Καλαθέα (70 φωτογραφίες): τύποι, φροντίδα και καλλιέργεια
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Καλαθέα (70 φωτογραφίες): τύποι, φροντίδα και καλλιέργεια

Καλαθέα (70 φωτογραφίες): τύποι, φροντίδα και καλλιέργεια

Το Calathea είναι ένα κομψό και εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό, ένας από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της οικογένειας βέλους. Καλλιεργείται στο σπίτι και στα θερμοκήπια, αν και αρχικά ήρθε σε εμάς από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και γρήγορα ερωτεύτηκε τους καλλιεργητές λουλουδιών λόγω των όμορφων και θεαματικών φύλλων του. Είναι αδύνατο να μην το παρατηρήσετε στο κατάστημα, στο περβάζι ή στον κήπο. Αμέσως προσελκύει την προσοχή με μια ποικιλία χρωμάτων φύλλων. Αν και το calathea είναι αρκετά ιδιότροπο και απαιτεί συνεχή φροντίδα, όλες οι προσπάθειες αποδίδονται πλήρως από τις ασύγκριτες διακοσμητικές του ιδιότητες..

Γενικά χαρακτηριστικά

Η περιοχή διανομής του Calathea δεν τελειώνει στη Νότια Αμερική. Είναι πολύ πιο εκτεταμένο και ποικίλο, καλύπτει σχεδόν όλες τις τροπικές περιοχές σε διαφορετικές ηπείρους, με εξαίρεση την Αυστραλία. Για παράδειγμα, η οικογένεια βέλους είναι κοινή στην Αφρική, την Ινδία, την Ωκεανία.

Τα περισσότερα από τα μέλη αυτής της οικογένειας μοιάζουν με λιάνα ή είναι ποώδη. Το ανεπτυγμένο ρίζωμα αποθηκεύει υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Το Calathea δεν ανέχεται την ξηρότητα και πεθαίνει γρήγορα όταν υπάρχει έλλειψη νερού.

Το Calathea είναι πολυετές. Στο δωμάτιο, μεγαλώνει μέχρι ένα μέτρο, μερικές φορές περισσότερο. Διακρίνεται από ένα πλούσιο καπάκι φύλλων διαφόρων σχημάτων. Είναι μεγάλα, έως 20 εκατοστά, σε διαφορετικές αποχρώσεις. Η κάτω πλευρά είναι συχνά διαφορετικής απόχρωσης, αλλά υπάρχουν και απλά φύλλα. Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούν την κεντρική φλέβα για την ύφανση καλαθιών. Ως εκ τούτου, το κύριο όνομα του λουλουδιού, “calathea” είναι “καλάθι”. Οι Βραζιλιάνοι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν το calathea για να καλύψουν τις στέγες.

Στην ανθοκομία, χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυλλοβόλο φυτό. Το μεγάλο ποικίλο φύλλωμα εκτιμάται πολύ περισσότερο από την ασυνήθιστη ανθοφορία. Ο φυσικός μηχανισμός είναι επίσης ενδιαφέρον: τα φύλλα ξεδιπλώνονται προς το φως για να συλλέξουν τη μέγιστη ποσότητα αυτού. Κατά συνέπεια, μετά τη νύχτα ξαπλώνουν σχεδόν οριζόντια και κατά τη διάρκεια της ημέρας σηκώνονται και διπλώνουν, σαν να έχουν διπλωμένα χέρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην καθημερινή ζωή, η Καλαθέα κάποτε ονομαζόταν λουλούδι προσευχής..

Η ενεργός περίοδος ανθοφορίας ξεκινά την άνοιξη. Η ταξιανθία έχει σχήμα ακίδας, με απαράμιλλα πολύχρωμα λουλούδια. Διαρκεί για ένα μήνα. Υπάρχουν επίσης περισσότερες διακοσμητικές ποικιλίες, αλλά αυτό είναι μάλλον μια εξαίρεση..

Calathea - Γενικά χαρακτηριστικά Calathea - Γενικά χαρακτηριστικά Calathea - Γενικά χαρακτηριστικά

Τύποι calathea

Αρκετές ποικιλίες calathea καλλιεργούνται στο σπίτι, οι οποίες είναι καλά προσαρμοσμένες σε εσωτερικούς χώρους. Όταν επιλέγετε ένα φυτό, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην κατάσταση των φύλλων και στην εμφάνισή του. Οι διακοσμητικοί τύποι έχουν διαφορετικά σχέδια και χρώματα, μπορεί να είναι συμμετρικοί ή ασύμμετροι, λείοι ή βελούδινοι, σε διαφορετικές αποχρώσεις. Μερικά από αυτά επίσης ανθίζουν έντονα, για παράδειγμα, το Crocata. Και υπάρχουν ποικιλίες που έχουν όμορφα λουλούδια και φύλλα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, calathea Varshevich.

Calathea Crocata

Μια όμορφη διακοσμητική καλαθέα σαφράν που προέρχεται από την ακτή του Αμαζονίου. Τα “ψεύτικα” λουλούδια συλλέγονται σε κοντές ταξιανθίες σε μακριούς μίσχους. Τα αληθινά λουλούδια, ωστόσο, είναι σχετικά αδιάκριτα και κρυμμένα ανάμεσα στα βράκτια, με τα οποία σχεδόν συγχωνεύονται με μια σκιά. Τα κόκκινα-πορτοκαλί κεριά φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε βελούδινο σκούρο πράσινο φόντο..

Calathea Crocata

Καλαθέα Βάρσεβιτς

Μεγάλη ποικιλία με πυκνές ρόδακες και επιμήκη φύλλα. Οβάλ πλάκες σε βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα με ανοιχτόχρωμο μοτίβο και ματζέντα πίσω. Κρεμώδεις ροζ αιχμές-ταξιανθίες φαίνονται ασυνήθιστες. Τα μπράκτια είναι ελαφριά, μερικές φορές τελείως λευκά. Οι μίσχοι είναι κοντοί, μπορντό.

Καλαθέα Βάρσεβιτς

Λεοπάρδαλη Calathea

Πήρε το όνομά του για το χαρακτηριστικό στίγμα του χρώματος. Η φλέβα στο κέντρο σχηματίζει ένα αναγνωρίσιμο στολίδι που θυμίζει λεοπάρδαλη εκτύπωση. Τα κίτρινα λουλούδια ενισχύουν μόνο την εντύπωση.

Λεοπάρδαλη Calathea

Calathea Roseolikta

Μια φωτεινή και ενδιαφέρουσα ποικιλία με ροζ σχέδια. Αν και το μοτίβο εξασθενεί σταδιακά, παραμένει ορατό. Το πιο εντυπωσιακό υποείδος είναι το Medallion. Υπάρχει επίσης μια πιο θαμπή Rosie, λευκόχρωμη Cynthia και ριγέ Illustri..

Calathea Roseolikta

Καλαθέα Μακόγια

Αυτή η ποικιλία είναι εγγενής στις τροπικές περιοχές της Βραζιλίας. Αισθάνεται καλύτερα σε θερμοκήπια με υψηλή υγρασία, αλλά ανέχεται τον άμεσο ψεκασμό πολύ χειρότερα. Οι πλάκες των φύλλων είναι μεγάλες και μακριές, οβάλ σε σχήμα, με σκούρο άκρο και μπορντό εσωτερική πλευρά. Το μοτίβο έξω και κάτω επαναλαμβάνεται εντελώς.

Καλαθέα Μακόγια

Η Καλαθέα είναι υπέροχη

Αυτή είναι μια από τις απλές και ανεπιτήδευτες ποικιλίες, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα για φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα έχουν ελλειπτικό μοτίβο. Η πίσω πλευρά του φωτεινού πιάτου είναι μια βαθιά κόκκινη απόχρωση, που γίνεται μωβ.

Η Καλαθέα είναι υπέροχη

Φροντίδα Calathea

Το Calathea είναι ένα από τα πιο απαιτητικά τροπικά φυτά για σπιτάκια σπιτιού. Αλλά μπορείτε επίσης να το αντιμετωπίσετε εάν προσεγγίσετε σωστά το ζήτημα.

Το φυσικό έδαφος για το Calathea είναι ελαφρύ και αναπνέει. Τα υποστρώματα των νοικοκυριών συλλέγονται με βάση φυλλώδες έδαφος. Η χαλαρότητα παρέχεται από τύρφη και άμμο. Κομπόστ, κάρβουνο, φλοιός, βελόνες είναι υπεύθυνα για τα χρήσιμα συστατικά. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χούμο. Ένα κλασικό επαγγελματικό μείγμα λουλουδιών με ήδη ισορροπημένη σύνθεση είναι επίσης κατάλληλο..

Σύνθετα λιπάσματα χρησιμοποιούνται για συστηματική σίτιση. Κατά την περίοδο της ενεργού ανάπτυξης, απαιτείται άζωτο και ασβέστιο. Χορηγούνται κάθε λίγες εβδομάδες. Συνεχίστε την εντατική σίτιση για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ανθοφορία..

Για τις περισσότερες ποικιλίες, δεν αρκεί η υψηλότερη, αλλά σταθερή θερμοκρασία. Το καλοκαίρι είναι περίπου από +15 έως + 25C. Ελάχιστο χειμώνα με ελάχιστο πότισμα + 12C.

Το Calathea είναι πολύ ευαίσθητο στα ρεύματα και τις ξαφνικές αλλαγές. Δεν μπορείτε να το βάλετε στο διάδρομο ή κοντά σε συνεχώς ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες..

Συνιστάται να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως. Λόγω της περίσσειάς τους, το λουλούδι ξεθωριάζει και ξεθωριάζει και οι πλάκες κουλουριάζονται. Η ιδανική επιλογή είναι μια ημισκιερή γωνία. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα σε ένα βαρετό εσωτερικό..

Υπό φυσικές συνθήκες, το calathea αναπτύσσεται στις όχθες των ποταμών και των λιμνών, επομένως απαιτεί υψηλή υγρασία και τακτικό πότισμα. Spεκάστε το λουλούδι συνεχώς με ένα λεπτό μπουκάλι ψεκασμού. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και καθισμένο. Βότσαλα ή βρύα χύνονται στον κάτοχο της κατσαρόλας. Σταδιακά ενυδατώνονται όπως απαιτείται, αλλά δεν πρέπει να επιτρέπεται η στασιμότητα..

Δεν ψεκάζονται ποικιλίες με εφηβικά και βελούδινα φύλλα. Αυτό μπορεί να βλάψει το λεπτό φύλλωμα και να οδηγήσει σε σήψη. Τέτοια είδη λούζονται στο ντους αρκετές φορές το μήνα και για υγρασία ψεκάζουν τον αέρα γύρω. Είναι βολικό να αποτινάξετε τη σκόνη με μια μαλακή βούρτσα.

Φροντίδα Calathea Φροντίδα Calathea Φροντίδα Calathea

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Η νεαρή calathea πρέπει να μεταμοσχεύεται ετησίως, κατά προτίμηση αμέσως με την έναρξη της άνοιξης. Ενήλικες – περίπου μία φορά κάθε 3 χρόνια, όπως απαιτείται. Είναι εύκολο να το παρακολουθήσετε: το ρίζωμα προεξέχει αργά από τις οπές αποστράγγισης. Ο καλύτερος τρόπος είναι η μεταφόρτωση, επειδή η ρίζα δεν ανέχεται το σκάψιμο καλά. Επομένως, είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το χωμάτινο κομμάτι.

Είναι πιο βολικό να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ρηχά δοχεία μεγάλης διαμέτρου. Είναι ιδανικά για επιφανειακά συστήματα. Ένα νέο υπόστρωμα πρέπει να προστεθεί στη νέα γλάστρα και ένα στρώμα αποστράγγισης με βότσαλα τοποθετείται στο κάτω μέρος. Μην συμπιέζετε πολύ το χώμα για να το διατηρείτε να αναπνέει..

Νέα καλαθέα αναπτύσσονται από μοσχεύματα. Για να γίνει αυτό, κατά τη μεταφύτευση από το μητρικό φυτό, μπορούν να διαχωριστούν διάφορες διαδικασίες. Επιλέξτε το πιο δυνατό, με ρίζες και ένα ζευγάρι φύλλα. Φυτεύονται σε συνθήκες θερμοκηπίου σε προετοιμασμένο υπόστρωμα σε υψηλή υγρασία και θερμοκρασία περίπου + 23 … + 25C.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να χωρίσετε το ρίζωμα σε κομμάτια. Διαφορετικά, η σειρά και ο μηχανισμός δράσης δεν αλλάζουν. Πασπαλίστε μόνο τις φέτες πρώτα αφού τις χωρίσετε με κάρβουνο.

Calathea - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Calathea - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Το Calathea είναι απαλό και λεπτό, οπότε τα παράσιτα αποτελούν ιδιαίτερη απειλή γι ‘αυτήν. Τις περισσότερες φορές ξεκινούν σε νεαρά φύλλα. Στο πρώτο σημάδι της εμφάνισης εντόμων, αφίδων, θρίπων ή άλλων παρασίτων, λάβετε αμέσως μέτρα για την προστασία της καλατέας.

Σε χώρους όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χημικά εντομοκτόνα, δώστε προσοχή στις παραδοσιακές μεθόδους: διάλυμα σαπουνιού, επικονίαση με θείο, βιολογικά προϊόντα, εγχύσεις βοτάνων.

Εάν παρακολουθείτε συνεχώς το calathea και το φροντίζετε εγκαίρως, δεν είναι σχεδόν ευαίσθητο σε ασθένειες. Αλλά για αυτό, είναι σκόπιμο να αποφύγετε ακόμη και μικρές αποκλίσεις. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγρασία. Με έλλειψη, η καλαθέα στεγνώνει, κιτρινίζει και πέφτει, και με περίσσεια, η ρίζα σαπίζει.

Calathea - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Calathea - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Calathea – φωτογραφία

Το ίδιο το Calathea είναι ένα θεαματικό φυτό, αλλά θα παίξει ακόμα καλύτερα με ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Για να βρείτε φρέσκες ιδέες και ασυνήθιστες λύσεις, δείτε τη συλλογή φωτογραφιών μας!

Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία Calathea - φωτογραφία

Previous Post
Ιδέες σχεδιασμού για μια μικρή κουζίνα στο Χρουστσόφ (65 φωτογραφίες)
Next Post
Siding under en stein (65 bilder): utsikt, vakre ideer
Adblock
detector