15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ντουλάπα (70 φωτογραφίες): τύποι, πώς να επιλέξετε

Ντουλάπα (70 φωτογραφίες): τύποι, πώς να επιλέξετε

Η ντουλάπα δεν είναι πλέον καινοτομία στους εσωτερικούς χώρους. Η εμφάνισή του χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν εφευρέθηκε η πρώτη δομή από μασίφ ξύλο, προσβάσιμη μόνο σε πλούσια περιβάλλοντα. Αρκετούς αιώνες αργότερα (τον 19ο αιώνα), άρχισε η παραγωγή επίπλων εργοστασιακών ντουλαπιών, γεγονός που έκανε την αγορά ενός ντουλαπιού προσβάσιμη σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού. Έχει γίνει μια καλή εναλλακτική λύση για την αποθήκευση αντικειμένων σε σεντούκια και καλάθια. Οι σύγχρονες ντουλάπες διαφέρουν σε μέγεθος, περιεχόμενο, ποικιλία σχεδίων και άλλα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν χρήσιμο έπιπλο..

Τύποι ντουλαπών

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι ντουλάπες ήταν ως επί το πλείστον μοτίβα σε σχήματα και μεγέθη. Πανομοιότυπα σχέδια θα μπορούσαν να βρεθούν σε διαφορετικά σπίτια και μόνο πλούσιοι εσωτερικοί χώροι στόλιζαν τους καρπούς των σχεδιαστικών εξελίξεων. Σήμερα, η ποικιλία των μοντέλων ντουλαπιών έχει γίνει τόσο μεγάλη που μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή. Υπάρχει μια υπό όρους ταξινόμηση των ντουλαπών, σύμφωνα με την οποία τα έπιπλα υποδιαιρούνται σε υποείδη.

Υλικό για την κατασκευή

Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα έπιπλα έχει μεγάλη σημασία, καθώς μιλά για τις περιβαλλοντικές του ιδιότητες, καθώς και για την αξιοπιστία της δομής. Η χρήση ποιοτικών πρώτων υλών οδηγεί σε μεγάλη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Για την παραγωγή σύγχρονων ντουλαπιών, χρησιμοποιούνται παραδοσιακές και μη παραδοσιακές πρώτες ύλες, και συγκεκριμένα:

Το ξύλο είναι το πιο αξιόπιστο, φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά ακριβό υλικό. Τέτοια έπιπλα κοσμούν πλούσιους κλασικούς εσωτερικούς χώρους, αποτελώντας το αναπόσπαστο χαρακτηριστικό τους. Δρυς, σημύδα, οξιά είναι πιο ανθεκτικά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των δομών αποθήκευσης από ξύλο έγκειται επίσης στο γεγονός ότι τα πράγματα θα έχουν ένα ευχάριστο άρωμα.

Η μοριοσανίδα είναι το πιο δημοφιλές υλικό. Η τεχνολογία παραγωγής του είναι αρκετά απλή και επομένως τα έπιπλα είναι σχετικά φθηνά. Στην παραγωγή ντουλαπιών, χρησιμοποιούνται πλαστικοποιημένες σανίδες, οι οποίες τελικά διπλώνουν σε αρκετά προσεγμένα σχέδια. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ένα γεγονός – η μοριοσανίδα φοβάται την υψηλή υγρασία, οι τοίχοι μπορούν να διογκωθούν, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε ένα δωμάτιο. Για το ντουλάπι στο διάδρομο, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα διαφορετικό υλικό.

Το MDF χρησιμοποιείται συχνά από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές επίπλων, καθώς έχει σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα του ξύλου, αλλά είναι πολύ φθηνότερο. Η τεχνολογία για την απόκτηση τέτοιων πάνελ από ξύλο είναι παρόμοια με την κατασκευή μοριοσανίδων, αλλά έχει μια διαφορά στο ότι οι πρώτες ύλες δεν περιέχουν πρόσθετα ρητίνης και επομένως είναι ακίνδυνα.

Το ύφασμα είναι απλώς η επιλογή που ανήκει σε μη τυποποιημένο. Το υφασμάτινο ύφασμα, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο μιας τέτοιας αποθήκης ντουλάπας, μπορεί να είναι μια επιλογή ταξιδιού ή να είναι όμορφα διακοσμημένη για οικιακή χρήση. Η υφασμάτινη κατασκευή δεν έχει πτερύγια, αλλά κλείνει με φερμουάρ. Βοηθά εκείνους που δένονται για χρήματα ή ταξιδεύουν συχνά.

Το πλεξιγκλάς είναι επίσης μια ασυνήθιστη λύση για μοντέρνα επίπλωση. Χρησιμοποιείται κυρίως παγωμένο γυαλί ή κυματοειδές γυαλί έτσι ώστε το περιεχόμενο του ντουλαπιού να μην εκτίθεται στο κοινό..

Υλικά όπως ινοσανίδες, μέταλλο και πλαστικό μπορούν επίσης να λάβουν μέρος στην εσωτερική πλήρωση του ντουλαπιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ρουστίκ στυλ και σχέδια σοφίτας. Τα ράφια ή τα καλάθια για ρούχα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και οι προσόψεις μπορούν να διακοσμηθούν με πλαστικό, εκτός από το γέμισμα..

Τύποι ντουλαπών - Υλικό κατασκευής Τύποι ντουλαπών - Υλικό κατασκευής Τύποι ντουλαπών - Υλικό κατασκευής

Με τη μέθοδο ανοίγματος

Μία από τις ταξινομήσεις χωρίζει τους τύπους ντουλαπιών ανάλογα με τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες. Υπάρχουν δύο τύποι δομών εδώ – κούνια και διαμέρισμα. Το πρώτο είναι γνωστό, ίσως, σε κάθε άτομο. Οι περιστρεφόμενες πόρτες έχουν περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και δεν χάνουν τη σημασία τους μέχρι σήμερα. Αυτό εξηγείται από την ευκολία τους – οι ανοιχτές πόρτες δεν καλύπτουν το χώρο, οπότε η εύρεση του απαραίτητου δεν θα είναι δύσκολη. Μια καλή επιλογή όταν ένα μεγάλο ντουλάπι είναι προικισμένο με πολλές οθόνες που ανοίγουν διαφορετικά διαμερίσματα. Επιπλέον, το σύστημα περιστρεφόμενης πόρτας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το κόστος μιας τέτοιας ντουλάπας είναι πολύ μικρότερο από αυτό ενός σχεδιασμού διαμερίσματος. Όσο για τα μειονεκτήματα, περιλαμβάνουν την ανάγκη να υπάρχει αρκετός χώρος μπροστά του, ώστε οι πόρτες να ανοίγουν ελεύθερα..

Οι συρόμενες ντουλάπες είναι μια σχετικά νέα εξέλιξη, όπου οι οθόνες κινούνται χάρη σε έναν μηχανισμό ράγας. Γρήγορα κέρδισαν δημοτικότητα λόγω της εξοικονόμησης χώρου και της πρωτοτυπίας εκτέλεσης. Οι δομές διαμερισμάτων μπορούν να είναι ντουλάπια ή ενσωματωμένα, να έχουν μία ή περισσότερες πόρτες, οι οποίες συχνά συμπληρώνονται με μεγάλους καθρέφτες. Μια ντουλάπα οποιουδήποτε μήκους και βάθους μπορεί να παραγγελθεί, ακόμη και ένα ολόκληρο καμαρίνι μπορεί να οργανωθεί. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς χώρους, ειδικά για διαδρόμους, όπου υπάρχει πάντα έλλειψη χώρου..

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα σύγχρονα μοντέλα υπάρχουν συνδυασμοί διαφορετικών συστημάτων ανοίγματος. Για παράδειγμα, μια γκαρνταρόμπα μπορεί να έχει δύο πόρτες διαμερίσματος που καλύπτουν τα ράφια και μια μπάρα με κρεμάστρες, και μία πόρτα κούνιας, πίσω από την οποία θα κρύβονται συρτάρια..

Τύποι ντουλαπιών - Με τη μέθοδο ανοίγματος Τύποι ντουλαπιών - Με τη μέθοδο ανοίγματος

Από το σχεδιασμό

Ανάλογα με τη διαμόρφωση του δωματίου, μπορείτε να επιλέξετε ένα ντουλάπι διαφορετικών σχημάτων. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να είναι αρκετά ευρύχωρο, αλλά είναι σημαντικό να μην γεμίζει τον χώρο, αλλά να συγχωνεύεται με το εσωτερικό. Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι ντουλαπιών:

Το Linear είναι μια καλή επιλογή για ορθογώνια δωμάτια. Η δομή του ντουλαπιού είναι μια αποθήκη με διάφορα διαμερίσματα, η οποία είναι εγκατεστημένη κατά μήκος ενός από τους τοίχους. Σήμερα στην πώληση μπορείτε να βρείτε μάλλον λεπτές κατασκευές, βάθους περίπου 35-40 εκατοστών, γεγονός που καθιστά δυνατή την εγκατάστασή τους σε στενά δωμάτια.

Γωνία – ιδανικό για τετράγωνα και μη τυπικά δωμάτια. Ένα τέτοιο ντουλάπι, που δεν είναι εμφανές σε μια τυφλή γωνία, θα εκφορτώσει σημαντικά το χώρο του δωματίου.

Ακτίνα – δομές τύπου διαμερίσματος, οι οποίες βρίσκονται στις γωνίες των χώρων. Οι πόρτες τέτοιων ντουλαπιών έχουν ημικυκλικά ή καμπύλα σχήματα, το οποίο φαίνεται αρκετά κομψό σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Οι ακτινωτές ντουλάπες έχουν μεγάλο βάθος και τις περισσότερες φορές μπορούν να βρεθούν στους διαδρόμους – όχι μόνο τα ρούχα των ιδιοκτητών του σπιτιού, αλλά και των καλεσμένων θα ταιριάζουν εδώ. Εκτός από το σχήμα, οι ντουλάπες διαφέρουν στον αριθμό των θυρών, που μπορεί να διαφέρουν από ένα έως πέντε ή έξι, ανάλογα με τα μεγέθη και τα σχέδια.

Τύποι ντουλαπών - Με σχέδιο Τύποι ντουλαπών - Με σχέδιο Τύποι ντουλαπών - Με σχέδιο

Χαρακτηριστικά σε διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους

Μια ντουλάπα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να σχεδιαστεί για διαφορετικούς σκοπούς. Εδώ μπορούν να αποθηκευτούν παιδικά είδη ή ρούχα για ενήλικες, πάνω ή κάτω ντουλάπα. Από τι ή για ποιον αγοράζεται η ντουλάπα, εξαρτάται η τοποθέτησή της στο διαμέρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επιλέγετε ένα σχέδιο για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή σε εξωτερικά δεδομένα – το ντουλάπι πρέπει να ταιριάζει αρμονικά στην ατμόσφαιρα του δωματίου. Η εσωτερική πλήρωση είναι επίσης σημαντική – η παρουσία και ο αριθμός των διαμερισμάτων, των συρταριών, των ραφιών πρέπει να αντιστοιχούν στον αριθμό της ντουλάπας που τοποθετείται έτσι ώστε να μην υπάρχει πολύς αχρησιμοποίητος χώρος..

Ντουλάπα στο εσωτερικό του σαλονιού

Ντουλάπες σπάνια εγκαθίστανται σε σαλόνια – αυτό το δωμάτιο πρέπει να απαλλαγεί από τα έπιπλα όσο το δυνατόν περισσότερο, με εξαίρεση τα άνετα καθίσματα, τα μικρά αρθρωτά ντουλάπια. Ωστόσο, σε μικρά διαμερίσματα, όπου ένα δωμάτιο μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές ζώνες, αυτή η ρύθμιση είναι μερικές φορές η μόνη επιλογή. Μια καλή επιλογή εάν η ντουλάπα θα είναι στοιχείο τοίχου ή θα έχει μια προσθήκη με τη μορφή πλευρικών ραφιών, ράφια, βάσεις τηλεόρασης που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

Ντουλάπα στο εσωτερικό του σαλονιού Ντουλάπα στο εσωτερικό του σαλονιού

Ντουλάπα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Συχνά, οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν μια στολή για να βγουν από το σπίτι. Αυτό το δωμάτιο είναι η καλύτερη επιλογή – εκτός από το κρεβάτι, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν έπιπλα εδώ, οπότε η ντουλάπα θα βρει μια αξιόλογη θέση για τον εαυτό της. Εάν το δωμάτιο το επιτρέπει, μπορείτε να αφήσετε έναν ολόκληρο τοίχο για να οργανώσετε μια ντουλάπα, για παράδειγμα, κατά μήκος ενός τοίχου με μια πόρτα. Δεδομένου ότι τα εξωτερικά ρούχα δεν έχουν θέση στο υπνοδωμάτιο, τα ράφια ή τα συρτάρια θα λειτουργήσουν ως εσωτερική γέμιση, είναι πολύ πιθανό να περιοριστείτε σε μια κρεμάστρα.

Ντουλάπα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου Ντουλάπα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Ντουλάπα στο εσωτερικό του διαδρόμου

Συμβαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για το διάδρομο να επιλέξετε ένα βολικό μοντέλο, ειδικά αν ο διάδρομος είναι μικρός. Εδώ, οι γωνιακές δομές θα είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί επίσης να λάβει χώρα γραμμική, αλλά πρέπει να επιλέξετε ντουλάπια με μικρό βάθος. Προτιμώνται οι συρόμενες πόρτες, οι οποίες μπορούν να διακοσμηθούν με καθρέφτες. Συνιστάται να επιλέξετε έπιπλα στο διάδρομο σε ανοιχτά χρώματα, καθώς οι σκοτεινές προσόψεις θα περιορίσουν σημαντικά το δωμάτιο.

Ντουλάπα στο εσωτερικό του διαδρόμου Ντουλάπα στο εσωτερικό του διαδρόμου

Ντουλάπα στο εσωτερικό του παιδικού σταθμού

Είναι πολύ σημαντικό για τους εφήβους να έχουν το δικό τους χώρο όπου μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα την κατάσταση όπως τους αρέσει. Εκτός από το γεγονός ότι η ντουλάπα θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος αποθήκευσης πολλών παιδικών ρούχων, θα διδάξει επίσης στο παιδί να διατηρεί την τάξη στα πράγματα του. Δεν χρειάζονται μεγάλες δομές εδώ – είναι προτιμότερο να προτιμάτε τα συμπαγή γωνιακά ή στενά γραμμικά ντουλάπια, τα οποία περιλαμβάνονται στο σύνολο των τοίχων. Μερικές φορές η θέση για ένα τέτοιο ντουλάπι βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι της σοφίτας..

Ντουλάπα στο εσωτερικό ενός παιδικού δωματίου Ντουλάπα στο εσωτερικό ενός παιδικού δωματίου

Πώς να επιλέξετε μια ντουλάπα

Όταν στέλνετε για να αγοράσετε μια ντουλάπα, πρέπει να καθορίσετε μόνοι σας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί – ίσως ψάχνετε ένα συμπαγές σύστημα αποθήκευσης γωνιών ή ένα μεγάλο γραμμικό σύστημα αποθήκευσης, μια ντουλάπα για παιδικό δωμάτιο ή ένα μίνι -ντύσιμο δωμάτιο για ένα υπνοδωμάτιο. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε προσεκτικές μετρήσεις του δωματίου όπου υποτίθεται ότι θα εγκατασταθεί και να σκεφτείτε ποια διαμόρφωση ταιριάζει καλύτερα.

Για μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι συνήθως διακοσμημένοι με σταθερό στυλ, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα έπιπλα. Για παράδειγμα, μια ντουλάπα σε κλασικό στυλ έχει συχνότερα γραμμικό ή ακτίνα σχήμα και το λευκό και το wenge προτιμώνται από την παλέτα χρωμάτων. Τα έπιπλα της Προβηγκίας πρέπει να φαίνονται λακωνικά και κομψά, και το στυλ της χώρας συμπληρώνεται καλύτερα από ένα τραχύ τελειωμένο ξύλινο ντουλάπι, πιθανώς με γλυπτά. Ο σύγχρονος μινιμαλισμός προωθεί απλές φόρμες και την απουσία υπερβολικής διακόσμησης και το πατάρι είναι σε θέση να εκπλήξει με την πρωτοτυπία του και να παρουσιάσει ακόμη και μια μεταλλική ντουλάπα στους επισκέπτες..

Μια άλλη σημαντική πτυχή που αξίζει την προσοχή είναι η εσωτερική οργάνωση της ντουλάπας. Σε συμπαγή μοντέλα, κατά κανόνα, υπάρχουν μερικά διαμερίσματα όπου βρίσκονται ράφια για ρούχα και μια βάση για κρεμάστρα παλτών. Οι μεγάλες ντουλάπες έχουν περισσότερο χώρο για να φιλοξενήσουν διαφορετικά είδη ρούχων, από εσώρουχα έως χειμερινά εξωτερικά ρούχα. Συχνά, η “πλήρωση” των ντουλαπιών αποτελείται από τρία επίπεδα: το επάνω μέρος προορίζεται για πράγματα που χρησιμοποιούνται σπάνια, το μεσαίο (μεγαλύτερο) έχει ράφια, συρτάρια για ρούχα, καθώς και ένα διαμέρισμα για κρεμάστρες και το χαμηλότερο διαμέρισμα είναι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση παπουτσιών.

Πώς να επιλέξετε μια ντουλάπα Πώς να επιλέξετε μια ντουλάπα Πώς να επιλέξετε μια ντουλάπα

Ντουλάπες – φωτογραφία

Για να κατανοήσετε καλύτερα τους τύπους των ντουλαπών, προτείνουμε να επισκεφθείτε μια περαιτέρω συλλογή φωτογραφιών. Εδώ θα βρείτε πολλές επιλογές, από τις οποίες σίγουρα θα επιλέξετε το σωστό μοντέλο για τον εαυτό σας. Καλή προβολή!

Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία Ντουλάπες - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός σαλονιού 12 τ.μ. (90 φωτογραφίες)
Next Post
Ideer for å visuelt utvide plassen på soverommet