Daylily (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Daylily (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Daylily (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Daylily είναι ένα όμορφο διακοσμητικό φυτό που αισθάνεται καλά και άνετα σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Είναι ποώδες πολυετές με ποικίλες πολύχρωμες ταξιανθίες. Η περίοδος ανθοφορίας κάθε λουλουδιού είναι μόνο μία ημέρα, οπότε το αρχικό όνομα της ημέρας είναι hemerocallis, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “ομορφιά για μια μέρα”. Στην καθημερινή ζωή, το φωτεινό φυτό ονομάστηκε το λουλούδι της χαράς. Υπάρχει ακόμη ένας μύθος ότι το άγγιγμα της ημέρας ανακουφίζει τις θλίψεις και φέρνει καλή τύχη..

Γενικά χαρακτηριστικά

Το daylily δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά και ανεπιτήδευτο. Αγαπά τον ήλιο και την υγρασία, αλλά ανέχεται εύκολα τις ιδιοτροπίες του καιρού, τους κρύους χειμώνες, τον παγετό και τον άνεμο.

Ανθίζει για περίπου ένα μήνα, αλλά ο χρόνος είναι διαφορετικός για διαφορετικά είδη. Βασικά, αυτό είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να ανθίσουν αρκετές φορές την εποχή. Το άρωμα είναι λεπτό και λεπτό, με λεπτές νότες σανταλόξυλου. Ο αριθμός των οφθαλμών σε έναν μίσχο είναι περίπου πενήντα. Προκειμένου το παρτέρι να παραμένει πάντα φωτεινό, είναι καλύτερο να φυτέψετε διαφορετικούς τύπους το ένα δίπλα στο άλλο..

Daylily - Γενικά χαρακτηριστικά Daylily - Γενικά χαρακτηριστικά

Είδη ημέρας

Υπάρχουν αρκετές δεκάδες ποικιλίες ημερήσιου γάλακτος στον κόσμο. Διαφέρουν ως προς την εμφάνιση, τη δομή, τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης, τα σχήματα των πετάλων και τις ταξιανθίες. Σε κήπους και παρτέρια, χρησιμοποιούνται τα πιο διακοσμητικά είδη με πλούσια μπουμπούκια. Οι μεμονωμένοι θάμνοι με σωστή φροντίδα μπορούν να μεγαλώσουν έως και 15 χρόνια.

Οι ημερήσιες ταξινομούνται σύμφωνα με διαφορετικά κριτήρια:

Από το ύψος του μίσχου. Αυτά είναι χαμηλά (30 cm), μεσαία (30-60 cm), σχετικά ψηλά (60-90 cm) και υψηλά (από 90 cm).

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Εκτός από τις ανθοφόρες μακράς ανθοφορίας, υπάρχουν και αυτές της ημέρας και της νύχτας. Η πρώτη άνθιση το πρωί και η τελευταία μέχρι το βράδυ, η δεύτερη ανθίζει το βράδυ και μαραίνεται μέχρι το μεσημεριανό.

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Οι πρώτες ποικιλίες ανοίγουν μέχρι τον Ιούνιο, μέσα Ιουλίου-μέσα στις αρχές Αυγούστου-στα μέσα Αυγούστου-μόλις μεσαίες, μετά από αυτές-στα μέσα αργά, και στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα είδη αργά ανθίζουν.

Ανά τύπο βλάστησης. Οι ύπνοι είναι ιδανικοί για κρύους χειμώνες. Αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξή τους παγώνει και με την άφιξη της θερμότητας, ξαναρχίζει με ανανεωμένο σθένος. Τα αειθαλή διατηρούν τα φύλλα τους ακόμη και το χειμώνα και ζωντανεύουν με κάθε θέρμανση, αλλά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη δεν ριζώνουν καλά λόγω των μεταβλητών καιρικών συνθηκών. Τα ημι -αειθαλή εξαρτώνται από το κλίμα – σε ψυχρές κλιματολογικές ζώνες συμπεριφέρονται σαν κοιμισμένες ποικιλίες και σε ζεστές περιοχές μοιάζουν μάλλον με αειθαλή.

Κατά καταγωγή. Τα είδη είναι κλασικές φυσικές ποικιλίες. Για παράδειγμα, καφέ, λεμόνι και κίτρινο. Αρχίζουν να ανθίζουν τον Μάιο. Οι ποικιλίες εκτρέφονται από κτηνοτρόφους. Είναι πολύχρωμα και διακοσμητικά υβρίδια με μεσαία έως όψιμη ανθοφορία..

Οι ενδιαφέρουσες διακοσμητικές ποικιλίες περιλαμβάνουν:

– Μεγάλο κόκκινο-ροζ μάτι του δράκου με λουλούδι έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Ρομαντικό λιλά μέσο Ρομαντικό τριαντάφυλλο με μεγάλο λουλούδι έως 17 εκατοστά.

– Κομψό και κομψό Ivory Arctic Snow.

Τσαλακωμένη λεβάντα Edge of Darkness με σκούρο ιώδες μέσο

– Σκούρο λιλά-κρασί αρωματικά ξεχασμένα όνειρα.

– Terry έντονο πορτοκαλί Three Tiers

– Λεβάντα με ροζ Light Years Away με χρυσό περίγραμμα.

Αντιπαράθεση κρεμώδης καναδική συνοριακή περίπολος με σκοτεινό μάτι.

– Κληρονομικό πλούτο κυματοειδές ροδάκινο με αρχικές φυσαλίδες

– Κομψή ασημένια λεβάντα Royal Braid.

– Καλοκαιρινό κρασί Bright Wine

– Dramatic Wild Horses cream cream με μεγάλο κέντρο αντίθεσης.

– Ζαρωμένο κόκκινο πυρκαγιά Calgary

– Φωτεινό και ζουμερό πορτοκαλί Tiger.

– Μεγάλη και αρωματική Νυχτερινή Χόβολη.

Daylily - Είδη Daylily - Είδη Daylily - Είδη Daylily - Είδη Daylily - Είδη

Φροντίδα ημέρας

Για φύτευση, χρησιμοποιείται θρεπτικό χώμα κήπου. Ένα πολυετές φυτό απαιτεί προετοιμασμένο και εμπλουτισμένο χώμα. Αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, διαφορετικά ο θάμνος θα αναπτυχθεί ενεργά, αλλά δεν θα ανθίσει. Είναι επίσης σκόπιμο να αποφεύγετε το βαρύ αργιλώδες έδαφος και τις περιοχές όπου τα υπόγεια ύδατα είναι σταθερά στάσιμα. Τέτοιες συνθήκες είναι ανεκτές από το ρίζωμα. Η καλή αποστράγγιση ή το ανυψωμένο παρτέρι μπορεί να σώσει.

Το καθημερινό χρειάζεται ήλιο και χώρο, επειδή με την πάροδο του χρόνου, ένας πολυετής θάμνος μπορεί να μεγαλώσει έως και 80 εκατοστά σε διάμετρο. Δώστε περιοδικά κάλιο και φώσφορο. Οι βελόνες, η τύρφη, το πριονίδι, τα τσιπ ξύλου είναι κατάλληλα για σάπωση. Τα λιπάσματα μπορούν να απορριφθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Μην ποτίζετε το καθημερινό από πάνω. Καλύτερα να βρέξετε το χώμα με λάστιχο για να διατηρήσετε τα λουλούδια και τα φύλλα στεγνά. Την άνοιξη, το άζωτο εισάγεται στο έδαφος. Η σίτιση με φώσφορο και κάλιο είναι απαραίτητη πριν και αμέσως μετά την ανθοφορία. Για να προστατέψετε το φυτό από τον παγετό, καλύψτε το για το χειμώνα με κλαδιά ερυθρελάτης, ξερά φύλλα ή άχυρο.

Daylily - Φροντίδα Daylily - Φροντίδα

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Το Daylily αναπαράγεται με τον κλασικό τρόπο: με σπόρους ή φυτικά. Αλλά οι σπόροι χρησιμοποιούνται μόνο από κτηνοτρόφους. Με μια τέτοια φύτευση, μόνο τα φυσικά είδη διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους. Το αγρόκτημα έχει περισσότερο από αρκετή βλαστική αναπαραγωγή.

Χωρίζοντας τον θάμνο. Οι ώριμοι θάμνοι χωρίζονται σε μέρη την άνοιξη. Τα πρώτα πράσινα φύλλα μετά το χειμώνα εμφανίζονται αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού. Μόλις μεγαλώσουν, το καθημερινό πρέπει να χωριστεί. Εάν το σφίξετε πολύ, τότε ο θάμνος θα ανθίσει μόνο το επόμενο έτος. Είναι ακόμη πιο εύκολο με ώριμα φυτά 5 ετών. Μπορούν να ξεθάψουν εντελώς και να χωριστούν σε 2-3 μέρη, διατηρώντας ένα κομμάτι του ριζώματος για το καθένα. Οι χαλαρές ποικιλίες μπορούν να χωριστούν με το χέρι, ενώ άλλες χρησιμοποιούν εργαλεία κήπου..

Διαίρεση παλαιών θάμνων. Οι θάμνοι άνω των 10 ετών έχουν νεαρές ρίζες μόνο σε νεαρά περιφερειακά κλαδιά, επομένως μόνο τέτοια delenki ριζώνουν καλά. Το κεντρικό μέρος θα πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί: αραιώστε και συντομεύστε το ρίζωμα για να τονώσετε ξανά την ανάπτυξή του. Τέτοια μοσχεύματα παραμένουν σε σπορόφυτα έως και 2 χρόνια. Μόνο τότε μπορούν να μεταμοσχευθούν σε μόνιμο μέρος..

Ρίζοντας ταξιανθίες. Οι ειδικοί ονομάζουν αυτό τον πολλαπλασιασμό της τεχνολογίας. Η ροζέτα φύλλων στο μίσχο έχει ρίζες προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο λουλούδι με όλα τα ειδικά και ποικιλιακά χαρακτηριστικά του. Αλλά πρώτα, πρέπει να δώσετε στις πρίζες όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν. Αφαιρέστε το μίσχο μόνο αφού στεγνώσει τελείως το πάνω μέρος. Αρχικά, η ροζέτα τοποθετείται σε νερό μέχρι να βλαστήσουν οι πρώτες ρίζες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βοτανικά διεγερτικά ανάπτυξης. Όταν οι ρίζες φτάσουν τα 5 εκατοστά, η ροζέτα μπορεί να μεταμοσχευθεί σε γλάστρα με ειδικό υπόστρωμα λουλουδιών. Θα χρειαστεί χρόνος και πολλή υγρασία. Εάν το καθημερινό ριζώνει καλά και σταθερά το χειμώνα, στα μέσα της άνοιξης μπορεί ήδη να μεταφερθεί σε ανοιχτό έδαφος..

Daylily - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Daylily - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Τα Daylilies είναι μερικά από τα διακοσμητικά λουλούδια χωρίς προβλήματα γύρω. Εάν ακολουθείτε τους απλούς κανόνες περίθαλψης, πρακτικά δεν αρρωσταίνουν και δεν φοβούνται τα παράσιτα. Για να αποφύγετε τα παράσιτα και τις λοιμώξεις, αρκεί να αφαιρέσετε εγκαίρως τα μαραμένα λουλούδια..

Από τις ασθένειες, η σήψη του κολάρου της ρίζας συμβαίνει λόγω περίσσειας αζώτου, υγρασίας, ανεπαρκούς αερισμού, κατά τη φύτευση πολύ βαθιά ή μετά τον παγετό.

Η μυκητιακή ασθένεια προκαλεί ριγέ φύλλα. Στα πρώτα συμπτώματα, αρκεί να αφαιρέσετε τις πληγείσες περιοχές και να αντιμετωπίσετε το φυτό με μυκητοκτόνα.

Μια άλλη μυκητιακή ασθένεια είναι η σκουριά. Υπάρχουν διάφορα στάδια στην ανάπτυξη ενός μύκητα. Ένα από αυτά είναι κίτρινο-πορτοκαλί φλύκταινες με σκόνη. Η μέθοδος του αγώνα είναι παρόμοια.

Μεταξύ των παρασίτων, υπάρχουν θρίπες και κουνούπια ημερησίως. Για την καταπολέμησή τους, χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, μηχανικός καθαρισμός και αφαίρεση κατεστραμμένων φυτών..

Daylily - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Daylily - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Daylily – φωτογραφία

Για να μάθετε πώς μοιάζει η καθημερινή μέρα, με τι συνδυάζεται και πού να την τοποθετήσετε, ρίξτε μια ματιά στις επιλογές φωτογραφιών μας! Συλλέξαμε φωτεινά δείγματα από το πολύχρωμο λουλούδι της χαράς, οπότε προσέξτε και εμπνευστείτε!

Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία Daylily - φωτογραφία

Previous Post
Τεντωμένες οροφές δύο επιπέδων (+95 φωτογραφίες)
Next Post
Weigela (60 bilder): typer og omsorg