Purslane (80 bilder): typer og omsorg
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Purslane (80 bilder): typer og omsorg

Purslane (80 bilder): typer og omsorg

Navnet på denne delikate utsøkte blomsten, oversatt fra det latinske språket, betyr “krage”. Faktisk er dette akkurat det utseendet den modne frøplaten får, som om den åpner dørene til lagring av nytt materiale for planting. Purslanens hjemland er Sør -Amerika, mens den i europeiske land har vunnet stor kjærlighet til blomsteroppdrettere med sin upretensiøsitet, naiv skjønnhet med lang blomstring gjennom sommeren. Men dette er ikke de beste egenskapene som planten kan skryte av. Noen av dens typer har blitt brukt som medisiner siden Hippokrates ‘tid, og bidro til å helbrede plager, helbrede sår og lindre inflammatoriske prosesser..

Hovedtyper

I naturen er det omtrent to hundre varianter av purslane. For dyrking i personlige tomter og leiligheter brukes imidlertid to hovedtyper – hage og storblomstret, som hver har mange varianter.

Hage purslane

Denne arten kan vokse på absolutt hvilken som helst jord og krever praktisk talt ikke oppmerksomhet for seg selv. I noen tilfeller utvikler den seg godt til tross for motviljen til eierne av nettstedet, som anser det som vanskelig å fjerne ugress. Hagen purslane har en lang kjøttfull stilk som spirer rødbrune skudd opp til 60 cm. Bladene er grønne (noen ganger gule), også saftige og tette, ovale i form. Blomstene er inexpressive, ganske små, så denne arten har ingen dekorativ verdi. De vanligste variantene: “Makovei”, “Paradox”, “Firefly”.

Den største fordelen ligger i dets medisinske egenskaper. Purslane blader og skudd inneholder et stort kompleks av nyttige stoffer: vitaminer (A, E, C), proteiner, karbohydrater, organiske syrer, mineralsalter, etc. Legemidler som er laget på grunnlag, brukes til å lindre betennelse i blæren, nyresykdom, lever, med øyesykdommer. Purslane juice reduserer kolesterol og blodsukker.

Kulturen er også kjent for sine kulinariske bruksområder. Grønne saftige skudd lagt til forskjellige retter gir en syrlig, forfriskende smak. Purslane brukes som en komponent i salater, et tilsetningsstoff til grønnsaksretter, en ingrediens for saus til kjøtt og fiskdelikatesser. Den syltes, saltes, høstes i tørket form.

Hage purslane Hage purslane

Storblomstret purslane

Det er denne typen purslane som brukes til å dekorere tomter, balkonger, vinduskarmer i leiligheter. Et stort utvalg av varianter gjør det mulig å velge ønsket fargepalett for dekorasjon eller skape et område som er lysende blendet med delikate, fargerike blomster. De vanligste variantene inkluderer:

– “Scarlet” – har en liten høyde på omtrent 10 cm med en meget forgrenet stilk og doble lilla blomster. Blomstringsperioden varer til oktober;

– “Kirsebær” – har kirsebærblomster, hvis diameter er omtrent 5 cm;

– “Krem” – en lav plante, hvis farge på blomstene har et overløp fra lys krem ​​i kantene på kronbladene til mørkere nærmere midten;

– “Slendeks” – har en dobbel rosa -skarlagen farge;

– “Orange” – navnet taler for seg selv, og indikerer fargen på blomstringen.

Også populære er Flamenco og Kalambur varianter, kjent for sine store flerfargede blomster..

Storblomstret purslane Storblomstret purslane Storblomstret purslane

Riktig omsorg for purslane

Selv om planten ikke er krevende (som mange dyrkere setter pris på), må noen regler for vedlikehold følges. I større grad angår dette god belysning og en spesiell jordsammensetning, der lett, sandaktig, dårlig jord foretrekkes. I rik jord vil purslane få grønn masse, men vil sannsynligvis ikke blomstre.

Belysning

Purslane elsker god belysning – når de plasseres i skyggefulle områder eller i perioder med langvarig skyet vær, åpner knoppene seg ikke godt, det er fare for fullstendig mangel på blomstring. I skyggen av planten forlenges stammen betydelig, og blomstertrekkets generelle attraktivitet går tapt. Men den er ikke redd for direkte sollys. Når du velger bosted for en blomst i en leilighet, faller valget på de sørlige vinduskarmen, og om sommeren er det bedre å overføre blomsterpottene til balkongen eller loggiaen. Det er også en god idé å rotere krukkene innimellom slik at plantene vokser likt..

Purslane Care - Belysning

Temperatur

Siden purslane er hjemmehørende i Sør -Amerika, må man passe på at den får nok varme. Det optimale temperaturregimet bør være minst + 22C. Den vakreste frodige blomsten kan observeres når termometeret når + 30C. Det anbefales også å plante en purslane i en varm sesong, når temperaturen ikke faller under +20.

Purslane Care - Temperatur Purslane Care - Temperatur

Luftfuktighet

Kulturen gjelder ikke for elskere av overdreven fuktighet – vanning av jorda kan føre til råtning av rotsystemet og død. Purslane trenger ikke ytterligere sprøyting, bortsett fra perioden med frøplantevekst. På samme tid, med sterk mangel på fuktighet, kan planten begynne å kaste bladene, så en beskjeden, men regelmessig fukting av jorda er nødvendig, som må være utstyrt med drenering (spesielt for innendørs arter). I regntunge somre påføres vanning etter behov..

Purslane Care - Fuktighet

Vanning

Purslane må vannes grundig både under planting og gjennom hele veksten. Da reduseres fôringsmengden, siden modning av kjøttfulle blader har evnen til å samle vann. En voksen blomst bør vannes en gang i uken. I dette tilfellet må du løsne jorda for å gi røttene tilstrekkelig mengde oksygen. I spesielt tørre perioder øker vanningen opp til 1 gang på 3-4 dager. Innendørs representanter kan være uten fuktighet i svært lang tid..

Purslane Care - Vanning Purslane Care - Vanning

Gjødsel og fôring

En voksen purslane trenger ikke fôring. Det viktigste er å gi ham en passende jord. Sandjord uten torv vil være mest gunstig. Hvis jorda er tung, kan du gjødsle den med kull..

Det blir lagt større vekt på frøplanter – de blir matet to ganger. Den første fôringen bør være to uker etter plukkingen med nitrogengjødsel. Den andre blir introdusert kort tid før planten plantes i åpen mark. I dette tilfellet må du bruke komplekse formuleringer med et høyt innhold av kalium og fosfor..

Purslane care - Gjødsel og fôring Purslane care - Gjødsel og fôring

Skadedyr og sykdommer

Purslane lider sjelden av plager, men de kan fortsatt overhale planten under ugunstige forhold. Soppen er spesielt farlig, hvis tegn er flekker på bladene, skadede skudd. De infiserte delene av purslanen må fjernes, og det gjenværende vegetative systemet må behandles med et soppdrepende middel som inneholder kobber..

Kulturens viktigste skadedyr er bladlus, som angriper skuddene under blomstring. Insekticidløsninger hjelper til med å takle det. Trips som spiser plantesaft er også farlige. Deres tilstedeværelse er preget av utseendet av sølvfargede dråper på bladene og visning. Sørg for å trenge insektmiddelbehandling.

Purslane - Skadedyr og sykdommer Purslane - Skadedyr og sykdommer

Hvordan transplantere purslane

Purslane tåler godt å transplantere. Dermed kan du plante en ung plante eller transplantere en del av en voksen kultur, skille delen med en spade sammen med rhizomet. Det er nødvendig å gi et passende lyst, løst, sandholdig, solfylt område. Det er bedre å plante det på nytt i den varme årstiden – på slutten av våren. Under kjølige forhold, når temperaturen svinger innenfor + 10C, kan det hende at purslanen ikke roter seg, bladene begynner å falle.

Busker er plassert i en avstand på 15-20 cm fra hverandre. I løpet av de første dagene er det nødvendig å sørge for daglig vanning, spesielt under tørke..

Hvordan transplantere purslane Hvordan transplantere purslane Hvordan transplantere purslane

Reproduksjon hjemme

I naturen formerer purslane seg lett ved selvsåing, så i mange europeiske land vokser det som et ugress. Hjemme er den vanligste måten å reprodusere det på å skaffe frøplanter ved å så frø. Du kan også øke antallet favorittarter ved poding, men denne metoden er å foretrekke for områder som ligger i varme klimatiske forhold..

Reproduksjon av purslane frø

Som nevnt tidligere er frøene plassert i små kapsler, som åpnes litt når de er modne. Siden noen frø kan modnes litt raskere enn andre, er det bedre å samle materialet på forhånd uten å bringe det til overmoden, siden du ikke kan vente på plantene. De innsamlede frøene spres på papir for modning. En enklere og tryggere måte for nybegynnere er å kjøpe plantemateriale.

Såing utføres i slutten av februar – begynnelsen av mars. For å gjøre dette trenger du en beholder med sandjord og et tykt lag med drenering. Frø helles på overflaten uten å dypes eller drysses med jord. Dekk beholderen med glass eller folie og legg den på et varmt sted, helst i solen. Den optimale temperaturen bør ikke falle under + 20C. Hver dag må drivhuset åpnes og frøene sprayes med en sprayflaske. Etter at spirene av purslane har nådd en høyde på minst 5 cm og 8-10 nye fullverdige blader har dukket opp, kan de transplanteres i potter eller potter. Landing i åpen bakke anbefales ikke tidligere enn slutten av mai.

Reproduksjon av purslane frø Reproduksjon av purslane frø

Reproduksjon av purslane ved stiklinger

For å forplante purslane ved stiklinger, er det nødvendig å kutte grener fra en voksen busk om våren. Det er bedre å i tillegg behandle dem med en stimulerende løsning. Deretter plantes grenene i en forberedt beholder med et løst underlag for roting. Ofte er det også dekket med et glasslokk for å skape et gunstig mikroklima. Det første tegnet på forankring er utseendet på nye blader på stiklingene. Etter 2-3 uker kan purslane overføres til et fast sted.

Reproduksjon av purslane ved stiklinger Reproduksjon av purslane ved stiklinger

Purslane – bilde

På grunn av sin upretensiøsitet og evne til å slå rot på hvilken som helst jord, blir purslane mye brukt i landskapsdesign. Med sin hjelp kan du danne et helt blomsterteppe, ordne stein, et alpinsklie, komplementere en fargerik blomsterhage eller transformere en balkong eller loggia betydelig. All rikdommen til den fargerike variasjonen av planten kan sees i vårt fotogalleri, som også presenterer forskjellige måter å plante den på. Gledelig visning!

Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde Purslane - bilde

Previous Post
Eustoma (lisianthus): 65 φωτογραφίες, φροντίδα και καλλιέργεια
Next Post
Japansk spirea (90 bilder): typer og omsorg