15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

DIY κοτέτσι: ιδέες πώς να φτιάξετε (80 φωτογραφίες)

DIY κοτέτσι: ιδέες πώς να φτιάξετε (80 φωτογραφίες)

Μεταξύ των πουλερικών, τα κοτόπουλα είναι ίσως το πιο κοινό και ανεπιτήδευτο είδος. Αισθάνονται υπέροχα στο εύκρατο κλίμα της μεσαίας ζώνης, είναι ανεπιτήδευτοι στη διατροφή και αναπτύσσονται γρήγορα. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε πτηνά σε κανονικό υπόστεγο ή φράχτη από πλέγμα αλυσίδας, αλλά για μέγιστη άνεση, οι όρνιθες ωοπαραγωγής θα χρειαστούν ακόμα ξεχωριστή δομή. Ακόμη και ένας άπειρος πλοίαρχος θα μπορεί να χτίσει ένα κοτέτσι με τα χέρια του και τα παραδείγματα και οι συστάσεις που συλλέγονται παρακάτω θα είναι μια καλή βοήθεια σε αυτή τη συναρπαστική επιχείρηση.

Τύποι κοτόπουλων, τα υπέρ και τα κατά τους

Πριν από την κατασκευή ενός κτηνοτροφείου για κοτόπουλα, θα πρέπει να αποφασίσετε για πολλές βασικές ερωτήσεις – τον προγραμματισμένο αριθμό πτηνών, τη μέθοδο και το σκοπό της διατήρησής τους. Η δημιουργία ενός πλήρους αγροτικού σπιτιού θα απαιτήσει σημαντικό υλικό κόστος και η διάταξη ενός μεγάλου κτιρίου θα είναι πολύ διαφορετική από ένα μικρό κλουβί για 5-10 πτηνά. Αρκεί ένας μικρός αριθμός πουλιών να εξοπλίσει ένα μίνι κτίριο με ένα σκεπαστό «σπίτι» σε ποσοστό 0,3 τετραγωνικών μέτρων. m ανά άτομο και περιοχή με τα πόδια από 0,5 τ.μ. ανά άτομο.

Ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, μπορείτε να διακρίνετε καλυμμένα υπόστεγα, φράγματα δρόμων με θόλο, συνδυασμένα κτίρια, καθώς και κοτέτσια-θερμοκήπια.

Αχυρώνα

Το πλεονέκτημα των υπόστεγων είναι η αξιοπιστία, η αντοχή και η πλήρης προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα. Ωστόσο, η κατασκευή τέτοιων κτιρίων είναι μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία που δεν αποδίδει πάντα. Από αυτή την άποψη, είναι πιο δημοφιλείς πιο ελαφριές επιλογές..

Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Χυτά Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Χυτά

Τέντες εξωτερικού χώρου

Συμπαγής, συχνά φορητές κατασκευές, που αποτελούνται από ένα φράχτη από πλέγμα, προσαρτημένο σε ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό και κεκλιμένη οροφή. Το πάτωμα συχνά λείπει, επιτρέποντας στα πουλιά να βόσκουν στο γρασίδι. Αυτός ο τύπος κοτέτσι είναι κατάλληλος για το καλοκαίρι, αλλά στην κρύα εποχή, τα πουλιά θα πρέπει να μεταφερθούν σε έναν πιο κλειστό χώρο..

Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Τέντες εξωτερικού χώρου

Συνδυασμένα κοτέτσια με περπάτημα

Η βέλτιστη επιλογή για μικρά αγροκτήματα. Αποτελούνται από ένα «σπίτι» όπου τα πουλιά μπορούν να κρυφτούν τη νύχτα ή να γεννήσουν τα αυγά τους, και μια αυλή περιφραγμένη με μπαρ. Αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται πολύ αισθητικά και θα γίνει μια πολύχρωμη διακόσμηση του κτήματος, ειδικά αν διατηρείτε διακοσμητικές φυλές κοτόπουλου εκεί..

Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Συνδυασμένα κοτέτσια Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Συνδυασμένα κοτέτσια

Θερμοκήπια

Διατηρούν τη θερμότητα καλά και αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου, κάτι που έχει θετική επίδραση στην υγεία και την παραγωγικότητα των στρωμάτων. Είναι δυνατή η προσαρμογή των υφιστάμενων δομών για αυτά μετά τη συλλογή της κύριας συγκομιδής, ανεγείροντας εκεί δάπεδα, τροφοδότες, πότες και φωλιές. Τα θερμοκήπια είναι ένας οικονομικός και πρακτικός τύπος φράχτη για τα κοτόπουλα, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα..

Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Θερμοκήπια Τύποι κοτόπουλων που φτιάχνετε μόνοι σας-Θερμοκήπια

Στάδια κατασκευής κοτέτσι

Η ακολουθία ενεργειών στην κατασκευή “κατοικίας” για πουλερικά, κάθε πλοίαρχος καθορίζει ξεχωριστά, με βάση τα χαρακτηριστικά του χώρου, τα επιλεγμένα υλικά, τον τύπο κατασκευής και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική λίστα βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Κατά κανόνα, είναι αδύνατο να γίνει εδώ χωρίς σχεδιασμό ή σχεδιασμό, σχέδιο με κατά προσέγγιση διαστάσεις, επιλογή χώρου για την εγκατάσταση κοτέτσι, αγορά υλικών και την ίδια τη διαδικασία κατασκευής. Η πολυπλοκότητα κάθε σταδίου εξαρτάται από τον τύπο του πτηνοτροφείου που έχει επιλεγεί, αλλά, δεδομένου του χρόνου και της επιθυμίας, είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί ακόμη και το πιο απαιτητικό έργο.

Σχέδιο

Περιλαμβάνει τον ορισμό του πληθυσμού των πτηνών και την επιλογή κατασκευής. Με βάση αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιούνται υπολογισμοί του μήκους, του πλάτους, του ύψους της μελλοντικής δομής. Έτσι, η ελάχιστη έκταση ενός κλειστού δωματίου για 20 άτομα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-6 τετραγωνικά μέτρα και μια βόλτα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 τ.μ..

Με ποσότητα 50 τεμ. τα μεγέθη αυξάνονται, αντίστοιχα, σε 15 και 20 τ.μ. Οι φωλιές θα πρέπει να βρίσκονται κατά μήκος ενός μακρού τοίχου σε διάφορα επίπεδα, για καθένα από τα οποία θα πρέπει να έχει μείνει περίπου 0,35 τετραγωνικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοτόπουλα προτιμούν να ξαπλώνουν σε απομονωμένες, ήσυχες γωνίες, όπου είναι πάντα στεγνό και δεν υπάρχει πρόσβαση για τρωκτικά. Για δωρεάν αφαίρεση των αυγών πάνω από τις φωλιές, μπορείτε να κάνετε ένα καπάκι ανοίγματος, καθώς και να κανονίσετε μια μικρή κλίση κατά μήκος της οποίας τα προϊόντα θα κυλήσουν απαλά σε ξεχωριστό δοχείο (συλλέκτη αυγών).

Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Διάταξη Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Διάταξη Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Διάταξη

Ενα μέρος

Η επιλογή ενός χώρου για ένα κοτέτσι επηρεάζει πολύ εάν τα πουλιά θα είναι άνετα σε νέες συνθήκες. Ο χώρος πρέπει να είναι ξηρός, προστατευμένος από τον άνεμο, ζεστός και καλά φωτισμένος.

Είναι καλύτερο να προσανατολίζετε την είσοδο προς τα ανατολικά ή νότια – τα κοτόπουλα ξυπνούν αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου και πρέπει να μείνουν κάτω από τις ακτίνες του φωτός της ημέρας μέχρι το σούρουπο. Τα πουλιά παράγουν βιταμίνη D στον ήλιο, χωρίς την οποία σταματούν να γεννούν αυγά και μπορεί να αρχίσουν να αρρωσταίνουν..

Το μεσημεριανό, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στους + 30C ή περισσότερο, τα στρώματα προτιμούν να κρύβονται στη σκιά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να παράσχουν ένα ανθεκτικό στη θερμότητα θόλο ή να φυτέψουν μερικά ταχέως αναπτυσσόμενα αμπέλια (σταφύλια, λυκίσκος, κισσός) στη νότια πλευρά.

Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Τόπος Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Τόπος

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από τον τύπο της μελλοντικής κατασκευής. Έτσι, για έναν πλήρη αχυρώνα, τούβλο, μπλοκ από αφρώδες σκυρόδεμα, πέτρα, ξύλο θα κάνουν. Λιγότερο ανθεκτικά κτίρια μπορούν να κατασκευαστούν από πλάκες OSB, κυματοειδές χαρτόνι, σχιστόλιθο, πλαστικά πάνελ, πλέγμα. Μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή επιλογή – πιεσμένα δέματα άχυρου, τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ένα ξύλινο πλαίσιο και καλύπτονται με πήλινο γύψο στην κορυφή.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα κοτέτσι με τα χέρια σας από συνηθισμένα κούτσουρα, στερεώνοντάς τα μαζί με τσιμεντένιο ή πήλινο κονίαμα, όπως τούβλα. Ένα μεταλλικό προφίλ, χαλύβδινοι σωλήνες, ξύλινα δοκάρια χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση και στηρίγματα..

Το πολυανθρακικό είναι ιδανικό για επιλογές “θερμοκηπίου” – αυτό το ημιδιαφανές υλικό μεταδίδει το φως, παρέχοντας στα πουλιά τον ήλιο που χρειάζονται σε ένα ζεστό εσωτερικό χώρο.

Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Οικοδομικά υλικά Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Οικοδομικά υλικά Στάδια κατασκευής κοτέτσι με τα χέρια σας - Οικοδομικά υλικά

Διαδικασία κατασκευής DIY

Η κατασκευή ενός κοτέτσι ξεκινά συνήθως με την τοποθέτηση του θεμελίου, που μπορεί να είναι ταινία ή σωρός. Το πρώτο, κατά κανόνα, σχηματίζεται κάτω από μονολιθικά κτίρια από τούβλο, σκυρόδεμα ή πέτρα. Για ελαφρές ξύλινες, μεταλλικές ή πλαστικές κατασκευές, οι στύλοι είναι αρκετά αρκετοί πάνω στους οποίους θα χωρέσει το πλαίσιο του πτηνοτροφείου..

Πάτωμα κοτόπουλου

Το πάτωμα δεν είναι πάντα φτιαγμένο – πρακτικά δεν χρειάζεται στην περιοχή περπατήματος, αν και σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσθετη προστασία από το κρύο. Η χρήση σανίδων, κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδων για δάπεδα δεν είναι πρακτική – λόγω περιττωμάτων, το ξύλο αρχίζει γρήγορα να σαπίζει και θα πρέπει να αντικατασταθεί μετά από μερικά χρόνια.

Σε στατικά κοτέτσια, είναι καλύτερο να απλώσετε το πάτωμα με μεγάλες κεραμικές πλάκες, δημιουργώντας ένα σύστημα “ζεστού δαπέδου” κάτω από αυτά – αυτό θα λύσει το πρόβλημα με τη θέρμανση των πουλιών το χειμώνα. Για ευκολία, ένα στρώμα απορριμάτων δέκα εκατοστών χύνεται πάνω στις πλάκες – πριονίδι, ψιλοκομμένο άχυρο, ξερά φύλλα, σανό. Καθώς λερώνεται, όλα αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν και να αντικατασταθούν με νέο υλικό..

Το χωμάτινο πάτωμα στο πτηνοτροφείο τοποθετείται ως εξής: πρώτα, χύνεται ασβέστη για απολύμανση με ρυθμό 1 κιλό / τ.μ., και στη συνέχεια – μόνωση 8-10 εκ. (Πριονίδι, τύρφη βρύου, βότανο κ.λπ.). ).

DIY κοτέτσι - Πάτωμα στο κοτέτσι DIY κοτέτσι - Πάτωμα στο κοτέτσι

Οι τοίχοι του σπιτιού κοτόπουλου

Συνιστάται να το κάνετε στερεό έτσι ώστε τα τρωκτικά να μην διεισδύσουν μέσα τους και η θερμότητα να διατηρηθεί καλύτερα. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε το υλικό που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, “αναπνέει” – αυτό θα παρέχει ένα υγιές μικροκλίμα στο κοτέτσι. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστάται η θήκη από πλαστικό και μέταλλο, καθώς και η εξωτερική μόνωση με αφρώδες πλαστικό. Εάν οι τοίχοι δεν περάσουν καλά την υγρασία, θα εμφανιστεί υγρασία, μούχλα και μούχλα στο εσωτερικό, κάτι που είναι εξαιρετικά κακό για την υγεία των στρωμάτων..

Για εξαερισμό στο πάνω μέρος της κότας, είναι επιτακτική ανάγκη να φτιάξετε ένα παράθυρο ή να βάλετε μια σχάρα εξαερισμού. Το περπατημένο τμήμα του πτηνοτροφείου είναι συνήθως περιφραγμένο με ένα δίχτυ. Εάν δεν υπάρχει θόλος στην κορυφή, το ύψος του πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 150 cm, έτσι ώστε τα κοτόπουλα να μην πετούν πάνω από το φράγμα.

DIY κοτέτσι - Τοίχοι ενός σπιτιού κοτόπουλου DIY κοτέτσι - Τοίχοι ενός σπιτιού κοτόπουλου

Στέγη στο κοτέτσι

Έχει εγκατασταθεί για προστασία από κακές καιρικές συνθήκες, άνεμο και αρπακτικά ζώα. Συνήθως γίνεται με κλίση, η γωνία κλίσης εξαρτάται από την ποσότητα βροχόπτωσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η βάση μπορεί να είναι από ξύλο ή μεταλλικά στρωτήρες. Σχεδόν κάθε υλικό στέγης χρησιμοποιείται ως επίστρωση. Εάν το κοτέτσι είναι εγκατεστημένο στον ήλιο, αξίζει να αποφύγετε την υπερβολική θέρμανση μεταλλικών φύλλων υπέρ κεραμικών ή εύκαμπτων πλακιδίων, οντουλίνης, σχιστόλιθου.

DIY κοτέτσι - Στέγη στο κοτέτσι DIY κοτέτσι - Στέγη στο κοτέτσι

Ζέσταμα και φροντίδα για το κοτέτσι

Παρά την υψηλή προσαρμοστικότητα των κοτόπουλων στο κρύο κλίμα, αυτά τα πουλιά προτιμούν να πετούν μόνο σε άνετες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται θερμοκρασία από +12 έως + 25C θερμότητα, υγρασία αέρα στο επίπεδο 60-75%, καλή διατροφή και τουλάχιστον δέκα ώρες το φως της ημέρας.

Οι έμπειροι πτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα, το δωμάτιο όπου βρίσκονται τα κοτόπουλα πρέπει να φωτιστεί επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι είτε πρέπει να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια σε κλειστό χώρο του σπιτιού, είτε (που είναι ασφαλέστερο) πρέπει να τοποθετηθεί ένας φακός σε μια μπαταρία. Οι λυχνίες LED εξοικονόμησης ενέργειας ή οι λαμπτήρες φθορισμού χρησιμοποιούν πολύ οικονομικά κιλοβάτ, οπότε ο οπίσθιος φωτισμός δεν θα πλήξει τον προϋπολογισμό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση – σε μια συμπαγή περιοχή, ένα ζεστό δάπεδο, μια κεραμική υπέρυθρη λάμπα ή ένας θερμοσίφωνας που βρίσκεται πίσω από το πλέγμα θα είναι αρκετός.

Εάν το κοτέτσι έχει αρχικά προγραμματιστεί για τη διατήρηση πουλιών το χειμώνα, γίνεται υψηλότερο δάπεδο και οι τοίχοι είναι μονωμένοι σύμφωνα με όλους τους κανόνες με ορυκτοβάμβακα, αφρό, αφρό πολυουρεθάνης, καλύπτοντας αυτό το υλικό από την πλευρά των ορνίθων με κόντρα πλακέ ή φύλλο που αντανακλά τη θερμότητα.

Η υπηρεσία καθαρισμού περιλαμβάνει τον τακτικό αερισμό, το στέγνωμα και τον καθαρισμό. Είναι καλύτερα αν ο εξαερισμός πραγματοποιείται όλο το εικοσιτετράωρο, με εξαίρεση, ίσως, τις πολύ παγωμένες περιόδους. Κατά τη ζεστή εποχή, είναι σκόπιμο να απελευθερώσετε προσωρινά το κοτέτσι από τα πουλιά, να ανοίξετε τις πόρτες, τα παράθυρα, ίσως να αφαιρέσετε μέρος της οροφής και να κανονίσετε το στέγνωμα. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά το χειμώνα, όταν συσσωρεύεται πολλή υγρασία στο δωμάτιο. Η αντικατάσταση δαπέδων, ξύλινων στύλων, σκαλοπατιών και άλλων κατασκευών πραγματοποιείται καθώς μολύνονται με περιττώματα. Τα βιολογικά απόβλητα μπορούν να κομποστοποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στον κήπο.

DIY κοτέτσι - Ζέσταμα και φροντίδα DIY κοτέτσι - Ζέσταμα και φροντίδα

DIY κοτέτσι – φωτογραφία

Εάν θέλετε να χτίσετε ένα κοτέτσι με τα χέρια σας, σας προτείνουμε να δείτε ενδιαφέρουσες επιλογές σχεδίασης στη συλλογή αυτής της σελίδας. Παρακάτω συγκεντρώνονται πολυάριθμες φωτογραφίες με έτοιμα πουλερικά, μεταξύ των οποίων μπορείτε πάντα να βρείτε μια κατάλληλη ιδέα. Οποιοσδήποτε από τους τύπους κτιρίων που παρουσιάζονται είναι κατάλληλος για τη βολική διατήρηση των πτηνών σε μια ιδιωτική αγροτική εκμετάλλευση. Επιλέξτε το παράδειγμα που σας αρέσει και αφήστε τα κοτόπουλα να γεννούν ενεργά στο νέο σπίτι όλο το χρόνο!

DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία DIY κοτέτσι - φωτογραφία

Previous Post
Μπλε μπάνιο: 75 ιδέες σχεδιασμού (φωτογραφίες)
Next Post
Spisebord (75 bilder): typer, hvordan velge