15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dracaena (30 bilder): hjemmepleie

Dracaena (30 bilder): hjemmepleie

Blant det store utvalget av innendørs planter er dracaena en stor gruppe, som inkluderer både kompakte kristtornpalmer og store trær opp til 1,5-2 meter høye. Det naturlige habitatet for disse eviggrønne urter fra aspargesfamilien er subtropiske og tropiske skoger. På grunn av sine dekorative kvaliteter og upretensiøs omsorg, er dracaena ideell for landskapsarbeid av leiligheter, kontorer, avl i drivhus og vinterhager.

De viktigste typene dracaena

Selv om det er mer enn hundre navn på viltvoksende dracaena, vokser bare rundt 15 under innendørs forhold. Avhengig av arten, varierer disse plantene i størrelsen på stammen, størrelsen og formen på bladene og fargen. Den vanligste av dem kan lett gjenkjennes på bildet, fordi det er dracaena som dekorerer både hjemmet og det offentlige interiøret overalt..

Dracaenasanderiana

Det ser veldig ut som bambusstilker, men det er det faktisk ikke. Lysegrønn med treaktige “ringer”, stenglene til denne planten ender på toppen med avlange spisse blader opptil 25 cm lange. Total høyde kan nå 70-100 cm. Det antas at eksotiske Dracaena Sandera med sine vakkert sammenflettede stiklinger gir dens eier lykke og lykke i livet.

Dracaena Sander

Dracaena deremskaya (Dracaenaderemensis)

Den har lange (opptil 50 cm) smale lansettformede blader som vokser oppover direkte fra en bred, stiv stamme. Fargen kan enten være mørkegrønn eller blandet, når det i midten av hvert blad er en hvitkantet stripe med en mørkere / lysere nyanse enn i kantene. Racemose rød-hvite blomsterstander som vises i plantens aksler har en lite behagelig lukt.

Dracaena deremskaya Dracaena deremskaya

Dracaena duftende (Dracaenafragrans)

Den kan vokse til størrelsen på et ekte hjemmetre – 2,5 m med en sterk stamme og store buede blader (6-8 cm brede, opptil 70 cm lange) med en karakteristisk farge. Navnet “duftende” oppnådde denne dracaena på grunn av den håndgripelige lukten av nyslått høy som stammer fra racemose blomsterstander, som vanligvis er kremfarget eller rosa-grønnaktig. Denne planten tåler skygge godt og temperaturer opp til + 10 ° С.

Dracaena duftende

Dracaena unbent (Dracaenareflexa)

Den skiller seg ut ved at dens langstrakte (15-20 cm) og smale blader med en hvit eller kremaktig kant, som ligger ved siden av stammen i bunter, er litt bøyd i endene. Denne frodige planten ligner en redusert tropisk busk, på grunn av hvilken den ser veldig dekorativ ut i alle omgivelser..

Dracaena unbent

Dracaena Godsef (Dracaenagodseffiana)

Den ligner lite på slektningene: den har ikke en stamme, og ovale flekkblader vokser på tynne grener direkte fra bakken. Kaotiske gulhvite prikker på toppen av en grønn bakgrunn ligner malingssprut, men det er varianter med et mer sofistikert mønster..

Dracaena Godsef

Dracaena Marginata (Dracaenamarginata)

Den har størst likhet med et palmetre blant alle andre arter. De mange smale bladene er samlet på en treaktig stamme i en eller flere bunter. Denne planten er en av de mest upretensiøse i belysning, elsker skygge og varmt, fuktig vær..

Dracaena Marginata

Dracaena Janet Craig

Et veldig vakkert høyt palmetre med store, litt brede blader, som er ideell for dyrking i kar. På en tynn (opptil 8 cm i diameter) grønn stamme er det flere frodige grener samtidig. Dette er en ekstremt nyttig plante fra økologisk synspunkt – dracaena Janet Craig og noen andre arter filtrerer luften perfekt, renser den for skadelige urenheter og metter den med oksygen.

Dracaena Janet Craig Dracaena Janet Craig

Riktig omsorg for dracaena

Til tross for at det ideelle klimaet for forskjellige typer dracaena burde være litt annerledes, er disse nyansene ikke grunnleggende. Generelt tilpasser planten seg perfekt til normale husholdningsforhold, og forblir frisk og grønn i mange år..

Temperaturregime

Den optimale temperaturen for dracaena er diskret varme i området 20-25 ° C. Om vinteren er en nedgang til + 15 ° C tillatt, men hvis luften er enda kaldere, kan planten dø. Fra den ekstreme varmen visner bladene raskt og mister sitt attraktive utseende..

Dracaena omsorg - Temperaturregime

Belysning

I naturen vokser dracaena i de skyggelagte midtre og nedre nivåene i tropiske skoger, så de direkte strålene fra middagssolen er ødeleggende for den. Av denne grunn må du ikke la potter med en dekorativ håndflate stå på de sørlige vinduskarmen eller loggiene. Det er bedre å velge et sted i leiligheten der lyset er mykere – for eksempel øst- eller vestsiden.

Dracaena med store blader, som har lyse flekker eller striper, trenger mer sol, og smalbladede mørkegrønne varianter foretrekker skygge.

Dracaena Care - Belysning

Luftfuktighet

Tropene og subtropene er kjent for å være preget av høy luftfuktighet. Selvfølgelig vil det ikke fungere å skape et slikt klima i en leilighet eller et kontor, men dracaena vil alltid takknemlig svare på å sprøyte bladene med varmt vann fra en sprayflaske eller installere en luftfukter ikke langt fra den.

Det er spesielt viktig å gjennomføre slike arrangementer om vinteren, når oppvarmingen er på og i løpet av sommervarmen. På sin side vil anlegget fungere som et naturlig filter, som renser inneluften fra overflødig karbondioksid eller skadelige formaldehyddamp, som ofte finnes i møbler og moderne etterbehandlingsmaterialer..

Dracaena Care - Fuktighet

Vanning

Det eneste du må huske når du drikker dracaena er måtehold. Jorden i potten skal alltid forbli litt fuktig, men i ingen tilfelle bli til sump eller steinete sand. Anlegget er ganske egnet for tappevann ved romtemperatur, om vinteren kan det varmes litt opp (opptil 25-30 ° C).

Dracaena omsorg - Vanning Dracaena omsorg - Vanning

Gjødsel

Som med alle andre planter reduseres veksten av dracaena i høst-vinterperioden, derfor bør fôring hovedsakelig utføres fra april til september. For dette formålet er alle mineralkomplekser for innendørs planter som selges i blomsterbutikker egnet. De må legges til i henhold til instruksjonene på pakken (vanligvis 1-2 ganger i måneden). Med samme frekvens er det verdt å løsne matjorden for å gi luft tilgang til røttene..

Dracaena Care - Gjødsel

Skadedyrbekjempelse

Hvis dracaena -bladene fortsatt faller av eller mister sin attraktivitet, selv med god omsorg, riktig belysning og vanning, kan det være at skadedyr er skylden. Rettidig tiltak mot dem vil bidra til å bevare planten og forhindre angrep av andre innendørs blomster..

Edderkoppmidd. Et flerårig problem for dyrkere er mangfoldet av små edderkopper som spenner fra lysegrønn til rød-oransje i fargen, som spiser på blader og etterlater rustne flekker og klissete hvite spindelvev i hele planten. Dette skadedyret formerer seg spesielt godt ved temperaturer over + 30 ° C i tørr varm luft. For å redde dracaena fra ødeleggelse av en edderkoppmidd vil det hjelpe å tørke bladene med såpevann, en vanlig varm dusj og befukte klimaet generelt. Bruk av kjemikalier i dette tilfellet anbefales ikke – i et lukket rom kan de forårsake allergi hos mennesker og ubehag hos kjæledyr.

Skjold. De lever av plantens cellesaft og danner brune plaketter på bladene og stilkene. Etter det tørker dracaena ofte eller blir gul. Siden insektene er dekket med et voksskjold, er sprøyting med insektmidler sjelden effektivt. I den første fasen av lesjonen kan plakkene tørkes av med en tykk svamp, en gammel tannbørste, bomull dyppet i såpevann eller alkohol. Etter fysisk fjerning av parasitter utføres behandling med spesielle kjemikalier som absorberes i bladene (Aktellik, Aktra, Fitoverm, etc.).

Trips. De er små svarte insekter på omtrent 1,5 mm i størrelse. De karakteristiske sporene etter deres vitale aktivitet er langstrakte hvite og gjennomsiktige sølvfargede flekker, hvorav det er mer og mer på bladene hver dag. For å bli kvitt dem, er det nødvendig å skylle planten flere ganger fra alle sider under en varm dusj, og deretter spraye den med karbofosemulsjon. Om sommeren kan du også bruke et avkok av ryllik eller ringblomst til dette formålet..

Bladlus. Den representerer mange kolonier med klebrig hvitaktige larver som spiser på saft, på grunn av hvilken bladene til dracaena visner og gradvis begynner å falle av. Igjen må de vaskes av med en svamp og såpevann, og deretter behandles med et spesielt middel mot disse insektene (Neoron, Intavir, Fitoverm). Fra folkemetoder hjelper en infusjon av celandine og et avkok av løkskall.

Dracaena - Sykdommer og skadedyr

Hvordan transplantere dracaena

Det kan være flere årsaker til å transplantere en dracaena. En voksende blomst opp til 3-4 år krever med jevne mellomrom en mer romslig beholder slik at rotsystemet kan utvikle seg normalt. Voksne planter, derimot, må erstatte jorda ettersom næringsstoffene vaskes ut av det. Ofte utføres transplantasjon i en ny pott av estetiske årsaker..

Å forberede jorda for dracaena er en enkel sak. Til å begynne med anbefales det å fylle dreneringen med omtrent 1/6 av beholderen – små småstein, knust stein eller utvidede leirkuler med en diameter på 1,5-2 cm. Overflødig vann vil lett renne gjennom dette laget, og røttene vil ha større tilgang til luft.

En standard torv-jordblanding fra en blomsterhandler er egnet som hovedsubstrat. Du kan uavhengig blande torv og løvjord, sand og humus i like store mengder. Det vil ikke være overflødig å tilsette litt dreneringselementer (ekspandert leire, kull), tilsette mineralske tilsetningsstoffer (dobbelt superfosfat, kalium, dolomittmel, mikronæringsgjødsel i mengden spesifisert av produsenten).

For å få dracaena ut av den gamle beholderen, kan du enten la jorden tørke ut uten å vanne den i flere dager, eller omvendt – fukt den grundig, så røttene ikke bryter. Det anbefales å velge en gryte med en slik diameter at det i utgangspunktet er nok ledig plass i den fra alle sider for fremtidig vekst av rotsystemet (minst 10 cm i dybden).

Slik at jorden ikke tørker ut for raskt etter vanning, ovenfra kan den mulkes med den samme ekspanderte leiren, biter av trebark eller flis.

Den ideelle tiden for å transplantere dracaena er senvinter – tidlig på våren, når planten gjenopptar aktiv vekst og fotosyntese. Etter at denne prosedyren er fullført, må planten fuktes så grundig som mulig, unngå å tørke ut og bli næret med mineraler..

Hvordan transplantere dracaena Hvordan transplantere dracaena

Reproduksjon av dracaena

Som de fleste innendørs blomster formerer dracaena seg ved stiklinger. Til dette formålet brukes vanligvis spissen eller de treaktige delene av stilkene, som under passende forhold begynner å ta ut nye røtter og unge skudd..

Ved poding med toppen med en skarp kniv eller beskjærer, blir den øvre delen av håndflaten kuttet av – bladene sammen med basen, med en total høyde på minst 15-20 cm. Klipp med en trygg bevegelse slik at kantene forbli glatt og deretter spire. Deler av stilkene kan være fra 10 til 20 cm i lengde..

Med tanke på at blader ofte forblir øverst under reproduksjon, plantes det vanligvis umiddelbart i bakken. Dette kan være underlaget beskrevet ovenfor, eller en lett, nøytral jord med mye sand og dreneringselementer i blandingen. Den transplanterte delen av planten trenger sprøyting 3-5 ganger om dagen og regelmessig vanning litt over normen.

Skjærstammer kan utføres vertikalt eller horisontalt, avhengig av hvordan de plasseres i gryten. I tilfelle av en vertikal prosess, er prosessen nedsenket i bakken på omtrent halvparten av høyden, med en horisontal, den er bare presset litt i midten, slik at begge ender er åpne.

For å kontrollere prosessen kan skuddene i stedet for jord plasseres i rent vann ved romtemperatur. Den bør endres ved det første tegn på grumlighet, men ved å senke en aktivert karbon -tablett der, kan væsken beskyttes mot bakterier og mugg i lengre tid..

Dracaena -stiklinger anbefales å utføres tidlig på våren – i mars -april, når naturen selv bidrar til fornyelse av planter. Drivhusforhold (+ 22-25 ° C, drivhuseffekt under et glass eller film, hyppig fukting) bidrar til å fremskynde prosessen, samt behandling av kuttet og vannet for vanning med vekststimulerende midler. Som regel vises merkbare røtter og unge skudd innen 1,5-2 måneder..

Reproduksjon av dracaena

Video: Dracaena – Beskjæring, hvordan du danner en krone

Previous Post
Τραπέζι τηλεόρασης (65 φωτογραφίες): τύποι και μοντέλα
Next Post
Laminat på veggen: foto i interiøret, vakre ideer