15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Chlorophytum (50 bilder): typer og omsorg

Chlorophytum (50 bilder): typer og omsorg

Chlorophytum er en populær husdyrurt. Selv for ti år siden møtte han i nesten alle hjem. Nå er det ikke så vanlig, men han er fortsatt alles favoritt. Hemmeligheten bak en slik popularitet er veldig enkel: klorofytum er upretensiøs i sin omsorg, den vokser raskt og slår rot. Selv uerfarne dyrkere kan lett takle det. På grunn av de lange hengende, spisse bladene, fikk den til og med kallenavnet “den grønne edderkoppen”. Blomsterstanden ligner hvite stjerner på høye skudd.

Generelle egenskaper

Chlorophytum kom til oss fra Sør -Afrika og Sør -Amerika. Det er mer enn to hundre varianter av denne planten. I naturen legger den seg på grener av trær, er festet på barken og er den viktigste komponenten i skogdekket..

Dette er en flerårig urt opp til en halv meter høy. Den har praktisk talt ingen stilk, og de basale bladene vokser nesten fra bakken. Rhizomet er et hvitt, tynt, snorlignende skudd som er godt forankret i bakken på grunn av langstrakte knoller. Fukt samler seg i disse knollene, noe som sparer blomsten under en tørke..

Chlorophytum ble først beskrevet i 1794. Den ble brakt til Europa på slutten av 1800 -tallet, og den spredte seg umiddelbart overalt. I naturen trives den i varme tropiske strøk og er spredt over hele verden. Dette er grunnen til et så antall forskjellige arter. Chlorophytum blader av lineær type, glatte, lysegrønne eller spraglede. Gjennomsnittlig lengde er fra 15 til 60 cm. Den senete kjernen viser seg godt gjennom midten.

Bladene kan være korte petiolate eller sittende. Blomster dukker opp om sommeren. Hjemme kan klorofytum blomstre flere ganger i året. Knoppene er gruppert i noder. Når de falmer, utvikler babyer seg på stilkene. En rosett dannes på plass, hvorfra luftrøtter spirer. Så snart de berører bakken, slår de rot nesten umiddelbart. Det er også frukt: tørre avlange esker med tre seksjoner for frø.

Egenskapene er fremdeles ikke fullt ut forstått. Men klorofytum fukter definitivt tørr luft godt, gir friskhet til rommet og skaper et behagelig mikroklima. Den antiseptiske effekten er også kjent. Det ødelegger effektivt farlige bakterier rundt det.

Fytoncider eliminerer farlige damper: tobakkrøyk, karbonmonoksid, formaldehyd. Atmosfæren i rommet blir mye sunnere. I tillegg er blomsten helt trygg for kjæledyr. Katter kan til og med spise den i stedet for en spesiell urt for å rense kroppen..

Til slutt ser det bra og lyst ut, fyller rommet med farger og passer harmonisk inn i interiøret..

Chlorophytum - Generelle egenskaper Chlorophytum - Generelle egenskaper

Klorofytumtyper

Det er nesten umulig å liste opp alle typer klorofytum. De kan ikke engang beregnes nøyaktig, fordi forskjellige kilder gir forskjellige data. I gjennomsnitt inkluderer kategorien mer enn 200 plantearter, men bare noen få av dem er dekorative. De er avlet i hus og leiligheter. Disse inkluderer:

Chlorophytum crested. Lysegrønn, med en symmetrisk rosett og smale lange blader. Diameteren på rosetten er opptil 50 cm. Tallblomstrende piler spirer fra den. Visuelt ligner en voksen busk en fontene. Det er flere underarter: vittatum – med en hvit stripe langs bladet, laxum – med spraglete blader med en hvitaktig kant, variegata – med en sølvfarget kant langs omkretsen av et lyst blad og havet – med et spiralformet blad.

Chlorophytum Cape. Den har lange, opptil 60 cm, lyse blader opptil 3 cm brede. Rosettene er veldig tette. En annen funksjon er korte blomstrende stilker. En slik plante reproduserer oftere ved deling, og ikke ved metoden for å danne datterrosetter som er typiske for klorofytum. Denne arten er større enn andre og kan nå 80 cm i høyden..

Chlorophytum bevinget eller oransje. Det er en kort plante med relativt brede ovale blader. Stenbladene deres er korte og kjøttfulle. Fargen er mørk, og petiole og vene er oransje. Blomsterstanden ligner et øre av mais og dannes på en kort peduncle. Han ligner mest av alt på sine tropiske kolleger. De vakreste variantene – Fire Flash og Green Orange.

Chlorophytum Bonnie. Det er et lite krøllete klorofytum med spiralblader. Det er en bred hvit stripe i midten av tallerkenen.

Chlorophytum - Arter Chlorophytum - Arter

Klorofytumpleie

Chlorophytum er veldig lett å ta vare på. Han trenger nesten ingenting. Under behagelige forhold er det ikke finurlig i det hele tatt, det vokser praktfullt, blir grønt og blomstrer regelmessig.

Jo mer sterkt dagslys, jo bedre, men beskyttelse mot direkte sollys vil være nødvendig. Med mangel på sol dør ikke blomsten, men blir kjedelig og vokser dårlig. Det er bedre å plassere chlorophytum nær vinduer i lys eller i delvis skygge. Ideelt sett er dette ikke sørlige vinduer under brennende stråler..

Den ideelle temperaturen er rundt + 25C. Om vinteren – opptil + 20C. Unngå hypotermi under + 10C. Jo kaldere det er, jo lavere fuktighet skal det være. Chlorophytum elsker å spraye og bade. Hvis luften er for tørr, tørker spissene av bladene. Det samme skjer med et batteri eller varmeapparat..

Planlegg planting, transplantasjon og avl i februar eller mars. En ung og aktivt voksende blomst transplanteres hvert år. Eldre og modne planter – noen få år. Når du planter om, rengjør roten av klumper og fjern råtne og skadede fragmenter. Etter alle prosedyrene, vanne planten og la den stå i skyggen.

Husk at klorofytum trenger en stor, voluminøs gryte. Blomsten har et kraftig forgrenet rhizom som trenger plass. Men samtidig bør du ikke ta for mye kapasitet “for vekst”: rotsystemet har en tendens til å fylle volumet til skade for bakken.

Vann planten rikelig om sommeren og våren, men ikke bruk for mye. La jorden tørke minst halvparten. Chlorophytum lagrer fuktighet i rotknollene, slik at den får nok. La aldri vannet stagnere og tøm pannen 20 minutter etter vanning.

En ideell nøytral eller lett sur jordblanding består av torv og løvjord, sand, bladhumus og knust barskinn i forholdet 2: 1: 1: 1: 1. Som gjødsel kan du med jevne mellomrom legge til en mineralsk kompleks løsning for løvfellende planter til jorden. Det er best å gjøre dette i mars-august, 1-2 ganger i måneden.

Chlorophytum - Care Chlorophytum - Care Chlorophytum - Care

Transplantasjon og reproduksjon

Chlorophytum formerer seg veldig lett. Du trenger praktisk talt ingenting for dette. Selvfølgelig kan du dyrke en blomst selv fra frø, eller du kan bruke enkle vegetative metoder. Alternativene er:

Frø. Husk at de har en ganske lav spiringsrate, bare 25-40%. Du kan kjøpe dem i en spesialbutikk eller montere dem selv, men i sistnevnte tilfelle må du først bli forundret over kunstig pollinering av blomsten. Det er bedre å plante klorofytum tidlig på våren. La frøene ligge i en våt klut i en dag. Etter det blir frøene begravet i jorden med omtrent 7 mm. Spray overflaten med vann og dekk til med plastfolie. La det provisoriske drivhuset stå varmt og i solen. Temperatur – opptil 25C. Sollys er diffust. Luft daglig og spray med jevne mellomrom. Blomsten dukker opp ujevnt, etter omtrent 5 uker. Du må fjerne filmen gradvis, først – ikke lenge, for å venne svake frøplanter til å åpne luften. Når noen få sanne sterke blader dukker opp, kan frøplanten overføres til en egen gryte.

Roterende utsalgssteder. Babyer som dannes på peduncles er små rosetter med en luftrot. Det er nok å begrave dem litt i jorda, og naturen vil gjøre sitt. Barn skilles fra flukten når de allerede har slått rot. Det andre alternativet er å kutte utløpet og legge det kort i en beholder med en liten mengde vann. Når roten dannes, kan den transplanteres i jorden..

Inndeling. Større modne planter kan skilles ved transplantasjon. Det er bedre å gjøre dette om våren og med blomster som er over 4 år gamle. Skjær rhizomet forsiktig med et skarpt blad. Pulver kuttet med kull for desinfeksjon og beskyttelse. Del plantene i separate potter umiddelbart. Vanligvis tar selv små deler med en liten rot rot med hell. Dette er en av hovedegenskapene til klorofytum..

Chlorophytum - Transplantasjon og reproduksjon Chlorophytum - Transplantasjon og reproduksjon Chlorophytum - Transplantasjon og reproduksjon

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Hvis du tar godt vare på klorofytum, er det ikke redd for sykdommer og parasitter. Hvis luftfuktigheten er for høy, kan sopp utvikle seg. Røttene råtner, flekker vises på bladene, pulverformig mugg er synlig. Hvis dette er tilfelle, bytt ut jorda, påfør et soppdrepende middel og klipp av eventuelle skadede områder. Blomsten gjenoppretter raskt, så det er ikke skummelt for ham..

På gaten angripes klorofytum av parasitter: skalainsekter, edderkoppmidd, skalainsekter. Derfor må bladene regelmessig undersøkes og behandles med insektmidler og acaricider..

Chlorophytum - skadedyrsbekjempelse

Chlorophytum – foto

For å finne ut hvordan chlorophytum ser ut, sjekk ut vårt utvalg av bilder. Dette vil hjelpe deg med å navigere i valget og forstå hvor du skal sette ditt nye kjæledyr..

Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto Chlorophytum - foto

Previous Post
Ιδέες για οπτική επέκταση του χώρου στο υπνοδωμάτιο
Next Post
70+ hvite kjøkkendesignideer (bilde)