Actinidia (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Actinidia (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Actinidia (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Το Actinidia δεν είναι μόνο μια όμορφη διακοσμητική λιάνα, αλλά και ένα χρήσιμο φυτό κήπου. Φέρνει άφθονα φρούτα, ευχάριστα με ανθισμένα και όμορφα φύλλα, είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ενός φανταχτερού φράχτη ή καμάρες, για την απόκρυψη οικιακών αντικειμένων, τη διακόσμηση βεράντων, κιόσκι και προσόψεων. Η Actinidia είναι συγγενής του ακτινιδίου. Αυτό υποδεικνύεται άμεσα από τους καρπούς του, πρασινωπά επιμήκη μούρα έως 3 εκ. Επιπλέον, ήταν αρχικά μία από τις ποικιλίες ακτινιδίας που έγινε ο πρόγονος της.

Γενικά χαρακτηριστικά

Η Actinidia αναπτύσσεται φυσικά στις τροπικές περιοχές, καθώς και στις υποτροπικές και εύκρατες γεωγραφικές περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Αλλά οι διακοσμητικές ποικιλίες που εκτρέφονται από κτηνοτρόφους μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν οπουδήποτε..

Αυτή είναι μια μεγάλη αναρριχώμενη λιάνα στην κλασική της μορφή. Χαίρεται με διακοσμητικά φύλλα και υγιή φρούτα με ρεκόρ περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, ακόμη υψηλότερη από αυτή των λεμονιών. Επιπλέον, διαφορετικές ποικιλίες διαφέρουν ως προς τη γεύση, τη μυρωδιά και το μέγεθος..

Οι ψηλοί βλαστοί γίνονται σταδιακά δύσκαμπτοι. Τα φύλλα είναι απλά, με ελάχιστα οδοντωτές άκρες και αιχμηρό άκρο. Αναπτύσσονται στους μίσχους εναλλάξ. Μικρά λουλούδια είναι κρυμμένα στα ιγμόρεια, έως και 3 εκ. Τις περισσότερες φορές είναι λευκά ή κίτρινα.

Actinidia - Γενικά Χαρακτηριστικά Actinidia - Γενικά Χαρακτηριστικά Actinidia - Γενικά Χαρακτηριστικά

Τύποι ακτινιδίας

Υπάρχουν περισσότερα από 70 είδη ακτινιδίας στον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολυετή αμπέλια που προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι ένα διόσιο φυτό, οπότε όλα τα άτομα χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Είναι δύσκολο για τους αρχάριους να τα ξεχωρίσουν. Αυτό είναι εμφανές μόνο κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Τα θηλυκά άνθη είναι μοναχικά, με μαζική άνω ωοθήκη και κοντούς αραιούς στήμονες. Αρσενικό – συγκεντρωμένο σε μισά μαξιλάρια των τριών. Στη μέση υπάρχει μια δυσδιάκριτη μειωμένη ωοθήκη που περιβάλλεται από πολυάριθμους στήμονες. Οι αυτο-γόνιμες μορφές είναι απομονωμένες και βρίσκονται μόνο σε λίγες ποικιλίες.

Actinidia οξεία

Είναι η πιο ισχυρή και μεγαλύτερη ποικιλία, εγγενής στα ανατολικά δάση. Αναπτύσσεται μέχρι 30 εκατοστά και ο κορμός στο ρίζωμα επεκτείνεται σε 20 εκατοστά.

Μεγάλοι και ισχυροί βλαστοί σπάζουν γύρω από τα κοντινά δέντρα και κλείνουν τους κορμούς τους. Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη, διακλαδίζονται. Λόγω τέτοιων αμπελιών εμφανίζεται μια πραγματική πυκνή ζούγκλα. Το φύλλο είναι πυκνό, διακοσμητικό, λαμπερό. Τα γλυκά, απαλά φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο. Είναι επίσης σχετικά μεγάλα, έως 3 εκατοστά.

Διάσημες ποικιλίες – Goliath, Primorskaya, Balsamnaya, September, Giantess και άλλες.

Actinidia οξεία

Actinidia kolomikta

Είναι η πιο διάσημη, διαδεδομένη και ποικίλη ποικιλία που προέρχεται από την Άπω Ανατολή. Στη φύση, αναπτύσσεται σε λοφώδεις πλαγιές και σε δάση, και φτάνει σε ύψος τα 7 μ.

Ένα χαρακτηριστικό της ακτινιδίας είναι η ικανότητα του φυλλώματος του να αλλάζει το χρώμα του. Τα νεαρά φύλλα έχουν ασυνήθιστη χάλκινη απόχρωση, αλλά με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν και γίνονται πράσινα και ασπρίζουν καθώς πλησιάζει η περίοδος της ανθοφορίας. Μετά από αυτό, μετά από περίπου 20 ημέρες, οι άκρες γίνονται ροζ ή ακόμη και γίνονται ένα πλούσιο κατακόκκινο χρώμα. Λόγω αυτού, η ακτινιδία kolomikta έχει γίνει ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό..

Το φθινόπωρο, τα αναρριχητικά φύλλα γίνονται κίτρινα, ροζ ή μοβ. Λόγω του γεγονότος ότι αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική στο χειμώνα, μπορείτε να θαυμάσετε τους βλαστούς όλο το χρόνο.

Ανάμεσα στα γνωστά υποείδη είναι τα πρώιμα καρποφόρα σταφυλιά actinidia, τα όψιμα και μεγάλα Slastena, καθώς και τα Parkovaya, Vafelnaya, Lakomka και Monetka.

Actinidia kolomikta

Actinidia polygamous

Η αιχμηρή καρποφόρα πολυγαμική ακτινιδία είναι ελαφρώς διαφορετική από άλλες ποικιλίες. Οι βλαστοί του είναι σχετικά μικροί, έως 5 μ. Δεν διακλαδίζονται σχεδόν καθόλου. Αλλά τα φύλλα δείχνουν πλήρως τη μεταβλητότητα του χρώματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης..

Τα άγουρα φρούτα έχουν πικάντικη γεύση, αλλά γίνονται πιο γλυκά με την πάροδο του χρόνου. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το πορτοκαλί χρώμα των μούρων, χάρη στο οποίο αυτή η ακτινιδία είναι ιδιαίτερα διακοσμητική..

Διάσημες ποικιλίες – μεγάλη και παραγωγική Βερίκοκο και ανεπιτήδευτη και ανθεκτική στον παγετό Beauty. Το πιπέρι, ο άξονας και η βήτα είναι επίσης κοινά..

Actinidia polygamous

Actinidia Giralda

Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη ποικιλία που προέρχεται από τα νότια της περιοχής Primorsky. Βλαστοί γρήγορα και εύκολα φτάνουν τα 25 μ. Οι καρποί τέτοιων ακτινιδιών είναι οι μεγαλύτεροι, έως 4 εκ. Διακρίνονται από ένα πυκνό και τραχύ δέρμα.

Actinidia Giralda

Actinidia purpurea

Είναι ένα μεγάλο και θερμόφιλο κινέζικο αμπέλι με σκούρα κόκκινα γλυκά μούρα. Μερικές φορές ο καρπός αποκτά μοβ απόχρωση. Τα φύλλα είναι λεία, μεγάλα και σε σχήμα καρδιάς. Αυτή η ποικιλία είναι δύσκολο να ανεχθεί τον παγετό και το χειμώνα..

Actinidia purpurea

Κινέζικη Actinidia

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η πατρίδα αυτής της ποικιλίας είναι η Κίνα. Μια μεσαίου μεγέθους λιάνα φτάνει τα 7-8 μ. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και δερματώδη, πλατιά, έως 12 εκ. Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η άκρη και ο κοκκινωπός φλοιός των βλαστών. Μεγάλα φρούτα, περίπου 5 εκατοστά, καλύπτονται επίσης με ένα ελαφρύ χνούδι. Fromταν από αυτήν την ακτινιδία που οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν κάποτε ακτινίδιο.

Κινέζικη Actinidia

Φροντίδα Actinidia

Η Actinidia είναι ανεπιτήδευτη. Ο κύριος κανόνας είναι η διατήρηση της κατάλληλης υγρασίας. Για αυτό, είναι χρήσιμο όχι μόνο να ταΐζετε τακτικά το χώμα, αλλά και να το πολτοποιείτε με τύρφη ή πριονίδι..

Το φθινόπωρο, σκάψτε, χαλαρώστε και γονιμοποιήστε. Λάβετε υπόψη ότι οι ρίζες των lian βρίσκονται στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους, οπότε πρέπει να κάνετε τα πάντα όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά..

Η καλλιέργεια ακτινιδίας απαιτεί απαραίτητα υποστήριξη. Για αυτό, μια πέργκολα κατασκευάζεται πάνω από 2-3 μ. Για να σχηματίσετε ένα φυτό, αφήστε μερικούς από τους ισχυρότερους βλαστούς, συνδέστε τους με την πέργκολα και κόψτε τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια, κάθε χρόνο, αφαιρείτε ένα από τα παλιά αμπέλια, αντικαθιστώντας το με ένα νέο. Οι πρώτοι καρποί θα εμφανιστούν σε λίγα χρόνια. Στη συνέχεια, η διαδικασία αντικατάστασης μπορεί να συντομεύεται και να επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 χρόνια..

Φροντίδα Actinidia Φροντίδα Actinidia Φροντίδα Actinidia

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Το Actinidia μπορεί να αναπτυχθεί από σπόρους ή να πολλαπλασιαστεί με παραδοσιακές φυτικές μεθόδους: διαίρεση ριζών, μοσχεύματα, στρωματοποίηση ή εμβολιασμός. Η ευκολότερη και πιο πρακτική επιλογή είναι το layering. Στα τέλη της άνοιξης, ένας ισχυρός και υγιής βλαστός τοποθετείται οριζόντια και στερεώνεται στο αυλάκι. Εκεί ποτίζεται ενεργά για κάποιο χρονικό διάστημα και καλύπτεται με χώμα μέχρι να εμφανιστεί το ρίζωμα. Μετά από ένα χρόνο, μπορείτε να το φυτέψετε μόνοι σας ή να το στείλετε για καλλιέργεια σε σπορόφυτα.

Για να αυξηθεί η ακτινιδία, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος. Φυτεύεται κοντά σε βεράντες ή βεράντες. Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη, μπορεί να κατασκευαστεί ξεχωριστά. Τα σπορόφυτα φυτεύονται νωρίς την άνοιξη. Στην τρύπα τοποθετείται αποστράγγιση χαλικιού. Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε λιπάσματα: χούμο, τέφρα, υπερφωσφορικά. Φροντίστε να αποφύγετε τον ασβέστη στο έδαφος – τα τροπικά φυτά δεν το ανέχονται.

Η βέλτιστη απόσταση είναι από 2 m, έτσι ώστε τίποτα να μην εμποδίζει την ανάπτυξη ακτινιδίας. Το χώμα πρέπει να είναι χαλαρό και μέτρια υγρό. Για να διατηρηθεί το βέλτιστο μικροκλίμα, είναι πολτοποιημένο. Για φυσική επικονίαση, ένα αρσενικό και ένα ζευγάρι θηλυκών φυτεύονται δίπλα.

Actinidia - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή Actinidia - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή Actinidia - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή Actinidia - Μεταμόσχευση και Αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Η Actinidia είναι ανθεκτική στις ασθένειες και τα παράσιτα. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός είναι μια μυκητιασική λοίμωξη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διατηρήσετε την ευνοϊκή υγρασία, να αφαιρείτε πάντα τις κατεστραμμένες περιοχές και να αντιμετωπίζετε τακτικά τα σπορόφυτα με ειδικά μέσα..

Το κύριο παράσιτο των αμπελιών είναι το σκαθάρι των φύλλων. Βλάπτουν τους οφθαλμούς και τον πολτό των φύλλων και επιπλέον, πολλαπλασιάζονται γρήγορα και ενεργά. Για να αποφύγετε μια εισβολή, περιποιηθείτε τα φυτά με υγρό Μπορντό κάθε άνοιξη..

Actinidia - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Actinidia - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Actinidia – φωτογραφία

Ελέγξτε τις επιλογές των φωτογραφιών μας για να καταλάβετε πώς μοιάζει η ακτινιδία, πού να την φυτέψετε και με τι λειτουργεί. Συλλέξαμε τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα παραδείγματα για τη διακόσμηση των δενδρυλλίων σας. Καλή προβολή!

Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία Actinidia - φωτογραφία

Previous Post
Σχεδιασμός μπάνιου 6 τ.μ. (85 εικόνες)
Next Post
Art Deco kjøkken design (90 bilder)