15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

DIY tandoor: 60 φωτογραφίες και ιδέες

DIY tandoor: 60 φωτογραφίες και ιδέες

Πρόσφατα, σε ιδιωτικά οικόπεδα, μπορείτε συχνά να βρείτε ανατολίτικους φούρνους με εξωτικό όνομα – tandoor. Είναι εξαιρετικά για υπαίθριο μαγείρεμα και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ωραίο – μια τέτοια συσκευή μπορεί να γίνει με το χέρι. Πως? Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το ζήτημα.!

Πώς λειτουργεί το tandoor

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το tandoor, θα περιγράψουμε τη διαδικασία λειτουργίας του χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας πήλινης έκδοσης. Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές ανατολίτικων σόμπων που βρίσκονται στην περιοχή μας..

Ο αέρας κυκλοφορεί χάρη στον ανεμιστήρα – μια ειδική τρύπα στο κάτω μέρος που υποστηρίζει την καύση. Είναι στην ουζμπεκική ποικιλία που το πήλινο μπολ είναι επενδεδυμένο με πυρίμαχα τούβλα. Το κύριο μυστικό είναι να γεμίσετε τα κενά μεταξύ του τούβλου και των τοίχων του πήλινου μπολ χρησιμοποιώντας άμμο ή αλάτι – αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία για όσο το δυνατόν περισσότερο..

Ο άνθρακας ή το ξύλο χρησιμοποιούνται ως καύσιμο. Τοποθετούνται στο κάτω μέρος του λέβητα από την κορυφή και στη συνέχεια αναφλέγονται. Τα πιάτα παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας συρμάτινο ράφι ή σουβλάκια.

Το tandoor είναι κατασκευασμένο μόνο από υλικά με υψηλή ικανότητα συγκράτησης θερμότητας. Μετά τη θέρμανση, ανάλογα με το επιλεγμένο καύσιμο, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 250-400 βαθμούς Κελσίου. Χάρη στα κατάλληλα υλικά, αυτός ο φούρνος είναι σε θέση να διατηρήσει τη θερμοκρασία για 5-7 ώρες.

Tandoor - Αρχή της εργασίας

DIY tandoor από τούβλα

Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε πώς να χτίσετε ένα tandoor χρησιμοποιώντας τούβλα. Αυτή είναι μια πολύ απλή επιλογή που δεν απαιτεί μη συμβατικά υλικά και δεξιότητες..

Εκπαίδευση

Οποιοδήποτε είδος κατασκευαστικών εργασιών ξεκινά με προσεκτική προετοιμασία, καθώς αυτό είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Εάν έχετε εμπειρία στην τοποθέτηση τούβλων, τότε η όλη διαδικασία θα είναι αρκετά απλή για εσάς. Αυτή είναι μια αρκετά απλή κατασκευή, αλλά αν είναι η πρώτη σας φορά με τοιχοποιία, τότε θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τον αλγόριθμο κατασκευής και να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα υλικά.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη ποσότητα υλικού ή να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σχήματα, τα οποία συνοδεύονται από εκτιμήσεις. Έχουμε ετοιμάσει για εσάς μια τυπική οδηγία και μια λίστα με τα απαιτούμενα υλικά. Έτσι, πρώτα χρειάζεστε:

1. Περίπου 100-150 κιλά μίγματος άμμου και χαλικιού.

2. Πλέγμα για ενίσχυση – περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα.

3. 7 κιλά τσιμέντου (χρησιμοποιήστε ένα υψηλότερης ποιότητας).

4. 60-70 τεμάχια από τούβλα πυρίμαχου.

5. Ανθεκτικό στη φωτιά μείγμα για τοποθέτηση τζακιών ή σόμπων-10-15 κιλά.

6. Εάν πρόκειται να βάψετε το tandoor, αγοράστε ένα πυρίμαχο χρώμα.

Όταν όλα τα απαραίτητα υλικά έχουν ήδη προετοιμαστεί, βεβαιωθείτε ότι έχετε το απαραίτητο σύνολο εργαλείων. Πιθανότατα, τα περισσότερα από τα στοιχεία της λίστας που παρουσιάζονται μπορούν να βρεθούν στο dacha σας ή να ζητηθούν από τους γείτονες, αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να αγοράσετε κάτι, δεν θα σας καταστρέψει. Για να χτίσετε ένα tandoor από τούβλα με τα χέρια σας, χρειάζεστε τα ακόλουθα εργαλεία:

– Κανόνας σοβάτισμα (κατά προτίμηση κατά μήκος της βάσης).

– Κάδο ή άλλο δοχείο για ανάμειξη σκυροδέματος.

– μαχαίρι στόκου.

– Βούρτσα χρωμάτων και δοχείο βαφής.

– Μύλος, καθώς και πέτρινοι κύκλοι.

Όπως μπορείτε να δείτε, η λίστα δεν είναι πολύ μεγάλη ή εξωτική. Η προετοιμασία όλων των εξαρτημάτων δεν θα είναι πολύ δύσκολη για εσάς..

DIY tandoor από τούβλα - Προετοιμασία

θεμέλιο

Για μεγάλη διάρκεια ζωής, το tandoor χρειάζεται μια πολύ σταθερή βάση. Είναι αυτός που θα δώσει μια σταθερή θέση σε ολόκληρο το κτίριο. Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια πολύ βαριά δομή, πολλά εξαρτώνται από το έδαφος. Για παράδειγμα, εάν περιέχει πολύ πηλό, τότε η βάση πρέπει να ενισχυθεί..

Εάν το κάλυμμα εδάφους στην περιοχή σας είναι βαρύ, χρησιμοποιήστε στηρίγματα με βάση. Στην περίπτωση ελαφρύτερου εδάφους, για παράδειγμα, αμμώδους, είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε πρώτα μια πλάκα από σκυρόδεμα στην οποία θα βρίσκεται ο ίδιος ο φούρνος.

Με βάση το σχέδιό μας και τα προετοιμασμένα υλικά, η περιοχή ολόκληρου του tandoor θα είναι 100×100 cm. Για να διατηρηθεί μια δομή με τέτοια περιοχή, ένα μαξιλάρι από σκυρόδεμα με πάχος τουλάχιστον 10 cm θα είναι αρκετό.

Το σωστό και καλό σκυρόδεμα μοιάζει με παχιά γκρι ξινή κρέμα. Για να το προετοιμάσετε, πρέπει να τηρήσετε τις ακόλουθες αναλογίες: 3 μερίδες άμμου, 1 μερίδα χαλίκι με κλάσμα όχι μεγαλύτερο από 1 cm, 1 μερίδα τσιμέντου. Εάν τηρήσετε αυτές τις συστάσεις, θα πάρετε ένα υπέροχο μείγμα..

Προσπαθήστε να υπολογίσετε σωστά την απαιτούμενη ποσότητα μίγματος σκυροδέματος, για αυτό μπορείτε να περιηγηθείτε στο μέγεθος του λάκκου για την έκχυση της πλάκας. Κατασκευάστε ξυλότυπο ξυλείας για μια επίπεδη βάση. Καλύψτε το κάτω μέρος της τρύπας με ένα στρώμα άμμου περίπου 5 cm και στη συνέχεια ρίξτε νερό από πάνω. Η άμμος χρησιμεύει ως μαξιλάρι αποσβεστήρα, το οποίο έχει θετική επίδραση στην ανθεκτικότητα του κτιρίου. Ακολουθήστε όλες τις συστάσεις και θα πάρετε μια επίπεδη και σωστή πλάκα σκυροδέματος για το θεμέλιό σας. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο έτσι ώστε η βάση της δομής σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη..

Σκυρόδεμα όχι νωρίτερα από τρεις ημέρες μετά την έκχυση. Η σωστή απόφαση είναι να το αφήσετε να βράσει για περίπου μία εβδομάδα και μόνο τότε να συνεχίσετε την κατασκευή του tandoor. Εάν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός κατά την τοποθέτηση του θεμελίου, φροντίστε να επεξεργάζεστε περιοδικά το σκυρόδεμα με νερό, ώστε να μην στεγνώσει και σπάσει.

DIY tandoor από τούβλα - Foundationδρυμα

Η βάση του ταντούρ

Το πυρίμαχο τούβλο είναι μια επιλογή που πρέπει να προτιμάτε, δεν απορροφά υγρό και αντέχει επίσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Με τη σειρά του, η πυκνότητα αυτού του υλικού του επιτρέπει να μην καταρρεύσει κάτω από το βάρος ολόκληρης της δομής..

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής αυτού του τούβλου είναι η αντοχή του στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να χτίσετε ένα tandoor στο δρόμο. Αυτό το είδος αντιμετωπίζει τον παγετό και είναι επίσης αρκετά ασφαλές να το ανάψετε το χειμώνα και να το χρησιμοποιήσετε για τον προορισμό του, χωρίς να φοβάστε την ακεραιότητα του κτιρίου..

Τοποθετήστε τη βάση σε έναν κύκλο, τοποθετώντας πρώτα υλικό στέγης κάτω από αυτό. Απλώστε τα τούβλα, στη συνέχεια σημειώστε τα και κόψτε τα με ένα μύλο μέχρι να έχουν το επιθυμητό σχήμα. Χρησιμοποιήστε μόνο πυρίμαχο κονίαμα για την τοποθέτηση τούβλων.

DIY tandoor από τούβλα - βάση

Κανόνας για τοιχοποιία

Όταν ακολουθείτε τον κανόνα για να ξεκινήσετε την τοποθέτηση τοίχων, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά. Η σωστή λύση θα ήταν η βάση να είναι ίση με το ύψος ολόκληρου του tandoor και η αναλογία της βάσης προς τον άνω λαιμό είναι 1 προς 3. Εάν κάνετε μια σόμπα με βάση τις συστάσεις μεγέθους μας, τότε κάντε το κανόνας, χρησιμοποιήστε μια ράβδο ξύλου με ύψος τουλάχιστον 1 m, επειδή το μήκος της βάσης του κανόνα θα είναι 30 cm.

Για την παραγωγή σχεδίων, κατά κανόνα, χρησιμοποιήστε κόντρα πλακέ. Το κόντρα πλακέ βαμμένο ή βερνικωμένο είναι ιδανικό.

DIY tandoor από τούβλα - Κανόνας για τοιχοποιία

Tandoor τοίχοι

Στο παράδειγμά μας, τα τούβλα στοιβάζονται κάθετα, οπότε θα χρειαστείτε πολύ κονίαμα. Τοποθετήστε τις εσωτερικές άκρες του tandoor όσο πιο σφιχτά γίνεται για να κρατήσετε τους τοίχους όσο το δυνατόν πιο σφιχτούς. Μην ξεχάσετε να επεξεργαστείτε καλά όλες τις ραφές με κονίαμα, δεν χρειάζεται να εξοικονομήσετε δύναμη.

Χρησιμοποιήστε χαλύβδινο σύρμα ή ενισχυμένο πλέγμα για να ενισχύσετε ολόκληρη τη δομή. Εάν χρησιμοποιείτε σύρμα, ενισχύστε κάθε σειρά. Στην περίπτωση ενισχυμένου πλέγματος, μπορείτε να το κάνετε μόνο με μία στροφή του σε κύκλο..

Όταν ολοκληρώσετε τη βασική δομή, μπορείτε να προχωρήσετε στο γύψο. Αυτό πρέπει να γίνει χρησιμοποιώντας το ίδιο μείγμα φούρνου. Προσπαθήστε να κάνετε το πάχος όχι μικρότερο από 10 mm.

Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως ο γύψος, για ασφαλή ξήρανση, μπορείτε να τυλίξετε τη δομή με μεμβράνη.

Η αποξηραμένη δομή μπορεί να βαφτεί από πάνω. Μπορείτε να εφαρμόσετε πυρίμαχο ακρυλικό χρώμα ή ασβέστη. Επίσης, για να διακοσμήσετε το tandoor, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικό γύψο και μόνο τότε – βαφή.

DIY tandoor από τούβλα - τοίχοι

DIY πηλό tandoor

Στη συνέχεια, θα περιγράψουμε βήμα προς βήμα οδηγίες για την κατασκευή ενός tandoor χρησιμοποιώντας πηλό. Αυτή είναι μια πιο περίπλοκη και χρονοβόρα μέθοδος κατασκευής ενός κλιβάνου. Πριν προχωρήσετε στην κατασκευή του, προσπαθήστε να μελετήσετε το ζήτημα και να σκεφτείτε αν χρειάζεστε ένα πήλινο αντίγραφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια και, ίσως, η μόνη διαφορά από την έκδοση από τούβλα είναι η δυνατότητα ψησίματος κέικ σε πήλινους τοίχους..

Οι κλασικές διαστάσεις ενός πήλινου tandoor είναι: ύψος από 1 έως 1,5 m, διάμετρος – περίπου 1 m, κορυφή – 50 εκ. Για να σχηματίσετε ένα πήλινο μπολ, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα πηλού καολίνη και μαλλί καμήλας ή προβάτου. Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, πηγαίνετε στη δουλειά.

Μείγμα πηλού

Κόψτε το μαλλί 1-1,5 εκατοστά και ανακατέψτε με τον πηλό. Πρέπει να το ζυμώσετε μέχρι τη συνοχή της παχιάς γκρίζας κρέμας. Για να διατηρήσετε τον πηλό ισχυρό και ανθεκτικό, αφήστε τον σε σκοτεινό μέρος για περίπου μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου συγκράτησης, αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία από την επιφάνεια του πηλού, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει υγρή. Διαφορετικά, κατά τη λειτουργία του tandoor, θα ραγίσει.

DIY πηλό tandoor - Μείγμα πηλού

Κενά

Για να σχηματίσετε ένα tandoor, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε φύλλα από πηλό μίγματος με πάχος περίπου 5-10 εκ. Περαιτέρω, στην παραδοσιακή παραγωγή, πλάθουν το κύπελλο ενός κλιβάνου από αυτά, αλλά αυτή η μέθοδος απαιτεί δεξιότητες και σημαντικές δεξιότητες. Εάν δεν είστε έτοιμοι να αναλάβετε ρίσκα και κάνετε τα πάντα παραδοσιακά, ένα βαρέλι μπορεί να σας βοηθήσει..

Όταν το χρησιμοποιείτε, πρέπει να χαλαρώσετε τα στεφάνια και να ρίξετε νερό. Αφήστε το για μια εβδομάδα να φουσκώσει. Αυτό θα του δώσει το απαραίτητο σχήμα για την κατασκευή ενός tandoor. Στραγγίστε το νερό, στεγνώστε το βαρέλι εντελώς και επεξεργαστείτε τους τοίχους με βούτυρο από μέσα. Όταν απορροφηθεί λίγο, μπορείτε να προχωρήσετε στη χρήση του καλουπιού. Σας συμβουλεύουμε να προετοιμάσετε το καλούπι και το μίγμα πηλού ταυτόχρονα..

DIY πηλό tandoor - Κενά

Κάνοντας ένα tandoor από πηλό

Σε αυτό το στάδιο, είναι ήδη δυνατό να αρχίσετε να σχηματίζετε ένα tandoor σε ένα καλούπι ή να τυλίγετε λουκάνικα με διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 5-7 cm και μήκος έως 1 m από ένα μείγμα πηλού και να σχηματίσετε ήδη ένα φούρνο από αυτά. Αυτό δεν παίζει μεγάλο ρόλο, το κύριο πράγμα είναι να καταλάβετε πώς είναι πιο βολικό για εσάς.

Τοποθετήστε τον πηλό σταθερά στις πλευρές του βαρελιού, στη συνέχεια επικαλύψτε και ενώστε τις ραφές με τα χέρια ή τη σπάτουλα. Συλλέξτε όλους τους τοίχους της σόμπας, αλλά μην καλύψετε το κάτω μέρος. Η στένωση του άνω τμήματος πρέπει να φθάνει το ½ ολόκληρης της διαμέτρου της κάννης.

Όταν έχετε σχηματίσει πλήρως το σχήμα του φούρνου, εξομαλύνετε τον πηλό σε όλο το εσωτερικό του. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Τώρα αφήστε το φούρνο να στεγνώσει.

Μόλις στεγνώσει ο πηλός, θα μείνει ήρεμα πίσω από τους τοίχους του βαρελιού. Βγάλτε τα στεφάνια, αποσυναρμολογήστε το βαρέλι και βγάλτε το tandoor.

Φτιάχνοντας ένα tandoor από πηλό με τα χέρια σας Φτιάχνοντας ένα tandoor από πηλό με τα χέρια σας

Εγκατάσταση

Τοποθετήστε το φούρνο σε προετοιμασμένη θέση αργίλου, σκυροδέματος ή πυρίμαχων τούβλων. Πρέπει να έχει μια τρύπα για την κυκλοφορία του αέρα, το λεγόμενο «φυσητήρα». Συνδέστε το φούρνο και τη βάση με τον ίδιο πηλό και αφήστε τα να στεγνώσουν..

Readyδη σε αυτή τη μορφή, το προσωπικό σας tandoor είναι έτοιμο για χρήση, αλλά αν θέλετε να διατηρήσει τη θερμοκρασία όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να το καλύψετε με ένα τούβλο και να γεμίσετε το κενό που προκύπτει με άμμο ή πηλό. Αυτός ο σχεδιασμός θα μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία για 5-7 ώρες..

DIY πηλό tandoor - Εγκατάσταση DIY πηλό tandoor - Εγκατάσταση DIY πηλό tandoor - Εγκατάσταση DIY πηλό tandoor - Εγκατάσταση

Tandoor – φωτογραφία

Το Tandoor είναι μια σόμπα με μακρά ιστορία, η οποία αντικατοπτρίζεται στην εμφάνισή της. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να το δημιουργήσετε μόνοι σας και επομένως πιθανότατα θα θέλατε να εξοικειωθείτε με την ποικιλία στο σχεδιασμό και να εμπνευστείτε από τις παραδοσιακές ή σύγχρονες παραλλαγές του tandoor. Έχουμε ετοιμάσει όμορφες φωτογραφίες για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε αυτό. Καλή προβολή!

Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία Tandoor κάντε το μόνοι σας - φωτογραφία

Βίντεο: Πώς να φτιάξετε ένα tandoor με τα χέρια σας

Previous Post
Σχεδιασμός διαμερίσματος δύο δωματίων (70 φωτογραφίες)
Next Post
Fliser til kjøkkenet på gulvet: typer, hvordan velge