Vert: typer og omsorg (+55 bilder)
15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://esof2012.org 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Vert: typer og omsorg (+55 bilder)

Vert: typer og omsorg (+55 bilder)

Dekorative løvfellende planter utfører en viktig funksjon i landskapsdesign, slik at du kan lage interessante komposisjoner i blomsterbed, plante grønt på alpine sklier, grenser til hagestier, områder rundt dammer, trær, bygninger. Hosta er ideell for alt dette – en flerårig urt med vakre, merkbare blader som vokser godt selv i skyggen og ikke krever vanskelig vedlikehold. Vertens grønne halvkule beholder et elegant utseende gjennom hele sesongen, tåler frost vedvarende, og i tillegg er de ekte langlever, som vokser på ett sted i 20-25 år.

Vertstyper

Vertens naturlige habitat, som også ble kalt funkya tidligere, er Fjernøsten, Korea, Kina, Japan. Det er 23 ville og dyrkede arter av denne urteaktige flerårige i verden, og det er mer enn 600 registrerte varianter. Dermed får gartnere et stort utvalg av planter, og ved å kombinere forskjellige typer dem – kan du få et unikt mønster av levende design.

Avhengig av høyden på buskene og tilhørende applikasjoner, er verten delt inn i følgende underarter:

Bunndekselsorter (opptil 20 cm) brukes til å fylle enkeltområder i stedet for plengress eller mose. Det tette bladdekslet hemmer utviklingen av ugress, og gir blomsterbedene et pent utseende. Slike lave planter ser passende ut både på steinete åser og i nærheten av kunstige reservoarer, fontener.

Hosta -arter - Varianter av bunndekke Hosta -arter - Varianter av bunndekke

Dempe verter (20-30 cm)-det beste valget for innramming av stier og ordning av krøllete minihekker i arkitekturen til blomsterbed. Ganske ofte dyrkes de i containere med det formål å anlegge sommerterrasser, balkonger, vinduskarmer..

Vertstyper - Bremse verter Vertstyper - Bremse verter

Middels store arter (30-45 cm) skape en utmerket bakgrunn for blomstrende hageplanter – delphinium, liljer, gladioli, asters. En harmonisk kombinasjon oppnås med bartrær og lyse busker.

Hosta -arter - mellomstore arter Hosta -arter - mellomstore arter

Høye busker er vertskap (45-80 cm) ser så effektive ut som mulig på store områder, langs bredden av elver og innsjøer. I tillegg kan de brukes i sammensetninger med flere lag, dekorere det vertikale rommet nær vegger, gjerder, brede stier.

Hostaens prydverdi avhenger i størst grad av bladens form og farge. De kan være hjerteformede, ovale eller langstrakte, med en spiss spiss, glatte eller pregede kanter. Det er også et stort antall teksturer – glatte og korrugerte, med uttrykksfulle depresjoner, rynkete, rynkete. Noen varianter har en blank overflate, andre er dekket med et voksaktig belegg, og andre er matte. Fargene kan enten være enfarget eller to-, trefarget, med akvarell flekker, kontrasterende kant rundt kantene, mørkegrønn eller gylden senter. Hosta bladpaletten inkluderer hele det gulgrønne spekteret fra kremhvitt, sitron til dyphavsgrønt og til og med grålilla.

Hosta arter - Tall busker er vert Hosta arter - Tall busker er vert

Hvordan vokse hosta

Reproduksjon av verter utføres på flere måter – ved frø, frøplanter og deling av moderplanter..

For å få unge skudd, i april-mai, blir frø sådd til en dybde på 5-7 mm i beholdere fylt med torvblanding. Deretter, regelmessig vanning, la dem stå ved en temperatur på 18-25C. Den optimale høyden på beholderen er 10 cm, mens det i bunnen skal være drenering og hull for overflødig vann som kan tømmes. Under optimale forhold vil frøplanter dukke opp om 3 uker, og for å fremskynde prosessen kan frøene forhåndsbehandles med vekststimulerende midler. Det er svært uønsket å la temperaturen synke under + 18C, ellers vil veksten avta eller stoppe helt.

Det første året må plantene settes på som med vanlige innendørs blomster, uten å plante dem i åpen mark. En plante fra frø utvikler seg ekstremt sakte og frigjør bare ett blad per sesong. En passende tid for å transplantere verter til et permanent sted er begynnelsen av juni, men dens dekorative kvaliteter vil bli fullstendig avslørt ikke tidligere enn om 4-5 år, når rotsystemet styrkes og nok grønn masse vokser.

Gitt kompleksiteten ved å dyrke frøplanter, foretrekker de fleste gartnere å kjøpe ferdige plantematerialer. Den bør plantes etter at jorden har varmet seg til + 15C. En litt sur, løs jord med tillegg av en spade humus, torv, råte blader til bajonettdybden er egnet for hostaen. Det er ønskelig at stedet er beskyttet mot vind og direkte sollys..

Sorter med gulgrønne blader trenger mer lys enn mørkegrønne og gråblå. Sistnevnte vil utvikle seg godt i skyggen, men overdreven vanning, flom og stagnasjon av vann i bakken bør ikke tillates. Det er fornuftig å ly for verten for vinteren bare i regioner der det ikke dannes nok snø før alvorlig frost..

Hvordan vokse hosta Hvordan vokse hosta

Hosta omsorgsregler

Sammenlignet med andre hageavlinger trenger hosta minimal omsorg – det er nok å jevnlig fukte jorda og forhindre at den tørker ut. Dette gjelder først og fremst unge planter, siden stauder allerede perfekt bevarer regnvann under de frodige blader. Luking utføres bare det første året eller to – i fremtiden har ugresset rett og slett ikke en sjanse til å overleve på grunn av skyggen.

Hvis organisk materiale ble introdusert i jorden ved planting av frøplanter, utføres ytterligere gjødsling etter flere år. Det anbefales å mulch jorda med torv, uten å grave opp eller fluffe det opp, for ikke å skade den voksne planten. I perioden med aktiv vekst (april-september) er det verdt å vanne verten med mineralgjødsel (superfosfat, ammoniumnitrat, kaliumsulfat) i henhold til instruksjonene på pakken til det valgte stoffet.

På grunn av plantens motstand mot de fleste sykdommer og skadedyr, trenger du ikke bekymre deg for metoder for å forhindre dem. En nedgang i hostaens estetiske kvaliteter, for eksempel tørking av bladene, er et tegn på feil omsorg. I slike tilfeller er det nødvendig å justere belysningen, fuktigheten og jordsammensetningen, kanskje transplantere gressbusken til et annet, mer behagelig område..

Hosta omsorgsregler Hosta omsorgsregler

Hosta innen landskapsdesign og blomster

I landskapsarbeidens ensembler kan verten utføre forskjellige roller – fra en diskret bakgrunn til en solodel. I den første versjonen er bladets dekningsevne av stor betydning, blant annet store, lyse blomster og små teppeplakater som ser spesielt luksuriøse ut. Det kontrasterende nabolaget fremhever gunstig skjønnheten til hver plante separat, og etterlater et hyggelig inntrykk på bildet som helhet. På samme tid kan en klynge av verter alene også se veldig harmonisk ut: En rad med identiske busker vil ligne en pen hekk, og en blanding av forskjellige teksturer og nyanser vil skape en unik farge med et realistisk spill av solskinn.

I tillegg til landskapsdesign, er originale hostablad mye brukt når du samler buketter. De gir en fantastisk base for alle feriesammensetninger, og gir dem et friskt, naturlig utseende og fremhever fargenes rikdom..

Hosta innen landskapsdesign og blomster Hosta i landskapsdesign og blomster Hosta innen landskapsdesign og blomster Hosta i landskapsdesign og blomster Hosta innen landskapsdesign og blomster Hosta i landskapsdesign og blomster Hosta innen landskapsdesign og blomster Hosta innen landskapsdesign og blomster

Hosta – bilde

Hosta urteaktig busk tiltrekker gartnere med sin upretensiøsitet, enkel pleie og holdbarhet. I tillegg vil planten bidra til å lage interessante grønne komposisjoner i blomsterbed, takket være det unike utseendet på grønne blader, en rekke bilder som vi har samlet i vårt fotoutvalg. Gledelig visning!

Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde Hosta - bilde

Previous Post
Σχεδιασμός σκανδιναβικής κουζίνας (80 φωτογραφίες)
Next Post
Coleus (75 bilder): typer og omsorg