Weigela (60 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Weigela (60 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Weigela (60 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Στο σχεδιασμό των προσωπικών οικοπέδων, χρησιμοποιούνται ευρέως πάρκα, παρτέρια, ανθοφόρα φυτά, μεταξύ των οποίων η weigela παίρνει μια ιδιαίτερη θέση. Οι θάμνοι του, άφθονα σπαρμένοι με έντονα ροζ, κόκκινα, λιλά, κίτρινα ή λευκά κουδούνια, δημιουργούν μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα γύρω. Η ανθοφορία εμφανίζεται στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Ορισμένες ποικιλίες, σε ευνοϊκά κλίματα, ανθίζουν ξανά το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή, η weigela γίνεται μια πραγματική διακόσμηση του τοπίου..

Περιγραφή και χαρακτηριστικά

Η φυσική περιοχή της weigela είναι η Άπω Ανατολή της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Συνολικά, υπάρχουν έως και 15 είδη αυτού του φυτού. Αυτός ο καλλωπιστικός θάμνος ανήκει στην οικογένεια των Αγιόκλημα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα, διάμετρος στεφάνης – έως 3,5 μέτρα.

Το Weigela έχει φύλλα μίσχου με σκούρο πράσινο χρώμα, μερικές φορές με κόκκινο περίγραμμα. Όπως τα περισσότερα φυλλοβόλα φυτά, εμφανίζονται αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανθοφορίας. Το χρώμα των ταξιανθιών εξαρτάται από την ποικιλία, επιπλέον, η σκιά τους μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν – από το φως στην αρχή έως πιο κορεσμένο στο τέλος..

Υπάρχουν πολλά λουλούδια στο weigel, λόγω των οποίων ο θάμνος φαίνεται ασυνήθιστα ελκυστικός. Κατά κανόνα, πρόκειται για μικρές (4-5 cm) καμπάνες με πέντε πέταλα, και οι δύο συγκεντρωμένες σε ταξιανθίες και μεμονωμένες. Χωρίς μυρωδιά. Λόγω της ελαφρότητάς τους, θρυμματίζονται γρήγορα σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, επομένως είναι σκόπιμο η weigela να επιλέξει ένα μέρος προστατευμένο από ρεύματα.

Weigela - Περιγραφή και χαρακτηριστικά Weigela - Περιγραφή και χαρακτηριστικά

Είδος Weigela

Όντας ένα φυτό που αγαπά τη θερμότητα, η weigela δεν ανέχεται τον παγετό αρκετά καλά. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες ποικιλίες του καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και ωδεία. Ωστόσο, αρκετοί τύποι θάμνων προσαρμόζονται καλά στις εύκρατες ηπειρωτικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν την Άπω Ανατολή και μερικά υβρίδια.

Weigela νωρίς (Weigela praecox)

Αναπτύσσεται μέχρι περίπου 2 μέτρα. Είναι ανθεκτικό στο κρύο, που αναπτύσσεται άγρια ​​στις βραχώδεις πλαγιές της περιοχής Ουσούρι, στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα. Το Weigela νωρίς αναγνωρίζεται εύκολα από τις μεγάλες συστάδες του με έντονα ροζ και κοκκινωπό-μοβ λουλούδια που κρέμονται, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν για 30 ημέρες..

Weigela νωρίς

Weigela suavis

Ένα είδος χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος μόλις 1,5 μ. Απέκτησε το όνομά του χάρη σε ασυνήθιστα λουλούδια-καμπάνες σε σχήμα χωνιού μήκους έως 6 εκατοστά, με βελούδινη επιφάνεια και μεταβατικές αποχρώσεις (λευκό-ροζ, κόκκινο-ιώδες , λιλά-κρέμα).

Η Weigela είναι ωραία

Weigela middendorff (Weigela middendorffiana)

Διαφέρει σε μεγάλα κρεμώδη κίτρινα λουλούδια, τα πέταλα των οποίων φαίνεται να φωτίζονται από μέσα με έντονες πορτοκαλί κηλίδες. Αυτό το είδος ανθίζει συνήθως δύο φορές – τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος ο θάμνος σχηματίζει ένα αναλογικό στέμμα, λόγω του οποίου φαίνεται ελκυστικό τόσο μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα φυτά.

Weigel Middendorf

Weigela ανθοφορία (Weigela florida)

Κοινή ονομασία για τα υβρίδια. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τόσο μεγάλους θάμνους 3 μέτρων διαφόρων αποχρώσεων όσο και νάνους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση μπαλκονιών, θερμοκηπίων ή αλπικών διαφανειών. Το κύριο πλεονέκτημα των υβριδίων ανθοφορίας σε σύγκριση με τα άγρια ​​είδη weigela είναι ένα πιο πλούσιο χρώμα λουλουδιών, μια μεγάλη ποικιλία παλέτας και επομένως αυξημένη διακοσμητικότητα..

Η Weigela ανθίζει

Προσγείωση weigela

Το Weigela πρέπει να φυτευτεί σε ανοιχτό έδαφος νωρίς την άνοιξη, όταν τα μπουμπούκια αρχίζουν να διογκώνονται σε οπωροφόρα δέντρα και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Είναι καλύτερο να επιλέξετε φυτά τριών ετών-προσαρμόζονται καλύτερα στον κρύο καιρό, ενώ τα νεαρά φυτά μπορεί να πεθάνουν τον πρώτο χειμώνα.

Το κλειδί για μια μακρά και όμορφη ανθοφορία είναι ένας καλός χώρος φύτευσης. Για τη weigela, οι περιοχές στη νότια πλευρά, που φωτίζονται από τον ήλιο και προστατεύονται αξιόπιστα από τους ανέμους, είναι ιδανικές.

Το χώμα πρέπει να είναι χαλαρό και να απορροφά την υγρασία εύκολα. Τα βαριά αργιλώδη εδάφη, τα τσερνοζέμια, οι τύρφοι συνιστώνται να αναμιγνύονται με άμμο και χλοοτάπητα. Το μέγεθος του λάκκου εξαρτάται από το ριζικό σύστημα του δενδρυλλίου. Για ένα τυπικό φυτό, ένα βάθος 40-50 cm θα είναι αρκετά. Περίπου 15 cm στρώματος αποστράγγισης (χαλίκι, διογκωμένος πηλός, σπασμένο τούβλο) πρέπει να χυθεί σε το κάτω μέρος του λάκκου και στη συνέχεια ελαφρύ χώμα με λιπάσματα (κάδος κομποστοποίησης και 100 g nitrophoska κάτω από έναν θάμνο).

Η θεραπεία των ριζών με διεγερτικά ανάπτυξης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιβίωσης της weigela. Κατά τη φύτευση, το ριζικό κολάρο του δενδρυλλίου πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος, το οποίο πρέπει να σφίγγεται καλά και να ποτίζεται. Για να μην στεγνώσει το χώμα, θα πρέπει να πολτοποιηθεί με πριονίδι, άχυρο ή άλλα αυτοσχέδια υλικά..

Η απόσταση μεταξύ ψηλών θάμνων πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα, ενώ οι νάνοι ποικιλίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διαστήματα 80 cm.

Προσγείωση weigela Προσγείωση weigela

Πώς να φροντίσετε μια weigela

Παρά την κακή ανοχή στον παγετό και τον άνεμο, γενικά, το weigela είναι ένα μάλλον ανεπιτήδευτο φυτό. Αρκεί μόνο να τα ενυδατώνετε τακτικά και από καιρό σε καιρό να προσέχετε τον θάμνο και θα ευχαριστήσει πλήρως τους ιδιοκτήτες με άφθονη, μακρά ανθοφορία.

Θερμοκρασία

Σε εύκρατο κλίμα, το weigel δεν απαιτεί ειδικό καθεστώς θερμοκρασίας – αναπτύσσεται καλά στον υπαίθριο χώρο, όπως και άλλοι διακοσμητικοί θάμνοι. Οι βέλτιστες συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι 18-21 C. Συνιστάται μόνο η πρόληψη κρυοπαγήματος των ριζών και των κορμών των νεαρών φυτών το χειμώνα, διαφορετικά μπορεί να πεθάνουν.

Weigela Care - Θερμοκρασία

Πότισμα

Συνιστάται να ποτίζετε τη weigela με μέτρο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε καθιερωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το καλοκαίρι, πρέπει να παρέχετε πιο συχνή ενυδάτωση. Ένα στρώμα σάπας γύρω από τον θάμνο θα βοηθήσει στην αποξήρανση του εδάφους..

Weigela Care - Πότισμα

Χαλάρωση

Αρκετές φορές το χρόνο, το χώμα κάτω από το weigela πρέπει να χαλαρώσει έτσι ώστε οι ρίζες να έχουν πρόσβαση στον αέρα. Θα αρκεί να σκάψετε λίγο θάμνο στην ξιφολόγχη ενός φτυάρι, κάνοντας πίσω από τον κορμό από όλες τις πλευρές κατά περίπου τα 2/3 του στέμματος.

Weigela Care - Χαλάρωση

Λιπάσματα

Για ενεργή ανθοφορία, οι θάμνοι weigela χρειάζονται ιχνοστοιχεία, τα οποία δεν είναι πάντα αρκετά στο έδαφος. Το λίπασμα και η νιτροφόσκα που τοποθετούνται κατά τη φύτευση θα είναι επαρκή για δύο χρόνια. Τον τρίτο χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, αξίζει να προσθέσετε μια νέα μερίδα θρεπτικών συστατικών στο έδαφος. Πρέπει να περιέχουν κάλιο, άζωτο και φώσφορο. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, το επίδεσμο πραγματοποιείται με υπερφωσφορικό και θειικό κάλιο και το φθινόπωρο προστίθεται τέφρα ξύλου (200 g / m2) ή λίπασμα Kemir στο έδαφος.

Weigela Care - Λιπάσματα Weigela Care - Λιπάσματα

Κλάδεμα

Η κατάλληλη στιγμή για κλάδεμα του weigela είναι νωρίς την άνοιξη (Μάρτιος – αρχές Απριλίου). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να αφαιρεθούν κατεψυγμένα και ξηρά κλαδιά, καθώς και να σχηματιστεί το στέμμα. Χωρίς ένα είδος προληπτικού “κούρεμα”, ο θάμνος θα μεγαλώσει και θα υπάρχουν όλο και λιγότερα λουλούδια σε αυτό, ενώ το κλάδεμα θα οδηγήσει στο αντίθετο, θετικό αποτέλεσμα.

Weigela Care - κλάδεμα

Καταφύγιο για το χειμώνα

Ο βαθμός θέρμανσης του weigela εξαρτάται από την περιοχή – στο νότιο κλίμα, μπορείτε να κάνετε μόνο με το κούμπωμα του κορμού και ένα καλό στρώμα από σάπια φύλλα, ενώ στο βόρειο θα πρέπει να αναζητήσετε πιο αξιόπιστες επιλογές. Μερικοί κηπουροί δένουν τα κλαδιά μεταξύ τους και στη συνέχεια τα τυλίγουν με σανό, άχυρο, πευκοβελόνες, μόνωση ρολού, καλύπτουν με αγροΐνες ή μαύρη μεμβράνη. Αυτές οι μέθοδοι είναι ιδιαίτερα σχετικές για τους παγωμένους χειμώνες χωρίς χιόνι, επειδή το ίδιο το χιόνι προστατεύει τα φυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θάνατος των κλαδιών δεν είναι τόσο κρίσιμος για τους θάμνους weigela όσο η ζημιά στις ρίζες. Δεν μπορούν να μονωθούν σε υγρό καιρό. Το αποξηραμένο χώμα στη βάση των φυτών πρέπει να χαλαρώσει, να αναμιχθεί με λίπασμα ή τύρφη και φροντίστε να πασπαλίσετε τον κύκλο του κορμού με το ίδιο μείγμα.

Weigela Care - Καταφύγιο για το Χειμώνα

Αναπαραγωγή weigela

Η Weigela αναπαράγεται με δύο τρόπους – με μοσχεύματα και σπόρους. Αλλά, δεδομένου ότι η καλλιέργεια από σπόρους είναι εξαιρετικά μεγάλη, σχεδόν κανείς δεν το κάνει αυτό στο σπίτι..

Τα μοσχεύματα μπορούν να γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Πράσινοι (ξυλώδεις) βλαστοί μήκους 10-12 εκατοστών κόβονται από το μητρικό φυτό, με ένα μικρό μέρος του κλαδιού δότη. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις οφθαλμούς. Τα σημεία κοπής υποβάλλονται σε επεξεργασία με διεγερτικό σχηματισμού ρίζας και στη συνέχεια τα μοσχεύματα φυτεύονται σε κουτιά δενδρυλλίων με ελαφρύ αμμώδες έδαφος.

Τα μελλοντικά σπορόφυτα πρέπει να παρέχονται με θερμοκρασία + 18-21 και τακτικό πότισμα με ζεστό νερό. Για να δημιουργήσετε ένα φαινόμενο θερμοκηπίου, τα κουτιά καλύπτονται με αλουμινόχαρτο. Υπό τέτοιες συνθήκες, οι ρίζες στα μοσχεύματα εμφανίζονται σε περίπου 25 ημέρες και τα νεαρά φυτά μπορούν να φυτευτούν έξω μετά από 1-2 χρόνια..

Αναπαραγωγή weigela Αναπαραγωγή weigela

Weigela – φωτογραφία

Ακόμη και αρχάριοι κηπουροί μπορούν να φυτέψουν και να μεγαλώσουν weigela και η συγκινητική ομορφιά του θα ριζώσει τέλεια σε κάθε κήπο. Συγκεντρώσαμε μια επιλογή φωτογραφιών με διαφορετικές ποικιλίες, χρώματα φυτών και επιλογές για σχεδιασμό τοπίου.

Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία Weigela - φωτογραφία

Previous Post
Daylily (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
Next Post
Chryzantemy (60 zdjęć)