15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Σπαράγγια (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Σπαράγγια (80 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Κάποτε τα σπαράγγια χρησίμευαν ως άξια διακόσμηση πολλών εσωτερικών χώρων διαμερισμάτων και γραφείων. Με την πάροδο του χρόνου, ξεχάστηκε ανεπιφύλακτα και μόνο λίγα χρόνια αργότερα έγινε ξανά ευπρόσδεκτος εκπρόσωπος της χλωρίδας. Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από ανθοπωλεία όταν δημιουργούν χειμερινούς κήπους · μερικές ποικιλίες καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, διακοσμώντας αυλές και βεράντες. Υπάρχουν επίσης βρώσιμες ποικιλίες του φυτού που ονομάζονται σπαράγγια και τρώγονται σε διάφορες μορφές. Ολόκληρη η ποικιλία των πολυετών αντιπροσωπεύεται από λιάνες, θάμνους και βότανα. Εξετάστε πώς να αναπτύξετε τέτοια ομορφιά στο σπίτι και πώς να το φροντίσετε σωστά!

Κύριοι τύποι

Επί του παρόντος, είναι γνωστά περισσότερα από διακόσια είδη σπαραγγιών, τα οποία διαφέρουν στις διακοσμητικές τους ιδιότητες. Αυτό καθιστά δυνατή τη δημιουργία εξαιρετικών διακοσμήσεων λουλουδιών, εκπληκτικών κάθετων φυτικών τοιχωμάτων ή τη διακόσμηση του εσωτερικού με μοναδικά χαριτωμένα δείγματα. Από όλη την ποικιλία, μπορεί να διακριθεί ένας αριθμός πολυετών που είναι πιο κατάλληλα για καλλιέργεια στο σπίτι..

Καρφίτσα σπαράγγια

Η πατρίδα αυτού του φυτού είναι τα τροπικά δάση της Αφρικής, γεγονός που εξηγεί την εξωτερική του ομοιότητα με μια φτέρη. Αυτός είναι ένας αρκετά διακλαδισμένος θάμνος, ο οποίος σε φυσικές συνθήκες είναι ικανός να ανθίσει με μικρά λευκά λουλούδια. Σε περιβάλλον διαμερίσματος, δεν παρατηρείται ανθοφορία, αλλά το εκπληκτικό διακοσμητικό φύλλωμα αντισταθμίζει πλήρως αυτό το μειονέκτημα..

Καρφίτσα σπαράγγια

Σπαράγγια σπαράγγια

Τα στελέχη αυτού του είδους της Βόρειας Αφρικής είναι ικανά να φτάσουν τα τρία μέτρα σε μήκος. Αυτό το όμορφο πολυετές αναρρίχηση έχει μια σειρά από ποικιλίες κατάλληλες για καλλιέργεια όχι μόνο σε περιβάλλον διαμερισμάτων, αλλά και σε ανοιχτό πεδίο. Συγκεκριμένα, σπαράγγια “Βρώσιμα”, οι βλαστοί του οποίου τρώγονται τόσο φρέσκα όσο και για την παρασκευή διαφόρων πιάτων. Το φυτό περιέχει ένα μεγάλο σύμπλεγμα βιταμινών και μετάλλων.

Σπαράγγια σπαράγγια

Μισοφέγγαρο σπαράγγι

Το πολυετές έχει λιγνισμένους ακανθώδεις μίσχους, οι οποίοι στο φυσικό τους περιβάλλον μπορούν να φτάσουν σε απίστευτα μήκη έως και 15 m, επομένως αυτός ο τύπος σπαραγγιού χαρακτηρίζεται ως λιανοειδής. Στο σπίτι, το μήκος των βλαστών δεν υπερβαίνει τα 4 μ. Αυτό το είδος ανθίζει με μικρά λουλούδια κρέμα γάλακτος, που συλλέγονται σε ταξιανθίες.

Μισοφέγγαρο σπαράγγι

Σπαράγγια Sprenger

Αυτό το δείγμα έχει ένα δεύτερο όνομα “Asparagus Ethiopian” και ανήκει στην κατηγορία των αειθαλών ερπυστικών πολυετών. Διακρίνεται από την εξαιρετική αρωματική ανθοφορία όταν ανθίζει λευκά ή ροζ μικρά μπουμπούκια, καθώς και την παρουσία στρογγυλεμένων κόκκινων φρούτων.

Σπαράγγια Sprenger

Η σωστή φροντίδα των σπαραγγιών

Αυτό το τροπικό φυτό δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά είναι απαραίτητο να το φροντίσουμε. Σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτό ισχύει για την άρδευση, καθώς ένα αυξημένο ή μειωμένο επίπεδο υγρασίας του εδάφους μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους ασθένειες και θάνατο. Είναι επίσης απαραίτητο να τηρείτε το καθεστώς θερμοκρασίας και να τροφοδοτείτε τακτικά την καλλιέργεια..

Φωτισμός

Τα σπαράγγια χρειάζονται απλώς έντονο διάχυτο φωτισμό, χωρίς το οποίο οι διαδικασίες σύνθεσης θα ανασταλούν. Με την έλλειψή του, μπορεί να παρατηρηθεί κίτρινο φύλλωμα και κακή ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξοικονομήσει την κίνηση της γλάστρας στην ηλιόλουστη πλευρά, χωρίς μεγάλη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως (το τούλι ή οι περσίδες είναι κατάλληλες για προστασία).

Σπαράγγια - Φωτισμός Σπαράγγια - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Το πιο αποδεκτό καθεστώς θερμοκρασίας είναι + 18 … + 22C. Σε συνθήκες όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει ψηλότερα και η υγρασία του αέρα είναι αρκετά υψηλή, το φυτό μπορεί να αρρωστήσει, τα φύλλα του να κιτρινίσουν και να θρυμματιστούν. Το χειμώνα, τα σπαράγγια μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως + 6 ° … + 8C.

Σπαράγγια - Θερμοκρασία Σπαράγγια - Θερμοκρασία

Υγρασία

Τα σπαράγγια δεν ανέχονται τον ξηρό αέρα, επομένως χρειάζεται περιοδικό ψεκασμό. Το καλοκαίρι, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα. Πρέπει να ψεκάσετε με καθιερωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε από το νερό που παραμένει στο τηγάνι μετά το πότισμα, προκειμένου να αποφευχθεί η σήψη των ριζών. Μια ευνοϊκή συνθήκη για το φυτό γίνεται κοντά σε άλλες καλλιέργειες ή ακόμη και στο ίδιο δοχείο, όπου υπάρχει ατμόσφαιρα με υψηλή υγρασία..

Σπαράγγια - Υγρασία Σπαράγγια - Υγρασία

Πότισμα

Η κανονικότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την εποχή. Το καλοκαίρι, μπορείτε να το ποτίσετε μερικές φορές την εβδομάδα (σε περίπτωση σοβαρής ξηρασίας – 3 φορές). Το χειμώνα, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, ενώ είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το χώμα δεν στεγνώνει. Εάν το δωμάτιο είναι αρκετά δροσερό, το πότισμα μπορεί να μειωθεί..

Σπαράγγια - Πότισμα Σπαράγγια - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Τα λιπάσματα εφαρμόζονται στο έδαφος όλο το χρόνο. Την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι, τα σπαράγγια πρέπει να τρέφονται κάθε εβδομάδα και με την έναρξη του φθινοπώρου, η συχνότητα διπλασιάζεται-τα λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται δύο φορές σε 7-8 ημέρες. Το χειμώνα, η σίτιση μειώνεται σε μία φορά το μήνα..

Ορυκτές καθολικές συνθέσεις για φυτά εσωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Οργανικά πρόσθετα – έγχυση μουριάς (1 κουταλιά της σούπας / 1 λίτρο νερό) ή περιττώματα πουλερικών (1 κουταλάκι του γλυκού / 1 λίτρο νερό) – θα γίνουν μια πραγματική “λιχουδιά” για τα σπαράγγια. Η περιοδική σίτιση με οργανική ύλη θα κάνει το φυτό πολυτελές και θα βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους, μετατρέποντάς το σε ένα ελαφρύ, χαλαρό, αναπνεύσιμο.

Σπαράγγια - Λιπάσματα και σίτιση Σπαράγγια - Λιπάσματα και σίτιση

Παράσιτα και ασθένειες

Ο κύριος λόγος για την ασθένεια αυτού του εκπροσώπου της χλωρίδας είναι η ακατάλληλη φροντίδα. Αυξημένη ή μειωμένη υγρασία του εδάφους, συνοδευόμενη από παραβίαση του καθεστώτος θερμοκρασίας, συχνά οδηγεί σε κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, σήψη του ριζικού συστήματος. Η διέξοδος από την κατάσταση θα είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος.

Συχνά, το κιτρίνισμα των σπαραγγιών μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα, όταν οι ώρες της ημέρας είναι πολύ λιγότερες από το καλοκαίρι. Επιπλέον, οι συσκευές θέρμανσης δημιουργούν πολύ ζεστές συνθήκες. Για να αποφύγετε το κιτρίνισμα, είναι απαραίτητο να οργανώσετε επιπλέον φωτισμό το χειμώνα χρησιμοποιώντας φθορίζοντα, LED ή φυτολάμπες..

Τα παράσιτα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα σπαράγγια, τα πιο επικίνδυνα από τα οποία είναι τα ακάρεα αράχνης και τα έντομα κλίμακας. Η παρουσία ενός τσιμπούρι μπορεί να αναγνωριστεί από την εμφάνιση κίτρινων και καφέ κηλίδων, λεπτών ιστών αράχνης στο φύλλωμα. Αυτό το έντομο τρέφεται με τον χυμό του φυτού, με αποτέλεσμα να μπορεί να πεθάνει. Θα απαιτήσει επεξεργασία με χημικά σκευάσματα (Fitoverm, Vermitic) όχι μόνο αυτής της γλάστρας, αλλά και των γειτονικών, αφού το τσιμπούρι μεταναστεύει εύκολα στον αέρα.

Τα σταγονίδια κίτρινου και καφέ χρώματος στα φύλλα υποδηλώνουν την παρουσία ενός εντόμου κλίμακας, το οποίο τρέφεται επίσης με τον κυτταρικό χυμό του φυτού. Μπορείτε να το ξεφορτωθείτε ποτίζοντας το χώμα και ψεκάζοντας τη γλάστρα με Aktara.

Σπαράγγια - Παράσιτα και Ασθένειες Σπαράγγια - Παράσιτα και Ασθένειες

Πώς να μεταμοσχεύσετε σπαράγγια

Το ρίζωμα σπαράγγι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, αυξάνεται σε μέγεθος, οπότε πρέπει να φυτεύεται κάθε χρόνο. Αυτό πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη. Το ρίζωμα πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά από το δοχείο, να αποτινάξει το υπόλοιπο χώμα, να κόψει παλιούς βλαστούς και ρίζες. Είναι απαραίτητο να μεταφυτευτεί σε ένα μεγαλύτερο δοχείο (μια στενή γλάστρα μπορεί να σκάσει υπό την πίεση μιας αυξανόμενης ρίζας).

Το χώμα για φύτευση μπορεί να αγοραστεί έτοιμο στο κατάστημα ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το μείγμα συνδυάζοντας φύλλα, χώμα χλοοτάπητα και άμμο σε ίσες αναλογίες. Η αποστράγγιση από βότσαλα ή διογκωμένο πηλό πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του δοχείου. Έχοντας ρίξει μέρος του εδάφους, το φυτό πρέπει να φυτευτεί σε μια κατσαρόλα, να πασπαλιστεί με το υπόλοιπο χώμα και να ποτιστεί.

Πώς να μεταμοσχεύσετε σπαράγγια

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Υπάρχουν τρεις γνωστές μέθοδοι πολλαπλασιασμού της καλλιέργειας – φύτευση σπόρων για σπορόφυτα, μοσχεύματα και διαίρεση του θάμνου. Δεδομένου ότι οι καλλιεργητές λουλουδιών δεν έχουν καταλήξει σε κοινή γνώμη ποιος από αυτούς είναι πιο αξιόπιστος, θα εξετάσουμε το καθένα ξεχωριστά..

Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με σπόρους

Το υλικό φύτευσης μπορεί να αγοραστεί στο κατάστημα ή να συλλεχθεί μόνος σας όταν τα σπαράγγια έχουν ξεθωριάσει και εμφανιστούν μικρά μούρα. Είναι καλύτερα να αποθηκεύετε τους σπόρους σε ξηρό μέρος. Μπορείτε να σπείρετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι τα νεαρά βλαστάρια χρειάζονται πολύ φως, είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία την άνοιξη, εξοικονομώντας επιπλέον φωτισμό. Ρίξτε το χώμα αναμεμειγμένο με λίπασμα σε ένα μικρό δοχείο. Για να προστατέψετε τα σπορόφυτα από παράσιτα και ασθένειες, το έδαφος πρέπει να ζεσταθεί καλά πριν την πλήρωση και οι σπόροι πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με υπερμαγγανικό κάλιο.

Οι σπόροι των σπαραγγιών φυτεύονται στο έδαφος σε απόσταση αρκετών εκατοστών ο ένας από τον άλλο και πασπαλίζονται ελαφρά. Το δοχείο πρέπει να καλύπτεται με γυαλί ή μεμβράνη (πλαστική σακούλα) και να τοποθετείται σε ζεστό μέρος με θερμοκρασία αέρα + 21 … + 23C. Τακτικά πρέπει να αερίζετε και να ψεκάζετε τον κήπο χρησιμοποιώντας καθιερωμένο νερό.

Οι πρώτοι βλαστοί θα βλαστήσουν σε ένα μήνα. Όταν το ύψος τους φτάσει περίπου τα 10 εκατοστά, μπορείτε να βουτήξετε σε μικρά δοχεία. Μετά από άλλους 3-4 μήνες, τα φυτά μεταμοσχεύονται σε μόνιμα δοχεία γεμάτα με αποστράγγιση και θρεπτικό χώμα..

Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με σπόρους Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με σπόρους

Αναπαραγωγή σπαραγγιών με σχάση

Μερικοί καλλιεργητές θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος είναι η απλούστερη. Η μόνη δυσκολία είναι να πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός προσεκτικά, χωρίς να τραυματιστεί το ρίζωμα. Κάθε θάμνος που προκύπτει πρέπει να αποτινάσσεται από το παλιό χώμα, να επιθεωρείται καλά και, εάν είναι απαραίτητο, να αφαιρείται τα κατεστραμμένα στελέχη. Το μάτσο φυτεύεται σε υγρό χώμα με λίπασμα. Είναι καλύτερα να τοποθετείτε τη γλάστρα για πρώτη φορά σε δροσερό (με θερμοκρασίες έως + 15C), ελαφρώς σκοτεινό μέρος και να την ποτίζετε τακτικά. Μετά από ένα μήνα, μπορείτε να το μεταφέρετε σε μόνιμο τόπο διαμονής..

Αναπαραγωγή σπαραγγιών με σχάση Αναπαραγωγή σπαραγγιών με σχάση

Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με μοσχεύματα

Αυτή η μέθοδος θεωρείται η πιο δύσκολη, αφού το υλικό φύτευσης δεν ριζώνει πάντα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε επίσης να πάρετε ένα νέο φυτό από μοσχεύματα εάν ακολουθείτε ορισμένους κανόνες, και συγκεκριμένα:

1) Κατά την κοπή υλικού, χρησιμοποιήστε ένα εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι, καθώς, δουλεύοντας με ψαλίδι, μπορείτε να πιέσετε το σημείο κοπής και η κοπή θα αρχίσει να σαπίζει.

2) Κόψτε τους βλαστούς του περασμένου έτους όχι μεγαλύτερο από 15 εκατοστά, αφήνοντας πολλά φύλλα πάνω τους.

3) Αντιμετωπίστε τις ρίζες με διεγερτικό ανάπτυξης.

Ο κατάλληλος χρόνος για την προετοιμασία του υλικού είναι από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε το σωστό χώμα, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τύρφη, υγρή άμμο και περλίτη. Τα μοσχεύματα φυτεύονται καλύτερα σε πλαστικά κύπελλα (μπορείτε να παρατηρήσετε την ανάπτυξη της ρίζας) ή σε μικρά δοχεία. Οι φυτευμένοι βλαστοί θάβονται και καλύπτονται με μια σακούλα για να δημιουργηθούν συνθήκες θερμοκηπίου. Στη συνέχεια, πρέπει να αερίζετε και να ψεκάζετε τη φύτευση καθημερινά. Ένα μήνα αργότερα, όταν εμφανίζονται οι ρίζες, το φυτό μεταμοσχεύεται σε μόνιμο δοχείο..

Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με μοσχεύματα Πολλαπλασιασμός των σπαραγγιών με μοσχεύματα

Σπαράγγια – φωτογραφία

Τα εξαιρετικά διακοσμητικά χαρακτηριστικά των σπαραγγιών, δίνοντάς του την εμφάνιση μιας ελαφριάς δαντέλας, καθιστούν δυνατή τη σωστή διακόσμηση οποιουδήποτε εσωτερικού χώρου. Το φυτό είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε διαμερίσματα, βεράντες, μπαλκόνια, σχεδιασμό κατακόρυφων και κάθετων συνθέσεων, καθώς και κατάρτιση ανθοδεσμών. Μπορείτε να εξοικειωθείτε οπτικά με μια μεγάλη ποικιλία ειδών, να αξιολογήσετε την ομορφιά και την κομψότητά τους στις εικόνες που παρουσιάζονται στη συλλογή φωτογραφιών του άρθρου. Καλή προβολή!

Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία Σπαράγγια - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός παιδικού δωματίου για κορίτσι (65+ φωτογραφίες)
Next Post
Dieffenbachia (70 bilder): typer og omsorg