15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Balzamin (90 bilder): typer og omsorg

Balzamin (90 bilder): typer og omsorg

Balsam, han er berørt, kom til oss fra tropene og subtropene. I det naturlige miljøet vokser det i Afrika og Asia, men øya Zanzibar er mest kjent for det. Han fikk tilnavnet “Vanka wet”. Dette skyldes det faktum at flekker av tykk sukkerholdig væske vises på kantene av bladene. Det er “touchy” – på grunn av egenskapen til de modne kulene til å kaste ut frø, selv om det blir rørt ved et uhell. Balsam vokser aktivt i leiligheter, det brukes til å dekorere interiøret i hus, når du anlegger terrasser og balkonger, når du lager festlige buketter.

Generelle egenskaper

Balsam er en urteaktig flerårig, sjeldnere enårig plante. Skuddene er rette, oppreist og saftige, bladene er lyse, kjøttfulle, tannede, ovale eller lansettformede, kan støpes i bronse. Delikate blomster gjemmer seg i løvfellende aksler og kan ha absolutt hvilken som helst nyanse, fra rosa til blått eller gult. I kombinasjon med enkel omsorg og enkel reproduksjon gjorde dette balsam overraskende populært blant blomsteroppdrettere rundt om i verden..

Balsam ble brakt til Europa på slutten av 1500 -tallet, og den vant raskt sin plass i gartnernes hjerter. Perioden med intens blomstring varer fra vår til sen høst. Hvis forholdene er riktige, kan balsam blomstre selv i et helt år..

Spraglet og fargerik balsam harmonerer godt med forskjellige hageår.

Balsam - Generelle egenskaper Balsam - Generelle egenskaper

Typer balsam

I naturen er det hundrevis av varianter og underarter av slekten Balsaminovs. Dette er ikke bare urteaktige varianter, men også busker. I leiligheter på midten av breddegrader brukes flere spesifikke varianter og nøye avlet avlshybrider. De er lysere, vakrere, mer kompakte, blomstrer lenger og mer intenst..

Wallers balsam

En av de mest kjente og populære typene. Den er lav, opptil 20 cm, og maksimalt opptil 50 cm, busket, sfærisk i form. Lyse blader – en bred oval. De kan ikke bare være grønne, men også rødlige eller brunlige. Enkelte blomster er lyse, men små. I noen varianter samles de i små, asymmetriske blomsterstander med høye stilker. Det er på grunnlag av Waller at hovedtyper av hybrider er avledet, som nå er vanlige innen kultur og jordbruk..

Wallers balsam

Hage balsam

En årlig, oppreist, mellomstor balsam vokser opp til 70 cm. De glatte stilkene forgrener seg aktivt, men de er lette å bryte på nivået av noder. Det ser interessant ut på grunn av sin uregelmessige form, store spisse blader. Blomstene er også store i hagesorter. De kan være vanlige og frotté, og utvalget av nyanser varierer fra hvitt til lilla..

Hage balsam

Balsam Balfour

Denne arten er spesielt verdsatt for sine dekorative kvaliteter. Den blomstrer intenst og voldsomt. På samme tid dekker små, men lyse blomster hele busken. Balsam Balfura er en prydhageart som aktivt bærer frukt og formerer seg enkelt.

Balsam Balfour

Vanlig balsam

Det er den vanligste balsam i naturen og vokser nær skyggelagte bekker og kilder i skog. Den høye, oppreiste årlige kjennetegnes ved den uvanlige formen på en lys gul blomst: den er asymmetrisk og hengende. Den vanlige touch-me-not danner kontinuerlige kratt. I folkemedisin brukes det som en antiinflammatorisk komponent..

Vanlig balsam

Krypende balsam

En interessant urteaktig variant kom fra våte Sri Lanka. Den har to forskjellige funksjoner: en rødlig fargetone og lange skudd som sprer seg og raskt fyller rommet. Hjerteformede blader gjør også inntrykk. Ensomme blomster er små, lyse solrike farger. Krypende balsam føles flott i hus og leiligheter.

Krypende balsam

Småblomstret balsam

Småblomster skiller seg fra vanlig balsam i størrelse. Den er liten og lys. Når det gjelder vekst og reproduksjonshastighet, er det mer en aggressiv ugress enn en prydplante. I tillegg til vanlige blomster har han også liten cleistogamous, mye mindre krevende på ytre forhold..

Småblomstret balsam

Jernbærende balsam

Ett år høy to meter balsam med forgrenede knottete stilker. Store blader vokser opp til 15 cm og samles i flere stikkontakter. Navnet på arten kommer fra deres form: ved basen er det to merkbare kjertler. Paraplyblomster er samlet fra store enkle blomster. Dette er en hagesort som blomstrer midt på sommeren og gleder seg til merkbar frost..

Jernbærende balsam

Balsam Ny Guinea

Dette er en bred kategori av Hawkers balsambaserte hybrider. I utgangspunktet er dette høye buskestauder, men det finnes også miniatyrvarianter. Slik balsam ble spesielt utledet som dekorativ. Fargerike blomster gleder seg nesten hele året, mens de er større enn tradisjonelle arter. Bladene er flerfarget, kjøttfulle og veldig dekorative. Ny-Guinea-hybrider passer perfekt inn på terrasser og dekorerer rolige, solfylte hager.

Balsam Ny Guinea

Balsampleie

Hjemmelaget balsam er virkelig allsidig og krevende. Han elsker sol og lys, men ikke overoppheting. La den gjerne ligge på vinduskarmen, men ikke glem beskyttelse mot direkte sollys på toppen av den varme sesongen. Ideelt sted i hagen – lys delvis skygge under trærne.

En flerårig plante tolererer vinteren, men du må ta vare på den riktig: oppretthold temperaturen over +15 og reduser vanning. Den optimale sommertemperaturen er + 20 … + 22C. Minimumsgrensen for vital aktivitet er + 13C. Om sommeren kan du ta blomsterpottene innendørs til frisk luft for å puste. De kan til og med transplanteres utendørs til sesongen er over..

Den ideelle jorda er moderat løs og lett. I myke jordarter kan ikke blomsten slå rot fast. Måltider er moderate. Overskudd av fôring fører til at bladene begynner å vokse intensivt til skade for blomstringen. Fra tilsetningsstoffer brukt torv, kompost, humus, ekspandert leire eller perlit.

I varmt vær, fukt alltid bakken. Ved en temperatur på + 20 °, spray balsam et par ganger om dagen, men ikke vannet blomstene selv. For å unngå at roten råtner, tapp overflødig vann umiddelbart fra kjelen.

Vann for vanning er ideelt sett avgjort og alltid mykt. For hardt fører til en økning i jordens alkalitet. En plakett vises på toppen, og planten er syk.

Løsne jorden forsiktig med jevne mellomrom for å sikre at oksygen er tilgjengelig. Kompleks gjødsel påføres fra våren ca 2 ganger i måneden. Tilsett fosfor og kalium under blomstring. Fullfør innføringen av kosttilskudd i slutten av august. Etter transplantasjon, den første fôringen – minst 3 uker senere.

På våren må du kutte den gjengrodde balsamen med omtrent halvparten. Toppene på lange, sunne skudd kan klemmes av for å utvikle nye. Svake, smertefulle og feil voksende grener fjernes med jevne mellomrom gjennom sesongen.

Balsampleie Balsampleie Balsampleie Balsampleie

Transplantasjon og reproduksjon

Det er bedre å kjøpe ferdige friske frøplanter i potter med en gang. Hjemme dyrkes balsam knapt av frø. Dette er lang tid, og for noen varianter er det også problematisk å bevare spesifikke egenskaper. Når du kjøper, kan du til og med lete etter blomster med knopper, og dermed ha forhåndsbestemt blomsterskyggen.

Anlegget må plantes om regelmessig på grunn av sin intensive vekst. En trang krukke er en vanlig årsak til bladfall, og i en romslig og stor gryte går alle ressurser til utviklingen av rotsystemet, og derfor vokser bakken nesten ikke og blomstrer ikke.

For forplantning brukes metoden for stiklinger. Klipp av friske skudd tidlig på høsten, og senk dem deretter umiddelbart i et fuktig underlag eller rett og slett i vann til de slår rot. Etter det – et valg. Den videre prosedyren er enkel: om vinteren – hold varmen, og på våren – plant på et permanent sted.

Hvis du fortsatt vil begynne å plante frø, må du så dem i begynnelsen av våren. Det skapes en drivhuseffekt for esker. Etter sesongen kan plantene plantes om. For at balsamen skal blomstre i mai, må plantene håndteres fra midten av vinteren..

Balsam transplanteres om våren eller sommeren. Det er ønskelig at han var trang i en ny potte – da blomstrer han mest intensivt. Når du planter igjen, beskær du også for å oppmuntre til ny skuddvekst. Unge planter transplanteres og lastes om årlig. For treåringer og eldre er det nok å oppdatere dem med jevne mellomrom ved å heie de apikale stiklinger.

Balsam - Transplantasjon og reproduksjon Balsam - Transplantasjon og reproduksjon

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Hovedproblemene er bladlus, hvitfluer og edderkoppmidd. Dette er en vanlig ulykke for både hage- og hjemmebalsam. Husk også at med feil temperatur og fuktighet utvikler alle slags soppinfeksjoner seg..

Hvis bladene på en pregende pinne faller av, mangler blomsten mest sannsynlig varme og systematisk omsorg. Hvis planten visner, vær oppmerksom på vanningen. Dårlig blomstring indikerer feil befruktning eller jordforhold. På grunn av mangel på lys blomstrer balsamen nesten ikke, men den strekker seg intensivt.

Balsam er redd for utkast. Han tåler heller ikke sur jord. På grunn av det utvikler bakteriose seg. Hvis det oppstår svarte flekker, behandle jorda med antibiotika..

Et interessant trekk ved touchy er også at varianter med mørke blomster er mer seige og upretensiøse enn med lyse..

Balsam - Bekjempelse av skadedyr og sykdom Balsam - skadedyrsbekjempelse

Balzamin – bilde

Har du ikke bestemt deg for hvor du skal plante balsamen slik at den vokser sunn og gleder seg over skjønnhet? Spesielt for deg har vi samlet et utvalg bilder med interessante og kreative ideer for inspirasjon..

Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde Balzamin - bilde

Previous Post
Μπεζ κρεβατοκάμαρα: 75 ιδέες σχεδιασμού
Next Post
To-nivå tak i gipsplater (70 bilder)