Tsana guzmania είναι ψηλά και μακριά, έως 70 εκ. Μια τεράστια πορτοκαλί ή κόκκινη ταξιανθία υψώνεται πάνω τους.

Γκουσμάνια Τσάνα

Guzmania Tempo

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτής της ποικιλίας είναι τα ελαφριά φύλλα. Αντιπαραβάλλονται ακόμη πιο φωτεινά και πιο ξεκάθαρα με τα κόκκινα φωτιά..

Guzmania Tempo

Καλαμάκι Guzmania

Είναι ποώδης εσωτερική ποικιλία με απαλά και λαμπερά πράσινα φύλλα μήκους έως 45 εκ. Τα βράκτια είναι ροζ ή κόκκινα, όρθια. Αυτή η ποικιλία μπορεί να ανθίσει τον Δεκέμβριο ή τον Μάρτιο..

Καλαμάκι Guzmania

Guzmania Donatella Smith

Αυτός ο τύπος διακρίνεται από τη δομή της ροζέτας. Είναι φαρδύ και σε σχήμα χοάνης, έως 30 εκατοστά σε διάμετρο. Το φύλλωμα είναι ζουμερό και σαρκώδες. Τα μπράκτα κυμαίνονται από κίτρινο έως πορτοκαλί.

Guzmania Donatella Smith

Φροντίδα Guzmania

Εάν δεν ξεχνάτε ότι αυτό είναι ένα τροπικό φυτό, η φροντίδα του είναι αρκετά απλή..

– Η Guzmania δεν ανέχεται απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, ρεύματα, έλλειψη ηλιακού φωτός. Μετά την ανθοφορία, είναι σημαντικό να φροντίσετε τους πλευρικούς βλαστούς για να διατηρήσετε το φυτό..

– Το ιδανικό χώμα είναι ένα χαλαρό και διαπερατό υπόστρωμα. Χρησιμοποιούνται ειδικά μείγματα, φύλλο εδάφους, τύρφη, κάρβουνο, άμμος, θρυμματισμένος φλοιός και βελόνες, βρύα, κάρβουνο. Τα μίγματα εδάφους είναι επίσης κατάλληλα για ορχιδέες, αλλά κατά τη φύτευση, σίγουρα χρειάζεστε καλή αποστράγγιση.

– Αν και η γκουζμανία αγαπά τον ήλιο, οι άμεσες ακτίνες είναι επικίνδυνες για τα ευαίσθητα φύλλα της. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου + 25C. Το λουλούδι αισθάνεται καλύτερα το καλοκαίρι. Ακόμη περισσότερη ζεστασιά χρειάζεται πριν από την ανθοφορία. Η ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία για τη ζωή είναι πάνω από + 18C.

– Τα τροπικά φυτά απαιτούν πάντα υγρασία. Μπορούν και πρέπει να ψεκάζονται, ειδικά με ενεργή ανάπτυξη, αλλά πρέπει να ποτίζονται προσεκτικά, διαφορετικά ένα αδύναμο ρίζωμα δεν θα είναι σε θέση να αφομοιώσει έναν τέτοιο όγκο και θα αρχίσει να σαπίζει.

– Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, συνιστάται να ποτίζετε το guzmania απευθείας στην πρίζα. Αυτός ο μηχανισμός σχεδιάστηκε από την ίδια τη φύση. Αλλά αν το σπίτι είναι πιο κρύο από + 20C, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό. Εάν είναι υψηλότερο, πρέπει πάντα να υπάρχει νερό στην πρίζα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. Προσθέστε το σταδιακά και αλλάξτε το εντελώς μία φορά το μήνα..

– Για τη σίτιση, χρησιμοποιούνται καθολικά πολύπλοκα λιπάσματα. Μπορούν να χορηγηθούν κάθε 3-4 εβδομάδες. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας – κάθε 10-14 ημέρες. Είναι σημαντικό να αραιώσετε το μείγμα προσεκτικά για να μην καεί το λουλούδι. Ένα αδύναμο διάλυμα μπορεί επίσης να χυθεί σε μια πρίζα.

Φροντίδα Guzmania Φροντίδα Guzmania Φροντίδα Guzmania

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή της γκουζμανίας

Εάν η γκουζμανία αγοράστηκε αμέσως σε μια κατσαρόλα, μπορείτε να την αφήσετε εκεί. Εάν βρίσκεται σε εμπορευματοκιβώτιο αποστολής, τότε απαιτείται μεταμόσχευση σε μερικές εβδομάδες. Θα πρέπει να σκεφτείτε την αναπαραγωγή πιο κοντά στην ανθοφορία. Εάν το φυτό δεν ανθίσει, μεταμοσχεύεται κάθε λίγα χρόνια κατά τη θερμή περίοδο. Άλλοι λόγοι για τη μεταφύτευση είναι η υπερανάπτυξη των λουλουδιών ή η οξίνιση του εδάφους.

Το λουλούδι αναπαράγεται με βασικές διαδικασίες, οι οποίες στην καθημερινή ζωή ονομάστηκαν παιδιά. Σταδιακά εμφανίζονται μαζί με τα λουλούδια, αλλά αρχίζουν να αναπτύσσονται ενεργά όταν πεθαίνει το μητρικό φυτό. Ένας παρόμοιος κύκλος ζωής για όλη την οικογένεια. Το κύριο πράγμα δεν είναι να διαχωρίσετε τους νεαρούς βλαστούς πρόωρα. Κόψτε τα όταν είναι δυνατά και φτάσουν τουλάχιστον τα 10 εκ. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από περίπου 3-4 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες. Οι βλαστοί έχουν ήδη μικρές ρίζες. Μπορούν να φυτευτούν αμέσως σε γλάστρες με κανονικό χώμα..

Στο σπίτι, η Guzmania πρακτικά δεν καλλιεργείται από σπόρους. Είναι μακρύ και δύσκολο. Πρώτα πρέπει να αγοράσετε ή να συλλέξετε σπόρους, να τους επεξεργαστείτε με διάλυμα μαγγανίου και να τους αφήσετε να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια απλώνονται πάνω από το μείγμα άμμου-τύρφης και καλύπτονται με μεμβράνη για αρκετές εβδομάδες σε υψηλή θερμοκρασία. Ένα μήνα μετά την άνοδο των πρώτων βλαστών, μπορούν να μεταμοσχευθούν σταδιακά..

Guzmania - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Guzmania - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Τα κύρια προβλήματα με τη γκουζμανία προκύπτουν από υπερβολική υγρασία ή υπερβολική υγρασία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης μυκητιακών παθήσεων, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτούν, παρά μόνο με την αφαίρεση των κατεστραμμένων περιοχών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ενός τόσο μικρού διακοσμητικού λουλουδιού. Επομένως, είναι σημαντικό να τηρείτε το καθεστώς ποτίσματος και να παρακολουθείτε τις συνθήκες..

Από τα παράσιτα, τα ακάρεα αράχνης, τα έντομα ζυγαριάς και τα αλευρώδη μπορούν να εγκατασταθούν στη γκουζμανία. Για να απαλλαγείτε από αυτά, πρέπει να επεξεργαστείτε το φυτό με εντομοκτόνα και να επαναλάβετε τη διαδικασία μέσα σε μια εβδομάδα για να εδραιώσετε το αποτέλεσμα..

Guzmania - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Guzmania - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Guzmania – φωτογραφίες

Ελέγξτε τη συλλογή φωτογραφιών μας για νέες ιδέες και έμπνευση! Συλλέξαμε ενδιαφέρουσες λύσεις με guzmania, ώστε να καταλάβετε πώς φαίνεται και πού φαίνεται καλύτερα!

Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες Guzmania - φωτογραφίες

Previous Post
Σαλόνι σε κλασικό στιλ (+68 φωτογραφίες)
Next Post
Krokus (safran): 90 bilder, typer og omsorg