Ageratum (95 bilder): typer og omsorg
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ageratum (95 bilder): typer og omsorg

Ageratum (95 bilder): typer og omsorg

Ageratum er en utmerket prydplante som, når den er massivt plantet, kan skape et fantastisk flerfarget, luftig teppe. Navnet, oversatt fra latin, betyr “tidløst”, noe som er ganske forklarbart med sin lange blomstring – fra juni til frost. De viktigste fordelene med ageratum er utmerkede estetiske kvaliteter og en enkel vekst- og omsorgsprosess. Takket være slike egenskaper, er det mye brukt til å dekorere tilstøtende territorier, og skaper landskapsglede. Vaser med lavt voksende varianter dekorerer perfekt loggier, balkonger og terrasser.

Hovedtyper av ageratum

I det naturlige miljøet er det rundt førti arter av denne kulturen. Grunnlaget for dyrking er imidlertid den vanligste arten – meksikaneren eller, som det også kalles, Houston ageratum. Han ble stamfar til en rekke nye dekorative varianter. Dens vridende stilker danner en sfærisk busk, hvis størrelse varierer fra 15 til 60 cm. Blomstringene på de øvre delene av grenene har en stor palett med nyanser. For hjemmedyrking brukes en rekke av de mest populære sortene blant blomsteroppdrettere, ved hjelp av hvilken en personlig tomt eller interiør i hjemmet er fylt med frodige farger..

Alba

Denne typen ageratum er en sfærisk busk opp til 20 cm høy, den kjennetegnes ved en myk snøhvit blomstring av knopper som ligner pomponger. Sorten brukes ofte til å dekorere levende grenser; den plantes langs kantene av blomsterbed i nærheten av ringblomster, calendula, cleoma, etc..

Ageratum - Alba

Blå mink

En liten busk, hvis høyde ikke er mer enn 25 cm, ser ganske tett ut. Det er dekket med tett grønt løvverk av grener toppet med blå blomsterstand som ligner caps. Dette er en av de eldste dyrkede varianter av ageratum, men den mister ikke sin popularitet og etterspørsel. Busker plantes ofte i blomsterbed for å skape hovedbakgrunnen, og også dekorere stier med dem..

Ageratum - Blå mink

Blå bukett

Planten har oppreist eller hengende stilker, hvis høyde når 45 cm. Knoppene blomstrer i knallblå blomstring.

Ageratum - Blå bukett

Hvit ball

Sorten har lange, krypende grener. I slutten av juli blomstrer snøhvite blomsterstander med en diameter på 1,5 cm. Buskene i seg selv overstiger ikke 25 cm. De ser flotte ut i nærheten av blomster med en rød, blå eller lilla nyanse.

Ageratum - Hvit ball

Rosa ild

Pene, kompakte busker, som når en høyde på 30 cm i voksen alder, har ganske små løvverk, men store lyse rosa blomsterstander er vakkert varierte mot bakgrunnen. Denne sorten er flott for masseplantinger og brukes også til å tiltrekke seg sommerfugler. Busker vokser ofte i potter, dekorerer terrasser og terrasser med dem.

Ageratum - Rosa ild

Nord sjøen

En av de minste variantene – høyden på buskene når 15 cm. Under blomstring ser disse “babyene” utrolig vakre ut og løser opp sine mørk lilla knopper.

Ageratum - Nordsjøen

Riktig omsorg for ageratum

Ageratum er ikke en krevende plante. Det føles godt i enhver jord, med unntak av spesielt “fett”, med et høyt innhold av humus – dette fører til gjengroing av grener og fravær av knopper. Det er også noen anbefalinger som bør følges for ikke å forårsake plantesykdom og død..

Belysning

Belysning av høy kvalitet kan kalles hovedfaktoren for effektiv dyrking av avlinger. Bare på helt åpne solrike steder kan du observere en lang frodig blomstring av busker. I skyggen mister planten sin fine form og blir til en formløs busk med ubeskrivelige blomsterstand. På grunn av evnen til å tåle sommervarmen perfekt, brukes ageratum ofte av landskapsdesignere til å dekorere åpne blomsterbed..

Lavvoksende varianter som pryder balkonger og loggier i leiligheter er best plassert på sørsiden, og om vinteren bør de utstyres med tilleggsbelysning ved hjelp av fytolamper.

Ageratum - Belysning Ageratum - Belysning

Temperatur

Anlegget tåler ekstrem varme, og når luften blir kaldere til + 1C, kan den dø. Med utbruddet av vedvarende kalde snaps om høsten, ville den beste løsningen være å grave ut en busk og transplantere den i en rompotte til våren, og ordne den på et godt opplyst sted.

Ageratum - Temperatur Ageratum - Temperatur

Luftfuktighet

Ageratum elsker fuktig jord, men man må passe på at vannet ikke stagnerer, ikke misbruker vanning. Sprøyting er ikke tillatt selv i varme perioder. I kraftig øsende regn anbefales det å dekke buskene. Kulturen kan bremse veksten i et vannfylt miljø eller ikke blomstre i det hele tatt. For kjæledyr er det nødvendig å bygge en drenering.

Ageratum - Fuktighet Ageratum - Fuktighet

Vanning

Selv om noen varianter av ageratum kjennetegnes ved økt tørketoleranse, er det fortsatt ikke verdt å sjekke planten for utholdenhet hvis du vil beundre den frodige og lange blomstringen. Vann skal være rikelig, men ikke overdreven. I dette tilfellet bør fuktighet utelukkende falle under roten, og ikke på bladene. Etter vanning er det bedre å løsne bakken rundt busken for fri luftinntrengning til rotsystemet, og også gjødsle.

Ageratum - Vanning Ageratum - Vanning

Gjødsel og fôring

For at kulturen skal blomstre praktfullt med mettede farger, må den mates med mineraler og organiske tilsetningsstoffer. Dette gjøres annenhver til tre uker. Som organisk materiale kan du bruke infusjon av mullein, men i ingen tilfelle bruke fersk gjødsel, som kan ødelegge planten. Gjødsel påføres i moderate mengder – overfôring kan forårsake vekst og lyshet av løvverk med tap av evnen til å blomstre.

Ageratum - Gjødsel og gjødsling Ageratum - Gjødsel og gjødsling

Skadedyr og sykdommer

Selv om omsorg for ageratum i det åpne feltet ikke innebærer bruk av spesiell innsats, kan manglende overholdelse av noen regler føre til alvorlig sykdom. Dette gjelder først og fremst vannlogging av jorda, som følge av at rotrot utvikler seg. Planten reagerer ikke på behandling – den må fjernes.

Ageratum kan også lide av “agurkmosaikken”. Sykdommen manifesteres av dannelsen av gulaktige segmenter på bladene, visning av ublåste knopper. Anlegget kan fortsatt reddes i de innledende stadiene. Det er nødvendig å umiddelbart eliminere de skadede områdene og behandle de gjenværende skuddene med et insektdrepende preparat..

I tillegg til sykdommer, kan planten (både i marken og hjemme) angripes av skadedyr. De farligste er hvitfluen og edderkoppmiddene. Du kan bli kvitt dem ved å behandle med spesielle preparater til de er fullstendig ødelagt..

Ageratum - skadedyr og sykdommer Ageratum - skadedyr og sykdommer

Hvordan transplantere ageratum

Det er nødvendig å plante planten på nytt på slutten av våren, når faren for nattfrost har gått. Det er nødvendig å velge et område som er godt opplyst av solstrålene. Hvis du planter en plante i skyggen, begynner grenene å strekke seg ut kaotisk. Resultatet er “disheveled”, dårlig blomstrende busker. Du må også ta i betraktning at ageratum er redd for trekk, og det har ingen spesielle krav til jordsmonnet..

Før du planter en busk, er det nødvendig å løsne bakken godt, grave hull med samme dybde som krukkene som buskene befant seg i før transplantasjon. Avstanden mellom dem bør være minst 10 cm (i dette tilfellet er det tatt i betraktning hvordan veksten av en voksen busk av en bestemt sort vil være). Busken er satt i et hull, dekket med jord. Plantingen må vannes, og jorden kan i tillegg dekoreres med mulch slik at fuktigheten bevares godt. Den første blomstringen kan observeres om et par måneder..

Hvordan transplantere ageratum Hvordan transplantere ageratum

Reproduksjon hjemme

Den vanligste og mest effektive måten å vokse ageratum er å så frø til frøplanter. Interessant faktum: hver moden frukt av planten inneholder omtrent seks tusen frø som kan opprettholde likheten i fire år.

Du kan også forplante kulturen ved hjelp av stiklinger, som også ofte brukes av blomsteroppdrettere..

Formering av ageratum med frø

Planting av frø bør begynne i mars, nærmere april. For å gjøre dette må du forberede en beholder fylt med jord, inkludert torv, humus og sand (i like store mengder). Siden frøene er veldig små, helles de forsiktig i en liten mengde og ikke drysses på toppen. Plantingen må fuktes, dekkes med en film (cellofanpose) eller glass, settes på et varmt sted. Drivhuset ventileres regelmessig og jorda holdes fuktig.

Etter 10-14 dager vises de første skuddene, og etter ytterligere tre uker vises de første sanne bladene. Dekselet må fjernes innen dette tidspunktet. Du kan dykke ned i separate beholdere. Unge spirer trenger tørr luft, og jorden skal bare fuktes litt, slik at de ikke dør av økt fuktighet.

Formering av ageratum med frø Formering av ageratum med frø

Formering av ageratum ved stiklinger

Avlsmateriale (moderplanter) samles på senhøsten og lagres i en hage eller drivhus gjennom vinteren. Stiklinger kan også kuttes om våren. I første halvdel av våren (mars-april) er det på tide å begynne å plante stiklinger i separate bokser eller i bakken av drivhusbed. De sitter på en dybde på 1,5 cm og dekket med en gjennomsiktig hette (ofte spiller en gjennomsiktig plastflaske sin rolle). Etter to -tre uker må “taket” fjernes. På tidspunktet for roting av unge planter er det nødvendig å opprettholde en konstant temperatur, minst + 20C. Det er verdt å merke seg at skuddene blir sterkere og roter seg ganske raskt. Transplantasjon i åpen mark utføres på slutten av våren..

Formering av ageratum ved stiklinger Formering av ageratum ved stiklinger

Ageratum – bilde

Bildevalget, som avslutter vår artikkel, vil demonstrere det rike utvalget av arter av det frodige ageratum. Her kan du finne ut hvordan planten finner sin anvendelse i landskapsdesign, og få ideer til din egen personlige tomt. Gledelig visning!

Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde Ageratum - bilde

Previous Post
Ζώνη ενός δωματίου για γονείς και ένα παιδί
Next Post
Kjøkkendesign i klassisk stil (+65 bilder)
Adblock
detector