Cineraria (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Cineraria (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Cineraria (65 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Cineraria είναι ένα φωτεινό και όμορφο φυτό της οικογένειας Aster. Η πατρίδα της είναι η Νότια Αφρική, αλλά τώρα βρίσκεται τακτικά σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Η δημοφιλής κουλτούρα κήπου ενθουσιάζεται με πολύχρωμα λουλούδια και διακοσμητικά ασημένια φύλλα. Είναι το χρώμα των φύλλων στο οποίο οφείλει το φυτό το όνομά του, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “στάχτη”. Το Cineraria φυτεύεται σε παρτέρια και παρτέρια, για τον εξωραϊσμό των συνόρων και τη δημιουργία σύνθετων συνθέσεων. Ένας από τους λόγους της δημοτικότητάς του είναι η ευκολία συντήρησης. Αυτή είναι μια εξαιρετική και προσιτή επιλογή ακόμη και για άπειρους κηπουρούς..

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Cineraria είναι ένα πολυετές βότανο ή θάμνοι με διακλαδισμένους ίσους βλαστούς. Μέσο ύψος, έως 90 εκ. Υπάρχουν μικρές ποικιλίες, ύψους περίπου 30 εκ. Ρίζωμα τύπου ράβδου, θαμμένο στο χώμα.

Μεγάλα φύλλα αναπτύσσονται σε μακριούς μίσχους σε μίσχους. Το σχήμα είναι διαφορετικό: ωοειδές, σε σχήμα λύρας, φτερωτό και κομμένο. Η επιφάνεια είναι ομοιόμορφα διάστικτη με γκρι-ασημί τρίχες, από τις οποίες πήρε το όνομά της η cineraria.

Οι ταξιανθίες έχουν τη μορφή απλών ή πολύ καλάθων. Ο πυρήνας είναι πλούσιος και ογκώδης, με σωληνοειδή πολύχρωμα πέταλα από καλάμια. Διαφορετικές ποικιλίες διαφέρουν στο χρώμα.

Το Cineraria ανθίζει μέχρι τον πρώτο παγετό. Οι ταξιανθίες αντικαθιστούν κυκλικά η μία την άλλη. Όταν επικονιάζεται, εμφανίζονται μπουλόνια σπόρων. Οι ίδιοι οι σπόροι είναι μακρόστενοι, μικροί και σχεδόν μαύροι.

Cineraria - Γενικά χαρακτηριστικά

Πού χρησιμοποιείται το cineraria?

Τις περισσότερες φορές, η όμορφη cineraria φυτεύεται κατά τη διακόσμηση γειτονικών περιοχών ή κατά την σύνθεση τοπικών συνθέσεων. Φαίνεται υπέροχο ως το πρώτο πλάνο των παρτέρια, για τη δημιουργία διακοσμητικών συνόρων και τη διακόσμηση των συνόρων. Μικρά φωτεινά λουλούδια φυτεύονται μεταξύ στοιχείων πετρώδους τοιχοποιίας ή συνθέσεων. Οι ασημένιες ποικιλίες φαίνονται καλά δίπλα σε φωτεινά λουλούδια..

Οι διακοσμητικές ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν σε μπαλκόνι ή βεράντα. Ολόκληρες μικτές συνθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν από διαφορετικά είδη, που διαφέρουν στο σχήμα και τη σκιά των ταξιανθιών. Από τα άλλα φυτά, το cineraria συνδυάζεται αρμονικά με φλοξ, πετούνιες, κατιφέδες, φασκόμηλο, λοβέλια. Τα κλαδιά του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ανθοδέσμων και εσωτερικών συνθέσεων..

Τα σπίτια Cineraria φυτεύονται σε δροσερά, ελαφριά περβάζια παραθύρων. Να είστε προετοιμασμένοι να της παρέχετε επιπλέον φως το χειμώνα. Το έδαφος σε γλάστρες πρέπει να διατηρείται πάντα υγρό. Στο κάτω μέρος, οι οπές αποστράγγισης γίνονται απαραίτητα για την εκροή περίσσειας νερού.

Το πότισμα του cineraria στο σπίτι πρέπει να γίνεται προσεκτικά, όχι πολύ άφθονα, χωρίς να αγγίζετε τις ταξιανθίες και τα φύλλα. Το φυτό χρειάζεται συνεχή πρόσβαση στον καθαρό αέρα, αλλά ανέχεται αηδιαστικά τα ρεύματα. Η κύρια διαφορά μεταξύ του cineraria σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα είναι η δυνατότητα παράτασης της περιόδου ανθοφορίας του..

Πού χρησιμοποιείται το cineraria Πού χρησιμοποιείται το cineraria

Τύποι cineraria

Υπάρχουν αρκετές δεκάδες τύποι cineraria. Διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα φυλλώματος και λουλουδιών, αποχρώσεις και συνθήκες διαβίωσης. Τις περισσότερες φορές, ορισμένες διακοσμητικές ποικιλίες χρησιμοποιούνται σε παρτέρια, κήπους και σπορόφυτα στο σπίτι. Όλα χωρίζονται σε φυλλοβόλα ή ανθισμένα. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται ως φόντο για άλλα πολύχρωμα φυτά, τα δεύτερα είναι εντελώς ανεξάρτητα..

Cineraria αιματηρή

Είναι μια εσωτερική ποικιλία που ταιριάζει καλύτερα για εσωτερική καλλιέργεια. Είναι γνωστό για τη φωτεινή, άφθονη ανθοφορία του. Φύλλα – ανοιχτόχρωμα ή ωοειδή, αναπτύσσονται σε ψηλούς μίσχους ύψους έως 70 cm. Τα λουλούδια μπορούν να έχουν οποιοδήποτε χρώμα.

Τα πιο δημοφιλή υποείδη είναι “διπλοί” θάμνοι έως 70 cm με μεγάλα λουλούδια σε αντίθεση διχρωμίας. Αυτό είναι ιδανικό για καλοκαιρινή κατοικία. Η εναλλακτική του είναι ένας θάμνος με το εύγλωττο όνομα “grandiflora” με μεγάλες απλές ταξιανθίες-καλάθια. Φτάνουν τα 8 εκατοστά σε διάμετρο. Η ψηλή ανάπτυξη του “αστρικού” μήκους έως 90 cm με μικρά και ασυνήθιστα λουλούδια-καλάθια φαίνεται επίσης υπέροχη. Διαφέρει από άλλες ποικιλίες σε στενά πέταλα..

Cineraria αιματηρή

Παραθαλάσσιο Cineraria

Είναι ένα ασημένιο πολυετές φημισμένο για το χαριτωμένο και όμορφο φύλλωμά του. Τα λαμπερά πράσινα φύλλα των φύλλων είναι πυκνά και τεμαχισμένα, καλυμμένα πλήρως με ίνες τέφρας. Τα φύλλα στους μίσχους συλλέγονται σε ελαστικές ροζέτες. Η ανθοφορία αυτής της ποικιλίας cineraria δεν είναι εμφανής και τα ίδια τα κίτρινα καλάθια δεν εναρμονίζονται ελάχιστα με την ασημί απόχρωση του φυλλώματος. Οι περισσότεροι κηπουροί κόβουν τα μπουμπούκια εντελώς, χρησιμοποιώντας αυτήν την ποικιλία μόνο για εξωραϊσμό..

Τα πιο δημοφιλή είναι δύο υποείδη: αδιάβροχο ημι-χειροτεχνίας μικρού μεγέθους και ασημένια σκόνη και υψηλή, πυκνή “cirrus” με στρογγυλεμένα αλλά επιμήκη οδοντωτά φύλλα.

Παραθαλάσσιο Cineraria

Cineraria χαριτωμένο

Είναι ένας διακλαδισμένος σφαιρικός θάμνος. Υπό ευνοϊκές συνθήκες, το ύψος του φτάνει τα 60 εκ. Οι φλεγμονώδεις πλάκες φύλλων είναι ελαφρώς κολλώδεις στην αφή. Ταξιανθίες – με τη μορφή απλών ή διπλών καλαθιών, που αναπτύσσονται και ομαδοποιούνται σε μια συμπαγή ταξιανθία κορύμβης.

Τα πιο δημοφιλή είδη είναι: μια μικρή «νάνα» 25 εκατοστών με μεγάλα ροζ λουλούδια που μοιάζουν με ένα αστέρι με κόκκινο αίμα και ένα μεσαίο θάμνο «λιγούλος», το «χαρακτηριστικό» της οποίας είναι ένα έντονο έντονο διπλό χρώμα.

Cineraria χαριτωμένο

Φροντίδα Cineraria

Είναι πολύ εύκολο να φροντίσετε το cineraria. Ακόμα και αρχάριοι μπορούν να το χειριστούν.

Πριν από τη μεταφύτευση, η τύρφη, η άμμος και λίγο λίπασμα εισάγονται στο έδαφος. Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε απόσταση περίπου 25 εκατοστών. Για προστασία από ακραίες θερμοκρασίες και διατήρηση της υγρασίας, το έδαφος πρέπει να πολτοποιηθεί με τύρφη.

Οι εσωτερικές ποικιλίες φυτεύονται σε μεσαίες γλάστρες. Το έδαφος των φύλλων χρησιμοποιείται ως πληρωτικό, στο οποίο εισάγεται η τύρφη και το λίπασμα και ως χρήσιμα πρόσθετα – φλοιός πεύκου και τέφρα.

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι περίπου + 15C. Αν ανεβεί στους + 20C, τα φύλλα θα μαραθούν. Ένα βραχυπρόθεσμο κρύο κτύπημα στους + 5C το λουλούδι μπορεί να αντέξει χωρίς προβλήματα, οπότε τη νύχτα δεν χρειάζεται να μεταφερθεί πουθενά.

Το Cineraria αγαπά την υγρασία, αλλά είναι ανεπιθύμητο να βρέχει τα φύλλα και τους μίσχους λόγω της φθαρμένης επιφάνειας. Στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλέτες με υγρή γέμιση. Ο διογκωμένος πηλός ή τα βότσαλα είναι κατάλληλα. Είναι καλύτερα να ποτίζετε ανοιχτό έδαφος στο δρόμο μακριά από τις ρίζες..

Είναι σημαντικό το νερό να μην λιμνάζει, καθώς αυτό οδηγεί σε σήψη των ριζών. Η αναζωογόνηση του ριζώματος του πυρήνα δεν είναι τόσο εύκολη. Για αυτό, είναι εξοπλισμένη αποστράγγιση. Επίσης, κατά καιρούς θα πρέπει να χαλαρώσετε απαλά το έδαφος και να σπάσετε την κρούστα που σχηματίζεται κατά το πότισμα.

Οι μαραμένες ταξιανθίες κόβονται πριν αρχίσουν να μεγαλώνουν τα φύλλα. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να συντομεύσετε σταδιακά τους θάμνους που είναι πολύ επιμηκυμένοι..

Σε περιοχές με παγωμένους χειμώνες, το cineraria αναπτύσσεται σε κήπους και παρτέρια ως ετήσιο φυτό. Με ένα κρύο, πρέπει να το σκάψετε, διαφορετικά δεν θα επιβιώσει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Φροντίδα Cineraria Φροντίδα Cineraria Φροντίδα Cineraria

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Το Cineraria αναπαράγεται με τρεις κλασικούς τρόπους:

Διαίρεση. Πριν από την ανθοφορία, ένας θάμνος που έχει ήδη αναπτυχθεί αφαιρείται προσεκτικά από το έδαφος και χωρίζεται σε πολλά μέρη. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα μέρος του ριζώματος και του εναέριου βλαστού για καθένα από αυτά. Την πρώτη φορά μετά τη φύτευση, είναι καλύτερο να διατηρήσετε το φυτό σε σκιερό μέρος μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως..

Μοσχεύματα. Το καλοκαίρι, οι βλαστοί κόβονται περίπου 10 εκατοστά σε μήκος. Τοποθετούνται σε νερό, το επίπεδο του οποίου δεν είναι υψηλότερο από το μισό της κοπής. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ρίζες, το φυτό μπορεί να φυτευτεί. Επίσης, το cineraria ριζώνει καλά αμέσως στο έδαφος. Οι βλαστοί πρέπει πρώτα να στεγνώσουν λίγο και να φυτευτούν σε υγρό υπόστρωμα. Η αποστράγγιση τοποθετείται στο κάτω μέρος. Το έδαφος υποβάλλεται σε επεξεργασία με ειδικό αντισηπτικό ή διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Στη συνέχεια, το κουτί καλύπτεται με αλουμινόχαρτο και τοποθετείται σε μέρος με διάχυτο χαμηλό φωτισμό. Περιοδικά, τα σπορόφυτα πρέπει να αερίζονται. Οι βλαστοί συνήθως ριζώνουν μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες..

Σπόροι. Για να αναπτυχθεί ένα λουλούδι από σπόρους, χρειάζονται σπορόφυτα. Η σπορά ξεκινά στη μέση του χειμώνα, τότε τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ποικιλίες με διακοσμητικό φύλλωμα, όπως θαλάσσια cineraria, μπορούν να φυτευτούν την άνοιξη και με την εμφάνισή του θα ευχαριστηθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι σπόροι διασκορπίζονται στην επιφάνεια του υποστρώματος αμμώδους τύρφης σε κουτιά και πιέζονται ελαφρά στο έδαφος. Ποτίστε τα δενδρύλλια και καλύψτε με διαφανές περιτύλιγμα. Οι πρώτοι βλαστοί είναι ορατοί μέσα σε μια εβδομάδα. Συνήθως είναι μαζικές. Με την εμφάνισή τους, το κουτί μπορεί να αναδιαταχθεί σε ένα ζεστό, φωτεινό μέρος..

Το λουλούδι φυτεύεται σε ξεχωριστές γλάστρες μετά την εμφάνιση τουλάχιστον δύο πλήρων φύλλων. Στα τέλη της άνοιξης, μπορείτε να μεταφέρετε τα σπορόφυτα στο έδαφος. Για να ριζώσει καλύτερα και για να μην βλάψει το ρίζωμα, το κάνουν μαζί με τύρφη.

Οποιοδήποτε είδος λουλουδιού καλλιεργείται από σπόρους και μόνο τα φυλλοβόλα διακοσμητικά φυτά αναπαράγονται με άλλους τρόπους..

Cineraria - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Cineraria - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Το Cineraria αγαπάται από τους κηπουρούς, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής του σε ασθένειες και παράσιτα. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι τα τσιμπούρια, οι αφίδες, οι λευκές μύγες. Η εισβολή μπορεί να αποφευχθεί. Για να γίνει αυτό, αρκεί να επεξεργαστείτε τα φυτά με εντομοκτόνα και να τα επιθεωρείτε περιοδικά για ζημιές..

Σε φτωχά εδάφη, πρέπει να φροντίσετε τη σίτιση. Είναι βέλτιστο να ποτίζετε τους θάμνους με ορυκτό διάλυμα αρκετές φορές το μήνα. Με την έναρξη της άνοιξης, χρειάζονται μείγματα με υψηλό ποσοστό αζώτου για να σχηματιστεί φύλλωμα και το καλοκαίρι – με φώσφορο για να τονωθεί η έντονη ανθοφορία. Περιοδικά, τα συμπληρώματα καταστημάτων μπορούν να αντικατασταθούν με οργανικά λιπάσματα και στη συνέχεια το cineraria θα γίνει όμορφο και υγιές..

Cineraria - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Cineraria - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Cineraria – φωτογραφία

Ελέγξτε τη συλλογή φωτογραφιών μας για να μάθετε πώς μοιάζει η cineraria και πού να την φυτέψετε. Δημιουργήστε τα δικά σας σπορόφυτα με σύνεση!

Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία Cineraria - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός σκανδιναβικής κουζίνας (80 φωτογραφίες)
Next Post
Coleus (75 bilder): typer og omsorg