15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Κυκλάμινο (90 φωτογραφίες): καλλιέργεια και φροντίδα

Κυκλάμινο (90 φωτογραφίες): καλλιέργεια και φροντίδα

Το όμορφο σπιτικό κυκλάμινο έχει κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ των ερασιτεχνών καλλιεργητών λουλουδιών για την απαράμιλλη ομορφιά της ανθοφορίας το χειμώνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχουν τόσο λίγα φωτεινά χρώματα στη φύση. Πολλοί πλούσιοι μπουμπούκια σε συνδυασμό με φύλλωμα βαμμένα με χαριτωμένα ασημί-πράσινα μοτίβα δεν μπορούν να αγνοήσουν ακόμη και τους πιο αδιάφορους για την ανθοκομία. Τι είναι τα κυκλάμινα και πώς να αναπτυχθεί τέτοια ομορφιά στο σπίτι; Αυτό θα συζητηθεί στο άρθρο μας..

Κύριοι τύποι

Στη φύση, υπάρχουν 15 είδη κυκλάμινου, κοινά στη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Μεταξύ των καλλιεργειών εσωτερικού χώρου, δύο τύποι είναι πιο δημοφιλείς – περσικοί με πολλές εξαιρετικές ποικιλίες και ευρωπαϊκοί, που είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι..

Ευρωπαϊκό κυκλάμινο

Αυτό το είδος έχει περίοδο ανθοφορίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Τα ανθοπωλεία δεν το φυτεύουν συχνά σε γλάστρες, αφού είναι σημαντικά κατώτερο σε αισθητικούς δείκτες από τις περσικές ποικιλίες. Τα λουλούδια είναι πολύ μικρότερα – έχουν μήκος περίπου 2 εκατοστά, έχοντας μόνο μια ροζ παλέτα.

Οι κόνδυλοι του ευρωπαϊκού κυκλάμινου έχουν συχνά ακανόνιστο σχήμα με χαοτικά διακλαδισμένες ρίζες. Επιπλέον, αυτό το είδος είναι το μόνο μη φυλλοβόλο μεταξύ των συγγενών του. Όταν έρχεται η κοιμισμένη περίοδος, δεν μεγαλώνει, αλλά τα φύλλα δεν πέφτουν..

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το υπέροχο άρωμα, το οποίο κυμαίνεται από ευχάριστα ευχάριστα έως τη μυρωδιά του “ακριβού αρώματος”. Επιπλέον, η ένταση της μυρωδιάς εξαρτάται από το χρώμα του λουλουδιού – όσο πιο φωτεινό είναι, τόσο πιο πλούσιο είναι το άρωμα.

Ευρωπαϊκό κυκλάμινο Ευρωπαϊκό κυκλάμινο Ευρωπαϊκό κυκλάμινο

Περσικό κυκλάμινο

Τα άνθη του περσικού κυκλάμινου είναι αρκετά μεγάλα και χαριτωμένα, κάπως παρόμοια με τα διπλωμένα φτερά μιας πεταλούδας. Η περίοδος ανθοφορίας είναι φθινόπωρο-άνοιξη, από Οκτώβριο έως Μάρτιο. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ένα λουλούδι ζει μόνο 10 ημέρες, αλλά σε όλη την περίοδο, έως και εκατό μπουμπούκια μπορούν να ανθίσουν σε έναν κονδύλο.

Αυτός ο τύπος έχει πολλές ποικιλίες, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις ομάδες σε ύψος: μικρό μέγεθος (έως 15 cm), μεσαίο ύψος (έως 25 cm) και τυπικό (έως 30 cm). Μεταξύ αυτών είναι τόσο δημοφιλείς ποικιλίες όπως:

– “Scarlet moth” με έντονα κόκκινα άνθη μεσαίου μεγέθους.

– “Charlie” με καθαρά λευκά μπουμπούκια.

– “Sylphide”, το οποίο έχει άνθη ροδιού με λευκό περίγραμμα κατά μήκος της άκρης των πετάλων.

– “Topaz” με χρώμα καρμίνης κ.λπ..

Μπορεί κανείς να αναδείξει ιδιαίτερα τη σειρά “Roccoco” – ποικιλίες του περσικού είδους με μεγάλα διπλά λουλούδια, όπου οι άκρες των πετάλων μοιάζουν με περιθώριο: “Leela”, απαλό ροζ “Ροζ”, “Rose”, “White with a eye” , και τα λοιπά..

Περσικό κυκλάμινο Περσικό κυκλάμινο

Η σωστή φροντίδα του κυκλάμινου

Για να έχετε ένα όμορφο, υγιές, πλούσιο φυτό, είναι απαραίτητο να του παρέχετε το πιο ευνοϊκό κλίμα και φροντίδα. Συχνά, μετά την πρώτη ανθοφορία, το κυκλάμινο πετιέται απλά, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπό ευνοϊκές συνθήκες ο πολιτισμός μπορεί να ευχαριστηθεί με τη γοητευτική του ομορφιά των φωτεινών κόκκινων οφθαλμών για περισσότερο από ένα χρόνο..

Φωτισμός

Το κυκλάμινο είναι αρκετά φωτόφιλο, αλλά το άμεσο ηλιακό φως αντενδείκνυται γι ‘αυτό – αυτό βλάπτει τους οφθαλμούς και τα φύλλα. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα παράθυρο ή χαγιάτι που βλέπει στη βόρεια πλευρά για τοποθέτηση.

Κυκλάμινο - Φωτισμός Κυκλάμινο - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Η συμμόρφωση με το καθεστώς θερμοκρασίας είναι ένα από τα κύρια συστατικά της κατάλληλης φροντίδας των κυκλάμινων. Δεδομένου ότι το φυτό προτιμά τη δροσιά, η βέλτιστη θερμοκρασία θα είναι + 15… + 17C. Κατά τη ζεστή περίοδο, δεν είναι πάντα δυνατό να διατηρηθεί ένα δροσερό μικροκλίμα στα διαμερίσματα, αλλά είναι σκόπιμο να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις γλάστρες σε θερμοκρασία όχι υψηλότερη από + 21C. Με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τα λουλούδια μακριά από τις μπαταρίες θέρμανσης και άλλους εκπομπές θερμότητας στο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται τακτικά χωρίς να δημιουργείται ρεύμα..

Κυκλάμινο - Θερμοκρασία Κυκλάμινο - Θερμοκρασία

Υγρασία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται ψεκασμός κυκλάμινου, παρά μόνο σε επίμονη θερμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να υγρανθεί ο αέρας γύρω από το φυτό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά ότι οι σταγόνες νερού δεν πέφτουν στα λουλούδια και τους βλαστούς – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της εμφάνισής του, ακόμη και στο θάνατο. Τα δοχεία μπορούν να τοποθετηθούν σε υγρό διογκωμένο πηλό ή βότσαλα, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεοαποκτηθείσες γλάστρες. Έτσι προσαρμόζονται καλύτερα στο ξηρό μικροκλίμα του διαμερίσματος..

Κυκλάμινο - Υγρασία Κυκλάμινο - Υγρασία

Πότισμα

Για σωστό πότισμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο κυκλάμινο αναπτύσσεται στη γλάστρα. Εάν πρόκειται για ποικιλία που ανθίζει όλο το χρόνο, θα είναι το ίδιο όλο το χρόνο · για τα υπόλοιπα, το πότισμα πρέπει να είναι πιο έντονο κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το Cyclamen λατρεύει το νερό που έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Πρέπει να το ποτίσετε ομοιόμορφα, μην αφήνετε νερό να εισέλθει στο φυτό, ώστε να μην το καταστρέψετε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποτιστήρι).

Μια άλλη κατάλληλη μέθοδος ενυδάτωσης είναι η εμβάπτιση. Είναι απαραίτητο να πάρετε νερό στο δοχείο, περιμένετε μέχρι να καθίσει. Το δοχείο πρέπει να βυθίζεται σχεδόν στο επίπεδο των πλευρών και να διατηρείται σε αυτή τη θέση μέχρι να εμφανιστεί μια λάμψη υγρασίας στο έδαφος. Το δοχείο αφαιρείται από το νερό, το περίσσιο νερό αφήνεται να στραγγίσει μέσα από τις τρύπες.

Κυκλάμινο - Πότισμα Κυκλάμινο - Πότισμα Κυκλάμινο - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του κυκλάμινου είναι η σίτιση του φυτού με την προσθήκη λιπασμάτων, αν και ορισμένοι καλλιεργητές αρνούνται τα χημικά λιπάσματα υπέρ της κατάλληλης φροντίδας. Παρ ‘όλα αυτά, για να αναπτυχθεί σωστά το κυκλάμινο, μία φορά το μήνα μπορεί να τροφοδοτηθεί με ένα υγρό παρασκεύασμα “Floretta”, το οποίο περιέχει πολλά μακρο- και μικροστοιχεία που κοσμούν ποιοτικά το έδαφος. Ταυτόχρονα, βοηθά στην αποφυγή της πιθανότητας εμφάνισης πολλών ασθενειών που επηρεάζουν τα λουλούδια. Περιέχει φώσφορο, κάλιο, άζωτο, μαγνήσιο και άλλα χρήσιμα πρόσθετα.

Εάν η καλλιέργεια φυτεύτηκε από σπόρους, με την πρώτη εμφάνιση βλαστών, τροφοδοτείται με ενεργοποιητή ανάπτυξης. Επίσης, το νιτρικό ασβέστιο χρησιμοποιείται ως λίπασμα, το οποίο εφαρμόζεται στο έδαφος κάθε δέκα ημέρες ενώ το φυτό αναπτύσσεται..

Κυκλάμινο - Λιπάσματα και σάλτσα Κυκλάμινο - Λιπάσματα και σάλτσα

Παράσιτα και ασθένειες των φυτών

Το κυκλάμινο έχει κάποια προδιάθεση για διάφορα είδη ασθενειών. Η ακατάλληλη φροντίδα μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μυκήτων και σήψης, γεγονός που μπορεί να το καταστρέψει. Οι πιο επικίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι παράγοντες:

– Η εμφάνιση γκρίζας σήψης ως αποτέλεσμα μύκητα. Μπορεί να είναι αερομεταφερόμενο ή να υπάρχει σε υποστρώματα κακής ποιότητας. Ένα σημάδι βλάβης είναι μια γκρίζα άνθηση, που γίνεται καφέ με μαλάκωμα των ιστών. Είναι καλύτερα να μεταμοσχεύσετε το φυτό σε νέο έδαφος και να μειώσετε την ποσότητα υγρασίας.

– Defeττα με ριζοκτονική σήψη, λόγω της οποίας το κυκλάμινο μπορεί να πεθάνει πολύ γρήγορα. Στα φύλλα, εμφανίζονται κόνδυλοι, μίσχοι, καταθλιπτικά σημεία, στα οποία ο μύκητας πολλαπλασιάζεται. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ακατάλληλης φροντίδας – υπερχείλισης, συντήρησης υψηλής θερμοκρασίας. Είναι απαραίτητο να σταματήσετε αμέσως το πότισμα, να μεταμοσχεύσετε το φυτό σε ένα καλά αεριζόμενο υπόστρωμα, μπορείτε να το επεξεργαστείτε με ένα μυκητοκτόνο, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, το “Provikur”.

– Νόσος του κονδύλου, ο οποίος προσβάλλεται από μυκητιακή λοίμωξη και καλύπτεται με νεκρό ιστό. Σταδιακά, τα κάτω φύλλα αρχίζουν να στεγνώνουν και στη συνέχεια ολόκληρο το φυτό πεθαίνει. Ο λόγος είναι η ακατάλληλη φροντίδα. Το κυκλάμινο πρέπει να αντιμετωπίζεται με ριδομίλ και να δημιουργεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα.

Εκτός από ασθένειες, το κυκλάμινο μπορεί να προσβληθεί από παράσιτα. Το φυτό πρέπει να επιθεωρηθεί προσεκτικά, εάν βρεθούν μικρά έντομα ή κολλώδη μυστικά, αναλάβετε επειγόντως δράση. Τα παράσιτα περιλαμβάνουν το ακάρεα του κυκλάμινου, έντομα κλίμακας, θρίπες κλπ. Το πιο επικίνδυνο είναι το ακάρεα που εγκαθίσταται σε μια αποικία στο πίσω μέρος των φύλλων, το οποίο τελικά στρίβει και διπλώνεται. Το φυτό πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με εντομοκτόνα.

Παράσιτα και ασθένειες του κυκλάμινου Παράσιτα και ασθένειες του κυκλάμινου Παράσιτα και ασθένειες του κυκλάμινου

Πώς να μεταμοσχεύσετε κυκλάμινο

Το δεύτερο μισό του καλοκαιριού, αρχίζει η ανάπτυξη των φύλλων. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για μεταμόσχευση. Το δοχείο πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με τον κανόνα του χρυσού μέσου όρου – όχι πολύ μεγάλο και όχι πολύ μικρό, η διάμετρος 12-14 cm είναι αρκετά κατάλληλη. Δεδομένου ότι το κυκλάμινο επηρεάζεται εύκολα από τα παράσιτα, πριν από τη φύτευση το έδαφος πρέπει να ατμοποιηθεί καλά και επεξεργασμένο με ένα ελαφρώς ροζ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Χρειάζεται επίσης αποστράγγιση. Ο κόνδυλος δεν βυθίζεται εντελώς στο έδαφος – περίπου το μισό ή το 1/3 πρέπει να παραμείνουν στην επιφάνεια. Συχνά, το φυτό μεταμοσχεύεται μαζί με ένα σβώλο γης για να διατηρήσει τις ρίζες ανέπαφες..

Ένα μεταμοσχευμένο κυκλάμινο απαιτεί δροσιά και φως. Στην αρχή, το πότισμα πρέπει να είναι μέτριο και μόνο όταν τα φύλλα αρχίσουν να αναπτύσσονται ενεργά, το αυξάνουν, προσθέτουν επάνω επίδεσμο.

Πώς να μεταμοσχεύσετε κυκλάμινο Πώς να μεταμοσχεύσετε κυκλάμινο

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία αναπαραγωγής για κυκλάμινο στο σπίτι, αλλά δεδομένου ότι το φυτό είναι αρκετά ιδιότροπο, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής, πρέπει να προσεγγίσετε αρμοδίως την προετοιμασία του εδάφους και τη φροντίδα. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται με έναν από τους τρεις τρόπους: με σπόρους, παιδιά και διαίρεση του βολβού.

Αναπαραγωγή κυκλάμινου με σπόρους

Οι σπόροι μπορούν να αγοραστούν ή να συγκομιστούν για να αποκτήσουν νέους, όμορφους εκπροσώπους αυτού του φυτού. Όταν αγοράζετε σε ένα κατάστημα, φροντίστε να δώσετε προσοχή στην ημερομηνία λήξης – συνήθως περιορίζεται σε δύο χρόνια. Στο σπίτι, αφού τελειώσει η ανθοφορία, σχηματίζονται λοβοί σπόρων. Θα ωριμάσουν για τέσσερις μήνες, μετά από τους οποίους το υλικό μπορεί να συλλεχθεί. Οι εκχυλισμένοι σπόροι ξηραίνονται καλά. Η φύτευση πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την άνοιξη. Πριν από αυτό, πρέπει να ασβεστοποιήσετε το έδαφος της άμμου και της τύρφης στο φούρνο και να μουλιάσετε τους σπόρους σε ένα βιοδιεγέρτη, για παράδειγμα, “Epin Extra”.

Φυτεύονται σε χαμηλό δοχείο με υγραμένες τρύπες σε βάθος 1 cm και πασπαλίζονται με χώμα. Είναι καλύτερα να καλύψετε το κουτί με σπόρους με μαύρη μεμβράνη, καθώς οι σπόροι βλασταίνουν στο σκοτάδι σε θερμοκρασία 18C. Όταν εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί, το κυκλάμινο μεταφέρεται σε έντονο φως και γονιμοποιείται. Η πρώτη ανθοφορία παρατηρείται μετά από ένα χρόνο ή περισσότερο..

Αναπαραγωγή κυκλάμινου με σπόρους Αναπαραγωγή κυκλάμινου με σπόρους Αναπαραγωγή κυκλάμινου με σπόρους

Αναπαραγωγή κυκλάμινου από παιδιά

Όταν ξαναφυτεύετε ένα φυτό αφού ανθίσει, είναι απαραίτητο να διαχωρίσετε τους βολβούς που έχουν εμφανιστεί στον κονδύλο της μητέρας. Φυτεύονται σε ξεχωριστό δοχείο, αφού βράσουν στον ατμό το χώμα πριν από αυτό. Βυθίζονται στο έδαφος μέχρι τη μέση και ποτίζονται. Μετά από μια εβδομάδα, θα εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα και το φυτό θα χρειαστεί την πρώτη σίτιση. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να παρακολουθήσετε το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος, προκειμένου να αποφύγετε την κατάκλυση νερού και τον σχηματισμό μύκητα..

Αναπαραγωγή κυκλάμινου από παιδιά Αναπαραγωγή κυκλάμινου από παιδιά

Αναπαραγωγή κυκλάμινου διαιρώντας το βολβό

Κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου του κυκλάμινου, όταν έχει ανθίσει, ο κόκκος πρέπει να αφαιρεθεί από το έδαφος και να στεγνώσει καλά. Το κρεμμύδι κόβεται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μέρος να περιέχει ένα νεφρό και να επεξεργάζεται με κάρβουνο. Το αποξηραμένο υλικό φυτεύεται σε γλάστρες με προετοιμασμένο χαλαρό χώμα, ποτίζεται και παρακολουθείται.

Αναπαραγωγή κυκλάμινου διαιρώντας το βολβό Αναπαραγωγή κυκλάμινου διαιρώντας το βολβό

Κυκλάμινο – φωτογραφία

Για να μάθετε πώς μπορεί να μοιάζει ένα κυκλάμινο, προτείνουμε να δείτε την επιλογή φωτογραφιών μας. Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες εικόνες με πολύχρωμα φυτά, μεταξύ των οποίων μπορείτε να περιηγηθείτε και να παραλάβετε το είδος του κυκλάμινου που θέλετε να δείτε στο σπίτι σας. Καλή προβολή!

Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία Κυκλάμινο - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός μικρού υπνοδωματίου: 90 φωτογραφίες και εσωτερικές ιδέες
Next Post
Soveromdesign i loftstil: 75 fotoideer