15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Gardenia (85 bilder): typer og omsorg

Gardenia (85 bilder): typer og omsorg

Gardenia er en utrolig vakker plante hjemmehørende i regnskogene i Japan, India og Kina. Det har fått navnet sitt fra den amerikanske botanikeren Alexander Garden, som studerer denne kulturen. Planten trives med sin utmerkede blomstring fra juli til sen høst. Under naturlige forhold når noen busker to meter i høyden, i kulturell dyrking overstiger den ikke en meter. Dette er virkelig en av de mest populære blomstene som brukes i bryllupsblomster, som er en verdig dekorasjon av bord, haller, bryllupsbuketter..

Hovedtyper

I naturen er det opptil 250 arter av denne fantastiske planten. For dyrking i leiligheter og i hagetomter brukes imidlertid mer populære prydavlinger..

Jasmine gardenia

Denne arten er oftest valgt for å vokse i leiligheter, da den perfekt tilpasser seg disse forholdene. Jasmin gardenia ser ut som en tett, spredt busk opp til 80 cm høy. Blanke mørkegrønne blader med en spiss kant er opptil 8 cm lange. Blomster, som roser, skiller seg stolt ut i sin snøhvite bakgrunn. Over tid får kronbladene en gulaktig fargetone, så hvite, krem- og gulaktige knopper kan bli funnet på busken med en gang. De vanligste variantene er:

– “First Love” med duftende kremhvite blomster, opptil 13 cm i diameter;

– “Variegata” – preget av sine grønne blader, dekket med et hvitaktig marmormønster og hvite doble blomster;

– “Fortuna” – de åpne knoppene har en diameter på 10 cm.

Denne typen har et andre, helt berettiget navn “Royal” på grunn av sin dekorative effekt. Den har mange andre varianter avlet etter valgmetoden, som hver har forskjellig form, størrelse, farge på løvverk og knopper, samt blomstringens varighet..

Jasmine gardenia Jasmine gardenia

Vietnamesisk gardenia

Denne typen gardenia kan være et kompakt tre eller en frodig, spredt busk. Det tette bladdekselet har en vakker skinnende overflate, og store snøhvite blomster opp til 8 cm i diameter har ganske uvanlige kronblad som krøller seg opp i bisarre lange rør.

Vietnamesisk gardenia

Gul gardenia

Det pene treet har oppreiste stilker med blanke grønne blader. I bladets aksler blomstrer opprinnelig hvite knopper, som deretter blir gule. Over tid øker fargestrømmen fra sitron til lys oransje.

Gul gardenia

Gardenia citriodora

En luksuriøs busk av denne typen gardenia har sterkt forgrenede skudd med ovale blanke blader. Blomstringen fascinerer med en masse små, ikke mer enn 2 cm i diameter, hvite doble blomster. Planten har også en deilig intens duft.

Gardenia citriodora

Ta godt vare på gardeniaen din

Gardenia er en ganske finurlig kultur, så en amatørblomsterhandler må prøve hardt for å skape gunstige forhold. Det er ganske vanskelig å slå rot på et nytt sted, selv omorganisering av blomsterpotten kan føre til at knoppene faller. Først av alt må du ta vare på jordens sammensetning – planten foretrekker et surt miljø, og et overskudd av kalk kan føre til dets død. Du kan kjøpe ferdig jord i butikken (en komposisjon for azalea er perfekt) eller du kan lage den selv. I den sistnevnte versjonen er det nødvendig at sammensetningen inneholder sand, torv og tre typer land: blad, bartrær, torv. Det er også krav til belysning, vanning, temperaturforhold.

Belysning

Gardenia elsker god belysning, men tåler ikke direkte sollys. I hagen er det bedre å plante det i varme områder, og skape delvis skygge. Hjemme, om sommeren, er blomsterpotter installert på vinduskarmer mot vest- eller østsiden, og om vinteren føles kulturen bedre på de sørlige vinduene..

Om vinteren er det også nødvendig å gi ekstra belysning med lysrør, som er installert i en avstand på 50-60 cm over kronen. Rommet skal være opplyst i 12-14 timer. I løpet av perioden med å legge og utvikle knoppene, anbefales det ikke å endre posisjonen til potten, siden endring av belysningsretningen kan forstyrre prosessen.

Gardenia - Belysning Gardenia - Belysning

Temperatur

Blomsten elsker varme og er redd for temperaturendringer. Hagearter tåler plutselige temperaturendringer i området 6-8C. For innendørs representanter er det optimale temperaturregimet i vår- og sommerperioden fra +22 til +25. Om vinteren må du holde temperaturen rundt + 18 … + 20C om dagen og om natten – minst + 15C.

Gardenia - Temperatur Gardenia - Temperatur

Luftfuktighet

Høy tropisk fuktighet er et must under utvikling av knopper. For å skape slike forhold sprayes gardenia i løpet av denne perioden, og krukkene plasseres på våt ekspandert leire. Gryten skal ikke få berøre overflaten av vannet, ellers vil prosessen med vannlogging av jorda begynne, noe som vil påvirke kulturen negativt. God drenering med småstein eller ekspandert leire vil også bidra til å beskytte jorda mot stillestående vann. Når knoppene begynner å blomstre, stopper sprøytingen, og fuktighetsgivende oppstår ved å tørke bladene med en fuktig klut.

Gardenia - Fuktighet Gardenia - Fuktighet

Vanning

For gardenia er både tørr jord og vannet jord ødeleggende – stillestående vann kan føre til sykdommer i rotsystemet. I vår -sommerperioden er det nødvendig å gi spesielt rikelig vanning, og om vinteren – moderat. Gardenia skal ikke mates med kaldt vann; det er bedre å bruke avklart, filtrert mykt vann..

Gardenia - Vanning

Befruktning og fôring

Som de fleste tropiske planter elsker gardenia å veksle mellom organisk og mineralgjødsel. Fôring er spesielt viktig for unge planter – gjødsel påføres vekselvis annenhver uke. Voksne avlinger trenger rikelig med gjødsling fra tidlig vår til sen høst. Hver uke er det nødvendig å mate buskene med en kalsiumfri sammensetning. Flytende gjødsel med høyt kaliuminnhold brukes ofte..

Gardenia - Gjødsling og fôring Gardenia - Gjødsling og fôring

Skadedyr og sykdommer

Som nevnt tidligere, er gardenia ganske finurlig for forholdene. Hvis du ikke passer på å skape det nødvendige mikroklimaet, kan planten bli syk. De vanligste problemene er forbundet med vannlogging. Som et resultat av rotting av rotsystemet begynner blomsten å visne, bli svart, muligens et massivt fall av blader og knopper. I dette tilfellet er det nødvendig å fjerne planten fra potten, skille den skadede delen av roten, legge til drenering og erstatte jorda. Etter transplantasjon må du nøye overvåke vanning..

Kulturen blir ganske ofte en favorittdelikatesse for forskjellige skadedyr. Den største skaden skyldes thrips, bladlus, insekter, edderkoppmidd. Utseendet deres kan bestemmes av forskjellige tegn, for eksempel er tilstedeværelsen av et skalainsekt preget av utseendet på brune flekker, thrips etterlater grålige prikker på bladene, bladlus – klebrig sekresjon og utseendet på et spindelvev indikerer at planten angriper en flått. I kampen mot skadedyr brukes insektdrepende preparater, for eksempel “Decis”, “Intavir”, etc. I milde tilfeller kan til og med en enkelt sprøyting hjelpe; i vanskelige tilfeller kan det være nødvendig med tre ganger behandling hver 10. dag.

Gardenia - skadedyr og sykdommer Gardenia - skadedyr og sykdommer

Hvordan transplantere en gardenia

Siden en gardenia kan dyrkes innendørs eller i en hage, vil vi vurdere separat hvordan vi skal transplantere den riktig i dette eller det tilfellet..

Åpen terrengtransplantasjon

Det er bedre å transplantere om våren, slik at det er tid til å slå rot. Det første du må ta vare på er å velge et solfylt sted med litt skygge, som vil beskytte planten mot “solbrenthet” på varme dager. Samtidig er det viktig å holde avstand til andre busker og trær slik at rotsystemet har tilstrekkelig rom for utvikling. Ofte plantes gardenier i nærheten av vinduer og verandaer for å nyte den fantastiske duften av blomst. Hvis jorden er sur, kan du fortynne den med en blanding av kompost og svovel..

Området må vannes rikelig og et hull må graves så dypt at rotklumpen får plass. Den plantede gardeniaen skal drysses med jord og vannes godt igjen for tamping. Bakken rundt busken må dekkes med et lag mulch, som vil beskytte røttene mot mulige temperaturendringer. De første dagene er det nødvendig å sørge for regelmessig vanning, og sørg for at det ikke kommer vann på bladene..

Gardenia - Utendørstransplantasjon Gardenia - Utendørstransplantasjon

Overføring av gryte

Gardenia transplanteres annethvert år om våren. Hver gang må du ta en gryte som er litt større enn den forrige. Bunnen må være utstyrt med drenering, og jordblandingen må velges egnet for innendørs planter uten gjødsel. Jorden må fuktes og blandes slik at det ikke dannes luftlommer. Busken er installert i midten av beholderen og drysset. Du kan legge til flytende gjødsel samtidig som du vanner. Det bør være en avstand på 2,5 cm fra kanten av potten til bakken. Det anbefales å plassere den nyplantede planten på et solfylt sted. Vanning er nødvendig en gang i uken, helst om morgenen..

Gardenia - Potetransplantasjon Gardenia - Potetransplantasjon

Reproduksjon hjemme

Det er to måter å forplante gardenia på – med frø og stiklinger. Ifølge blomsteroppdrettere bidrar dyrking av frø til bedre tilpasningsevne av planten til innendørs forhold. Men denne prosessen krever overholdelse av mange betingelser, og det er fortsatt lettere for nybegynnere blomsterhandlere å øke antall frøplanter ved stiklinger..

Reproduksjon av gardenia frø

Såing utføres om våren. Frø plantes i en beholder med løs hagjord til en dybde på ca 5 mm. Det er nødvendig å organisere et drivhus ved å dekke beholderen med en seng med film eller glass. Planteringen må holdes ved en temperatur på + 18 … 20C, jevnlig ventilasjon og sprøyting av jorden (det er viktig å skape høy luftfuktighet). Om omtrent en måned vil de første skuddene dukke opp, som først vokser ganske sakte, og til det andre bladparet vises, fortsetter de å bli holdt i “drivhus” -forhold. De voksne plantene dykkes i separate potter og plasseres på et varmt, godt opplyst sted.

Reproduksjon av gardenia frø Reproduksjon av gardenia frø

Reproduksjon av gardenia ved stiklinger

Denne metoden anses å være enklere. På våren må du kutte skuddene (10–12 cm) med flere par blader. Stiklene plantes i sand-torvjord. For å opprettholde fuktigheten kan du dekke skuddene med folie eller plastflasker, men alltid gjennomsiktig, slik at det er nok lys. Roteringsprosessen fortsetter i halvannen måned. Når røttene kommer, vil nye skudd begynne å utvikle seg.

Reproduksjon av gardenia ved stiklinger Reproduksjon av gardenia ved stiklinger

Gardenia – bilde

Vårt fotoutvalg vil fortelle deg mer om denne fantastiske planten og dens fantastiske skjønnhet. Her er samlet bilder av høy kvalitet av de mest varierte typene gardenia, eksempler på å dekorere personlige tomter og interiør med deres hjelp. Gledelig visning!

Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde Gardenia - bilde

Previous Post
Σχεδιασμός κουζίνας σε συνδυασμό με σαλόνι (85 φωτογραφίες)
Next Post
Ficus Benjamina (90 bilder): typer og omsorg