Astilba (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Astilba (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Astilba (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Η διακοσμητική astilba είναι ένα ιδανικό εύρημα για μια γραφική προαστιακή περιοχή. Είναι ανεπιτήδευτη, δεν φοβάται τη σκιά και τον ήλιο, δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Η ιστορία της καλλιέργειας και της αναπαραγωγής του Astilba χρονολογείται από τη δεκαετία του 1800. Έκτοτε, έχουν εκτραφεί πολλές νέες ποικιλίες και υποείδη και συνεχώς εμφανίζονται νέες. Διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την εμφάνιση και τις συνθήκες διαβίωσης, ώστε να μπορείτε να διακοσμήσετε οποιαδήποτε περιοχή με astilba.

Γενικά χαρακτηριστικά

Παρά την πλούσια ιστορία του, το astilbe έχει υποτιμηθεί για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα κοινό λουλούδι άγριας ανάπτυξης – όχι πολύ φωτεινό και ελκυστικό. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Λόρδο Χάμιλτον το 1825. Έτσι εμφανίστηκε το όνομα, το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει “χωρίς λάμψη”. Αλλά η δυσδιάκριτη εμφάνιση δεν εμπόδισε τον Hamilton να φέρει αρκετές ποικιλίες στην Ευρώπη..

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι δυνατότητες της astilba έγιναν αντιληπτές από τον βοτανολόγο Emile Lemoine. Έλαβε μια σειρά από νέες ποικιλίες και για πολύ καιρό τελειοποίησε τις μορφές του κήπου στην τελειότητα. Αργότερα προσχώρησαν κτηνοτρόφοι και επιστήμονες από άλλες χώρες..

Ο Georg Arends αφιέρωσε περισσότερο από μισό αιώνα στην astilba. Έκανε 84 νέα είδη με διαφορετικά σχήματα και χρώματα ταξιανθιών, μέγεθος θάμνου, εμφάνιση φύλλων και περίοδο ανθοφορίας. Έτσι άρχισε να αναδύεται μια πλήρης ταξινόμηση μιας νέας κηπουρικής κουλτούρας. Οι ποικιλίες Lemoine και Arends αγαπούν τους κηπουρούς μέχρι σήμερα..

Astilba - Γενικά χαρακτηριστικά Astilba - Γενικά χαρακτηριστικά

Ομάδες Astilbe

Οι βοτανολόγοι ταξινομούν το astilbe σύμφωνα με διάφορα κριτήρια. Οι κηπουροί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν έναν αριθμό κοινών ορισμών. Τέτοιες κατηγορίες βασίζονται στην εμφάνιση, το μέγεθος και το σχήμα του λουλουδιού, όχι στην προέλευση του. Άλλωστε, είναι τα χαρακτηριστικά του φυτού που καθορίζουν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή..

Περίοδος ανθοφορίας. Οι περισσότερες ποικιλίες astilba ανθίζουν το καλοκαίρι και η περίοδος διαρκεί 1-2 εβδομάδες. Υπάρχουν τρεις ομάδες: πρώιμη, μεσαία και καθυστερημένη.

Υψος. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες: Υψηλή – από 90-100 cm. Μεσαίο – 60-90 cm. Χαμηλό – 30-60 cm. Νάνος – έως 30 cm.

Σχήμα ταξιανθίας. Αυτό είναι το κύριο διακοσμητικό χαρακτηριστικό..

– Πτώση. Ταξιανθίες σε εύκαμπτο μακρύ στέλεχος πέφτουν στο έδαφος. Φαίνονται ιδιαίτερα κομψά και εκλεπτυσμένα..

– Πυραμιδικό. Τα πλευρικά κλαδιά με λουλούδια, τα οποία γίνονται πιο λεπτά και κοντύτερα, αποκλίνουν κάθετα στον κεντρικό άξονα. Η ταξιανθία μειώνεται από τη βάση στην κορυφή.

– Paniculata. Όπως και στις πυραμιδικές ταξιανθίες, οι πλευρικοί κλάδοι αποκλίνουν κάθετα στον αξονικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση διακλαδίζονται επίσης εντατικά..

– Ρόμπικ. Κλαδιά με λουλούδια φεύγουν υπό ορθή γωνία και σχηματίζουν την εμφάνιση ενός ρόμβου.

Astilba - Ομάδες Astilba - Ομάδες Astilba - Ομάδες

Τύποι αστίλμπα

Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, υπάρχουν πάνω από 350 ποικιλίες astilba και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται μόνο περίπου 10 ποικιλίες..

Η Astilba γυμνή

Ένας χαμηλός θάμνος μικρής διαμέτρου, 12×15 εκ. Ροζ λουλούδια ανθίζουν τον Ιούνιο-Ιούλιο. Τα φύλλα είναι χάλκινα.

Η Astilba γυμνή

Astilba κοινή

Διαφέρει από τους περισσότερους τύπους astilba σε αδιαίρετα φύλλα απλής διαμόρφωσης. Το πιάτο είναι πράσινο και γυαλιστερό, με τραχύ άκρο. Τα λευκά λουλούδια συγκεντρώνονται πυκνά σε πυραμιδικές κρεμαστές ταξιανθίες. Τα άλλα χρώματα είναι λιγότερο συνηθισμένα. Περίοδος ανθοφορίας – Ιούλιος -Αύγουστος.

Astilba κοινή

Κινέζικη αστίλμπα

Πολυετές καρποφόρο φυτό με περίπλοκα ανοιχτά φύλλα πολλών φτερών. Ightψος – έως 100 εκ. Η πλάκα των φύλλων είναι λαμπερή, με φλέβες, καλυμμένες με κόκκινες τρίχες κατά μήκος των άκρων. Τα μεγαλύτερα είναι βασικά φύλλα σε μακριούς μίσχους, τα φύλλα στελέχους είναι μικρότερα και μικρότερα. Μικρά λιλά, ροζ ή λευκά λουλούδια ανθίζουν σε μακριές πυκνές ταξιανθίες μήκους περίπου 30 εκατοστών. Η περίοδος ανθοφορίας είναι τέλη Ιουνίου – αρχές Αυγούστου. Η κινεζική astilbe είναι γνωστή από το 1859. Υπάρχουν πολλά υποείδη.

Κινέζικη αστίλμπα

Κορεάτικη αστίλμπα

Είναι γνωστό από το 1904 και προέρχεται από την Κορέα και τη Βορειοανατολική Κίνα. Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό βότανο έως 60 εκ. Ανοιχτόχρωμα ζαρωμένα φύλλα με καστανά μαλλιά. Οι ταξιανθίες είναι σχετικά μικρές, έως 25 εκατοστά, αλλά σταθερές και πυκνές, ελαφρώς κρεμασμένες. Λουλούδια – κρεμ λευκό. Περίοδος ανθοφορίας – Ιούλιος.

Κορεάτικη αστίλμπα

Ιαπωνική astilba

Ένας από τους πρώτους εκπροσώπους της ιαπωνικής υβριδικής οικογένειας, γνωστός από το 1837. Ποώδες πολυετές φυτό με τη μορφή ενός μεγάλου εξαπλωμένου θάμνου. Heψος – έως 80 εκ. Σκούρα φτερωτά φύλλα με γυαλιστερή πλάκα αναπτύσσονται σε κοκκινωπά μίσχους. Μικρά ροζ ή λευκά λουλούδια συγκεντρώνονται σε πυκνές ρομβικές ταξιανθίες έως 30 εκ. Περίοδος ανθοφορίας – Ιούλιος.

Ιαπωνική astilba

Astilba David

Είναι γνωστή από το 1902 και η πατρίδα της είναι η Μογγολία και η Βόρεια Κίνα. Είναι ένα ψηλό, καρποφόρο πολυετές φυτό έως 150 εκ. Τα φύλλα του είναι ανοιχτόχρωμα, με καφετιές φλέβες, σύνθετα, πτερύγια και ζαρωμένα. Λιλά και ροζ άνθη ανθίζουν σε στενές πυραμιδικές ταξιανθίες μήκους έως 40 εκατοστών. Περίοδος ανθοφορίας – Ιούλιος -Αύγουστος.

Astilba David

Astilba Thunberg

Ένα συγκεκριμένο υποείδος κοινό στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Βλασταίνει σε φυλλοβόλα και μικτά φύλλα. Αυτή η ποικιλία είναι γνωστή από το 1878. Το ύψος του θάμνου φτάνει τα 80 εκ. Η ιδιαιτερότητα είναι ένα καφέ ξυλώδες ρίζωμα. Τα ωοειδή φύλλα είναι σύνθετα και πτερύγια, ωοειδούς σχήματος με οδοντωτές άκρες. Τα λευκά άνθη συλλέγονται σε διακλαδισμένες ταξιανθίες ταξιανθίες του κορυφαίου τύπου 25×10 εκ. Η περίοδος ανθοφορίας είναι Ιούλιος-Αύγουστος. Υπάρχουν πολλά υποείδη αυτής της ποικιλίας..

Astilba Thunberg

Φροντίδα Astilba

Το Astilba στον κήπο είναι κατάλληλο για σκιερές περιοχές και απαιτεί συνεχή υγρασία. Στη φύση, αναπτύσσεται σε σκιερά φυλλοβόλα δάση ή κοντά σε υδάτινα σώματα, γεγονός που επηρεάζει τον τρόπο ζωής του..

Το Astilba φυτεύεται μόνο του ή σε ομάδες, στο έδαφος ή σε δοχεία. Ταιριάζει όμορφα σε ένα mixborder ή κράσπεδο. Οι νάνοι ποικιλίες θα διακοσμήσουν έντονα μια διακοσμητική αλπική διαφάνεια. Τα περισσότερα είδη ευδοκιμούν καλύτερα κοντά σε υδάτινα σώματα. Με έλλειψη υγρασίας, τα φύλλα μαραίνονται και οι ταξιανθίες γίνονται μικρότερες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται από την υγρασία και τη θερμότητα. Υψηλές ποικιλίες φυτεύονται σε απόσταση περίπου 50 εκ., Χαμηλές – έως 30 εκ. Πρώτα, πρέπει να προετοιμάσετε το χώμα: σκάψτε, αφαιρέστε τα ζιζάνια, εφαρμόστε λιπάσματα και μεταλλικά πρόσθετα. Ιδανικό για περιοχές με υψηλά υπόγεια ύδατα.

Η αραιή απόχρωση εξασφαλίζει κανονική και έντονη άνθηση. Ο ήλιος είναι καλύτερα ανεκτός από ποικιλίες με ανοιχτόχρωμα και λευκά άνθη. Η περίοδός τους είναι μικρότερη, αλλά πολύ πιο πλούσια..

Ο θάμνος ζει περίπου 5 χρόνια. Μετά από αυτό, πρέπει να μεταμοσχευθεί..

Φροντίδα Astilba Φροντίδα Astilba Φροντίδα Astilba

Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Το Astilba είναι ένα εξαιρετικό σκηνικό για ανθισμένους κήπους. Τα πάει καλά με άλλα φυλλοβόλα φυτά και ποικιλίες που ανθίζουν την άνοιξη, όπως τουλίπες, υάκινθους και σαξιφράγια. Επίσης εναρμονίζεται καλά με τις γαληνίδες, τις ίριδες, τις καμπάνες, τα ψηλά χόρτα, τα γεράνια και άλλα είδη. Διαφορετικές ποικιλίες αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα, μια ολιστική σύνθεση μπορεί να δημιουργηθεί από χαμηλής ανάπτυξης μορφές για το πρώτο πλάνο και ψηλούς θάμνους για το φόντο..

Κατά τη φύτευση, οι κοιλότητες σκάβονται έως και 30 cm, όπου χύνονται λιπάσματα, αλεύρι και χούμο. Το μείγμα γεμίζει με νερό. Είναι επιτακτική ανάγκη να στρώσετε το χώμα για να διατηρήσετε την υγρασία και να προστατεύσετε από την υπερθέρμανση..

Οι κηπουροί χρησιμοποιούν δύο μεθόδους αναπαραγωγής:

Νεφρική Ανανέωση. Η πιο γρήγορη επιλογή. Την άνοιξη, κόψτε προσεκτικά τους βλαστούς με ένα θραύσμα του ριζώματος. Πασπαλίστε τα κομμάτια με τέφρα και φυτέψτε τα σε ένα μείγμα τύρφης και χαλικιού κάτω από μια μεμβράνη. Η Astilba θα είναι έτοιμη για μεταφύτευση στο έδαφος σε περίπου ένα χρόνο..

Χωρίζοντας τον θάμνο. Η ευκολότερη και πιο επιτυχημένη επιλογή. Σκάψτε έναν θάμνο, κόψτε τα φύλλα και χωρίστε το σε τμήματα με 3-5 μπουμπούκια. Αφαιρέστε το νεκρό ρίζωμα και φυτέψτε το delenki σε απόσταση το ένα από το άλλο. Τα ποτίζετε καθημερινά και στη συνέχεια, όταν φυτευτούν νωρίς την άνοιξη έως το φθινόπωρο, το astilbe θα ανθίσει.

Πολλαπλασιασμός σπόρων χρησιμοποιείται μόνο από κτηνοτρόφους. Είναι δύσκολο, χρονοβόρο, απαιτεί σπόρους υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερη φροντίδα. Πρώτον, πραγματοποιείται διαστρωμάτωση για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Στη συνέχεια, οι σπόροι φυτεύονται σε υγρό χώμα, αλλά δεν είναι ενσωματωμένοι στο έδαφος. Την άνοιξη, τα φύλλα μπορούν να μεταμοσχευθούν στα κρεβάτια..

Astilba - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή Astilba - Μεταμόσχευση και αναπαραγωγή

Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Το Astilba μεγαλώνει όμορφα και υγιεινά σε σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος. Η παρουσία καλίου και φωσφόρου και οι αναλογίες τους είναι σημαντικές. Η τύρφη και το λίπασμα χρησιμοποιούνται για τη σίτιση ξηρού εδάφους, σύνθετα πρόσθετα για υγρό έδαφος, μετά την ανθοφορία φωσφορικών οξέων καλίου.

Η Astilba δεν είναι σχεδόν άρρωστη και τα έντομα δεν την αντιπαθούν. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι:

Πεννίτσα. Αυτά είναι μικρά τζιτζίκια που γεννούν τα αυγά τους σε φύλλα ή νεαρούς βλαστούς. Λόγω της δεκάρας, τα φυτά μεγαλώνουν πιο αργά και οι ταξιανθίες δεν αναπτύσσονται. Μπορεί επίσης να είναι φορέας διαφόρων ασθενειών. Δεν φοβάται τις περισσότερες χημικές ουσίες, οπότε θα πρέπει να απαλλαγείτε χειροκίνητα από το παράσιτο..

Νηματοειδές. Αυτά είναι μικρά σκουλήκια που παρασιτούν στο φυτό και βγάζουν τους χυμούς του. Τα κύρια σημάδια είναι η πάχυνση των μίσχων και των βλαστών κατά την παραμόρφωση των φύλλων. Στο φύλλο, οι πλάκες είναι στριμμένες και καλύπτονται με καφέ κηλίδες. Τις περισσότερες φορές, τα προσβεβλημένα φυτά πρέπει να σκάβονται και να καταστρέφονται. Σύνθετα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εισβολής.

Τραγανές και γυμνοσάλιαγκες. Ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να τα ξεφορτωθείτε με το χέρι.

Ένα άλλο πρόβλημα της Astilba, όπως και άλλοι λάτρεις της υγρασίας, είναι η αποσύνθεση των ριζών. Αυτό οφείλεται σε περίσσεια νερού ή ανεπαρκές οξυγόνο στο έδαφος. Για πρόληψη, πριν από την ανθοφορία, τα φυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία με ειδικά αντισηπτικά και υγρό Μπορντό.

Astilba - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών Astilba - Έλεγχος παρασίτων και ασθενειών

Astilba – φωτογραφία

Συλλέξαμε τις καλύτερες φωτογραφίες της astilba, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε και να καταλάβετε πώς μοιάζει ένα λουλούδι και πού να το βάλετε ή να το φυτέψετε. Παρακολουθήστε και εμπνευστείτε!

Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία Astilba - φωτογραφία

Previous Post
Τεντωμένες οροφές δύο επιπέδων (+95 φωτογραφίες)
Next Post
Weigela (60 bilder): typer og omsorg