Actinidia (85 bilder): typer og omsorg
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Actinidia (85 bilder): typer og omsorg

Actinidia (85 bilder): typer og omsorg

Actinidia er ikke bare en vakker dekorativ liana, men også en nyttig hageplante. Den bærer rikelig frukt, gleder seg med blomstrende og vakre blader, er egnet for å lage en fancy hekk eller buer, skjule husholdningsgjenstander, dekorere terrasser, lysthus og fasader. Actinidia er en slektning av kiwien. Dette indikeres direkte av fruktene, grønne avlange bær opptil 3 cm. Dessuten var det opprinnelig en av varianter av actinidia som ble dens stamfar.

Generelle egenskaper

Actinidia vokser naturlig i tropiske områder, så vel som i subtropene og tempererte breddegrader i Øst -Asia. Men prydsorter avlet av oppdrettere kan dyrkes nesten hvor som helst..

Dette er en stor klatreliana i sin klassiske form. Hun gleder seg over dekorative blader og sunne frukter med et rekordinnhold av vitamin C, enda høyere enn sitroner. I tillegg er forskjellige varianter forskjellige i smak, lukt og størrelse..

Høye skudd blir gradvis stive. Bladene er enkle, med knapt takkete kanter og en skarp ende. De vokser vekselvis på stilkene. Små blomster er skjult i bihulene, opptil maksimalt 3 cm. Oftest er de hvite eller gule.

Actinidia - Generelle egenskaper Actinidia - Generelle egenskaper Actinidia - Generelle egenskaper

Typer aktinidia

Det er mer enn 70 arter av actinidia i verden. De fleste av dem er flerårige vinstokker hjemmehørende i Sørøst -Asia. Det er en dioecious plante, så alle individer er delt inn i hanner og kvinner. Det er vanskelig for nybegynnere å skille dem fra hverandre. Dette er tydelig bare i blomstringstiden. Hunnblomster er ensomme, med en massiv øvre eggstokk og korte sparsomme stammer. Hann – samlet i halvputer på tre. I midten er det en iøynefallende redusert eggstokk omgitt av mange stammer. Selvfruktbare former er isolerte og finnes bare i noen få varianter.

Actinidia akutt

Det er den kraftigste og største sorten, innfødt i de østlige skogene. Den vokser opp til 30 cm, og stammen ved rotstokken utvides til 20 cm.

Store og sterke skudd hysser rundt trær i nærheten og knytter stammene. Hvis det ikke er støtte, grener de. Det er på grunn av slike vinstokker at en ekte tett jungel dukker opp. Bladet er tett, dekorativt, skinnende. De søte, myke fruktene modnes om høsten. De er også relativt store, opptil 3 cm.

Kjente varianter – Goliath, Primorskaya, Balsamnaya, September, Giantess og andre.

Actinidia akutt

Actinidia kolomikta

Det er den mest kjente, utbredte og mangfoldige sorten som er innfødt i Fjernøsten. I naturen vokser den på kupert bakke og i skog, og når en høyde på 7 m.

Et trekk ved actinidia er bladets evne til å endre farge. Unge blader har en uvanlig bronseskygge, men over tid blir de mørkere og blir grønne og bleker når blomstringsperioden nærmer seg. Etter det, etter omtrent 20 dager, blir tipsene rosa eller til og med bli en rik, rød farge. Det er på grunn av dette at actinidia kolomikta har blitt en populær prydplante..

Om høsten blir rankbladene gule, rosa eller lilla. På grunn av at denne sorten er motstandsdyktig mot vinter, kan du beundre skuddene hele året.

Blant de kjente underartene er tidlig fruktbar Grape actinidia, sen og stor Slastena, samt Parkovaya, Vafelnaya, Lakomka og Monetka.

Actinidia kolomikta

Actinidia polygam

Den skarpfruktede polygame aktinidien er litt forskjellig fra andre varianter. Skuddene er relativt små, opptil 5 m. De forgrener seg knapt. Men bladene viser fullt ut fargevariasjonen under utvikling..

Umodne frukter har en skarp smak, men blir søtere etter hvert. En interessant funksjon er den oransje fargen på bærene, takket være at denne actinidia er spesielt dekorativ..

Kjente varianter – store og produktive Aprikoser og upretensiøse og frostbestandige skjønnheter. Pepper, Spindle og Beta er også vanlige..

Actinidia polygam

Actinidia Giralda

Dette er et annet stort utvalg hjemmehørende sør for Primorsky Krai. Skudd når raskt og enkelt 25 m. Fruktene av slike actinidia er de største, opptil 4 cm. De kjennetegnes av en tett og grov hud.

Actinidia Giralda

Actinidia purpurea

Det er en stor og termofil kinesisk vintreet med mørkerøde søte bær. Noen ganger får frukten en lilla nyanse. Bladene er glatte, store og hjerteformede. Denne sorten er vanskelig å tåle frost og vinter..

Actinidia purpurea

Actinidia kinesisk

Som navnet tilsier, er hjemlandet til denne sorten Kina. En mellomstor liana når 7–8 m. Bladene er store og læraktige, brede, opptil 12 cm. Et interessant trekk er kanten og rødlig bark av skuddene. Store frukter, ca 5 cm, er også dekket med et lett fnugg. Det var fra denne actinidia at oppdretterne på en gang avlet kiwi.

Actinidia kinesisk

Actinidia omsorg

Actinidia er upretensiøs. Hovedregelen er å opprettholde en passende fuktighet. For dette er det nyttig ikke bare å vanne jorda regelmessig, men også å kappe det med torv eller sagflis..

Om høsten graver, løsner og gjødsler. Husk at røttene til lianas ligger i overflatelaget av jorda, så du må gjøre alt så nøye som mulig..

Voksende aktinidi krever nødvendigvis støtte. For dette er en espalier konstruert over 2–3 m. For å danne en plante, la noen få av de sterkeste skuddene være, knytte dem til espalieret og kutte av resten. Deretter fjerner du hvert år en av de gamle vinstokkene og erstatter den med en ny. De første fruktene vil dukke opp om noen år. Deretter kan erstatningsprosedyren forkortes og gjentas hvert 3-4 år..

Actinidia omsorg Actinidia omsorg Actinidia omsorg

Transplantasjon og reproduksjon

Actinidia kan dyrkes fra frø eller formeres ved tradisjonelle vegetative metoder: rotdeling, stiklinger, lagdeling eller poding. Det enkleste og mest praktiske alternativet er lagdeling. På slutten av våren legges et sterkt og sunt skudd horisontalt og festes i sporet. Der blir den aktivt vannet en stund og dekket med jord til rhizomet dukker opp. Etter et år kan du plante den selv eller sende den til dyrking i frøplanter.

For å vokse actinidia er det viktig å velge riktig sted. Den er plantet i nærheten av verandaer eller terrasser. Hvis det ikke er støtte, kan den bygges separat. Frøplantene plantes tidlig på våren. Det legges en drenering av småstein i hullet. Ikke glem å bruke gjødsel: humus, aske, superfosfater. Sørg for å unngå kalk i jorda – tropiske planter tolererer det ikke.

Den optimale avstanden er fra 2 m, slik at ingenting forhindrer actinidia i å vokse. Jorden skal være løs og moderat fuktig. For å opprettholde et optimalt mikroklima er det mulket. For naturlig pollinering plantes en hann og et par hunner ved siden av.

Actinidia - Transplantasjon og reproduksjon Actinidia - Transplantasjon og reproduksjon Actinidia - Transplantasjon og reproduksjon Actinidia - Transplantasjon og reproduksjon

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Actinidia er motstandsdyktig mot sykdom og skadedyr. Den farligste fienden er en soppinfeksjon. For å gjøre dette må du opprettholde gunstig fuktighet, alltid fjerne skadede områder og regelmessig behandle plantene med spesielle midler..

Det største skadedyret av vinstokker er bladbille. De skader knoppene og massen på bladene, og i tillegg formerer de seg raskt og aktivt. For å forhindre en invasjon, behandle plantene med Bordeaux -væske hver vår..

Actinidia - Bekjempelse av skadedyr og sykdom Actinidia - Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Actinidia – bilde

Ta en titt på vårt utvalg av bilder for å forstå hvordan actinidia ser ut, hvor du kan plante den og hva den fungerer med. Vi har samlet de mest slående og interessante eksemplene for å dekorere plantene dine. Gledelig visning!

Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde Actinidia - bilde

Previous Post
Σχεδιασμός μπάνιου 6 τ.μ. (85 εικόνες)
Next Post
Art Deco kjøkken design (90 bilder)