Asparges (80 bilder): typer og omsorg
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Asparges (80 bilder): typer og omsorg

Asparges (80 bilder): typer og omsorg

En gang fungerte asparges som en verdig dekorasjon av mange interiører i leiligheter og kontorer. Over tid ble han ufortjent glemt, og bare noen få år senere ble han igjen en velkommen representant for floraen. Det brukes ganske ofte av blomsterhandlere når de lager vinterhager; noen varianter dyrkes utendørs og dekorerer gårdsplasser og terrasser. Det er også spiselige varianter av planten som kalles asparges og spises i forskjellige former. Hele sorten av stauder er representert av lianer, busker og urter. Tenk på hvordan du kan vokse slik skjønnhet hjemme og hvordan du skal ta vare på den!

Hovedtyper

For tiden er mer enn to hundre aspargesarter kjent, med forskjellige dekorative egenskaper. Dette gjør det mulig å lage utmerkede blomsteroppsatser, flotte vertikale plantevegg eller dekorere interiøret med enkle grasiøse eksemplarer. Av alle sortene kan det skilles på en rekke stauder som er best egnet for hjemmedyrking..

Asparges pinnate

Fødestedet til denne planten er de tropiske skogene i Afrika, noe som forklarer dens ytre likhet med en bregne. Dette er en ganske forgrenet busk, som under naturlige forhold kan blomstre med små hvite blomster. I et leilighetsmiljø observeres ikke blomstring, men det fantastiske dekorative løvet kompenserer fullt ut for denne ulempen..

Asparges pinnate

Asparges asparges

Stilkene til denne nordafrikanske arten er i stand til å nå tre meter i lengde. Denne vakre klatreplanten har en rekke varianter som er egnet for å vokse ikke bare i et leilighetsmiljø, men også i det åpne feltet. Spesielt asparges “spiselig”, hvis skudd spises både ferske og til tilberedning av forskjellige retter. Planten inneholder et stort kompleks av vitaminer og mineraler.

Asparges asparges

Asparges halvmåne

Stauden har lignifiserte tornede stilker, som i deres naturlige habitat kan nå utrolige lengder på opptil 15 m, derfor er denne typen asparges klassifisert som en lianoid. Hjemme overstiger skuddlengden ikke 4 m.Denne arten blomstrer med små melkekremblomster, samlet i blomsterstand.

Asparges halvmåne

Asparges Sprenger

Denne prøven har et andre navn “Asparges Etiopisk” og tilhører kategorien eviggrønne krypende stauder. Den kjennetegnes ved sin utmerkede aromatiske blomstring når den blomstrer hvite eller rosa små knopper, samt tilstedeværelsen av avrundede røde frukter.

Asparges Sprenger

Riktig stell av asparges

Denne tropiske planten kan ikke klassifiseres som spesielt krevende, men det er nødvendig å ta vare på den. I større grad gjelder dette vanning, siden et økt eller redusert nivå av jordfuktighet kan føre til alle slags sykdommer og død. Det er også nødvendig å observere temperaturregimet og regelmessig mate kulturen..

Belysning

Asparges trenger rett og slett skarp diffust belysning, uten hvilken synteseprosessene vil bli suspendert. Med sin mangel kan gul løvverk og dårlig vekst observeres. I dette tilfellet vil det spare blomsterpottens bevegelse til solsiden, uten lang eksponering for direkte sollys (tyll eller persienner er godt egnet for beskyttelse).

Asparges - Belysning Asparges - Belysning

Temperatur

Det mest akseptable temperaturregimet er + 18 … + 22C. Under forhold når termometeret stiger høyere, og luftfuktigheten er høy nok, kan planten bli syk, bladene blir gule og smuldrer. Om vinteren tåler asparges temperaturer ned til + 6 ° … + 8C.

Asparges - Temperatur Asparges - Temperatur

Luftfuktighet

Asparges tåler ikke tørr luft, derfor trenger den periodisk sprøyting. Om sommeren utføres denne prosedyren to ganger om dagen. Du må spraye med avgjort vann ved romtemperatur. Det er nødvendig å kvitte seg med vannet som er igjen i kjelen etter vanning for å forhindre rotrot. En gunstig tilstand for planten blir å være i nærheten av andre avlinger eller til og med i den samme beholderen, der det er en atmosfære med høy luftfuktighet..

Asparges - Fuktighet Asparges - Fuktighet

Vanning

Regelmessigheten av vanning avhenger av sesongen. Om sommeren kan du vanne det et par ganger i uken (i tilfelle alvorlig tørke – 3 ganger). Om vinteren er en gang i uken nok, mens det er nødvendig å sikre at jorden ikke tørker ut. Hvis rommet er kjølig nok, kan vanningen reduseres..

Asparges - Vanning Asparges - Vanning

Gjødsel og fôring

Gjødsel påføres jorden hele året. I vår-sommerperioden må asparges mates hver uke, og med begynnelsen av høsten dobles frekvensen-gjødsel må påføres to ganger på 7-8 dager. Om vinteren reduseres fôringen til en gang i måneden..

Mineral universelle komposisjoner for innendørs planter brukes som gjødsel. Organiske tilsetningsstoffer – infusjon av mullein (1 spiseskje / 1 liter vann) eller fjørfe -avføring (1 ts / 1 liter vann) – vil bli en ekte “delikatesse” for asparges. Periodisk fôring med organisk materiale vil gjøre planten luksuriøs og forbedre jordkvaliteten, og gjøre den til en lett, løs, pustende.

Asparges - Gjødsel og fôring Asparges - Gjødsel og fôring

Skadedyr og sykdommer

Hovedårsaken til sykdommen til denne representanten for floraen er feil omsorg. Økt eller redusert jordfuktighet, ledsaget av brudd på temperaturregimet, fører ofte til gulning og fall av blader, råtning av rotsystemet. Veien ut av situasjonen vil være å skape et gunstig mikroklima.

Ofte kan man se gulfarging av asparges om vinteren, når dagslyset er mye mindre enn om sommeren. I tillegg skaper varmeenheter for varme forhold. For å unngå gulfarging er det nødvendig å organisere ekstra belysning om vinteren ved bruk av lysrør, LED eller fytolamper..

Skadedyr kan også forårsake stor skade på asparges, den farligste av dem er edderkoppmidd og skalainsekter. Tilstedeværelsen av en flått kan gjenkjennes av utseendet på gule og brune flekker, tynne spindelvev på løvet. Dette insektet lever av plantens saft, som et resultat av at det kan dø. Det vil kreve behandling med kjemiske preparater (Fitoverm, Vermitic) ikke bare av denne blomsterpotten, men også av de nærliggende, siden flåtten lett vandrer gjennom luften.

Gullige og brune voksdråper på bladene indikerer tilstedeværelsen av et insekt av skala, som også lever av plantens cellesaft. Du kan bli kvitt det ved å vanne jorda og spraye blomsterpotten med Aktara.

Asparges - skadedyr og sykdommer Asparges - skadedyr og sykdommer

Hvordan transplantere asparges

Asparges rhizom utvikler seg ganske raskt og øker i størrelse, så det må plantes om årlig. Dette bør gjøres tidlig på våren. Rhizomet må fjernes forsiktig fra potten, ristes av den gjenværende jorda, kuttes av gamle skudd og røtter. Det er nødvendig å transplantere i en større beholder (en trang blomsterpotte kan sprekke under trykket av en voksende rot).

Jorden for planting kan kjøpes ferdig i butikken, eller du kan lage blandingen selv ved å kombinere blad, torvjord og sand i like store mengder. Drenering fra småstein eller ekspandert leire må legges i bunnen av potten. Etter å ha hellet en del av jorda, må planten plantes i en gryte, drysses med gjenværende jord og vannes.

Hvordan transplantere asparges

Reproduksjon hjemme

Det er tre kjente metoder for kulturformering – å plante frø til frøplanter, stiklinger og dele busken. Siden blomsteroppdrettere ikke har kommet til en felles oppfatning hvilken av dem som er mer pålitelig, vil vi vurdere hver for seg..

Formering av asparges med frø

Plantemateriale kan kjøpes i butikken eller samles inn selv når aspargesen har falmet og små bær dukker opp. Det er bedre å lagre frø på et tørt sted. Du kan så når som helst på året, men gitt at unge spirer trenger mye lys, er det bedre å utføre prosedyren om våren og spare ekstra belysning. Hell jorden blandet med gjødsel i en liten beholder. For å beskytte frøplanter mot skadedyr og sykdommer, bør jorden varmes grundig opp før påfylling, og frøene skal behandles med kaliumpermanganat.

Aspargesfrø plantes i jorden i flere centimeters avstand fra hverandre og drysses lett. Beholderen må dekkes med glass eller film (plastpose) og plasseres på et varmt sted med en lufttemperatur på + 21 … + 23C. Vanligvis må du lufte ut og sprøyte hagen med vann.

De første skuddene vil spire om en måned. Når høyden når omtrent 10 cm, kan du dykke ned i små beholdere. Etter ytterligere 3-4 måneder transplanteres plantene i permanente potter fylt med drenering og næringsjord..

Formering av asparges med frø Formering av asparges med frø

Reproduksjon av asparges ved fisjon

Noen dyrkere anser denne metoden som den enkleste. Den eneste vanskeligheten er å utføre separasjonen nøye, uten å skade rhizomet. Hver resulterende busk må ristes av den gamle jorda, inspiseres godt og om nødvendig fjernes skadede stilker. Gjengen plantes i fuktet jord med gjødsel. Det er bedre å plassere blomsterpotten for første gang på et kjølig (med temperaturer opp til + 15C), litt mørkt sted og vanne den regelmessig. Etter en måned kan du overføre den til et fast bosted..

Reproduksjon av asparges ved fisjon Reproduksjon av asparges ved fisjon

Formering av asparges ved stiklinger

Denne metoden regnes som den vanskeligste, siden plantematerialet ikke alltid slår rot. Faktisk kan du også få en ny plante fra stiklinger hvis du følger noen regler, nemlig:

1) Når du kutter materiale, bruk en usedvanlig skarp kniv, siden du kan klemme på kuttpunktet når du arbeider med saks, og skjæringen begynner å råtne;

2) Skjær fjorårets skudd ikke mer enn 15 cm lange, og la flere blader være igjen på dem;

3) Behandle røttene med et vekststimulerende middel.

Riktig tidspunkt for å forberede materialet er fra juli til februar. Det er også viktig å velge riktig jord, som bør omfatte torv, våt sand og perlit. Stiklinger plantes best i plastkopper (du kan observere rotens utvikling) eller små potter. De plantede skuddene er begravet og dekket med en pose for å skape drivhusforhold. Deretter må du ventilere og spray plantingen daglig. En måned senere, når røttene dukker opp, blir planten transplantert i en permanent beholder..

Formering av asparges ved stiklinger Formering av asparges ved stiklinger

Asparges – bilde

De utmerkede dekorative egenskapene til asparges, som gir det utseendet til en lett blonder, gjør det mulig å dekorere ethvert interiør tilstrekkelig. Anlegget er perfekt for plassering i leiligheter, terrasser, balkonger, design av kaskader og vertikale komposisjoner, samt tegning av blomsterbuketter. Du kan visuelt gjøre deg kjent med et bredt utvalg av arter, vurdere deres skjønnhet og eleganse på bildene som presenteres i fotogalleriet i artikkelen. Gledelig visning!

Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde Asparges - bilde

Previous Post
Υπνοδωμάτιο και παιδικός σταθμός σε ένα δωμάτιο: 90 ιδέες φωτογραφιών
Next Post
Dieffenbachia (70 bilder): typer og omsorg