Clematis (80 bilder): typer og omsorg
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Clematis (80 bilder): typer og omsorg

Clematis (80 bilder): typer og omsorg

Frodige, flerårige clematis -vinstokker inntar en spesiell plass i den dekorative utformingen av sommerhytter, balkonger og loggier. På grenene deres, som når lengder på opptil 6 m, er det små blader og blomster i forskjellige nyanser. De dekorerer veggene i hus, buer, espalier, gjemmer bygninger, lager hekker. Plasseringen på ett sted med flere varianter av forskjellige termer og blomstring, ser bra ut.

Hovedtyper

Clematis er veldig vanlig over hele verden. Under naturlige forhold er det omtrent tre hundre av artene deres, hvorav de fleste har dusinvis av varianter. Klassifiseringen av denne planten er ganske kompleks, den kan avhenge av stedet for knoppdannelse, størrelsen på blomster eller frø og andre egenskaper. Vi vil vurdere de mest populære typene for hagetomter, så vel som de som vokser i en leilighet..

Clematis Jacqueman

Denne arten inkluderer en gruppe varianter med forgrenede skudd på opptil 6 m i lengde. Enkelt, så vel som å vokse i klynger, blomster har en variert farge, lukter ikke, diameteren på en blomstrende knopp kan nå 20 cm. Disse inkluderer: lilla “Rouge Cardinal”, “Star of India”, som har en lys lilla blomstring, etc..

Clematis Jacqueman Clematis Jacqueman

Clematis Manchu

En finurlig utsikt som krever spesiell belysning, men heller motstandsdyktig mot frost. Lengden på grenene er ikke mer enn 3 m. Om sommeren blomstrer mange blomster med en stjerneformet og hvitaktig farge. De har en fantastisk delikat aroma.

Clematis Manchu Clematis Manchu

Clematis Tangut

Denne arten er i stand til å bringe en lys solrik variasjon, da kronbladene på blomstene er malt i gule og beige toner. Blomstene i seg selv er formet som helt åpne tulipaner. Liana har en gjennomsnittlig lengde på opptil 3 m.

Clematis Tangut Clematis Tangut

Blomstrende klematis

Kulturen har en rekke varianter med forskjellige nyanser av blomstring, men ganske aromatisk. For eksempel har sorten “Vivian Pennel” doble syrinblomster, “Comtes de Boucher” – lilla og ganske store. Perioden med frodig farge er om sommeren..

På territoriet til loggier og balkonger plantes blomstrende clematis i esker eller beholdere. Her er det bedre å stoppe ved slike varianter som “Deronda”, “President”, “Losoniana”, “Stone Flower”, etc. For planting er det nødvendig å velge frøplanter med et velutviklet rotsystem.

Blomstrende klematis Blomstrende klematis

Riktig omsorg for klematis

Elskere av frodig blomstring må jobbe hardt for å tenke på kulturens vakre blomstring. Det er viktig å observere temperaturregimet og mengden fuktighet, siden disse faktorene i stor grad bestemmer predisponeringen for ulike typer sykdommer. Korrekt belysning er også viktig, siden mangel eller overskudd vil føre til endring i fargen på grasiøse blomster..

Belysning

Clematis elsker godt diffust lys, så under hageforhold plantes det i solrike områder på sør- eller vestsiden. I leiligheter kan du installere bokser og blomsterpotter på loggier eller balkonger, slik at du får en skjerm fra vinden. Mangel på belysning fører ofte til at planten endrer farge, for eksempel i stedet for syrinrosa blomster, blomstrer hvitgrønne blomster. Under innendørs forhold kan kunstig belysning organiseres.

Clematis - Belysning Clematis - Belysning

Temperatur

Vi kan si at clematis er ganske vedvarende – de tåler temperaturer fra -6C frost til + 30C varme. Likevel, i løpet av en periode med ekstrem varme, hvis anlegget er på en glasset loggia, er det nødvendig å organisere ventilasjon og fukting av høy kvalitet. Den optimale temperaturen for dem er ca + 20C..

Clematis - Temperatur

Luftfuktighet

Clematis elsker middels fuktighet, for å si det sånn “den gylne middelvei”. Med sin mangel blir blomstene mindre og blomstringstiden reduseres, og et overskudd kan føre til soppsykdommer og kulturen dør. Du må også unngå grunnvann i nærheten, slik at rotsystemet ikke råtner. I varme regioner, for å opprettholde nødvendig jordfuktighet, kan du installere flere potter med hull i bunnen rundt buskene og fylle dem med vann mens du vanner. Vannet vil gradvis tømmes og lade jorden.

Clematis - Fuktighet Clematis - Fuktighet

Vanning

Vann planten en gang i uken. I den varme sesongen, når jorden tørker ut, kan mengden økes opptil 3 ganger. Unge klematis drikker 10–20 liter vann om gangen, og mer modne – opptil 40 liter. Det er også nødvendig å vanne løvet etter solnedgang, du kan mulch jorda med mose eller små flis for å beskytte røttene mot overoppheting. Hell for opptil 5 liter vann for kasseplanter. Hvis den ikke absorberer, kan du lage hull i hjørnene på beholderen..

Clematis - Vanning Clematis - Vanning

Gjødsel og fôring

Først og fremst bør det bemerkes at denne kulturen elsker nøytral, lett alkalisk, løs jord. Fersk gjødsel, tung jord og vannet i nærheten er skadelig for henne. For at planten skal blomstre utmerket i begynnelsen av sommeren, er det nødvendig å legge toppdressing til kostholdet. For dette introduseres et fortynnet organisk konsentrat to ganger i måneden. I tillegg bør clematis en gang i måneden vannes med kalkmelk, som kan erstattes med kritt eller dolomitt. Noen eksotiske varianter, busker og vinstokker dyrket av frø blir gjødslet på forsommeren med kobberkonsentrat. Løsningen tilberedes med en mengde skje per bøtte med vann.

Det er også nødvendig å gjødsle jorden minst tre ganger med mineralske og organiske komponenter. I utgangspunktet gjøres dette i spirende periode, etter blomstring og beskjæring. For å gjøre dette kan du bruke kyllinggjødsel fortynnet i vann i et forhold på 1:15 eller 30 g ferdig gjødsel per 10 liter vann.

Clematis - Gjødsel og gjødsling Clematis - Gjødsel og gjødsling

Sykdommer og skadedyr

De viktigste sykdommene som clematis er utsatt for er forårsaket av en sopp. Disse inkluderer: visning (visning), grå råte, fusarium, meldugg, brun flekk. Hovedårsaken er som regel høy luftfuktighet. Det er lettere å ikke bekjempe sykdommer, men å forhindre dem ved å utføre forebyggende prosedyrer. For å gjøre dette, i vår-høstperioden, behandles klematis og jorda rundt det med et soppdrepende middel. Når planten blir syk, blir de infiserte skuddene kuttet av, og resten og jorden rundt blir behandlet med en løsning av kobbersulfat eller kaliumpermanganat.

Av skadedyrene er den mest skadelige rotgallematoden – små ormer som starter i rotsystemet og fører til plantens død. Det må graves opp og brennes, og jorden må behandles med nematacider. For å unngå utseende av nematoder kan du plante calendula, ringblomster, persille, dill eller mynte blant klematisbusker – skadedyr liker dem ikke. Snegler og snegler kan også skade løvverk alvorlig, slik at de blir fjernet fra planten. Edderkoppmidd er også farlig, du kan bli kvitt den ved hjelp av insektmidler.

Clematis - Sykdommer og skadedyr Clematis - Sykdommer og skadedyr

Hvordan transplantere clematis

Prosessen med å transplantere klematis er ganske vanskelig, så det er umiddelbart nødvendig å bestemme seg for det mest passende stedet. Planting skjer om høsten og våren. Før dette må du umiddelbart lage støtter, slik at du senere ikke skader røttene. Under hageforhold er det bedre å velge et solfylt, vindstille hjørne med litt alkalisk jord. Hvis det plantes flere planter, bør avstanden mellom dem være minst en meter. En jordblanding av jord, sand, humus, mineralgjødsel helles i det gravde hullet. Avlinger plantes slik at fresningsnoden er 5-8 cm dyp i jorda.

I en leilighet plantes klematis i en beholder med en høyde på minst 60 cm og en diameter på opptil en halv meter. Trekasser med dreneringshull kan brukes. Sand, organisk gjødsel, litt treaske må tilsettes i jorda. Lavvoksende varianter kan dyrkes i blomsterpotter. De må vannes og mates oftere..

Hvordan transplantere clematis Hvordan transplantere clematis

Reproduksjon hjemme

Clematis er lett å forplante hjemme. Prosessen kan utføres på flere måter, men dyrkere har en tendens til å foretrekke vegetativt, da det gir det raskeste resultatet. Frøformering tar mye lengre tid, men fordelen er mottak av en stor mengde materiale samtidig.

Vegetativ forplantning av klematis

Den mest populære, raske metoden for å skaffe nye planter anses av blomsteroppdrettere som vegetativ. Det utføres på flere måter: ved å dele busken, stiklinger og lagdeling.

Inndelingen av en voksen busk (5-6 år gammel) utføres tidlig på våren etter at knoppene blomstrer, eller om høsten. Busken er forsiktig gravd ut (fjernet fra esken), for ikke å skade rotsystemet, delt i flere deler og sittende. På grunn av at røttene til klematis er sterke nok, blomstrer buskene ganske raskt. For stor busk kan graves på den ene siden og skille del.

Grønne og treaktige stiklinger er egnet for sitteplasser. De behandles med et sentralstimulerende middel og er forankret i litt fuktig elvesand. Den optimale temperaturen for å finne stiklinger er ca + 20C.

Reproduksjon av clematis ved lagdeling er den enkleste måten under forholdene i hagen. På våren, i nærheten av busken, graves grunne spor på opptil 10 cm og unge skudd vippes der, festet med braketter, dekket med jord, vannet. Etter et år vil lagene slå rot, deretter skilles de fra moderbusken og transplanteres.

Vegetativ forplantning av klematis Vegetativ forplantning av klematis

Reproduksjon av klematis med frø

Denne metoden er best egnet for små blomstrende varianter. Kulturen er delt inn i flere typer avhengig av størrelsen på frøene, hvor spiringstiden også er forskjellig. Det er følgende typer:

– Sorter med små frø spirer om 2–6 uker;

– Middels – fra 2 til 6 måneder;

– Med store – ha en ujevn fremkomstperiode fra 1,5 til 8 måneder.

Såing av små frø skjer i mars, og større på senhøsten. Clematisfrø må bløtlegges i to uker i oppvarmet vann, som må byttes ut flere ganger om dagen. Et jordlag helles i en grunne beholder, bestående av hagjord blandet med sand og torv. Frøene senkes i groper som ikke er dypere enn 1 cm, drysses, og hele beholderen, som et drivhus, er pakket inn i folie. I løpet av denne perioden er det viktig å observere de nødvendige forholdene – temperatur opp til + 25C, periodisk ventilasjon og fukting. De første skuddene krever sterkt, diffust lys. Når en plante har to sanne blader, transplanteres den i en gryte..

Reproduksjon av klematis med frø Reproduksjon av klematis med frø

Clematis – bilde

Tilstedeværelsen av clematis i en blomsterhage vil lyse ethvert område, så disse spektakulære og attraktive plantene forblir alltid populære. Før du begynner å velge og dyrke disse blomstene i landstedet ditt eller hagetomten, foreslår vi at du ser på vårt utvalg av bilder av fargerike klematis. Gledelig visning!

Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde Clematis - bilde

Previous Post
קווילינג: 50 רעיונות לקישוט DIY
Next Post
Pantry design ideer i leiligheten (70 bilder)
Adblock
detector