Dracaena (30 φωτογραφίες): φροντίδα στο σπίτι
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Dracaena (30 φωτογραφίες): φροντίδα στο σπίτι

Dracaena (30 φωτογραφίες): φροντίδα στο σπίτι

Μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας φυτών εσωτερικού χώρου, η dracaena είναι μια μεγάλη ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τόσο συμπαγείς φοίνικες όσο και μεγάλα δέντρα ύψους έως 1,5-2 μέτρα. Ο φυσικός βιότοπος αυτών των αειθαλών βοτάνων της οικογένειας των σπαραγγιών είναι υποτροπικά και τροπικά δάση. Λόγω των διακοσμητικών ιδιοτήτων και της ανεπιτήδευτης φροντίδας του, το dracaena είναι ιδανικό για τον εξωραϊσμό διαμερισμάτων, γραφείων, αναπαραγωγής σε θερμοκήπια και χειμερινούς κήπους.

Οι κύριοι τύποι dracaena

Αν και υπάρχουν περισσότερα από εκατό ονόματα άγριας δράκας, μόνο περίπου 15. καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους. Ανάλογα με το είδος, αυτά τα φυτά διαφέρουν ως προς το μέγεθος του κορμού, το μέγεθος και το σχήμα των φύλλων και το χρώμα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν στη φωτογραφία, επειδή είναι τα dracaena που διακοσμούν παντού τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους..

Dracaenasanderiana

Μοιάζει πολύ με μίσχους μπαμπού, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Ανοιχτό πράσινο με ξυλώδη “δαχτυλίδια”, οι μίσχοι αυτού του φυτού τελειώνουν στην κορυφή με επιμήκη μυτερά φύλλα μήκους έως 25 εκ. Το συνολικό ύψος μπορεί να φτάσει τα 70-100 εκ. Πιστεύεται ότι η εξωτική Dracaena Sandera με τα όμορφα συνυφασμένα μοσχεύματα φέρνει ευτυχία και τύχη στον ιδιοκτήτη του στη ζωή.

Dracaena Sander

Dracaena deremskaya (Dracaenaderemensis)

Έχει μακριά (έως 50 εκατοστά) στενά λογχοειδή φύλλα που αναπτύσσονται προς τα πάνω απευθείας από ένα φαρδύ, δύσκαμπτο κορμό. Το χρώμα μπορεί να είναι είτε σκούρο πράσινο είτε μικτό, όταν στο κέντρο κάθε φύλλου υπάρχει μια λευκό-οριοθετημένη λωρίδα σκουρότερης / ανοιχτότερης απόχρωσης από ό, τι στις άκρες. Οι ρακεμόζες ερυθρόλευκες ταξιανθίες που εμφανίζονται στις μασχάλες του φυτού έχουν μια όχι πολύ ευχάριστη μυρωδιά.

Dracaena deremskaya Dracaena deremskaya

Dracaena αρωματικό (Dracaenafragrans)

Μπορεί να μεγαλώσει στο μέγεθος ενός πραγματικού δέντρου – 2,5 μ. Με ισχυρό κορμό και μεγάλα τοξωτά φύλλα (πλάτος 6-8 εκ., Μήκος έως 70 εκ.) Χαρακτηριστικού χρώματος. Το όνομα «αρωματικό» που απέκτησε αυτή η dracaena λόγω της απτής μυρωδιάς του φρεσκοκομμένου σανού που προέρχεται από ταξιανθίες ρακεμόζης, οι οποίες είναι συνήθως κρεμ ή ροζ-πρασινωπές. Αυτό το φυτό ανέχεται καλά τη σκιά και τις θερμοκρασίες έως + 10 ° С.

Dracaena αρωματικό

Dracaena unbent (Dracaenareflexa)

Διαφέρει στο ότι τα επιμήκη (15-20 εκατοστά) και τα στενά φύλλα του με λευκό ή κρεμ περίγραμμα, τα οποία γειτνιάζουν με τον κορμό σε δέσμες, είναι ελαφρώς λυγισμένα στα άκρα. Αυτό το πλούσιο φυτό μοιάζει με μειωμένο τροπικό θάμνο, λόγω του οποίου φαίνεται πολύ διακοσμητικό σε οποιοδήποτε περιβάλλον..

Η Δράκαινα δεν λυγίζει

Dracaena Godsef (Dracaenagodseffiana)

Έχει μικρή ομοιότητα με τους συγγενείς του: δεν έχει κορμό και τα οβάλ κηλιδωμένα φύλλα αναπτύσσονται σε λεπτά κλαδιά απευθείας από το έδαφος. Οι χαοτικές κιτρινόλευκες κουκίδες πάνω από ένα πράσινο φόντο μοιάζουν με πιτσιλιές χρώματος, αλλά υπάρχουν ποικιλίες με πιο εξελιγμένο μοτίβο..

Dracaena Godsef

Dracaena Marginata (Dracaenamarginata)

Έχει τη μεγαλύτερη ομοιότητα με έναν φοίνικα μεταξύ όλων των άλλων ειδών. Τα πολυάριθμα στενά φύλλα του συλλέγονται σε έναν ξυλώδη κορμό σε ένα ή περισσότερα τσαμπιά. Αυτό το φυτό είναι ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα στον φωτισμό, αγαπά τη σκιά και τον ζεστό, υγρό καιρό..

Dracaena Marginata

Dracaena Janet Craig

Ένας πολύ όμορφος ψηλός φοίνικας με μεγάλα, ελαφρώς φαρδιά φύλλα, ο οποίος είναι ιδανικός για καλλιέργεια σε μπανιέρες. Σε έναν λεπτό (έως 8 εκατοστά σε διάμετρο) πράσινο κορμό, υπάρχουν πολλά καταπράσινα κλαδιά ταυτόχρονα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο φυτό από την άποψη της οικολογίας – η dracaena Janet Craig και μερικά άλλα είδη φιλτράρουν τέλεια τον αέρα, καθαρίζοντάς τον από επιβλαβείς ακαθαρσίες και κορεσμένος με οξυγόνο.

Dracaena Janet Craig Dracaena Janet Craig

Σωστή φροντίδα για τη dracaena

Παρά το γεγονός ότι το ιδανικό κλίμα για διαφορετικούς τύπους dracaena θα πρέπει να είναι ελαφρώς διαφορετικό, αυτές οι αποχρώσεις δεν είναι θεμελιώδεις. Γενικά, το φυτό προσαρμόζεται τέλεια στις κανονικές συνθήκες του νοικοκυριού, παραμένοντας φρέσκο ​​και πράσινο για πολλά χρόνια..

Καθεστώς θερμοκρασίας

Η βέλτιστη θερμοκρασία για το dracaena είναι η διακριτική θερμότητα στην περιοχή των 20-25 ° C. Το χειμώνα, επιτρέπεται μείωση στους + 15 ° C, αλλά εάν ο αέρας είναι ακόμη πιο κρύος, το φυτό μπορεί να πεθάνει. Από την υπερβολική ζέστη, τα φύλλα του μαραίνονται γρήγορα, χάνοντας την ελκυστική τους εμφάνιση..

Φροντίδα Dracaena - Θερμοκρασιακό καθεστώς

Φωτισμός

Στη φύση, η dracaena αναπτύσσεται στις σκιασμένες μεσαίες και κατώτερες βαθμίδες των τροπικών δασών, οπότε οι άμεσες ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου είναι καταστροφικές για αυτό. Για το λόγο αυτό, μην αφήνετε γλάστρες με διακοσμητική παλάμη στα νότια περβάζια ή λότζες. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μέρος στο διαμέρισμα όπου το φως είναι πιο ήπιο – για παράδειγμα, στην ανατολική ή τη δυτική πλευρά.

Η Dracaena με μεγάλα φύλλα, τα οποία έχουν ανοιχτές κηλίδες ή ρίγες, χρειάζονται περισσότερο ήλιο και οι στενόφυλλες σκούρες πράσινες ποικιλίες προτιμούν τη σκιά.

Dracaena Care - Φωτισμός

Υγρασία

Οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζονται από υψηλή υγρασία. Φυσικά, δεν θα λειτουργήσει η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος σε ένα διαμέρισμα ή γραφείο, αλλά η dracaena θα απαντά πάντα με ευγνωμοσύνη στον ψεκασμό των φύλλων με ζεστό νερό από ένα μπουκάλι ψεκασμού ή στην εγκατάσταση ενός υγραντήρα όχι μακριά από αυτό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιείτε τέτοιες εκδηλώσεις το χειμώνα, όταν η θέρμανση είναι ενεργοποιημένη και κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού. Με τη σειρά του, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει ως φυσικό φίλτρο, καθαρίζοντας τον αέρα του εσωτερικού χώρου από περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα ή επιβλαβείς ατμούς φορμαλδεhyδης, που βρίσκονται συχνά σε έπιπλα και σύγχρονα υλικά φινιρίσματος..

Dracaena Care - Υγρασία

Πότισμα

Το μόνο που πρέπει να θυμάστε όταν ποτίζετε το dracaena είναι το μέτρο. Το χώμα στο δοχείο πρέπει πάντα να παραμένει ελαφρώς υγρό, αλλά σε καμία περίπτωση να μην μετατραπεί σε βάλτο ή πετρώδη άμμο. Το φυτό είναι αρκετά κατάλληλο για εγκατεστημένο νερό βρύσης σε θερμοκρασία δωματίου, το χειμώνα μπορεί να ζεσταθεί ελαφρώς (έως 25-30 ° C).

Dracaena care - πότισμα Dracaena care - πότισμα

Λιπάσματα

Όπως και με άλλα φυτά, η ανάπτυξη του dracaena επιβραδύνεται την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα, επομένως, η σίτιση πρέπει να πραγματοποιείται κυρίως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλα ορυκτά συγκροτήματα για φυτά εσωτερικού χώρου που πωλούνται σε ανθοπωλεία. Πρέπει να προστεθούν σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία (συνήθως 1-2 φορές το μήνα). Με την ίδια συχνότητα, αξίζει να χαλαρώσετε το έδαφος για να παρέχετε πρόσβαση αέρα στις ρίζες..

Dracaena Care - Λιπάσματα

Έλεγχος παρασίτων

Εάν, ακόμη και με καλή φροντίδα, σωστό φωτισμό και πότισμα, τα φύλλα dracaena εξακολουθούν να πέφτουν ή να χάνουν την ελκυστικότητά τους, μπορεί να φταίνε τα παράσιτα. Τα έγκαιρα μέτρα εναντίον τους θα βοηθήσουν στη διατήρηση του φυτού και θα αποτρέψουν τη μόλυνση άλλων εσωτερικών λουλουδιών..

Ακάρεα αράχνης. Ένα διαχρονικό πρόβλημα για τους καλλιεργητές είναι η πληθώρα μικροσκοπικών αράχνων που κυμαίνονται από ανοιχτό πράσινο έως κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα, οι οποίες τρέφονται με φύλλα, αφήνοντας πίσω σκουριασμένα σημεία και κολλώδεις λευκούς αράχνες σε όλο το φυτό. Αυτό το παράσιτο αναπαράγεται ιδιαίτερα καλά σε θερμοκρασίες άνω των + 30 ° C σε ξηρό ζεστό αέρα. Η απομάκρυνση του dracaena από την καταστροφή από ακάρεα αράχνης θα σας βοηθήσει να σκουπίσετε τα φύλλα με σαπουνόνερο, ένα κανονικό ζεστό ντους και να υγρανθεί το κλίμα γενικά. Η χρήση χημικών ουσιών σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται – σε κλειστό δωμάτιο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στους ανθρώπους και δυσφορία στα κατοικίδια ζώα.

Ασπίδες. Τρέφονται με τον κυτταρικό χυμό του φυτού, σχηματίζοντας καφέ πλάκες στα φύλλα και τους μίσχους. Μετά από αυτό, η dracaena συχνά στεγνώνει ή κιτρινίζει. Δεδομένου ότι τα έντομα καλύπτονται με κηρή ασπίδα, ο ψεκασμός με εντομοκτόνα είναι σπάνια αποτελεσματικός. Στο αρχικό στάδιο της βλάβης, οι πλάκες μπορούν να σκουπιστούν με ένα παχύ σφουγγάρι, μια παλιά οδοντόβουρτσα, βαμβάκι βουτηγμένο σε σαπουνόνερο ή οινόπνευμα. Μετά τη φυσική αφαίρεση των παρασίτων, η θεραπεία πραγματοποιείται με ειδικές χημικές ουσίες που απορροφώνται στα φύλλα (Aktellik, Aktra, Fitoverm κ.λπ.).

Θυσανόπτερα. Είναι μικροσκοπικά μαύρα έντομα μεγέθους περίπου 1,5 mm. Τα χαρακτηριστικά ίχνη της ζωτικής τους δραστηριότητας είναι επιμήκεις λευκές και διαφανείς ασημένιες κηλίδες, από τις οποίες υπάρχουν όλο και περισσότερα στα φύλλα κάθε μέρα. Για να απαλλαγείτε από αυτά, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε το φυτό αρκετές φορές από όλες τις πλευρές κάτω από ένα ζεστό ντους και στη συνέχεια να το ψεκάσετε με γαλάκτωμα karbofos. Το καλοκαίρι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αφέψημα από yarrow ή κατιφέδες για αυτό το σκοπό..

Ψείρα των φυτών. Αντιπροσωπεύει πολυάριθμες αποικίες κολλώδους υπόλευκων προνυμφών που τρέφονται με χυμό, εξαιτίας των οποίων τα φύλλα της δράκαινας μαραίνονται και σταδιακά αρχίζουν να πέφτουν. Και πάλι, πρέπει να ξεπλυθούν με ένα σφουγγάρι και σαπουνόνερο και στη συνέχεια να υποβληθούν σε επεξεργασία με έναν ειδικό παράγοντα ενάντια σε αυτά τα έντομα (Neoron, Intavir, Fitoverm). Από τις λαϊκές μεθόδους, ένα έγχυμα celandine και ένα αφέψημα από φλούδες κρεμμυδιού βοηθούν.

Dracaena - Ασθένειες και παράσιτα

Πώς να μεταμοσχεύσετε dracaena

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τη μεταμόσχευση dracaena. Ένα αναπτυσσόμενο λουλούδι έως 3-4 ετών περιοδικά απαιτεί ένα πιο ευρύχωρο δοχείο, έτσι ώστε το ριζικό σύστημα να μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά. Τα ενήλικα φυτά, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντικαταστήσουν το χώμα καθώς τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται από αυτό. Συχνά, η μεταφύτευση σε ένα νέο δοχείο πραγματοποιείται για αισθητικούς λόγους..

Η προετοιμασία του εδάφους για dracaena είναι μια απλή υπόθεση. Κατ ‘αρχάς, συνιστάται να γεμίσετε την αποστράγγιση κατά περίπου το 1/6 του δοχείου – μικρά βότσαλα, θρυμματισμένη πέτρα ή διογκωμένες πήλινες μπάλες με διάμετρο 1,5-2 εκ. Το υπερβολικό νερό θα αποστραγγιστεί εύκολα μέσα από αυτό το στρώμα και οι ρίζες θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στον αέρα.

Ένα τυπικό μείγμα τύρφης-χώματος από ένα ανθοπωλείο είναι κατάλληλο ως κύριο υπόστρωμα. Μπορείτε να αναμίξετε ανεξάρτητα χλοοτάπητα και φυλλώδη εδάφη, άμμο και χούμο σε ίσες αναλογίες. Δεν θα είναι περιττό να προσθέσετε λίγα στοιχεία αποστράγγισης (διογκωμένος πηλός, κάρβουνο), να προσθέσετε ορυκτά πρόσθετα (διπλό υπερφωσφορικό, κάλιο, αλεύρι δολομίτη, λιπάσματα μικροθρεπτικών στην ποσότητα που καθορίζεται από τον κατασκευαστή).

Για να βγάλετε τη δρακόνα από το παλιό δοχείο, μπορείτε είτε να αφήσετε τη γη να στεγνώσει χωρίς να την ποτίσετε για αρκετές ημέρες, είτε το αντίστροφο – να την υγράνετε καλά, έτσι ώστε οι ρίζες να μην σπάσουν. Συνιστάται να επιλέξετε ένα δοχείο τέτοιας διαμέτρου ώστε αρχικά να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος από όλες τις πλευρές για μελλοντική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος (τουλάχιστον 10 cm σε βάθος).

Έτσι, μετά το πότισμα, η γη δεν στεγνώνει πολύ γρήγορα, από πάνω μπορεί να πολτοποιηθεί με τον ίδιο διογκωμένο πηλό, κομμάτια φλοιού δέντρων ή τσιπς.

Ο ιδανικός χρόνος για τη μεταμόσχευση dracaena είναι τέλη χειμώνα – αρχές άνοιξης, όταν το φυτό ξαναρχίζει την ενεργό ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, το φυτό πρέπει να υγραίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας το στέγνωμα και να τρέφεται με μέταλλα..

Πώς να μεταμοσχεύσετε dracaena Πώς να μεταμοσχεύσετε dracaena

Αναπαραγωγή του dracaena

Όπως τα περισσότερα λουλούδια εσωτερικού χώρου, η dracaena πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Για το σκοπό αυτό, συνήθως χρησιμοποιούνται η άκρη ή τα ξυλώδη τμήματα των στελεχών, τα οποία, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, αρχίζουν να βγάζουν νέες ρίζες και νεαρούς βλαστούς..

Όταν μπολιάζετε με την κορυφή χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή κλαδευτήρι, το πάνω μέρος της παλάμης αποκόπτεται – τα φύλλα μαζί με τη βάση, με συνολικό ύψος τουλάχιστον 15-20 εκ. Κόψτε με μία σίγουρη κίνηση έτσι ώστε οι άκρες παραμένουν λείες και στη συνέχεια φυτρώνουν. Τμήματα των στελεχών μπορούν να έχουν μήκος από 10 έως 20 εκατοστά..

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φύλλα παραμένουν συχνά στην κορυφή κατά την αναπαραγωγή, συνήθως φυτεύονται αμέσως στο έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι το υπόστρωμα που περιγράφηκε παραπάνω, ή ένα ελαφρύ ουδέτερο χώμα με πολλή άμμο και στοιχεία αποστράγγισης στο μείγμα. Το μεταμοσχευμένο μέρος του φυτού χρειάζεται ψεκασμό 3-5 φορές την ημέρα και τακτικό πότισμα λίγο πάνω από τον κανονικό.

Η κοπή των στελεχών μπορεί να πραγματοποιηθεί κάθετα ή οριζόντια, ανάλογα με το πώς τοποθετούνται στο δοχείο. Σε περίπτωση κάθετης διαδικασίας, η διαδικασία βυθίζεται στο έδαφος στο μισό περίπου ύψος, με μια οριζόντια, πιέζεται μόνο ελαφρώς στο κέντρο, αφήνοντας και τα δύο άκρα ανοιχτά.

Για τον έλεγχο της διαδικασίας, αντί για χώμα, οι βλαστοί μπορούν να τοποθετηθούν σε καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να αλλάξει με το πρώτο σημάδι θολερότητας, αλλά χαμηλώνοντας ένα δισκίο ενεργού άνθρακα εκεί, το υγρό μπορεί να προστατευθεί από βακτήρια και μούχλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα..

Τα μοσχεύματα Dracaena συνιστάται να πραγματοποιούνται νωρίς την άνοιξη – τον Μάρτιο -Απρίλιο, όταν η ίδια η φύση συμβάλλει στην ανανέωση των φυτών. Οι συνθήκες του θερμοκηπίου (+ 22-25 ° C, φαινόμενο του θερμοκηπίου κάτω από ένα ποτήρι ή μεμβράνη, συχνή υγρασία) βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς και στην επεξεργασία της κοπής και του νερού για άρδευση με διεγερτικά ανάπτυξης. Κατά κανόνα, εμφανείς ρίζες και νεαροί βλαστοί εμφανίζονται μέσα σε 1,5-2 μήνες..

Αναπαραγωγή του dracaena

Βίντεο: Dracaena – κλάδεμα, πώς να σχηματίσετε ένα στέμμα

Previous Post
Κάθετη κηπουρική: 65 φωτογραφίες και ιδέες
Next Post
Projeto de um pequeno apartamento (90 fotos)