15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Chrysanthemums (60 bilder)

Chrysanthemums (60 bilder)

I samlingen av høstblomster inntar krysantemum med rette det mest fremtredende stedet. Deres lyse blomsterstand pryder hager og blomsterbed til den første frosten, og tiltrekker alles oppmerksomhet med perfeksjon av former og en rekke nyanser. Noen arter ligner kamille, andre er slående i likhet med georginer, asters, anemoner. På grunn av sin motstand mot kulde og upretensiøs omsorg, krysantemum tar lett rot i tomtene og gleder eierne med sin fantastiske skjønnhet.

Plantehistorie

Det opprinnelige hjemlandet til krysantemum anses å være Kina – der ble de vokst der allerede i det første årtusen f.Kr., hovedsakelig til konsum. Planten ble sterkt respektert i Japan-siden 1100-tallet, på ordre fra keiser Go-Toba, har tegningen av en gul 16-kronblad blitt det viktigste statssymbolet, som fremdeles brukes som det uoffisielle våpenskjoldet til The Rising Suns land. Og da tegnet i 1889 ble godkjent som et keiserlig segl, begynte det japanske monarkiet til og med å betegne uttrykket “Chrysanthemum trone”.

På 1500 -tallet, under aktiv handel og kolonisering av Asia, spredte krysantemum seg over hele Europa, og på midten av 1800 -tallet ble de brakt til territoriet til det russiske imperiet. Navnet Chrysanthemum oversatt fra gresk betyr “gylden”, fordi det var gule blomster med kronblad som lignet på kamille som rådet i naturen før botanikere begynte å lage hybrider.

Krysantemum - Plantens historie Chrysanthemums - Plantehistorie

Chrysanthemum klassifisering

Det er knapt en hageplante som kan skilte med så mange varianter som krysantemum. Fargen på disse sene fargene konkurrerer med høsten selv, med sin overdådige rødlig-gyldne palett..

Gjennom innsats fra oppdrettere har hundrevis av unike varianter av gule, oransje, lysegrønne, snøhvite, mørkerøde, crimson, lilla, rosa nyanser blitt avlet. I form er de kamille (enkel rad), dobbel rad, sfærisk, anemone, dobbel og halv-dobbel. Hver type krysantemum har utmerkede dekorative kvaliteter, og ved å kombinere forskjellige varianter i landskapsdesign eller blomster kan du lage virkelig sjarmerende komposisjoner..

Ved tidspunktet for blomstring skiller de tidlige ut, som begynner å åpne i perioden fra begynnelsen av august til slutten av september; blomstrer i oktober – middels; og slutten av november krysantemum. Når du velger plantemateriale, bør du også fokusere på klimaet og vekstforholdene – i kalde strøk kan tidlige blomster bli noe forsinket i utviklingen, og senere vil de rett og slett ikke ha tid til å vokse før snøfall.

Avhengig av plantens høyde, skiller de mellomstore, mellomstore og høye varianter av krysantemum. Førstnevnte brukes ofte til å lage lyse grenser og stier, siden de er preget av en spesiell frodig busk og mange små blomsterstander. Middels arter dyrkes både for hagearbeid og kutt for buketter. Diameteren på blomstene i dem varierer fra 4 (kamille) til 7,5 cm (dobbel), høyden er 35-50 cm. Høye krysantemum kan nå 1,5 m, men på grunn av den tynne stammen og store tunge blomsterstandene trenger de støtte. Av denne grunn blir disse variantene vanligvis plantet langs bygninger eller hekker..

Klassifisering og typer krysantemum Klassifisering og typer krysantemum Klassifisering og typer krysantemum Klassifisering og typer krysantemum Klassifisering og typer krysantemum

Reproduksjon og transplantasjon av krysantemum

Med noen få unntak er nesten alle varianter av krysantemum stauder og blomstrer på samme sted i 3-4 år på rad. De dyrkes fra frø i frøplanter, eller ved å så direkte på blomsterbed. Såing i åpen mark utføres i mai, når trusselen om frost forsvinner, 2-3 frø i en avstand på 30-50 cm. Hullene skal vannes med varmt vann og dekkes med en film til skudd dukker opp. Deretter fjernes filmen, jorden fjernes fra ugress og løsningen utføres. Etter 10 dager blir spirene matet nitrogengjødsel, etter instruksjonene på pakken med stoffet. Når stilkene når 10-12 cm, kan de ekstra flyttes til et annet sted. Når det gjelder frøplanter, brukes nesten det samme opplegget, bare frøene bør sås tidligere, i slutten av mars – begynnelsen av april, og gi dem full belysning og en temperatur på minst + 15-18C.

Et enklere avlsmulighet for krysantemum er poding og deling av buskene, som kan gjøres om høsten eller våren. For poding kuttes et skudd på 6-7 cm langt fra roten, like over bladet med en knopp. Deretter fuktes den nedre delen av skjæringen i en vekststimulator og plantes i en vinkel på 35-45 grader i fuktet jord oppvarmet til 15-18C. De første røttene på spiren vil dukke opp om 2-3 uker, hvoretter den kan transplanteres til et permanent sted – i en gryte eller på et blomsterbed.

Det er verdt å dele buskene så snart de blir for tykke eller har vokst på ett sted i mer enn 2 år. For å gjøre dette blir krysantemum grundig gravd opp, delt i flere deler sammen med røttene og plantet i nye områder, godt fuktighetsgivende og tampende bakken rundt.

Reproduksjon og transplantasjon av krysantemum Reproduksjon og transplantasjon av krysantemum Reproduksjon og transplantasjon av krysantemum

Hvordan ta vare på krysantemum

Krysantemum, eller som det også kalles, solens blomst er en lett og fuktighetselskende plante. Selvfølgelig slår den rot selv under ugunstige forhold, men for å få virkelig vakre blomsterstand er det nødvendig å gi et behagelig klima og oppmerksom omsorg..

Når du velger et sted for å plante en krysantemum, bør du foretrekke velopplyste, vindbeskyttede høyder. Sumpete eller for skyggefulle terreng er absolutt ikke egnet – der vil planten råtne og raskt dø.

Jorda for krysantemum er nøytral eller lett sur. Chernozem er ideelt, men sand- og leirjord bør forbedres ved å tilsette humus eller vermikompost. Fersk gjødsel vil ikke fungere i dette tilfellet – det kan “brenne” planten.

Gjødsel tilsettes i to trinn. På forsommeren – 6-8 uker etter planting – bør det være ammoniakkalt nitrogen, noe som bidrar til veksten av grønn masse. Det skal fortynnes med vann og helles under roten dagen etter regn. Etter behov kan buskene mates med en liten mengde organisk materiale – råtnet fugleskitt eller mullein. For en mer frodig blomstring under knoppinnstilling påføres fosfor-kaliumgjødsel, også i form av en vandig løsning.

Regelmessig vanning er ekstremt viktig for å opprettholde blomstens dekorative effekt. Det må være sjenerøst for å holde jorda fuktig nok gjennom vekstsesongen. For å unngå å råtne i røttene, er det nødvendig å løsne ofte og sørge for naturlig lufting. Mulching med halm, sagflis, tørre blader og annet lignende organisk materiale vil bidra til å redusere antall ugress i blomsterbedet. De kan også spytte planter om vinteren og beskytte dem mot frost..

Beskjæring av krysantemum utføres for å danne en vakker busk. Lavvoksende og forgrenede varianter klemmes etter utseendet til det 8. bladet – på grunn av dette vokser flere grener og blomster, den korrekte rundheten vises. Middels til høye arter beskjæres etter behov, noen ganger flere ganger per sesong. Fjerning av tørre blomster har en gunstig effekt på krysantemum – denne prosedyren stimulerer utseendet til nye knopper.

Hvordan ta vare på krysantemum Hvordan ta vare på krysantemum Hvordan ta vare på krysantemum Hvordan ta vare på krysantemum

Bekjempelse av skadedyr og sykdom

Under de rette forholdene er det praktisk talt ingen risiko for krysantemumsykdom eller skadedyr på dem. Hvis noen forhold angående lys, temperatur, fuktighet, lufttilgang brytes, oppstår det problemer..

Blant insekter kan krysantemum skade nematoder (identifisert bak mørke mosaikkflekker), engbugs og bladlus (hvite klissete kolonier på undersiden av blader og knopper). For å forhindre nematoder og engbugs blir buskene under transplantasjon behandlet med en fosfamidoppløsning, og jorden med formalin. Bladlus kan ødelegges ved å sprøyte krysantemum med Aktara eller Aktellik med en løsning av vaskesåpe.

Soppsykdommer, som meldugg, grå råte, verticillium visning og rust, oppstår på grunn av manglende overholdelse av landbrukspraksis, vanngass og lave temperaturer. I slike tilfeller er det tilrådelig å transplantere krysantemum til varmere områder, og for behandling anbefales det å bruke preparater basert på kobber – Bordeaux -væske, kobberoksyklorid, kobber -såpeemulsjon. Kolloidalt svovel vil bidra til å ødelegge rust på bladene..

Krysantemum - skadedyrsbekjempelse Krysantemum - skadedyrsbekjempelse

Chrysanthemums – foto

Hvis den teoretiske delen om planting eller omsorg for krysantemum kan presenteres verbalt, er deres skjønnhet vanskelig å beskrive med ord. For å vise det visuelle mangfoldet av plantens farger og former, har vi laget et fargerikt utvalg av fotografier. Gledelig visning!

Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto Chrysanthemums - foto

Previous Post
Weigela (60 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
Next Post
Landskapsarbeid i forstadsområdet: 85 fotoideer