15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Vybíráme si pro sebe husy plemene Tula

husy plemene Tula Husy jsou druhou největší skupinou drůbeže. Na světě existuje více než 3 000 plemen tohoto ptáka. Všechna plemena jsou rozdělena:

  • pro chmýří;
  • maso;
  • mastné.

Plísňová plemena se pěstují za účelem získání husího peří. Vyrábí se z něj výplň bund, polštářů a přikrývek..

Husí tuk získaný z tučných plemen je jedním z nejcennějších léků používaných na omrzliny. Kromě toho se tučné husy chovají pro velká játra.

Masné husy dorůstají až 14 kg živé hmotnosti. Největší jsou ptáci plemene „Tula“. V jižních oblastech Ruska se nazývá plemeno „Boj“..

Historie plemene „Boj“

Největší „bojové“ plemeno hus je považováno za nejstarší. Byla vyšlechtěna v roce 1814 pro sportovní účely ve městě Tula. Tulští obchodníci a bohatí měšťané pravidelně pořádali ptačí zápasy se sázkami. Zvířata zpravidla zvítězila, a to šedé husy.

S rozvojem chovu bylo možné uměle překročit husu šedou a husu suchou – husu s bojovou dispozicí. Bylo vyvinuto nové plemeno, které dostalo název „Boj“.

Poddruh plemene “Tula”

V důsledku umělého výběru se objevily tři poddruhy plemene hus “Tula”:

  • „Rovný nos“;
  • „Hrbatý nos“;
  • “Falešné nosy”.

Husy Tula s rovným nosem zdědily po svých předcích špatnou bojovou povahu. Mezi těmito husami dochází k bojům každý den. S pomocí bojů získávají ptáci své místo v hierarchii, takže úmrtí je velmi málo. Bitva trvá do podání jednoho ze soupeřů. Samci se zpravidla stávají vůdci bojových hus s přímým nosem..

Pro tento poddruh je lepší vybudovat samostatnou voliéru a omezit jejich pastevní plochu od ostatních plemen. Husy zuřivě brání své území a mohou zabíjet menší ptáky.

Hrbaté nosy jsou mírumilovným poddruhem plemene „Tula“. Lze je odlišit charakteristickým hrbem na zobáku. Tyto husy také bojují o místo v hierarchii, ale nejsou v rozporu s jinými ptáky..

Barva peří hrbatého nosa Tula je tmavě žlutá se zelenkavým odstínem. Zobák je tmavě zelený s boulí na hřbetu nosu, oči jsou černé. Tito housata získávají největší váhu, proto jsou považováni za masový poddruh plemene „Tula“.

Husy s falešným nosem se chovají hlavně pro chmýří. Mohou být rozlišeny charakteristickým nárazem na zobák, podobný třem kuželům, které rostly společně. Tento poddruh má silná letová křídla, takže létá na dlouhé vzdálenosti při hledání nádrže..

Maso tohoto poddruhu je houževnaté, ale husy mají nejvyšší produkci vajec mezi „tulou“. Husí vejce jsou skvělá na přípravu těsta..

Previous Post
Viking Rasenmäher – eine würdige Wahl für zuverlässige Geräte
Next Post
أزهار معمرة في الحديقة والحديقة: السوسن والفاوانيا والأقحوان