15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Begonia (48 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Begonia (48 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Η Begonia, χωρίς αδικαιολόγητη σεμνότητα, μπορεί να ονομαστεί η πιο εντυπωσιακή διακόσμηση κατοικημένων περιοχών. Μπαλκόνια και περβάζια παραθύρων, πλαισιωμένα από πλούσιες ροζ, κίτρινες, πορτοκαλί, λευκές ταξιανθίες, προσελκύουν αμέσως την προσοχή των περαστικών. Οι περισσότερες ποικιλίες αυτού του χαριτωμένου λουλουδιού σπιτιού διατηρούν την πολύχρωμη εμφάνισή τους όλο το χρόνο, ανανεώνοντας διακριτικά την τροπική τους παλέτα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή η γενέτειρα της μπιγκόνιες είναι η ηλιόλουστη Καραϊβική, από όπου μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 1687 από τον Γάλλο βοτανολόγο Charles Plumier. Το λουλούδι έλαβε το όνομά του προς τιμήν του διοργανωτή της αποστολής – Michel Begon, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή ο κυβερνήτης του νησιού της Αϊτής.

Οι κύριοι τύποι μπιγκόνιες

Στη φύση, υπάρχουν περισσότερα από 1600 είδη φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Begonia. Ανάμεσά τους υπάρχουν ποώδη άνθη, λιάνες, θάμνοι νάνοι, καθώς και επιφύφυρα που αναπτύσσονται από το φλοιό των δέντρων. Επιπλέον, στη διακοσμητική κηπουρική, υπάρχουν περίπου 120 βασικές ποικιλίες μπιγκόνιες και πάνω από χίλια υβρίδια.

Ανάλογα με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όλα χωρίζονται υπό όρους σε κονδυλώδη, θαμνώδη, αμπελώδη (κρεμαστά) και δεσμευμένα. Οι μπιγκόνιες με ασυνήθιστο χρώμα φύλλων και μη περιγραφόμενα λουλούδια που εμφανίζονται μία φορά το χρόνο είναι διακοσμητικά φυλλοβόλα, τα υπόλοιπα ανήκουν στην ομάδα της ανθοφορίας.

Κονδυλώδης μπεγκόνια

Αυτός ο τύπος μπιγκόνιες ενώνεται με την παρουσία ενός πολυετούς κονδύλου, ο οποίος δεν ανανεώνεται από εποχή σε εποχή, αλλά αυξάνεται ετησίως, συσσωρεύοντας όλο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Λόγω αυτής της δομής της ρίζας, αυτό το είδος μπορεί να υπερηφανεύεται για μεγάλη διάρκεια συνεχούς ανθοφορίας (έως 6 μήνες) και εξαιρετικές διακοσμητικές ιδιότητες..

Με το πλούσιο χρώμα, τη μεγαλοπρέπεια και το μέγεθός τους, τα άνθη των κονδύλων ποικιλιών μπεγκόνια συχνά ξεπερνούν ακόμη και τα τριαντάφυλλα, τις καμέλιες και τις ντάλιες. Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι τα μεγάλα υβρίδια με ακουαρέλα ή ένα αντίθετο περίγραμμα γύρω από τις άκρες των πετάλων..

Κονδυλώδης μπεγκόνια - φωτογραφία Κονδυλώδης μπεγκόνια - φωτογραφία

Μπεγονία θάμνων

Έχει τις συνηθισμένες ινώδεις ρίζες και πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους ή μοσχεύματα. Βασικά, αυτός ο τύπος περιλαμβάνει διακοσμητικές φυλλοβόλες ποικιλίες. Τα λουλούδια σπάνια εμφανίζονται σε αυτά και φαίνονται μάλλον μέτρια..

Οι μίνι θάμνοι Begonia με ασύμμετρα φύλλα σε σχήμα καρδιάς καλλιεργούνται συνήθως στα περβάζια παραθύρων. Ταυτόχρονα, μεγάλοι θάμνοι, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 2-3 μέτρα, διακοσμούν πάρκα, κήπους και παρτέρια..

Τα φύλλα της μπιγκόνιας του θάμνου είναι εντυπωσιακά με το μοναδικό τους χρώμα σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, του σκούρου κόκκινου, του καφέ. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με αντίθετες φλέβες, κηλίδες, μπούκλες που μοιάζουν με κέλυφος, λεία και βελούδινη επιφάνεια.

Μπεγκόνια θάμνων - φωτογραφία

Αμπέλ μπεγκόνια

Αυτά είναι πολύχρωμα μπουκέτα μεγάλης διάρκειας που πέφτουν από κρεμαστά φυτά σε ανοιχτές βεράντες και βεράντες. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται μεταξύ των κονδύλων, και το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι τα μαλακά κρεμαστά κλαδιά με τις κομψές φούντες λουλουδιών..

Οι μεγάλοι τύποι μπιγκόνιες αμπελ είναι επίσης ιδανικοί για διακόσμηση κήπου και πάρκου – ψηλές γλάστρες, σφυρηλατημένες βάσεις, κιόσκια. Το κύριο πράγμα είναι ότι το μεσημέρι τα λουλούδια βρίσκονται στη σκιά των δέντρων ή των κτιρίων και επίσης προστατεύονται από την υπερβολική βροχή..

Ampel begonia - φωτογραφία Ampel begonia - φωτογραφία Ampel begonia - φωτογραφία

Convolvulus begonia

Οι μπιγκόνιες Bindweed φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για καμάρες, κάθε είδους ανοίγματα, σκάλες και πέργκολες. Δίχτυα, φράχτες, φράχτες ή σχάρες μπαλκονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου επιτυχώς με ένα στήριγμα. Με έναν τέτοιο εξωραϊσμό, θα μετατραπούν σε ευχάριστους τοίχους με λουλούδια σε μια εποχή, απολαμβάνοντας τα μάτια των οικοδεσπότες και των καλεσμένων..

Ωστόσο, όπως όλες οι άλλες ποικιλίες, οι μπιγκόνιες αναρρίχησης δεν αντιδρούν καλά στο άμεσο ηλιακό φως, επομένως είναι σκόπιμο να τις τοποθετήσετε στη βορειοανατολική και βορειοδυτική πλευρά, ή σε περιοχές λίγο πολύ σκιασμένες από άλλα φυτά..

Bindweed begonia - φωτογραφία Bindweed begonia - φωτογραφία

Αιώνια μπιγκόνια

Είναι μια ειδική ομάδα λουλουδιών που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε εύκρατα ηπειρωτικά κλίματα. Αυτά είναι φυτά εσωτερικού χώρου, ικανά να ανθίζουν συνεχώς όλο το χρόνο υπό κατάλληλες συνθήκες. Το ιδανικό μέρος για αυτούς είναι περβάζια παραθύρου (με εξαίρεση τα νότια), θερμαινόμενα τζάμια μπαλκόνια, θερμοκήπια, θερμοκήπια.

Σε σύγκριση με τις εποχιακές μπιγκόνιες, οι ανθισμένες μπιγκόνιες φαίνονται πιο απλές – οι ταξιανθίες δεν είναι τόσο πλούσιες, τα λουλούδια είναι μικρά ή μεσαία, αλλά δεν χρειάζεται να ξεθάβονται το χειμώνα και να φυτεύονται ξανά κάθε άνοιξη.

Αιώνια ανθισμένη μπεγκόνια - φωτογραφία Αιώνια ανθισμένη μπεγκόνια - φωτογραφία

Σωστή φροντίδα μπιγκόνια

Παρά την εξαιρετική εμφάνιση και την εξωτική προέλευση, η μπεγκόνια είναι ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα φυτά κήπου και εσωτερικού χώρου. Στο φυσικό τους περιβάλλον – σε τροπικά νησιά και ωκεανούς – αυτά τα λουλούδια προσαρμόζονται εύκολα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, επιλέγοντας περιοχές με σκιά με χαμηλή υγρασία και άνετη θερμοκρασία για ύπαρξη..

Φωτισμός

Η ιδανική ηλιόλουστη λειτουργία για μπιγκόνιες είναι ο απαλός φωτισμός το πρωί (από τις 8 έως τις 11) και το βράδυ (18-22). Πιο απαιτητικά από αυτή την άποψη είναι τα μεγάλα φύλλα με λευκές, ασημί και επίσης κόκκινες αποχρώσεις. Με εξαίρεση το ζεστό καλοκαίρι, γλάστρες με τέτοιους θάμνους μπορούν να αφεθούν στη νότια πλευρά. Οι ανθισμένες ποικιλίες τοποθετούνται καλύτερα στα ανατολικά, δυτικά, βορειοδυτικά ή βορειοανατολικά. Σε άμεσο φως, τα ευαίσθητα φύλλα της μπεγκόνια καίγονται γρήγορα, ειδικά αν υπάρχουν σταγόνες νερού πάνω τους..

Η έλλειψη φυσικού φωτισμού θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των λαμπτήρων φθορισμού, οι οποίοι είναι χρήσιμοι να ενεργοποιηθούν από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Για μόνιμες ανθισμένες και φυλλοβόλες μπιγκόνιες, κατά μέσο όρο 12 ώρες το φως της ημέρας είναι κατάλληλο..

Begonia Care - Φωτισμός Begonia Care - Φωτισμός Begonia Care - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη και την ανθοφορία της μπεγκόνια είναι 18-20 μοίρες το καλοκαίρι και 12-15 βαθμοί το χειμώνα. Δη στο +4, οι θάμνοι μπορούν να πεθάνουν, χάνοντας όχι μόνο λουλούδια, αλλά και φύλλα. Δεν πρέπει να επιτρέψετε μια ισχυρή υπέρβαση του κανόνα θερμοκρασίας – αυτό είναι γεμάτο με ξήρανση από το φυτό..

Begonia Care - Θερμοκρασία

Υγρασία

Σύμφωνα με την παρατήρηση των καλλιεργητών λουλουδιών, η μπιγκόνια αναπτύσσεται καλύτερα όταν η υγρασία του αέρα είναι περίπου 50%. Είναι ανεπιθύμητο να το τοποθετήσετε κοντά σε συσκευές θέρμανσης, μπαταρίες και κυρίως σόμπες αερίου και θερμοσίφωνα, τα οποία, εκτός από την ξήρανση του αέρα, πετούν επίσης προϊόντα καύσης που είναι επιβλαβή για το λουλούδι..

Μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν αυτόματο υγραντήρα δίπλα στη μπεγκόνια ή να ψεκάσετε περιοδικά νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού, προσέχοντας να μην πέσει στα φύλλα. Αυτή η διαδικασία γίνεται καλύτερα το βράδυ..

Begonia Care - Υγρασία Begonia Care - Υγρασία

Πότισμα

Οι περισσότερες ποικιλίες μπιγκόνιες ανέχονται καλά τη βραχυπρόθεσμη ξηρασία, αλλά η υπερβολική υγρασία οδηγεί συχνά σε ασθένειες και θάνατο του φυτού. Αρκεί να ποτίσετε τα κονδυλώδη είδη όταν το υπόστρωμα στεγνώσει μέχρι το μισό βάθος και οι διακλαδισμένες ινώδεις ρίζες των θάμνων απαιτούν λίγο περισσότερο υγρό. Συνιστάται η χρήση νερού που έχει καθιζάνει ή φιλτραριστεί, σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς πρόσμιξη ασβέστη.

Begonia Care - Πότισμα Begonia Care - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Η σίτιση μπιγκόνιες με μέταλλα και βιταμίνες πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά, μία φορά κάθε δύο εβδομάδες από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Τον υπόλοιπο χρόνο, το φυτό είναι σε αδράνεια και αυτό ισχύει ακόμη και για ποικιλίες που ανθίζουν συνεχώς..

Υπάρχουν πολλά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για μπιγκόνιες που μπορείτε να αγοράσετε από εξειδικευμένα καταστήματα. Περιέχουν ένα υδατοδιαλυτό σύμπλεγμα θρεπτικών συστατικών που επιτρέπουν στους θάμνους να παραμείνουν υγιείς κατά την περίοδο της ενεργού ανάπτυξης και της ανθοφορίας..

Begonia Care - Λιπάσματα και σίτιση

Begonia παράσιτα και ασθένειες

Η συμμόρφωση με τις βασικές απαιτήσεις για τη φροντίδα της μπεγκόνια είναι σχεδόν εγγυημένη για να σώσει τα ευαίσθητα φυτά από τυχόν προβλήματα. Η εμφάνιση εντόμων ή ασθενειών είναι, πρώτα απ ‘όλα, ένα σύμπτωμα λανθασμένου περιεχομένου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια είναι εύκολο να εντοπιστούν: τα ξηρά φύλλα εμφανίζονται όταν στεγνώσουν. διαφανή σημεία προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. η πτώση των φύλλων είναι συνέπεια της υποθερμίας. η σήψη συμβαίνει λόγω της στασιμότητας του νερού και η έλλειψη ορυκτών αντικατοπτρίζεται στο μειούμενο μέγεθος των νέων φύλλων και στον μειωμένο αριθμό λουλουδιών.

Οι σκονισμένες κηλίδες και η πλάκα στα φύλλα μπεγκόνια μπορεί να προκληθούν από ωίδιο ή γκρίζα μούχλα. Αυτές οι ασθένειες αναπτύσσονται με έλλειψη φωτός, στάσιμο αέρα και υψηλή υγρασία, και ο ψεκασμός με μυκητοκτόνα, που περιλαμβάνουν την ουσία benomyl, βοηθά στην καταπολέμησή τους.

Η πιο επικίνδυνη ασθένεια της μπεγκόνια είναι η εμφάνιση κίτρινων δακτυλίων στα φύλλα. Προκαλούνται από ιούς μωσαϊκών ντομάτας και αγγουριού, έναντι των οποίων δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικά φάρμακα. Τα φυτά που επηρεάζονται με αυτόν τον τρόπο πρέπει να καταστραφούν. Το ίδιο αποτέλεσμα περιμένει θάμνους, στις ρίζες ή στα φύλλα των οποίων εκτρέφονται νηματώδεις – σκουλήκια μεγέθους από 0,5 έως 1 mm -. Η παρουσία τους ανιχνεύεται από επιφανειακή παραμόρφωση, εμφάνιση αναπτύξεων και πρησμένων κηλίδων..

Εάν αφήσετε τη μπεγκόνια σε δυσμενείς συνθήκες, μπορεί να μολυνθεί από παράσιτα – αφίδες, κόκκινα ακάρεα αράχνης, θρίπες, έντομα κλίμακας. Ο ευκολότερος τρόπος για την καταπολέμησή τους είναι η χρήση εντομοκτόνων. Τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία στο μπαλκόνι ή κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, ώστε να μην δηλητηριάζουν τον αέρα με χημικά. Μερικές φορές οι λαϊκές θεραπείες βοηθούν επίσης – ψεκασμός με σαπουνόνερο (20-30 γραμμάρια σαπουνιού πλυντηρίου ανά 1 λίτρο νερού), εγχύσεις κρεμμυδιών, σκόρδου, καπνού. Προκειμένου οι διαδικασίες θεραπείας να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να παρέχεται το κατάλληλο κλίμα για μπιγκόνιες στις οποίες τα αναφερόμενα έντομα απλά δεν μπορούν να υπάρχουν..

Begonia παράσιτα και ασθένειες

Πώς να μεταμοσχεύσετε μπεγκόνια?

Η ικανότητα για μπιγκόνιες πρέπει να επιλεγεί με βάση το μέγεθος του ριζικού συστήματος και της κορώνας του. Αυτό το φυτό δεν απαιτεί μεγάλο βάθος, οπότε είναι προτιμότερο να προτιμάτε χαμηλές, αλλά φαρδιές γλάστρες, πάντα με μία ή περισσότερες οπές αποστράγγισης. Μια πολύ καλή επιλογή θα ήταν ένας πυθμένας με ένα χωρητικό δίσκο μέσω του οποίου μπορείτε να ποτίσετε.

Για να προετοιμάσετε το υπόστρωμα, πρέπει να αναμίξετε φυλλώδες έδαφος (50%) με τύρφη και χούμο (25% το καθένα). Συνιστάται να τοποθετήσετε αποστράγγιση στο ένα τρίτο περίπου της κατσαρόλας – διογκωμένος πηλός, περλίτης, βότσαλα με άμμο. Θρυμματισμένος άνθρακας μπορεί να χυθεί στην κορυφή (έως 3 cm) και στη συνέχεια να λερωθεί.

Για να μην καταστραφεί η μπεγκόνια κατά τη μεταμόσχευση, πρέπει να ποτίζεται γενναιόδωρα και μόνο στη συνέχεια να αφαιρείται προσεκτικά από το παλιό χώμα. Στη συνέχεια, οι ρίζες μπορούν να πλυθούν με ένα ελαφρύ διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, να κλαδευτούν και να απομακρυνθούν οι περιοχές που έχουν αποσυντεθεί. Για την περίοδο προσαρμογής – περίπου ένα μήνα – το φυτό χρειάζεται συχνότερο πότισμα και προστασία από τον έντονο ήλιο.

Πώς να μεταμοσχεύσετε μπεγκόνια Πώς να μεταμοσχεύσετε μπεγκόνια

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Υπάρχουν τρεις επιλογές αναπαραγωγής για μπιγκόνιες – σπόροι, κόνδυλοι και μοσχεύματα. Σε γενικές γραμμές, η απόκτηση νεαρών βλαστών στο σπίτι δεν είναι καθόλου δύσκολη και ακόμη και ένας άπειρος ανθοκόμος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το έργο, αν το επιθυμεί..

Πολλαπλασιασμός μπιγκόνιες με σπόρους

Η πρώτη μέθοδος είναι η πιο επίπονη και χρονοβόρα. Οι σπόροι Begonia είναι πολύ μικροί – 60 χιλιάδες μονάδες ανά 1 γραμμάριο. Πριν από τη σπορά σε σπορόφυτα, μπορούν να αναμειχθούν με άμμο, άμυλο ή αλεύρι για να μειωθεί ελαφρώς η συγκέντρωση.

Κατάλληλος χρόνος: τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Έδαφος – 2 μέρη μαύρου εδάφους, αναμεμειγμένα με 1 μέρος άμμου και 1 μέρος τύρφης. Πριν από την εμφάνιση, η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 16-18 μοίρες, μετά-20-22 μοίρες. Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από τις συνθήκες και την ποικιλία, έτσι ώστε οι πρώτοι βλαστοί να εμφανίζονται στην περίοδο από 5 έως 20 ημέρες μετά τη σπορά..

Είναι καλύτερο να ποτίζετε τους σπόρους μπεγκόνια ραντίζοντας με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού. Τα σπορόφυτα πρέπει να διαθέτουν έντονο φωτισμό, καλή κυκλοφορία αέρα και υγρασία 50-70%.

Πολλαπλασιασμός μπιγκόνιες με σπόρους Πολλαπλασιασμός μπιγκόνιες με σπόρους

Πολλαπλασιασμός κονδύλων μπεγκόνια

Οι κονδυλώδεις ποικιλίες μπιγκόνιες συνήθως σκάβονται από το έδαφος για το χειμώνα, οπότε μπορείτε να διαιρέσετε την πυκνωμένη ρίζα νωρίς την άνοιξη, λίγο πριν από τη φύτευση. Αρκεί μόνο να το κόψετε σε πολλά μέρη, φροντίζοντας να παραμείνουν τουλάχιστον μερικά μπουμπούκια που προεξέχουν σε κάθε ένα (μοιάζουν με προεξέχοντα πυκνά σημεία ή μικρά λευκά βλαστάρια).

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σκόπιμο να αφήσετε τα θραύσματα των κονδύλων σε δροσερό μέρος, έτσι ώστε το σημείο κοπής να καλύπτεται με κρούστα και στη συνέχεια να τοποθετείτε καθένα από αυτά στο έδαφος για περαιτέρω καλλιέργεια..

Πολλαπλασιασμός κονδύλων μπεγκόνια

Πολλαπλασιασμός μπιγκόνιων με μοσχεύματα

Η κοπή της μπεγκόνια πραγματοποιείται με ριζοβολία των στελεχών (λιγότερο συχνά φύλλα) του μητρικού φυτού. Για την επιτυχή αναπαραγωγή, είναι απαραίτητο να κόψετε το άνω ή το μεσαίο τμήμα του στελέχους μήκους 8-12 cm, στο οποίο θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 μπουμπούκια. Τα φύλλα αφαιρούνται εκτός από 1-2.

Μετά από αυτό, πρέπει να βυθίσετε το θραύσμα σε μαλακό νερό σε θερμοκρασία δωματίου και να το αφήσετε σε ένα ζεστό (περίπου 20 μοίρες), φωτεινό μέρος μέχρι να εμφανιστούν μικρές ρίζες στο σημείο κοπής.

Στη συνέχεια, η νεαρή μπεγκόνια φυτεύεται σε τυπικό έδαφος και στην αρχή απαιτεί προσεκτική φροντίδα – πρέπει να ποτίζεται συχνά, να μην αφήνεται στον ήλιο και επίσης να τρέφεται.

Πολλαπλασιασμός μπιγκόνιων με μοσχεύματα

Βίντεο: Begonia – συμβουλές φροντίδας

Previous Post
Σχεδιασμός παιδικού δωματίου για αγόρι (πάνω από 75 φωτογραφίες)
Next Post
Stue design 20 kvm. (+62 bilde)