15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Lobelia (75 bilder): typer og omsorg

Lobelia (75 bilder): typer og omsorg

Blå, blå, hvite skyer av vakre busker kan dekorere enhver blomsterhage, balkong eller loggia med sin frodige farge. Røde og rosa kaskader vil fortynne bølgene på dette delikate teppet og skape en unik kombinasjon. Dette er akkurat det lobelia kan vises i all sin prakt med riktig pleie og vedlikehold. Planten fikk navnet sitt fra den berømte botanikeren fra Nederland, direktør for Royal Botanic Gardens Mattis de Lobel. Busker i naturen vokser i nesten alle deler av verden, men de vokser mer massivt i subtropiske klima, så vel som tempererte. For å vokse slik skjønnhet hjemme eller på en tomt, må du vite hvilken variant du skal velge og hvordan du skal ta vare på den..

Hovedtyper av lobelia

I naturen er det mer enn 300 arter av denne vakre blomsten og mange varianter. Omtrent 20 arter vokser i kultur, blant dem er et mye mindre antall utbredt. Men dette er ganske nok til å lage vakre frodige blomsteroppsatser i hager, blomsterbed, på loggier, i hengende hjemmepotter..

Den første klassifiseringen er basert på inndelingen av kulturen i årlig og flerårig. Sistnevnte er mye mindre vanlig, siden den er dårligere i sine estetiske indikatorer. Imidlertid er det også slike elskere..

Årlig lobelia

Under våre klimatiske forhold dominerer den årlige lobelia erinus, som har et andre navn – bjørnebær. Denne tynnstammede kulturen produserer mange skudd som i voksen alder gjør den til en løvkule med mange blomster. De er ganske små, ikke mer enn 2 cm, men de vokser i store mengder. En busk kan ha omtrent hundre blomster av blått, hvitt, lilla eller lilla..

Representanter for lobelia erinus er på sin side delt inn i to grupper:

1. Busker er et utmerket valg for å lage blomsterkanter. Grenene vokser oppover og danner frodige busker i forskjellige former: kompakte, spredende, dverg (ca. 10 cm høye), oppreist. Denne gruppen inkluderer slike varianter som: “Crystal Palace”, som er en tett busk med lilla-blå blomster, “Emperor Willie”, i form av en sky med lyse blå blomster, “Miss Clebran”, som danner en blomstrende ball opp til 30 cm i diameter, “White Palace” – en liten busk opptil 12 cm med snøhvite blomster, etc..

2. Ampel – et utmerket valg for planting i hengende kurver, potter på balkonger og loggier. Representanter for denne gruppen vokser grener opp til 35 cm, som henger ned, og danner dermed luksuriøse fosser. Denne gruppen inkluderer følgende, de vanligste variantene: “Sapphire” med skudd opptil 35 cm og lyse blå blomster med hvite flekker, “Blue Fountain” med lyseblå blomster med et hvitt øye, “Red Cascade” med mange lange skudd, spraglet syrin-crimson farge.

Årlig lobelia Årlig lobelia

Flerårig lobelia

Denne typen lobelia har evnen til å motstå alvorlige frost selv uten ly og er upretensiøs for miljøet. Det eneste den virkelig trenger er høy luftfuktighet, så flerårige varianter plantes ofte i sumpete områder, kystområder i bakgårdsdammer. Denne gruppen inkluderer de to viktigste, mest vanlige, varianter – “kardinal” med lyse røde blomster og “brennende”, særtrekk som er i burgunderblader. Buskene kan nå en høyde på 1,5 m.

Flerårig lobelia Flerårig lobelia

Riktig omsorg for lobelia

Det er ikke vanskelig å ta vare på lobelia, det viktigste er å ta vare på tilstrekkelig jordfuktighet, spesielt i varmt vær, samt innholdet i den nødvendige mengden næringsstoffer i den for å sikre fargerik blomstring i hagen eller på balkongen.

Belysning

Lobelia er ganske lyskrevende, men unge skudd er redde for åpent sollys. Derfor, når de transplanteres i blomsterpotter, bør de plasseres nær de nordlige veggene eller på steder med variabel skygge, bak romtyllgardiner. Det bør heller ikke mangle belysning, slik at unge skudd ikke svekkes. I blomstringstiden bør belysning være spesielt rikelig..

Lobelia Care - Belysning Lobelia Care - Belysning

Temperatur

I vintersesongen vil den optimale temperaturen være + 8 … + 12C, og om sommeren – romtemperatur. Lobelia blomstrer ved en varm temperatur fra + 21C. Om sommeren vil et stueplante føle seg bedre utendørs, men ikke i direkte sollys, men i delvis skygge..

Lobelia Care - Temperatur Lobelia Care - Temperatur

Luftfuktighet

I tillegg til vanning kan avlingen også vannes en gang i uken, og under spesielt tørre forhold – hver dag etter solnedgang. Generelt trenger lobelia ikke spesielle fuktighetsforhold. Dette er mer sant for flerårige arter som en økt mengde av det er avgjørende for..

Lobelia Care - Fuktighet Lobelia Care - Fuktighet

Vanning

Lobelia bør vannes regelmessig og i moderate mengder. Det er nødvendig å sikre at det øverste laget av jorden blir hardt før vanning. Mer påfyll vil være nødvendig i blomstringsperioden, siden tørke vil bidra til at den slutter. I de tidlige stadiene av modning av frøplanter, vannes utelukkende fra en sprayflaske, men ikke med en vannkanne, siden unge spirer fremdeles er veldig skjøre og kan lide av en vannstråle.

Det er bedre å vanne ampel lobelia to ganger om dagen. Dette gjelder også flerårige varianter som krever spesielt fuktig jord..

Lobelia Care - Vanning Lobelia Care - Vanning

Gjødsel og fôring

Gjødsling av frodige busker er et must. For første gang påføres toppdressing en halv måned etter planting i form av organisk gjødsel. For å gjøre dette kan du bruke en tinktur av brennesle eller mullein i forholdet 1:10. Den neste slike toppdressingen vil følge i blomstringsperioden, og den siste i september. Avlinger som vokser i hengende potter eller potter krever spesiell befruktning – de blir befruktet en gang i uken. Det skader ikke i dette tilfellet å legge til en hydrogel for å opprettholde et optimalt fuktighetsnivå..

Lobelia Care - Gjødsel og fôring Lobelia Care - Gjødsel og fôring

Skadedyr og sykdommer

Dette er ikke å si at lobelia er svært utsatt for ulike typer sykdommer, men de finnes fortsatt. Utseendet deres er ofte forbundet med feil omsorg. Det er tre hovedplager, nemlig:

1. “Blackleg” – skader ofte en plante som er i plantestadiet. Det manifesteres ved mørkere og tynning av basalhalsen, som et resultat av at planten dør. Sykdommen kan overvinnes ved behandling med Provikur. Deretter skal det drysses med sand slik at nye røtter vokser;

2. Trakeomykotisk visning – forårsaket av forurenset jord eller frø. I en syk busk observeres mørkere blodkar, visning av de nedre bladene med mulig påfølgende død. I dette tilfellet bør planten fjernes, og hullet skal drysses med kritt eller kalk;

3. Grå råte – oppstår som følge av feil pleie. Høy luftfuktighet, kombinert med lav temperatur og mangel på lys, fører til dannelse av sopp. Sykdommen manifesteres av et støvete belegg og utseendet av brune flekker i det berørte området. Infiserte områder må fjernes og planten behandles med et soppdrepende middel.

Lobelia kan også lide av forskjellige skadedyr. Trips og snegler er spesielt farlige. Lyse flekker på bladene er et tegn på at thrips har “fungert” her. I dette tilfellet stopper blomstring av busken, og bladene endrer form. I dette tilfellet vil behandling med preparatene “Fitoverm”, “Tsvetolux” hjelpe. Slug-spor er slime-dekkede stier og hull i bladene. For å eliminere dem bruker blomsteroppdrettere takmateriale. Den må legges ved siden av busken, og når skadedyrene beveger seg på den på jakt etter losji for natten, samler du dem. Mulching forhindrer at snegler kommer på planten..

Lobelia - skadedyr og sykdommer Lobelia - skadedyr og sykdommer

Hvordan transplantere lobelia

Planten må plantes om hvert tredje år når den krever fornyet mettet jord og endrede forhold. Denne prosessen finner sted om sommeren eller våren. Naturligvis må den transplanterte busken plasseres i svært fruktbar, sandholdig jord med tilsetning av løv og tørr jord..

Dybden på hullene for planting er 20–30 cm, og avstanden mellom hullene er 15-20 cm. Utvidet leire bør helles i bunnen av hvert hull, som fungerer som drenering.

Hvordan transplantere lobelia Hvordan transplantere lobelia

Reproduksjon hjemme

Lobelia er lett å forplante med frø eller stiklinger. Det skal bemerkes at det også formerer seg ved selvsåing, men slike frøplanter utvikler seg mye saktere og har sene blomstringstider..

Lobelia forplantning med frø

Lobelia -frø som plantes vil gi sin første farge etter omtrent fire måneder, så blomstringstiden er lett å gjette. Hvis det skulle falle i begynnelsen av sommeren, såes frøene i februar, men da vil det være nødvendig å bygge ekstra belysning med halogen, LED -lamper.

Før såing er det bedre å behandle den ferdige løse jorda med en soppdrepende løsning for å beskytte planten mot mulige sykdommer. Velg flate, små beholdere. Jordlaget må være litt komprimert ovenfra. Frøene fra kulturen er veldig små, som pollen, så de blir enten overført til jorden på en fuktet tupp av en fyrstikk (tannpirkere), eller bare drysset på bakken. For å stimulere vekst, kan du helle dem med en spesiell løsning “Zircon”. Beholderen med plantingen må dekkes med en film (glass) og oppbevares på et varmt sted ved en temperatur på + 18 … + 20C.

Etter et par uker vises de første skuddene – deretter fjernes det beskyttende belegget. Dryppvanning eller vanning brukes. Plukket blir gjort etter utseendet på fullverdige blader, og plantet flere planter i en gryte. Frøplanter skal være på et lyst, kjølig sted ved en temperatur på ikke mer enn + 18C.

Lobelia forplantning med frø

Formering av lobelia ved stiklinger

På begynnelsen av våren begynner lobelia aktivt å vokse friske skudd, hvorfra stiklinger deretter kuttes. I løpet av denne perioden er det nødvendig å tilsette fersk sammensetning til jorden og skyve grenene litt fra hverandre for å akselerere utseendet til røttene ved bunnen av de nedre stilkene. De ferdige stilkene kuttes forsiktig og transplanteres i separate beholdere. Noen ganger blir de ganske enkelt lagt på bakken og festet. Rotete stiklinger kan sikkert transplanteres i åpen mark.

Formering av lobelia ved stiklinger Formering av lobelia ved stiklinger

Lobelia – bilde

Mange bilder, som du finner nedenfor, vil demonstrere alt opptøyet av farger av blomstrende lobelia, evnen til å lage de vakreste hjørnene i hagen din med sin hjelp. Det ser flott ut og dekorerer loggier og balkonger, som du også kan se ved å se på bildegalleriet. Gledelig visning!

Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde Lobelia - bilde

Previous Post
Σαλόνι σε κλασικό στιλ (+68 φωτογραφίες)
Next Post
Krokus (safran): 90 bilder, typer og omsorg