15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Primula (75 bilder): typer og omsorg

Primula (75 bilder): typer og omsorg

På åsene og skogkantsene blomstrer lyse primula kronblad før mange andre blomster. Selv navnet – Primulaveris – kommer fra det latinske “primus” – det første. De gamle tyskerne og slaver kalte sollysene til primulaer “vårens nøkler”, fordi en av villartene til denne planten virkelig ligner en haug med gylne hovednøkler. Primrose kultiver gleder blomsterhandlere med et fargerikt utvalg av nyanser og lang blomstring. Gjennom hele sesongen er disse sjarmerende buketter en ekte dekorasjon av vinduskarmer, balkonger, blomsterbed, terrasser og hager, og gleder seg over å gjenopplive sol og varme..

Beskrivelse og typer

Primula, eller primrose, er en vanlig plante på de tempererte breddegrader i Eurasia og Nord -Amerika. I naturen finnes disse vakkert blomstrende urter på fjellskråninger, enger og skogkanter. Primrose er lett å kjenne igjen på den tette rosetten av tette, pregede blader – i tekstur ligner de ull av unge sauer, astrakhan, og derfor kaller folket primrose “værer”. Med vårens ankomst stammer stilker med en paraplyformet eller spikelet peduncle (i høye arter) fra midten av bladkurven, eller mange store blomster åpnes på korte stilker og danner en lys “hette” over den grønne basen.

Høye primulaer kan nå en lengde på 30–35 cm, blomster har en diameter på 2–4 cm. De føles godt i det åpne feltet og er upretensiøse å ta vare på. Lave, der kronbladene er mer merkbare og bredere, er populære som innendørs planter, de presenteres ofte for vårferien. Oppdretternes spesielle stolthet er frottévarianter med frodige flerlagsblomster, som minner om blomstrende roser..

Paletten med nyanser av primroser er utrolig rik: monokromatiske veksler med uttrykksfulle kontraster, milde gradienter – med mønstre, uvanlige kanter, slag, årer. Den sentrale delen av vanlige fembladede blomster er oftest lysegul, rundt hvilken alle slags kombinasjoner av toner ser enda mer mett ut..

Mer enn 550 plantearter er rangert i Primula -slekten, men for enkelhets skyld kan de deles betinget i flere seksjoner.

Tannet primrose

De tannede primulaene kjennetegnes av blader med små riflinger langs kantene, samt en vakker sfærisk blomsterstand på en lang stilk. Høyden kan nå 60-70 cm.

Tannet primrose

Primrose capitate

Den har en lignende struktur, men siden den øvre delen av blomsterstanden blomstrer saktere enn de nedre klokkene, forblir blomstens form flatt på dette tidspunktet. Stammen og uåpnede miniknopper i capitate-varianter er dekket med en hvit blomst, noe som får planten til å virke “pulverisert”.

Primrose capitate

Vanlig primrose

Det er en kort (15–25 cm) stilkfri plante med en overflod av blomster. Representanter for denne delen er ideelle for innendørs og utendørs dyrking. De kan brukes til å lage levende grenser, stier, komposisjoner på blomsterbed og rygger..

Vanlig primrose

Primrose høy

Den blomstrer tidligere enn alle andre arter og holder ut vinteren under naturlige forhold. Lengden på stilkene når 30 cm, men selve blomstene er små – opptil 2 cm. Fargen på ville høye primulaer er ganske beskjeden – vanligvis er det en ensartet sitron, hvit eller bringebær tone med en gul kjerne.

Primrose høy

Polyanthus primula

Dette er en hybrid basert på høye varianter. Diameteren på blomstene er større, og fargene er mer interessante – det er allerede røde, oransje, lilla, lilla og til og med brune toner..

Polyanthus primrose

Planting og avl av primula

De fleste primrose arter er stauder, så en enkelt plante kan leve i en gryte eller utendørs i mer enn ti år. Reproduksjon utføres hovedsakelig av frø eller deling av busken, veldig sjelden – ved stiklinger.

Så frø det er tilrådelig å utføre senest 6 måneder etter innsamling, siden de raskt mister spiringen. Den ideelle tiden for å starte prosessen er desember-januar, slik at når spirene dukker opp, er den solfylte dagen allerede lang.

Frø blir sådd i lett hagjord over overflaten og er ikke dekket ovenfra. De første 3-4 ukene lagres en beholder dekket med lokk med fuktet jord og avlinger i kjøleskapet – på den varmeste hyllen eller i dørene, ved en temperatur på ca + 5C. Det er viktig at underlaget ikke tørker ut på dette tidspunktet..

Etter en slik “kunstig vinter” overføres beholderen til vinduskarmen (øst eller vest) og lokket åpnes slik at luft kan nå spirene. Unge primrose frøplanter bør alltid være i delvis skygge, de trenger også høy luftfuktighet og et minimum av varme (ikke mer enn + 12 … + 15C). Om sommeren bør frøplanter beskyttes mot direkte sollys og tørke ut av jorden. Generelt vil det ta et og et halvt år før plantene transplanteres i åpen mark, og det begynner å blomstre først den tredje.

Del busken – den mest praktiske og rimelige måten å reprodusere primulaer på. For å gjøre dette graves en voksen 3-5 år gammel plante opp og deles i deler slik at hver har minst en knopp med røtter. Dette gjøres best umiddelbart etter slutten av blomstringsperioden, etter å ha matet busken med nitrogengjødsel. De adskilte spirene plantes på et permanent sted i hull eller nye potter, og dypes til forrige nivå, hvoretter de tampes og vannes regelmessig.

Primrose stiklinger utført hvis det ikke er røtter å dele. I dette tilfellet blir et skudd avskåret på jordnivå, som er plantet i en fuktig blanding av hagejord og elvesand. Spiren blir igjen på et lyst sted ved + 18C til bladene vises, hvoretter den er klar til planting..

Primrose - Planting og avl Primrose - Planting og avl Primrose - Planting og avl

Primrose omsorg

Gitt at klimaet i mellomsonen for primulaer er ganske kjent, kan denne planten ikke betraktes som lunefull. Unntaket er noen senblomstrende varianter som ikke tåler frost godt. Så underdimensjonerte og storblomstrede arter må gis mer oppmerksomhet enn “ville” arter med høye stilker – for eksempel anbefales det å dekke disse buskene med et stort lag mulch for vinteren. Generelt er primulaer upretensiøse, og alle kan dyrke dem..

Jorden

Jorden for primulaer skal være løs, fuktig og luftgjennomtrengelig. I romforhold kan du ta en blanding av løvrike jord, torv og elvesand i like store mengder. Sørg for å legge et godt dreneringslag på bunnen av kjelen. Når du planter utendørs, skal humus, sand, råtne blader og nåler legges til jorden. Tung leire og steinete jord bør unngås – stillestående fuktighet, som tørking, er skadelig for disse plantene.

Primrose Care - Jord

Belysning

Primroses elsker litt skyggelagte områder, men om morgenen og kvelden bør solen belyse blomsterbedet godt. Innendørs primroser bør ikke stå på de sørlige vinduskarmen – det er bedre å flytte dem dypere inn i rommet.

Primrose Care - Belysning Primrose Care - Belysning

Fuktighetsgivende

Vanning av primulaer er ofte nødvendig for å holde underlaget moderat fuktig hele tiden. Sprøyting vil bare være nødvendig i ekstremt tørr eller varm luft, selv om det er nok å bare fjerne potten med planten på et kjølig sted. Det er nok å fukte hageprimler bare på stadiet av frøroting. Hvis stedet er kjølig og skyggefullt, kommer det nok regn for primulaene i fremtiden..

Primrose Care - Fuktighetsgivende

Topp dressing

For å få buskene til å se sunne ut, blir de tidlig på våren vannet med en svak løsning av mineralgjødsel for blomstrende planter, etter instruksjonene. På begynnelsen av sommeren kan organisk materiale, for eksempel humus, tilsettes roten. I august befruktes primroser med en liten mengde ammoniumnitrat eller kalium (15 g per 10 l vann) og superfosfat (20 g per 10 l vann).

Primrose Care - Topp dressing Primrose Care - Topp dressing

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Overholdelse av de listede betingelsene er en garanti for at plantene vil være sterke og blomstre, men noen ganger sparer ikke riktig landbruksteknikk fra angrep av insekter eller sykdommer. I kampen mot dem vil spesielle preparater hjelpe – insektmidler og soppdrepende midler. Noen ganger er vanlige farmasøytiske løsninger, som finnes i alle hjem, eller folkemedisiner, også veldig nyttige: aske, tinkturer av hvitløk, løkskaller, makhorka, aloejuice, etc..

De viktigste skadedyrene av primrose:

Nematoder – gir seg unna med hevelse og krumning av stilkene. For å bli kvitt dem, blir jorden behandlet med svovel. På blomsterbed vil morgenfruer som vokser i nabolaget tjene som et godt profylaktisk middel..

Bladlus – vises når det er mangel på fosforsyre, og du kan merke det med klissete hvite eller svarte prikker på stammen og på innsiden av bladene. For å eliminere kan du bruke insektmidler eller bioaktive midler, infusjon av hvitløk, løk eller tobakkblad, såpeløsning (100 g tjære såpe per 10 liter vann), askeinfusjon (1 glass aske per 5 liter vann, hold i 12 timer).

Snegler – kan skade primula hvis den vokser i et område som er for fuktig eller hvis det regner lenge. Du må samle snegler for hånd eller transplantere buskene til et tørrere sted.

Sykdommer i primula er hovedsakelig forårsaket av sopp. De kan vises i form av rust på bladene, grå og brune flekker, råte på røttene og stilkene. Sprøyting med Bordeaux -væske eller Fitosporin bidrar til å ødelegge skadelige sporer, men det viktigste er å forhindre vanning av planter ved å korrekt regulere vanning.

Primrose - skadedyrsbekjempelse Primrose - skadedyrsbekjempelse

Primula – bilde

I vårt fotogalleri finner du mange bilder med primula. Her er samlet bilder av forskjellige arter og varianter av primula, som kan bli en lys vårdekorasjon for en interiør eller hagetomt..

I komposisjoner med andre planter eller til og med primulaer selv skaper et attraktivt mønster på blomsterbed, steinete åser, rundt vannforekomster, langs stier og stier. Et blikk på de festlige nyanser av primula er nok til for alltid å bli fortryllet av deres strålende skjønnhet og med ømhet for å nyte disse blomstene i leiligheten din eller på landet..

Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde Primula - bilde

Previous Post
Αγγλικό τριαντάφυλλο (85 φωτογραφίες): τύποι και ποικιλίες, φροντίδα
Next Post
Japansk spirea (90 bilder): typer og omsorg