Ageratum (95 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Ageratum (95 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Ageratum (95 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Ageratum είναι ένα εξαιρετικό διακοσμητικό φυτό που, όταν φυτευτεί μαζικά, μπορεί να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό πολύχρωμο χνουδωτό χαλί. Το όνομά του, μεταφρασμένο από τα λατινικά, σημαίνει “αγέραστο”, το οποίο εξηγείται αρκετά από τη μακρά ανθοφορία του – από τον Ιούνιο έως τον παγετό. Τα κύρια πλεονεκτήματα του ageratum είναι οι εξαιρετικές αισθητικές ιδιότητες και μια απλή διαδικασία ανάπτυξης και φροντίδας. Χάρη σε τέτοια χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείται ευρέως στη διακόσμηση γειτονικών περιοχών, δημιουργώντας απολαύσεις τοπίου. Βάζα με χαμηλής ανάπτυξης ποικιλίες διακοσμούν τέλεια λότζες, μπαλκόνια και βεράντες.

Οι κύριοι τύποι ageratum

Στο φυσικό περιβάλλον, υπάρχουν περίπου σαράντα είδη αυτού του πολιτισμού. Ωστόσο, η βάση για την καλλιέργεια είναι το πιο κοινό είδος – το μεξικάνικο ή, όπως ονομάζεται επίσης, το ageratum του Χιούστον. Έγινε ο πρόγονος μιας σειράς νέων διακοσμητικών ποικιλιών. Οι περιστρεφόμενοι μίσχοι του σχηματίζουν έναν σφαιρικό θάμνο, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από 15 έως 60 εκ. Οι ταξιανθίες που βρίσκονται στα πάνω μέρη των κλαδιών έχουν μεγάλη παλέτα αποχρώσεων. Για καλλιέργεια στο σπίτι, χρησιμοποιούνται διάφορες ποικιλίες που είναι πιο δημοφιλείς στους καλλιεργητές λουλουδιών, με τη βοήθεια των οποίων ένα προσωπικό οικόπεδο ή εσωτερικό σπίτι γεμίζει με πλούσια χρώματα..

Άλμπα

Αυτός ο τύπος ageratum είναι ένας σφαιρικός θάμνος ύψους έως 20 cm, διακρίνεται από μια χνουδωτή άσπρη ανθοφορία μπουμπουκιών που μοιάζουν με πομπόνια. Η ποικιλία χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση των ζωντανών συνόρων · φυτεύεται κατά μήκος των άκρων των παρτέρια κοντά σε κατιφέδες, καλέντουλα, κλέωμα κ.λπ..

Ageratum - Alba

Μπλε βιζόν

Ένας μικρός θάμνος, του οποίου το ύψος δεν υπερβαίνει τα 25 εκατοστά, φαίνεται αρκετά πυκνό. Είναι καλυμμένο με πυκνό πράσινο φύλλωμα κλαδιών, με μπλε ταξιανθίες που μοιάζουν με καπάκια. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες ageratum, αλλά δεν χάνει τη δημοτικότητα και τη ζήτησή της. Οι θάμνοι συχνά φυτεύονται σε παρτέρια για να δημιουργήσουν το κύριο υπόβαθρο και επίσης να διακοσμήσουν μονοπάτια μαζί τους..

Ageratum - Μπλε βιζόν

Μπλε ανθοδέσμη

Το φυτό έχει όρθιους ή καταυλισμούς μίσχους, το ύψος των οποίων φτάνει τα 45 εκ. Τα μπουμπούκια ανθίζουν σε έντονο μπλε ανθοφορία.

Ageratum - Μπλε ανθοδέσμη

Λευκή μπάλα

Η ποικιλία έχει μακριά, ερπυστικά κλαδιά. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ανθίζουν λευκές χιονισμένες ταξιανθίες με διάμετρο 1,5 εκατοστά. Οι θάμνοι δεν υπερβαίνουν τα 25 εκατοστά. Φαίνονται υπέροχα κοντά σε λουλούδια με κόκκινη, μπλε ή μοβ απόχρωση.

Ageratum - Λευκή σφαίρα

Ροζ φωτιά

Τακτοποιημένοι συμπαγείς θάμνοι, που φτάνουν σε ύψος 30 εκατοστά στην ενήλικη ζωή, έχουν μάλλον μικρό φύλλωμα, αλλά μεγάλες φωτεινές ροζ ταξιανθίες ποικίλλουν όμορφα στο φόντο του. Αυτή η ποικιλία είναι εξαιρετική για μαζικές φυτεύσεις και χρησιμοποιείται επίσης για την προσέλκυση πεταλούδων. Οι θάμνοι καλλιεργούνται συχνά σε γλάστρες, διακοσμώντας βεράντες και αίθρια μαζί τους.

Ageratum - Ροζ φωτιά

Βόρεια Θάλασσα

Μία από τις μικρότερες ποικιλίες – το ύψος των θάμνων φτάνει τα 15 εκ. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αυτά τα “μωρά” φαίνονται εκπληκτικά όμορφα, διαλύοντας τα σκούρα μοβ μπουμπούκια τους.

Ageratum - Βόρεια Θάλασσα

Σωστή φροντίδα του ageratum

Το Ageratum δεν είναι απαιτητικό φυτό. Αισθάνεται υπέροχα σε οποιοδήποτε έδαφος, με εξαίρεση το ιδιαίτερα “λίπος”, με υψηλή περιεκτικότητα σε χούμο – αυτό οδηγεί σε υπερανάπτυξη κλαδιών και απουσία μπουμπουκιών. Υπάρχουν επίσης ορισμένες συστάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για να μην προκληθεί ασθένεια και θάνατος των φυτών..

Φωτισμός

Ο υψηλής ποιότητας φωτισμός μπορεί να ονομαστεί ο κύριος παράγοντας για την αποτελεσματική καλλιέργεια της καλλιέργειας. Μόνο σε εντελώς ανοιχτά ηλιόλουστα μέρη μπορείτε να παρατηρήσετε μια μακρά πλούσια ανθοφορία θάμνων. Στη σκιά, το φυτό χάνει το τακτοποιημένο του σχήμα, μετατρέπεται σε άμορφο θάμνο με απρόσκοπτες ταξιανθίες. Λόγω της ικανότητας να αντέχουν τέλεια τη θερινή ζέστη, το ageratum χρησιμοποιείται συχνά από σχεδιαστές τοπίου για να διακοσμήσουν ανοιχτά παρτέρια..

Οι χαμηλής καλλιέργειας ποικιλίες που κοσμούν μπαλκόνια και λότζια διαμερισμάτων τοποθετούνται καλύτερα στις νότιες πλευρές και το χειμώνα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πρόσθετο φωτισμό χρησιμοποιώντας φυτολάμπες.

Ageratum - Φωτισμός Ageratum - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Το φυτό μπορεί να αντέξει την υπερβολική ζέστη και όταν ο αέρας κρυώσει στους + 1C, μπορεί να πεθάνει. Με την έναρξη των επίμονων κρυολογήματος το φθινόπωρο, η καλύτερη λύση θα ήταν να σκάψετε έναν θάμνο και να τον μεταφυτεύσετε σε μια κατσαρόλα δωματίου μέχρι την άνοιξη, τοποθετώντας τον σε ένα καλά φωτισμένο μέρος.

Ageratum - Θερμοκρασία Ageratum - Θερμοκρασία

Υγρασία

Το Ageratum αγαπά το υγρό χώμα, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το νερό να μην λιμνάζει, να μην καταχραστεί το πότισμα. Ο ψεκασμός δεν επιτρέπεται ακόμη και κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων. Σε έντονη βροχή, συνιστάται να καλύπτετε τους θάμνους. Η καλλιέργεια μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξή της σε περιβάλλον πλημμυρισμένο ή να μην ανθίσει καθόλου. Για τα κατοικίδια ζώα, είναι απαραίτητο να χτιστεί μια αποστράγγιση κατσαρόλας.

Ageratum - Υγρασία Ageratum - Υγρασία

Πότισμα

Αν και ορισμένες ποικιλίες ageratum διακρίνονται από αυξημένη ανοχή στην ξηρασία, δεν αξίζει τον έλεγχο του φυτού για αντοχή αν θέλετε να θαυμάσετε την πλούσια και μακρά ανθοφορία. Το νερό πρέπει να είναι άφθονο, αλλά όχι υπερβολικό. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία πρέπει να πέσει αποκλειστικά κάτω από τη ρίζα και όχι στα φύλλα. Μετά το πότισμα, είναι καλύτερο να χαλαρώσετε το έδαφος γύρω από τον θάμνο για ελεύθερη διείσδυση αέρα στο ριζικό σύστημα και επίσης να γονιμοποιήσετε.

Ageratum - Πότισμα Ageratum - Πότισμα

Λιπάσματα και σίτιση

Προκειμένου η καλλιέργεια να ανθίσει υπέροχα με κορεσμένα χρώματα, πρέπει να τροφοδοτηθεί με ανόργανα και οργανικά πρόσθετα. Αυτό γίνεται κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Ως οργανική ύλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυση μουριάς, αλλά σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε φρέσκια κοπριά, η οποία μπορεί να καταστρέψει το φυτό. Τα λιπάσματα εφαρμόζονται με μέτρο – η υπερβολική σίτιση μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη και φωτεινότητα του φυλλώματος με απώλεια της ικανότητας ανθοφορίας.

Ageratum - Λιπάσματα και λίπανση Ageratum - Λιπάσματα και λίπανση

Παράσιτα και ασθένειες

Παρόλο που η φροντίδα για το ageratum στο ανοιχτό πεδίο δεν περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών προσπαθειών, η μη τήρηση ορισμένων κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια. Αυτό ισχύει, πρώτα απ ‘όλα, για την υπερχείλιση του εδάφους, ως αποτέλεσμα του οποίου αναπτύσσεται η σήψη των ριζών. Το φυτό δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία – πρέπει να αφαιρεθεί.

Το Ageratum μπορεί επίσης να υποφέρει από το «μωσαϊκό αγγουριού». Η ασθένεια εκδηλώνεται με το σχηματισμό κιτρινωπών τμημάτων στα φύλλα, μαρασμό των μη φυσημένων οφθαλμών. Το φυτό μπορεί ακόμα να σωθεί στα αρχικά στάδια. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν αμέσως οι κατεστραμμένες περιοχές και να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιποι βλαστοί με εντομοκτόνο παρασκεύασμα..

Εκτός από ασθένειες, το φυτό (τόσο στο χωράφι όσο και στο σπίτι) μπορεί να προσβληθεί από παράσιτα. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα ακάρεα της λευκής μύγας και της αράχνης. Μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε με επεξεργασία με ειδικά παρασκευάσματα μέχρι να καταστραφούν τελείως..

Ageratum - Παράσιτα και Ασθένειες Ageratum - Παράσιτα και Ασθένειες

Πώς να μεταμοσχεύσετε το ageratum

Είναι απαραίτητο να ξαναφυτευτεί το φυτό στο τέλος της άνοιξης, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος νυχτερινών παγετών. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια περιοχή που φωτίζεται καλά από τις ακτίνες του ήλιου. Εάν φυτέψετε ένα φυτό στη σκιά, τα κλαδιά του θα αρχίσουν να απλώνονται χαοτικά. Το αποτέλεσμα είναι “ατημέλητοι”, κακώς ανθισμένοι θάμνοι. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι το ageratum φοβάται τα ρεύματα και δεν έχει ειδικές απαιτήσεις για τη σύνθεση του εδάφους..

Πριν από τη φύτευση ενός θάμνου, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε καλά το έδαφος, να σκάψετε τρύπες του ίδιου βάθους με τις γλάστρες στις οποίες βρίσκονταν οι θάμνοι πριν από τη μεταφύτευση. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm (σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη πώς θα είναι η ανάπτυξη ενός ενήλικου θάμνου μιας συγκεκριμένης ποικιλίας). Ο θάμνος τοποθετείται σε μια τρύπα, καλυμμένη με χώμα. Η φύτευση πρέπει να ποτίζεται και το χώμα μπορεί να διακοσμηθεί επιπλέον με σάπια φύλλα, έτσι ώστε να διατηρείται καλά η υγρασία. Η πρώτη ανθοφορία μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικούς μήνες..

Πώς να μεταμοσχεύσετε το ageratum Πώς να μεταμοσχεύσετε το ageratum

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να μεγαλώσετε το ageratum είναι να σπείρετε σπόρους για σπορόφυτα. Ενδιαφέρον γεγονός: κάθε ώριμος καρπός του φυτού περιέχει περίπου έξι χιλιάδες σπόρους που μπορούν να διατηρήσουν την ομοιότητά τους για τέσσερα χρόνια.

Μπορείτε επίσης να διαδώσετε τον πολιτισμό χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται συχνά από καλλιεργητές λουλουδιών..

Πολλαπλασιασμός του ageratum με σπόρους

Η φύτευση σπόρων πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, πιο κοντά στον Απρίλιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε ένα δοχείο γεμάτο χώμα, συμπεριλαμβανομένης της τύρφης, του χούμου και της άμμου (σε ίσες αναλογίες). Δεδομένου ότι οι σπόροι είναι πολύ μικροί, χύνονται προσεκτικά σε μικρή ποσότητα και δεν πασπαλίζονται από πάνω. Η φύτευση πρέπει να υγραίνεται, να καλύπτεται με μεμβράνη (σακούλα σελοφάν) ή γυαλί, να τοποθετείται σε ζεστό μέρος. Το θερμοκήπιο αερίζεται τακτικά και το χώμα διατηρείται υγρό.

Μετά από 10-14 ημέρες θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί και μετά από άλλες τρεις εβδομάδες θα εμφανιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα. Το κάλυμμα πρέπει να αφαιρεθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να βουτήξετε σε ξεχωριστά δοχεία. Οι νεαροί βλαστοί χρειάζονται ξηρό αέρα και το χώμα πρέπει να υγραίνεται ελαφρώς έτσι ώστε να μην πεθαίνουν από αυξημένη υγρασία.

Πολλαπλασιασμός του ageratum με σπόρους Πολλαπλασιασμός του ageratum με σπόρους

Πολλαπλασιασμός του ageratum με μοσχεύματα

Το υλικό αναπαραγωγής (μητρικά φυτά) συλλέγεται στα τέλη του φθινοπώρου και αποθηκεύεται σε κήπο ή θερμοκήπιο όλο το χειμώνα. Τα μοσχεύματα μπορούν επίσης να κοπούν την άνοιξη. Το πρώτο μισό της άνοιξης (Μάρτιος-Απρίλιος) είναι καιρός να ξεκινήσετε τη φύτευση μοσχευμάτων σε ξεχωριστά κουτιά ή στο έδαφος των κλινών θερμοκηπίου. Καθίζονται σε βάθος 1,5 cm και καλύπτονται με ένα διαφανές καπάκι (συχνά ένα διαφανές πλαστικό μπουκάλι παίζει το ρόλο του). Μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, η «στέγη» πρέπει να αφαιρεθεί. Κατά τη ριζοβολία των νεαρών φυτών, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία, τουλάχιστον + 20C. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βλαστοί δυναμώνουν και ριζώνουν αρκετά γρήγορα. Η μεταμόσχευση σε ανοιχτό έδαφος πραγματοποιείται στο τέλος της άνοιξης..

Πολλαπλασιασμός του ageratum με μοσχεύματα Πολλαπλασιασμός του ageratum με μοσχεύματα

Ageratum – φωτογραφία

Η επιλογή φωτογραφιών, η οποία ολοκληρώνει το άρθρο μας, θα καταδείξει την πλούσια ποικιλία ειδών του πλούσιου ageratum. Εδώ μπορείτε να μάθετε πώς το φυτό βρίσκει την εφαρμογή του στο σχεδιασμό τοπίου και να πάρετε ιδέες για τη δική σας προσωπική πλοκή. Καλή προβολή!

Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία Ageratum - φωτογραφία

Previous Post
Ζώνη ενός δωματίου για γονείς και ένα παιδί
Next Post
Kjøkkendesign i klassisk stil (+65 bilder)
Adblock
detector