Freesia (50 φωτογραφίες)
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Freesia (50 φωτογραφίες)

Freesia (50 φωτογραφίες)

Η Freesia κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογή βολβοειδών φυτών. Χάρη στα εξαίσια λουλούδια “πορσελάνης”, όχι μόνο διακοσμεί παρτέρια, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά για τη δημιουργία ανθοδέσμων, γιορτινών γιρλάντων, μπουτονιέρων. Λεπτές καμπάνες φρέζιας αποπνέουν ένα μοναδικό άρωμα, στο οποίο μπορείτε εύκολα να νιώσετε τις φρέσκες νότες θαλασσινού αερίου, ξύλου και εσπεριδοειδών. Αυτό είναι ένα πραγματικά αριστοκρατικό λουλούδι που γεμίζει τον περιβάλλοντα χώρο με ομορφιά και ρομαντισμό..

Ιστορία της Φρέζιας

Η γεωγραφική πατρίδα της φρέζιας είναι η περιοχή του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής. Κατά τη διάρκεια του αποικισμού αυτής της ηπείρου, οι Ευρωπαίοι ναυτικοί έφεραν τους πρώτους βολβούς στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το εξωτικό φυτό ερωτεύτηκε τη βασιλική αυλή. Η ελκυστική εμφάνιση και το γοητευτικό άρωμα συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση του λουλουδιού σε όλο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σύμβολο της υψηλής κοινωνίας..

Εντυπωσιακή στον πλούτο των χρωμάτων και στην τελειότητα των μορφών της, η φρέζια παραμένει φρέσκια για πολύ καιρό μετά την κοπή. Όταν τοποθετείται σε νερό, η ανθοδέσμη διατηρεί την αρχική της εμφάνιση έως και 3 εβδομάδες. Perhapsσως αυτός είναι ο λόγος που οι ευγενείς κυρίες θεώρησαν τη φρέζια το λουλούδι της νεότητας, χρησιμοποιώντας τα πέταλά της για καλλυντικές διαδικασίες..

Αρχικά, οι κηπουροί των Γάλλων βασιλιάδων ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Τώρα η επιχείρησή τους συνεχίζεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κτηνοτρόφους που κατάφεραν να δημιουργήσουν πολλά ενδιαφέροντα υβρίδια. Σε γενικές γραμμές, η φρέζια είναι εύκολο να διακριθεί από άλλους βολβούς με μικροσκοπικά (όχι περισσότερα από 6 cm) αρωματικά λουλούδια, που συλλέγονται σε τακτοποιημένες ταξιανθίες και λεπτά στενά φύλλα ύψους έως 20 cm. Ταυτόχρονα, το μήκος ολόκληρου του φυτού μπορεί κυμαίνονται από νάνοι ποικιλίες 20 εκατοστών έως ποικιλίες μετρητών.

Ιστορία της Φρέζιας Ιστορία της Φρέζιας

Φύτευση και αναπαραγωγή φρέζιας

Όπως και η υπόλοιπη οικογένεια της risριδας, η φρέζια καλλιεργείται από κόνδυλους ή σπόρους. Η πρώτη μέθοδος δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες και μοιάζει με πολλούς τρόπους με τη φύτευση γλαδιόλες, κρίνα, υάκινθους, τουλίπες. Η φύτευση βολβών σε ανοιχτό έδαφος πραγματοποιείται νωρίς την άνοιξη, αλλά εάν σε μια συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει παγετός ή χιόνι τον Μάρτιο-Απρίλιο, είναι καλύτερα να τα καλλιεργήσετε λίγο σε δοχεία γεμάτα με υγρή τύρφη. Για να αποφευχθούν ασθένειες, οι βολβοί εμποτίζονται για μισή ώρα σε διάλυμα θεμελιώδους βάσης 0,2% και κατά τη φύτευση καλύπτονται με στρώμα γης 5 εκατοστών. Με τακτικό πότισμα και πρόσβαση στο ηλιακό φως, τα φύτρα εμφανίζονται συνήθως μετά από 20 ημέρες.

Εάν δεν υπάρχουν ώριμοι βολβοί, οι σπόροι χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό της επιλεγμένης ποικιλίας. Θα πρέπει να είναι πλήρως ώριμα, να συγκομίζονται όχι περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Ο βέλτιστος χρόνος για σπορά είναι νωρίς την άνοιξη, τότε το επόμενο έτος το λουλούδι έχει χρόνο να αναπτυχθεί και να ανθίσει στο σπίτι.

Αρχικά, τα κουτιά απολυμαίνονται διατηρώντας για 15 λεπτά σε κορεσμένο διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, εμποτισμένα για μια ημέρα σε ζεστό νερό (+ 18C) και στην ίδια θερμοκρασία αφήνοντας σε υγρή άμμο για δύο εβδομάδες. Οι εκκολαφθέντες σπόροι σπέρνονται σε δοχεία με διάστημα 5-7 εκ., Σε βάθος 0,6 έως 1 εκ. Για την κανονική ανάπτυξη των δενδρυλλίων, θα πρέπει να παρέχεται θερμότητα από + 20-22C και υγρασία αέρα στο 65-75%. Για το σκοπό αυτό, ένα μίνι θερμοκήπιο είναι κατάλληλο, στο οποίο θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύτρα με ζεστό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού κάθε μέρα..

Οι αναδυόμενες συγκεντρώσεις δεν αντιδρούν καλά στο άμεσο ηλιακό φως, οπότε είναι καλύτερο να επιλέξετε ελαφρώς σκιασμένα περβάζια παραθύρων στην ανατολική ή δυτική πλευρά. Το φθινόπωρο, τα φυτά πρέπει να φωτίζονται έως και 12 ώρες την ημέρα, αλλά η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί σταδιακά στους 10C και κάτω. Οι σύντομες ώρες της ημέρας και οι δροσερές συνθήκες ( + 5-6C) είναι χρήσιμες για τη φρέζια κατά την περίοδο της απελευθέρωσης των βλαστών και όταν ανθίζει, χρειάζεται άφθονο πότισμα και ζεστασιά γύρω στους + 15C.

Το επάνω ντύσιμο των δενδρυλλίων πραγματοποιείται σταδιακά: τα πρώτα σπορόφυτα γονιμοποιούνται με νιτρικό αμμώνιο σε αναλογία 10 g ανά 5 λίτρα νερού. στη συνέχεια κάθε 2-3 εβδομάδες για βελτίωση της ανάπτυξης, χρησιμοποιείται ασθενές (1:20) διάλυμα κοπριάς πουλερικών με την προσθήκη 10 g νιτρικού καλίου και 20 g υπερφωσφορικού ανά 5 λίτρα του μείγματος. Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν τα 10 εκατοστά σε ύψος, είναι δεμένα με ξύλινα ραβδιά για να αποφύγουν το σπάσιμο των λεπτών στελεχών..

Freesia - Φύτευση και αναπαραγωγή Freesia - Φύτευση και αναπαραγωγή Freesia - Φύτευση και αναπαραγωγή

Φρέζια φροντίδα

Η φυσική περιοχή της φρέζιας – η περιοχή του Ακρωτηρίου – βρίσκεται στο ακραίο νότιο σημείο της Αφρικής. Το κλίμα σε αυτήν την περιοχή θυμίζει Μεσόγειο, με κυριαρχία ζεστών και υγρών αέριων μαζών. Η θερινή περίοδος σε αυτήν την περιοχή διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, και ως εκ τούτου η φρέζια «προγραμματίζεται» βιολογικά να ανθίσει τον Φεβρουάριο. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, καλλιεργείται σε θερμοκήπια και θερμοκήπια για κοπή κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού χειμώνα, όταν τα περισσότερα φυτά στο βόρειο ημισφαίριο είναι ακόμη αδρανή. Ταυτόχρονα, οι βολβοί που φυτεύτηκαν σε εξωτερικούς χώρους τον Μάιο ανθίζουν πολύ όμορφα μέχρι τον Οκτώβριο, δίνοντας στον φθινοπωρινό κήπο ακόμα περισσότερη γοητεία..

Φωτισμός. Υπό φυσικές συνθήκες, η φρέζια αναπτύσσεται σε χαμηλές υποτροπικές πλαγιές στη σκιά των θάμνων. Η ίδια ελαφριά σκιά και η προστασία από τον άνεμο πρέπει να παρέχονται στο φυτό στο παρτέρι. Ωστόσο, δεν πρέπει να έχει κρύο βορρά ή πολύ σκοτεινές περιοχές στο πίσω μέρος του κήπου – οι ήσυχοι γκαζόν ανατολικά και δυτικά είναι πιο κατάλληλοι..

Freesia Care - Φωτισμός Freesia Care - Φωτισμός

Το χώμα. Ικανοποιημένη στη φύση με φτωχά βραχώδη εδάφη, η φρέζια σχεδόν σίγουρα θα ριζώσει εκεί που φυτεύτηκε. Αλλά όσο πιο θρεπτική είναι η σύνθεση του εδάφους, τόσο πιο όμορφη θα ανθίσει, απελευθερώνοντας περισσότερους οφθαλμούς και σχηματίζοντας κομψές ταξιανθίες. Η ιδανική επιλογή είναι το χαλαρό τύρφο-φυλλοβόλο έδαφος με την προσθήκη χούμου και χλοοτάπητα. Από πάνω είναι χρήσιμο να στρώσετε με βελόνες, ψιλοκομμένο άχυρο, πριονίδι.

Freesia Care - Έδαφος Freesia Care - Έδαφος

Πότισμα φρέζια πρέπει να είναι μέτρια, ενώ είναι καλύτερα να αφήσετε το χώμα λίγο πιο ξηρό από το να το ποτίσετε, ειδικά αν το χώμα δεν είναι αρκετά χαλαρό. Δύο φορές το μήνα, το φυτό ποτίζεται με άλας καλίου (15-20 g ανά 10 l νερού) και ένα διάλυμα υπερφωσφορικού (30 g ανά 10 l νερού).

Freesia Care - Πότισμα

Πρόληψη παρασίτων και ασθενειών συνίσταται στον ψεκασμό φρέζιας με σαπουνόνερο, το οποίο βοηθά στην αποφυγή ακάρεων αράχνης και αφίδων. Εάν, λόγω δυσμενών συνθηκών, σχηματιστούν σάπιες περιοχές, αφαιρούνται, τα υπόλοιπα υποβάλλονται σε επεξεργασία με υπερμαγγανικό κάλιο ή θεμέλιο.

Freesia Care - Πρόληψη παρασίτων και ασθενειών Freesia Care - Πρόληψη παρασίτων και ασθενειών

Καλτσοδέτα Freesia στα ξύλινα στηρίγματα είναι μια απαραίτητη διαδικασία, δεδομένης της ευθραυστότητας των στελεχών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ψηλές ποικιλίες, καθώς και για αυξημένη ανθοφορία κλαδιών..

Για το χειμώνα, οι κόνδυλοι της νότιας ομορφιάς σκάβονται, καθαρίζονται ελαφρώς από τη βρωμιά και αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρος, τυλιγμένοι σε χαρτί ή βαμβακερό ύφασμα. Μπορείτε επίσης να τα μεταφυτεύσετε σε γλάστρες και την άνοιξη να θαυμάσετε την ανθοφορία στο περβάζι ή τη χαγιάτι..

Freesia Care - Garter

Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία

Μια μεγάλη παλέτα φωτεινών, καθαρών χρωμάτων καθιστά τη φρέζια ένα από τα πιο ελκυστικά λουλούδια για επαγγελματίες ανθοκόμους. Οι χιονάτες και οι κρέμες ποικιλίες, ιδίως, terry, φαίνονται τέλειες σε γαμήλιες ανθοδέσμες. Συχνά συνδυάζονται με ευαίσθητα τριαντάφυλλα και τουλίπες παστέλ αποχρώσεων, λευκά κρίνα, πράσινα χρυσάνθεμα..

Οι λαμπερές κίτρινες, κατακόκκινες, μοβ, ερυθρές, πορτοκαλί, λιλά φρέσιες φαίνονται απίστευτα κομψές περιτριγυρισμένες από πράσινο στον κήπο και με φόντο περιποιημένους γκαζόν. Οι κορεσμένοι και αντίθετοι τόνοι σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε χαρούμενες συνθέσεις για διακόσμηση. Τα λουλούδια Freesia κομμένα ή καλλιεργημένα σε γλάστρες μπορούν να είναι πολύ όμορφα για να διακοσμήσουν το εσωτερικό, επιλέγοντας τους πιο αρμονικούς συνδυασμούς αποχρώσεων.

Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία Freesia στο σχεδιασμό τοπίου και την ανθοκομία

Freesia – φωτογραφία

Το Freesia απαιτεί συντήρηση και διατηρεί τακτικά σταθερές συνθήκες στις οποίες το φυτό θα γίνει μια πραγματική διακόσμηση οποιουδήποτε κήπου. Στη συλλογή μας, έχουμε συλλέξει φωτογραφίες από διάφορες ποικιλίες φρέζιας, που δείχνουν την πολύχρωμη εμφάνισή τους..

Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία Freesia - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός μπάνιου στο Χρουστσόφ (70 φωτογραφίες)
Next Post
Glass tapet i interiøret i leiligheten