Calathea (70 bilder): typer, omsorg og dyrking
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Calathea (70 bilder): typer, omsorg og dyrking

Calathea (70 bilder): typer, omsorg og dyrking

Calathea er en elegant og spektakulær prydplante, en av de lyseste representantene for arrowroot -familien. Den vokser hjemme og i drivhus, selv om den opprinnelig kom til oss fra de tropiske skogene i Sør -Amerika og raskt ble forelsket i blomsteroppdrettere på grunn av de vakre og spektakulære bladene. Det er umulig å ikke legge merke til det i butikken, i vinduskarmen eller i hagen. Hun tiltrekker seg umiddelbart oppmerksomhet med en rekke bladfarger. Selv om calathea er ganske lunefull og krever konstant omsorg, betales all innsats fullt ut av dens makeløse dekorative kvaliteter..

Generelle egenskaper

Distribusjonsområdet til Calathea slutter ikke i Sør -Amerika. Det er mye mer omfattende og mangfoldig, og dekker nesten alle tropiske regioner på forskjellige kontinenter, med unntak av Australia. For eksempel er arrowroot -familien vanlig i Afrika, India, Oseania.

De fleste av medlemmene i denne familien er lianalignende eller urteaktige. Det utviklede rhizomet lagrer fuktighet og næringsstoffer. Calathea tåler ikke tørrhet og dør raskt når det mangler vann.

Calathea er en flerårig plante. I rommet vokser det opp til en meter, noen ganger mer. Det kjennetegnes ved en frodig hette med blader i forskjellige former. De er store, opptil 20 cm, i forskjellige nyanser. Undersiden har ofte en annen nyanse, men det er også vanlige blader. Aboriginene bruker den sentrale venen til veving av kurver. Derfor er blomstens hovednavn, “calathea” en “kurv”. Brasilianere brukte for eksempel calathea til å dekke tak.

I blomsterbruk brukes den som en prydplante. Stort variert løvverk verdsettes mye mer enn umerkelig blomstring. Den naturlige mekanismen er også interessant: bladene bretter seg ut mot lyset for å samle maksimal mengde av det. Følgelig, etter natten ligger de nesten horisontalt, og i løpet av dagen stiger og bretter de seg som om de er brettede hender. Derfor ble Calathea i hverdagen en gang kalt en bønneblomst..

Den aktive blomstringsperioden begynner på våren. Blomsterstanden er piggformet, med umerkelige flerfargede blomster. Det varer i en måned. Det er også mer dekorative varianter, men dette er heller et unntak..

Calathea - Generelle egenskaper Calathea - Generelle egenskaper Calathea - Generelle egenskaper

Typer av calathea

Flere varianter av calathea dyrkes hjemme, som er godt tilpasset innendørs områder. Når du velger en plante, er det viktig å ta hensyn til tilstanden til bladene og dets utseende. Dekorative typer har forskjellige mønstre og farger, kan være symmetriske eller asymmetriske, glatte eller fløyelsaktig, i forskjellige nyanser. Noen av dem blomstrer også sterkt, for eksempel Crocata. Og det er varianter som har vakre blomster og blader samtidig. For eksempel calathea Varshevich.

Calathea Crocata

En vakker dekorativ safran calathea innfødt til Amazonas -kysten. “Falske” blomster samles i korte blomsterstander på lange stammer. Ekte blomster er imidlertid relativt upåfallende og skjult blant bladbladene, som de nesten smelter sammen med en nyanse. Rød-oransje lys ser spesielt imponerende ut på en fløyels mørk grønn bakgrunn..

Calathea Crocata

Calathea Varshevich

Stort utvalg med tette rosetter og langstrakte blader. Ovale tallerkener i dyp, mørk grønn med et lyst mønster og magenta bakside. Kremet rosa spikelets-blomsterstander ser uvanlige ut. Bracts er lyse, noen ganger helt hvite. Peduncles er korte, burgunder.

Calathea Varshevich

Calathea leopard

Den har fått navnet for sin karakteristiske flekkfarge. Venen i midten danner et gjenkjennelig ornament som minner om et leopardtrykk. Gule blomster forsterker bare inntrykket.

Calathea leopard

Calathea Roseolikta

En lys og interessant variant med rosa design. Selv om mønsteret gradvis blekner, er det fortsatt synlig. Den mest slående underarten er Medallion. Det er også en kjedelig Rosie, hvitaktig Cynthia og stripete Illustri..

Calathea Roseolikta

Calathea Makoya

Denne sorten er hjemmehørende i de brasilianske tropene. Det føles bedre i drivhus med høy luftfuktighet, men tåler direkte sprøyting mye verre. Bladplatene er store og lange, ovale i form, med en mørk kant og en burgunder innside. Mønsteret utenfor og under gjentas fullstendig.

Calathea Makoya

Calathea er fantastisk

Dette er en av de enkle og upretensiøse variantene, så den brukes oftest til innendørs frøplanter. Bladene har et elliptisk mønster. Baksiden av lysplaten er en dyp rød nyanse, som går i lilla.

Calathea er fantastisk

Calathea omsorg

Calathea er en av de mest krevende tropiske plantene for frøplanter. Men du kan også takle det hvis du nærmer deg problemet riktig.

Den naturlige jorda for Calathea er lett og pustende. Husholdningsunderlag høstes på grunnlag av løvjord. Løshet er gitt av torv og sand. Kompost, kull, bark, nåler er ansvarlige for de nyttige komponentene. Du kan legge til litt humus. En klassisk profesjonell blomsterjordblanding med en allerede balansert sammensetning er også egnet..

Kompleks gjødsel brukes til systematisk fôring. I perioden med aktiv vekst er nitrogen og kalsium spesielt nødvendig. De administreres noen få uker. Fortsett intensiv fôring en stund etter blomstring..

For de fleste varianter er ikke den høyeste, men stabile temperaturen nok. Om sommeren er det omtrent fra +15 til + 25C. Vinterminimum med minimum vanning + 12C.

Calathea er veldig følsom for trekk og plutselige endringer. Du kan ikke sette den på gangen eller i nærheten av konstant åpning av vinduer og dører..

Det anbefales å unngå direkte sollys. På grunn av overskuddet blekner og forsvinner blomsten, og platene krøller seg sammen. Det ideelle alternativet er et halvskygge hjørne. I tillegg er det en flott måte å tilføre farge til et kjedelig interiør..

Under naturlige forhold vokser calathea på bredden av elver og innsjøer, derfor krever det høy luftfuktighet og regelmessig vanning. Spray blomsten konstant med en fin sprayflaske. Vannet må være rent og avklart. Småstein eller mose helles i gryteholderen. De blir gradvis fuktet etter behov, men stagnasjon bør ikke tillates..

Varianter med pubescent og fløyelsaktig blader sprøytes ikke. Dette kan skade delikat løvverk og føre til råte. Slike arter bades i dusjen flere ganger i måneden, og for fuktighet sprayer de luften rundt. Det er praktisk å riste av seg støv med en myk børste.

Calathea omsorg Calathea omsorg Calathea omsorg

Transplantasjon og reproduksjon

Ung calathea bør transplanteres årlig, helst umiddelbart med begynnelsen av våren. Voksen – omtrent hvert tredje år, etter behov. Det er lett å spore dette: rhizomet stikker sakte ut fra dreneringshullene. Den beste måten er omlastning, fordi roten ikke tåler å grave godt. Derfor er det tilrådelig å bevare jordklumpen.

Det er mer praktisk å gjøre dette ved å bruke grunne potter med stor diameter. De er ideelle for overflatesystemer. Et nytt underlag må legges til den nye blomsterpotten, og et dreneringslag av småstein legges på bunnen. Ikke komprimer jorden for mye for å holde den pustende..

Nye calatheas vokser fra stiklinger. For å gjøre dette, ved transplantasjon fra moderplanten, kan flere prosesser skilles. Velg den sterkeste, med røtter og et par blader. De plantes i drivhusforhold i et forberedt substrat ved høy luftfuktighet og en temperatur på ca + 23 … + 25C.

Et annet alternativ er å dele rhizomet i biter. Ellers endres ikke rekkefølgen og virkningsmekanismen. Dryss skivene først først etter deling med kull.

Calathea - Transplantasjon og reproduksjon Calathea - Transplantasjon og reproduksjon

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Calathea er mild og delikat, så skadedyr utgjør en spesiell trussel mot henne. Oftest starter de på unge blader. Ved det første tegnet på utseendet av skalainsekter, bladlus, thrips eller andre parasitter, må du umiddelbart ta tiltak for å beskytte calathea.

Vær oppmerksom på tradisjonelle metoder i rom der det ikke kan brukes kjemiske insektmidler: såpeløsning, svovelbestøvning, biologiske produkter, urteinfusjoner.

Hvis du hele tiden overvåker calathea og tar vare på det i tide, er det nesten ikke utsatt for sykdom. Men for dette er det tilrådelig å unngå selv mindre avvik. Vær spesielt oppmerksom på fuktighet. Med mangel på det tørker calathea, blir gul og faller av, og med et overskudd rotner roten.

Calathea - skadedyrsbekjempelse Calathea - skadedyrsbekjempelse

Calathea – bilde

Calathea i seg selv er en spektakulær plante, men den vil spille enda bedre med interessante kombinasjoner. For å finne friske ideer og uvanlige løsninger, se vårt utvalg av bilder!

Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde Calathea - bilde

Previous Post
Ιδέες σχεδιασμού για μια μικρή κουζίνα στο Χρουστσόφ (65 φωτογραφίες)
Next Post
Siding under en stein (65 bilder): utsikt, vakre ideer
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org
Adblock
detector