Eustoma (lisianthus): 65 φωτογραφίες, φροντίδα και καλλιέργεια
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Eustoma (lisianthus): 65 φωτογραφίες, φροντίδα και καλλιέργεια

Eustoma (lisianthus): 65 φωτογραφίες, φροντίδα και καλλιέργεια

Τα εξαίσια λουλούδια, που θυμίζουν τα μπουμπούκια των μόλις ανθισμένων τριαντάφυλλων, είναι ακόμα ελάχιστα γνωστά στους ερασιτέχνες ανθοκόμους. Στην ιστορική τους πατρίδα – στις νότιες πολιτείες της Αμερικής – ονομάζονται “καμπάνες του Τέξας”. Το άγρια ​​αναπτυσσόμενο ευστόμα έχει ένα φωτεινό μοβ-ροζ χρώμα και ξεχωρίζει στο λιβάδι της στέπας. Το πλεονέκτημα των καλλιεργούμενων ποικιλιών είναι τα μεγαλύτερα πέταλα και μια μεγάλη παλέτα αποχρώσεων, χάρη στα οποία το ιρλανδικό τριαντάφυλλο (που ονομάζεται επίσης eustoma / lisianthus) είναι σε θέση να διακοσμήσει οποιοδήποτε παρτέρι ή σπιτικό μίνι θερμοκήπιο.

Γενικά χαρακτηριστικά του eustoma (lisianthus)

Τα φυτά eustoma ενός και δύο ετών ανήκουν στην οικογένεια Gentian. Το φυσικό τους εύρος είναι οι ισημερινές και υποημερινές εκτάσεις της Φλόριντα, του Τέξας, του Μεξικού, της Βραζιλίας, τμήματα των νησιών του Παναμά και της Καραϊβικής. Στην εμφάνιση, καθώς και σε ορισμένα βοτανικά χαρακτηριστικά, το lisianthus είναι παρόμοιο με τις συνηθισμένες παπαρούνες. Συγκεκριμένα, η ομοιότητα εκδηλώνεται στο σχήμα των πετάλων, τη δομή και το μέγεθος του λουλουδιού, την κάψουλα και τους εξαιρετικά μικρούς σπόρους που περιέχονται σε αυτό. Οι μη ανοιγμένοι μπουμπούκια, καθώς και οι ανθισμένες ποικιλίες terry είναι πιο κοντά στα τριαντάφυλλα, αν και σε σύγκριση φαίνονται πιο μαλακά και πιο αέρινα.

Δεν υπάρχει ταξινόμηση των ιρλανδικών τριαντάφυλλων, καθώς όλα αυτά τα φυτά ανήκουν στο ίδιο είδος. Οι διαφορές προκύπτουν μόνο ως αποτέλεσμα της επιλογής, σκοπός της οποίας είναι να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη διακοσμητικότητα αυξάνοντας τον αριθμό των μπουμπουκιών και το ασυνήθιστο χρώμα των πετάλων. Τα ανθοπωλεία εκτιμούν ιδιαίτερα τις μονόχρωμες λευκές, κίτρινες, κόκκινες, πασχαλινές ποικιλίες και τα λουλούδια με ένα αντίθετο περίγραμμα ή μια απαλή κλίση αποχρώσεων. Το Cut eustoma φτιάχνει πολυτελή μπουκέτα, καθώς και κομψές συνθέσεις για τη διακόσμηση γάμων..

Eustoma (lisianthus) - Γενικά χαρακτηριστικά Eustoma (lisianthus) - Γενικά χαρακτηριστικά Eustoma (lisianthus) - Γενικά χαρακτηριστικά

Πώς να μεγαλώσετε το eustoma (lisianthus)

Η νότια προέλευση των Texas bluebells είναι ο λόγος για την μάλλον ιδιότροπη συμπεριφορά αυτών των λουλουδιών σε εύκρατα κλίματα. Εξάλλου, το καλοκαίρι στον ισημερινό διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι για την κανονική ανάπτυξη του ευστόματος, θα πρέπει να παρέχει έντονο τεχνητό φωτισμό και άνετη ζεστασιά για αυτό.

Η καλλιέργεια του lisianthus πραγματοποιείται μόνο με έναν τρόπο – σπορόφυτα από σπόρους και ο κύκλος πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο τον Ιανουάριο. Από την εμφάνιση των δενδρυλλίων έως την αρχή της ανθοφορίας, χρειάζονται τουλάχιστον 20 εβδομάδες, δηλαδή 5-6 μήνες και η ίδια η βλάστηση των μικροσκοπικών κόκκων απαιτεί τουλάχιστον 20-30 ημέρες. Το Eustoma δεν προσφέρεται για φυτικό πολλαπλασιασμό, οπότε είναι απίθανο να είναι δυνατό να διαιρεθεί ένας ενήλικος θάμνος ή να ριζωθεί ένα μίσχο.

Οι σπόροι τριαντάφυλλου της Ιρλανδίας συνιστάται να σπέρνονται σε 1-2 κομμάτια σε ξεχωριστές κασέτες, πλαστικά ποτήρια ή δισκία τύρφης. Ένα πλαστικό δοχείο με διαφανές καπάκι είναι επίσης μια καλή επιλογή – μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε την επίδραση ενός θερμοκηπίου σε αυτό. Το βέλτιστο υπόστρωμα για μελλοντικά σπορόφυτα είναι ελαφρύ χλοοτάπητα με προσθήκη άμμου ποταμού και από έτοιμα μείγματα, μπορείτε να επιλέξετε χώμα για βιολέτες εσωτερικού χώρου (Saintpaulia). Το έδαφος πρέπει να υγραίνεται καλά με ζεστό νερό, στη συνέχεια να εμβαθύνετε τους κόκκους σε αυτό κατά 2-3 mm, να σκεπάζετε σφιχτά τα δοχεία με διαφανές καπάκι ή πολυαιθυλένιο και να αφήνετε στους + 20… + 25C για βλάστηση. Δεν απαιτείται πρόσθετο φως αυτή τη στιγμή, το κύριο πράγμα είναι ζεστασιά και σταθερή μέτρια υγρασία.

Όταν εμφανίζονται πράσινοι βλαστοί, το eustoma πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από μια λάμπα φθορισμού, διαφορετικά οι βλαστοί θα τεντωθούν και θα κιτρινίσουν. Όλο αυτό το διάστημα, είναι σημαντικό να τα ποτίζετε τακτικά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και να ανοίγετε σταδιακά το φιλμ έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να εισέλθει στα «θερμοκήπια». Γύρω στις αρχές της άνοιξης (Μάρτιος-Απρίλιος), φυτά δύο μηνών βουτούν ένα προς ένα σε ξεχωριστές γλάστρες, όπου πρέπει να υπάρχει καλή αποστράγγιση και θρεπτική χλοοτάπητα με άμμο. Είναι αδύνατο να εκθέσετε ευαίσθητα σπορόφυτα σε άμεσο ηλιακό φως, αλλά το διάχυτο φως της ημέρας κοντά στο νότιο παράθυρο ή σε ένα ζεστό μπαλκόνι θα την ωφελήσει μόνο.

Οι χαμηλής ανάπτυξης εσωτερικές ποικιλίες Lisianthus αφήνονται να ανθίσουν στο περβάζι, ενώ οι ποικιλίες κήπου μεταμοσχεύονται σε ανοιχτό έδαφος μόνο αφού περάσει εντελώς η απειλή παγετού – όλα εξαρτώνται από το κλίμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η περιοχή για αυτά τα λουλούδια πρέπει να είναι ηλιόλουστη και ήσυχη, προστατευμένη από τον άνεμο, με μέτρια υγρό χώμα τσερνόζεμ. Την πρώτη ή δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση, τα σπορόφυτα πρέπει να καλύπτονται με μισά πλαστικά μπουκάλια με ανοιχτά καπάκια – για προσαρμογή και προστασία από το κρύο της νύχτας. Σε ψηλές ποικιλίες, μετά από 6-7 ζεύγη φύλλων, το κεντρικό στέλεχος τσιμπείται για να σχηματίσει πιο πλευρικούς βλαστούς και ο θάμνος φαίνεται πιο ογκώδης. Εάν όλα γίνονται σωστά, τα πλούσια μπουκέτα ιρλανδικών τριαντάφυλλων μπορούν να θαυμάζονται για 2-3 μήνες-από τον Ιούλιο-Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Πώς να μεγαλώσετε το eustoma (lisianthus) Πώς να μεγαλώσετε το eustoma (lisianthus)

Eustoma (lisianthus) φροντίδα

Η καλλιέργεια του “λιβαδικού γεντιανού” δύσκολα μπορεί να ονομαστεί μια απλή ενασχόληση, αλλά η εμφάνιση εξωτικών μπουμπουκιών θα δικαιολογήσει πλήρως την προσπάθεια. Υγιείς θάμνοι με πλούσιες και όμορφες ταξιανθίες είναι το αποτέλεσμα της παρατήρησης μιας ολόκληρης λίστας καταστάσεων στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί το ευστόμα καθώς και στο φυσικό περιβάλλον του αιώνιου ισημερινού καλοκαιριού.

Φωτισμός

Πάνω από τον κεντρικό μεσημβρινό της Γης, ο ήλιος παραμένει μακρύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι το κουδούνι του Τέξας χρειάζεται αρχικά μια μεγάλη ημέρα φωτός και μεγάλο αριθμό φωτονίων. Όταν το καλλιεργείτε από σπορόφυτα, δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς μια ειδική λάμπα, η οποία θα πρέπει να λάμπει τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα. Για τα ενήλικα φυτά, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αρκετή στο νότιο περβάζι ή στο παρτέρι που βρίσκεται στη ζεστή πλευρά του κτιρίου..

Eustoma (Lisianthus) Φροντίδα - Φωτισμός Eustoma (Lisianthus) Φροντίδα - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου, από τη φύτευση των σπόρων μέχρι την ωρίμανση των μπουλονιών, ο λισίανθος πρέπει να είναι ζεστός τις περισσότερες φορές. Η ιδανική θερμοκρασία για ένα ιδιότροπο λουλούδι είναι + 20 … + 25C, δεν ανέχεται μακροχρόνιο κρύο – μπορεί να αρρωστήσει. Μετά την ανθοφορία, οι ειδικές δύο ετών συμβουλεύονται από τους επαγγελματίες να κλαδεύουν, αφήνοντας μόνο δύο ζεύγη χαμηλότερων φύλλων, μεταμοσχεύονται σε γλάστρα και διατηρούνται στους + 12 … + 14C σε καλά φωτισμένο μέρος μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση, τα φυτά πρέπει να ποτίζονται μόνο περιστασιακά με καθιερωμένο νερό..

Eustoma (Lisianthus) Φροντίδα - Θερμοκρασία

Πότισμα

Η υγρασία του εδάφους κάτω από το ευστόμα πρέπει να πραγματοποιείται μέτρια, αλλά τακτικά. Είναι πολύ χρήσιμο να ψεκάσετε το φυτό με ζεστό νερό (κατά προτίμηση το βράδυ, όταν το υγρό δεν θα εξατμιστεί στον ήλιο). Το κουδούνι του Τέξας δεν είναι προσαρμοσμένο για να συσσωρεύει υγρασία, καθώς βρέχει αρκετά συχνά στους βιότοπους του. Το υπερβολικά ξηρό χώμα και ο αέρας θα οδηγήσουν σε ταχεία ξήρανση των φύλλων και των στελεχών, γεγονός που μπορεί να σταματήσει εντελώς την ανθοφορία..

Εάν το υπόστρωμα είναι πολύ πυκνό και η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε με υπερβολικό πότισμα ή στάσιμο νερό, μπορεί να εμφανιστεί σήψη των ριζών. Για να αποφύγετε τέτοιες συνέπειες, με παρατεταμένη βροχόπτωση, είναι σκόπιμο να χαλαρώνετε περιοδικά τη γη γύρω από τα ιρλανδικά τριαντάφυλλα, μπορείτε επίσης να αναμίξετε άμμο ποταμού, τύρφη, πριονίδι ή κάποιο είδος λεπτής αποστράγγισης σε αυτό.

Eustoma (Lisianthus) Φροντίδα - Πότισμα

Λιπάσματα

Η σίτιση των νεαρών φυτών eustoma πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια. Η πρώτη – 3 εβδομάδες μετά τη βλάστηση – είναι ο ψεκασμός των βλαστών με ζιργκόν, που προάγει την ανάπτυξη των ριζών.

Μετά τη συλλογή των δενδρυλλίων, υδατοδιαλυτά παρασκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ασβέστιο εισάγονται σε ξεχωριστά δοχεία για ταχεία ανάπτυξη πράσινης μάζας κάθε δύο εβδομάδες. Πριν από την ανθοφορία, χρησιμοποιείται χουμικό κάλιο (διάλυμα τσαγιού) και φωσφορικό κάλιο.

Αυτά τα πρόσθετα προάγουν το σχηματισμό περισσότερων μπουμπουκιών και έχουν ευεργετική επίδραση στους θάμνους γενικά. Όσον αφορά τη δοσολογία, είναι καλύτερο να τηρείτε τις συστάσεις που αναφέρονται στη συσκευασία του επιλεγμένου λιπάσματος..

Eustoma (Lisianthus) Φροντίδα - Λιπάσματα

Έλεγχος ασθενειών και παρασίτων

Όπως πολλές εξωτικές καλλιέργειες, ο λισιανθός είναι πολύ ευαίσθητος σε κάθε είδους ασθένειες. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι το λεγόμενο “μαύρο πόδι”, το οποίο επηρεάζει τις ρίζες λόγω υπερβολικού ποτίσματος και κρύου, μύκητες εδάφους, ωίδιο. Η επεξεργασία του εδάφους με ειδικά παρασκευάσματα – “Fitosporin” πριν από τη σπορά και τη μεταφύτευση, το Fundazol ή τα ανάλογα του θα βοηθήσουν στην εξουδετέρωσή τους – εάν προβλέπονται παρατεταμένες βροχές.

Τα εντομοκτόνα θα βοηθήσουν στην προστασία ευαίσθητων φυτών από ακάρεα αράχνης, έντομα κλίμακας, αφίδες, λευκές μύγες, γυμνοσάλιαγκες. Για να αποφύγετε τις επιθέσεις εντόμων, είναι προτιμότερο να πραγματοποιείτε προληπτικό ψεκασμό 1-2 φορές το μήνα. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης στις οποίες συνήθως δεν εμφανίζονται ασθένειες και παράσιτα..

Eustoma (Lisianthus) - Έλεγχος ασθενειών και παρασίτων Eustoma (Lisianthus) - Έλεγχος ασθενειών και παρασίτων

Eustoma (lisianthus) – φωτογραφία

Αυτή η σελίδα περιέχει πολλές όμορφες φωτογραφίες του eustoma (lisianthus), βλέποντας τις οποίες, θα είστε πεπεισμένοι ότι αυτό το υπέροχο λουλούδι μπορεί να είναι μια πραγματική διακόσμηση οποιουδήποτε εσωτερικού και προσωπικού οικοπέδου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια ιρλανδικών τριαντάφυλλων στο σπίτι από σπόρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, η παρακολούθηση εξωτικών ανθών στο δικό σας περβάζι, στο παρτέρι ή στον κήπο θα είναι διπλά ευχάριστη..

Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία Eustoma (lisianthus) - φωτογραφία

Previous Post
Κωνοφόρα για τον εξωραϊσμό
Next Post
Purslane (80 bilder): typer og omsorg