Κάθετη κηπουρική: 65 φωτογραφίες και ιδέες
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Κάθετη κηπουρική: 65 φωτογραφίες και ιδέες

Κάθετη κηπουρική: 65 φωτογραφίες και ιδέες

Πρόσφατα, η κάθετη κηπουρική έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη. Η τοποθέτηση φυτών όχι σε οριζόντιο, αλλά σε κατακόρυφο επίπεδο έχει τις δικές του αισθητικές γοητείες και πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα, λόγω των οποίων χρησιμοποιείται ευρέως για τη διακόσμηση κτιρίων σε ιδιωτικά οικόπεδα, καθώς και για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων διαμερισμάτων, γραφείων, εστιατορίων. Στο άρθρο μας, θα εξετάσουμε διάφορους τρόπους οργάνωσης κάθετων κατασκευών εξωραϊσμού σε διαφορετικές συνθήκες και επίσης θα καταλάβουμε ποια φυτά είναι καλύτερα να επιλέξουμε..

Κάθετη κηπουρική στο σχεδιασμό τοπίου

Στο έδαφος της τοπικής περιοχής, τα κάθετα παρτέρια εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Είναι σε θέση όχι μόνο να διακοσμήσουν και να διαφοροποιήσουν τον σχεδιασμό του τοπίου με την πρωτοτυπία τους, αλλά και να έχουν μεγάλο όφελος..

Πρώτον, η τοποθέτηση τέτοιων κατασκευών θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση τετραγωνικών μέτρων της τοπικής περιοχής. Αναρριχώμενα φυτά τοποθετημένα σε πέργκολες και κιόσκια θα διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας και θα προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες τους σε ζεστό καιρό. Εάν τοποθετήσετε φυτά στο επίπεδο του τοίχου του σπιτιού, μπορείτε να πάρετε ένα εξαιρετικό πρόσθετο κέλυφος, το οποίο όχι μόνο κρύβει όλα τα υπάρχοντα ελαττώματα στη δομή, αλλά δημιουργεί επίσης μια ευχάριστη σκιά, προστατεύοντας την πρόσοψη από υπερθέρμανση..

Η κάθετη κηπουρική χρησιμοποιείται με επιτυχία στη χωροθέτηση οικοπέδων, λειτουργώντας ως φράκτης, ο οποίος είναι σε θέση να προστατεύσει την περιοχή από τα αδιάκριτα βλέμματα, να διαχωρίσει το έδαφος της περιοχής αναψυχής, κτίρια, παιδικές χαρές κλπ..

Προβολές

Ανάλογα με τον σκοπό του πράσινου φράχτη, μπορεί να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Στο σχεδιασμό τοπίου, μπορείτε να βρείτε τέτοιους τύπους κάθετης κηπουρικής όπως:

Οι καμάρες είναι πανομοιότυπες με τη θέση στο εσωτερικό, οι τοξωτές οροφές στον χώρο χρησιμεύουν για να υποδεικνύουν μεταβάσεις από τη μία ζώνη στην άλλη. Τις περισσότερες φορές, το πλαίσιο αψίδας είναι κατασκευασμένο από μεταλλικές ή ξύλινες σανίδες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πέτρα ή τούβλο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα τόξο επαρκούς ύψους (τουλάχιστον 2,2 m), έτσι ώστε τα φυτά που κατεβαίνουν να μην παρεμβαίνουν στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Πέργκολες – κυρίως τέτοιες κατασκευές λειτούργησαν ως δομές στήριξης αμπελώνων και ήρθαν στις τοπικές μας περιοχές από χώρες της Μεσογείου. Σήμερα, απολαμβάνουν μεγάλη επιτυχία, παίζοντας το ρόλο της προστασίας ορισμένων περιοχών από τις ακτίνες του ήλιου και προσομοίωσης μιας σήραγγας γύρω από τα μονοπάτια του κήπου. Δομικά, η πέργκολα αποτελείται από διαδοχικά τοποθετημένους πυλώνες ή τοξωτές οροφές, που συνδέονται μεταξύ τους με δοκάρια. Διακοσμημένο με αναρριχώμενα φυτά, έχει εξαιρετική εμφάνιση και δεν είναι η τελευταία θέση στο σχεδιασμό τοπίου.

Πράσινοι τοίχοι – αυτός ο τύπος εξωραϊσμού σχηματίζεται σε ξύλινους φράκτες ή τεντωμένα μεταλλικά δίχτυα. Μπορεί επίσης να είναι στύλοι με τεντωμένες αλυσίδες ή σχοινιά, καμβάδες πλέγματος, πυκνά τυλιγμένοι σε βλάστηση. Αυτοί οι φράκτες χρησιμοποιούνται για να πλαισιώσουν μονοπάτια κήπου και ξεχωριστούς χώρους.

Οι αναρτημένες κατασκευές είναι ένας άλλος κοινός τύπος εξωραϊσμού για τοίχους και φράχτες. Επιπλέον, όχι μόνο οι συνηθισμένες γλάστρες λειτουργούν ως γλάστρες, αλλά και τα πιο απροσδόκητα αυτοσχέδια μέσα – τσάντες, πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια, αμπαζούρ κλπ. Τέτοιοι τοίχοι φαίνονται αρκετά πρωτότυποι. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμα φυτομόνια για φύτευση φυτών χαμηλής ανάπτυξης.

Τα κάθετα παρτέρια είναι μια όμορφη διακόσμηση που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Μια τέτοια σύνθεση μπορεί να διακοσμήσει έναν φράχτη, έναν τοίχο ή να αντιπροσωπεύσει μια πυραμίδα κουτιών διαφορετικών μεγεθών με μικρού μεγέθους έντονα ανθισμένα φυτά (κατιφέδες, πετούνιες, μικρά αστέρια κλπ.).

Μία από τις μεθόδους της κάθετης κηπουρικής είναι η διάταξη οβελίσκων – υψηλών στηριγμάτων (πυλώνες, δέντρα), γύρω από τα οποία αναπτύσσεται ένα αναρριχώμενο φυτό θάμνων. Τέτοιες διακοσμήσεις βρίσκονται συχνότερα σε πάρκα και πλατείες της πόλης παρά σε ιδιωτικές περιοχές..

Κάθετη κηπουρική στο εξωραϊσμό - τύποι Κάθετη κηπουρική στο εξωραϊσμό - τύποι Κάθετη κηπουρική στο εξωραϊσμό - τύποι Κάθετη κηπουρική στο εξωραϊσμό - τύποι

Τι φυτά να επιλέξετε

Για να δημιουργήσετε μια όμορφη κάθετη σύνθεση, χρησιμοποιούνται διαφορετικά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές περιόδους – σε αυτή την περίπτωση, η ομορφιά μπορεί να απολαύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα φυτά μπορεί να είναι αναρριχώμενα, αμπελώδη, μικρού μεγέθους. Οι υπό όρους σγουροί εκπρόσωποι της χλωρίδας μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες, και συγκεκριμένα:

Ετήσια – Κατά κανόνα, έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, αλλά απαιτούν ετήσια αναφύτευση. Αυτές περιλαμβάνουν λαμπερό νάστρουτιουμ, ανεπιτήδευτο στη φροντίδα, πρωινή δόξα με πρωτότυπα λουλούδια σε μορφή γραμμοφώνου, κομπέι αναρρίχησης σε σχήμα λιάνας και γλυκά μπιζέλια που ανθίζουν μέχρι τον παγετό με εκλεπτυσμένο άρωμα.

Πολυετές – ανθίζουν αρκετά άφθονα, αλλά απαιτούν προσεκτική φροντίδα και σίτιση. Οι πιο δημοφιλείς τύποι τέτοιων φυτών στην κάθετη κηπουρική είναι τα τριαντάφυλλα και τα κλαμάτια, που είναι ευχάριστα με την έντονη ανθοφορία τους, που χαρακτηρίζονται από άφθονο πράσινο, τα γρήγορα αναπτυσσόμενα κοριτσίστικα σταφύλια με ασυνήθιστα ποικίλα φυλλώματα και μούρα και, φυσικά, τα καλά γνωστός κισσός, ο οποίος έχει πολλές ποικιλίες.

Από τα αμπελώδη φυτά που μπορούν να φυτευτούν σε κρεμαστά δοχεία, οι γλάστρες επιλέγονται συχνά για πετούνια, πελαργόνιο, λοβέλια κ.λπ..

Το βρύα έχει γίνει πολύ δημοφιλές στην κάθετη κηπουρική και αυτό ισχύει τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς χώρους. Είναι εντελώς απαράδεκτο να το φροντίζεις, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι υποαλλεργικό. Τα φυτικά τοιχώματα εξωτερικού και εσωτερικού χώρου μπορούν ακόμη και να σχηματιστούν από καλλιέργειες λαχανικών και πικάντικα φυτά, χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο στον κήπο.

Κάθετη κηπουρική στο σχεδιασμό τοπίου - Ποια φυτά να επιλέξετε Κάθετη κηπουρική στο σχεδιασμό τοπίου - Ποια φυτά να επιλέξετε Κάθετη κηπουρική στο σχεδιασμό τοπίου - Ποια φυτά να επιλέξετε

Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό

Στα διαμερίσματα, η κάθετη κηπουρική κερδίζει δημοτικότητα με τα χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στην αισθητική γοητεία των φυτικών τοιχωμάτων όσο και στην ικανότητα να απελευθερώνετε περβάζια παραθύρων και μπαλκόνια από γλάστρες που καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Με τη βοήθεια των πράσινων πινάκων, πραγματοποιείται επίσης ζώνη, τοποθετώντας τα, κατά κανόνα, σε χώρους αναψυχής και φαγητού, καθώς το πράσινο προάγει καλύτερη όρεξη και χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα..

Οι κατακόρυφες φυτοτάβλες είναι σε θέση να παρέχουν ένα οικολογικό περιβάλλον στο σπίτι, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία κάθε ατόμου. Προσθέτουν άνεση στο εσωτερικό, δημιουργούν ευνοϊκό μικροκλίμα και ψυχολογική άνεση..

Μέθοδοι κάθετης κηπουρικής στο διαμέρισμα

Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα phytowall είναι να τοποθετήσετε ράφια κατά μήκος του τοίχου, στα οποία είναι εγκατεστημένα κουτιά με πλούσια φυτά. Εάν το δωμάτιο δεν έχει άδειο τοίχο, μπορείτε να αγοράσετε ειδικές βάσεις που είναι εγκατεστημένες στο πάτωμα. Υπάρχουν επίσης ειδικές φυτομονάδες προς πώληση, στις οποίες οι γλάστρες βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη γωνία, γεγονός που σας επιτρέπει να ζωντανέψετε ολόκληρο τον τοίχο. Τέτοια σχέδια χρησιμοποιούνται συχνά για τη διακόσμηση γραφείων, καφέ και άλλων δημόσιων χώρων..

Ακριβώς όπως στο σχεδιασμό της τοπικής περιοχής, κρεμαστά δοχεία (γλάστρες) και άλλες κατασκευές με αμπελώδη φυτά χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα. Ένα νέο φαινόμενο είναι ένα πάνελ με παχύφυτα. Φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο και όμορφο, αλλά το να το φτιάξετε με τα χέρια σας δεν είναι καθόλου δύσκολο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε γλάστρες με φυτά σε ένα ευρύχωρο κουτί, κολλώντας τα με πυθμένα υψηλής ποιότητας. Ο χώρος που σχηματίζεται μεταξύ των δοχείων μπορεί να διακοσμηθεί με άχυρο, βρύα ή λινάτσα.

Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Μέθοδοι κάθετης κηπουρικής στο διαμέρισμα Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Μέθοδοι κάθετης κηπουρικής στο διαμέρισμα Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Μέθοδοι κάθετης κηπουρικής στο διαμέρισμα Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Μέθοδοι κάθετης κηπουρικής στο διαμέρισμα

Πώς να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό

Στην πραγματικότητα, η επιλογή των φυτών για κάθετη σύνθεση σε συνθήκες διαμερίσματος είναι πολύ μεγάλη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις των ιδιοκτητών. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι καλύτερο να επιλέξετε ανεπιτήδευτες καλλιέργειες που δεν απαιτούν έντονο φωτισμό ή να φροντίσετε για την οργάνωση φωτισμού υψηλής ποιότητας και αυτόματη άρδευση φυτών. Οι πιο δημοφιλείς πολιτισμοί είναι:

– Chlorophytums, τα οποία έχουν πολλές ποικιλίες. Δεν είναι μόνο υπέροχα και όμορφα, αλλά και ικανά να επεξεργάζονται επιβλαβείς ουσίες που εισέρχονται στον αέρα, επομένως είναι επίσης χρήσιμα.

– Philodendrons – αειθαλή πολυετή φυτά που αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα και αγαπούν πολύ την υγρασία.

– Κισσός με αναρριχώμενο στέλεχος, στον οποίο αναπτύσσονται πολλά φύλλα.

– Scindapsus – λιάνα με διακοσμητικά μεγάλα φύλλα.

– Ο Aspagarus είναι ένα αρκετά πλούσιο φυτό που καταλαμβάνει μεγάλο όγκο. Έχει λεπτά, εύκαμπτα στελέχη με φύλλα που μοιάζουν με βελόνα και δημιουργούν αέρινη εμφάνιση χωρίς βάρος.

– Tradescantia – έχει πολύχρωμο, φωτεινό φύλλωμα, κρέμεται όμορφα με τη μορφή βρόχων.

Στην κουζίνα, μπορείτε να κανονίσετε μια κάθετη δομή με έναν πραγματικό μίνι-λαχανόκηπο, όπου θα φυτρώσουν σπορόφυτα ή πικάντικα βότανα.

Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Τι να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Τι να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Τι να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Τι να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό Κάθετη κηπουρική στο εσωτερικό - Τι να επιλέξετε φυτά για το εσωτερικό

Κάθετη κηπουρική – φωτογραφία

Προτείνουμε τη συνεχή γνωριμία με διάφορες μεθόδους κάθετης κηπουρικής στη γκαλερί μας. Εδώ θα βρείτε πολλές φωτογραφίες επιτυχημένων σχεδίων phytowall τόσο στα εδάφη των παρακείμενων οικοπέδων όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Καλή προβολή!

Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών Κάθετη κηπουρική - ιδέες φωτογραφιών

Previous Post
Πώς να φτιάξετε σαπούνι στο σπίτι;
Next Post
Dracaena (30 fotos): atendimento domiciliar